|
Śnieżynka |
| Autor |
Wiadomość |
fralusia
Użytkownik aktywny Ala

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 37 razy Dołączyła: 04 Gru 2011 Posty: 558
Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 25 Gru, 2015 20:34 Śnieżynka
|
|
|
Bardzo podoba mi się ta śnieżynka, schematy czytam, ale opisu i to po angielsku nie pojmuję Mogę prosić o pomoc w rozszyfrowaniu ?
http://www.bhg.com/christ...ke-gift-topper/
|
|
|
|
 |
krzysia551
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Sty 2007 Posty: 874 Skąd: Stargard
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 117 razy Wiek: 59 Dołączyła: 15 Mar 2009 Posty: 1381 Skąd: Gdańsk
Medale: 4 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 25 Gru, 2015 22:17
|
|
|
No to spróbujmy:
Chain Loop Snowflake
Ch 8; join with sl st to form ring.
Łańcuszek z 8 oczek, połączyć w kółko oczkiem ścisłym.
Rnd 1: Ch 1, sc in ring; (ch 12, sc in ring) 11 times; ch 5, yo hook 4 times, insert hook in first sc and draw lp through (yo and draw through 2 lps on hook) 5 times -- trtr made and 12 ch-12 lps counting trtr as lp.
Rząd 1: jedno oczko łańcuszka, półsłupek na kółeczku, [12 oczek łańcuszka, półsłupek na kółeczku] powtórzyć 11 razy, ostatnią długą pętelkę robimy następująco: 5 oczek łańcuszka, słupek poczwórny (czyli na szydełku robimy 4 narzuty i przerabiamy je po dwa)
Rnd 2: Ch 1, sc in top of trtr, ch 6, sc in next lp; (ch 6, sc in next lp) 10 times; ch 6, join with sl st in first sc.
Rząd 2: 1 oczko łańcuszka, półsłupek na czubku właśnie przerobionego poczwórnego słupka, [6 oczek łańcuszka, półsłupek w następną długą pętlę] 11 razy, 6 oczek łańcuszka, połaczyć oczkiem ścisłym z pierwszym półsłupkiem tego okrążenia.
Rnd 3: Sl st into ch-6 lp, ch 3; in same lp work 2 dc, ch 3, and 3 dc; in each ch-6 lp around work 3 dc, ch 3, and 3 dc; join with sl st to top of beg ch-3.
Rząd 3: oczko ścisłe na pętli z łańcuszka, 3 oczka łańcuszka (to będzie zamiast pierwszego słupka w tym rzędzie), cały czas na tej samej pętli z łańcuszka robimy: dwa słupki, 3 oczka łańcuszka i 3 słupki, dalej na każdej pętli z łańcuszka robimy: 3 słupki, 3 oczka łańcuszka, 3 słupki; połączyć oczkiem ścisłym na górze łańcuszka z 3 oczek (tego robionego zamiast pierwszego słupka)
Rnd 4: Sl st into each of next 2 dc and into ch-3 lp; ch 3, in same lp work dc, h 3, and 2 dc; *(ch 5, sl t in 5th ch from hook) 3 times, sl st in top of last dc made -- triple picot made; ch 1, in same ch-3 lp work 2 dc, h 3, and 2 dc; ch 3, in next h-3 lp work sc, ch 3, and sc; h 3**, in next ch-3 lp work dc, ch 3, and 2 dc; rep from * around; end last rep at **; join to top of beg ch-3; fasten off.
Rząd 4: oczko ścisłe w kolejne dwa słupki i na początku pętelki z trzech oczek łańcuszka; w tej samej pętelce robimy: 3 oczka łańcuszka (zamiast pierwszego słupka), słupek, 3 oczka łańcuszka, 2 słupki; *[5 oczek łańcuszka, oczko ścisłe w piąte oczko od szydełka] powtórzyć to 3 razy, oczko ścisłe na szczycie ostatnio zrobionego słupka (oto wykonałaś potrójny pikot); jedno oczko łańcuszka, dalej na tej samej pętli łańcuszkowej robimy 2 słupki, 3 oczka łańcuszka, 2 słupki; 3 oczka łańcuszka, na następnej pętli łańcuszkowej zrobić: półsłupek, 3 oczka łańcuszka, półsłupek; 3 oczka łańcuszka **, na następnej pętli łańcuszkowej zrobić półsłupek (a nie powinno byś dwa półsłupki?), 3 oczka łańcuszka i dwa półsłupki; powtarzać od * dokoła; zakończyć ostatnie powtórzenie na **; połączyć na szczycie początkowego łańcuszka z trzech oczek, zakończyć
Wydaje mi się, że tam, gdzie oznaczyłam na fioletowo jest pomyłka, no ale tak na sucho wszystkiego nie widać, więc może to mi się coś myli.
I jeszcze: w opisie kilka razy w ostatnim rzędzie pojawiło się oznaczenie h 3. Patrząc na zdjęcie gwiazdki, tłumaczyłam to jako łańcuszek z trzech oczek. Chyba powinno być dobrze, może to jakaś modyfikacja tego podstawowego łańcuszka. Nie wiem. Może jeszcze coś znajdę w necie.
|
| Ostatnio zmieniony przez ania_b Pią 25 Gru, 2015 22:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 25 Gru, 2015 22:51
|
|
|
Opis rzeczywiście nie jest łatwy. Ale trzeba patrzeć na gwiazdkę i kombinować. Sama gwiazdka jest dość łatwa
8 o.ł. zamknąć w kółko
1
12 *o.ł., o.ś* powtarzać 11x, jako ostatnie wykonać 5 o.ł. i słupek poczwórnie nawijany
2
Na każdym łańcuszku zrobić półsłupek, a pomiędzy nimi po 6 o.ł.
3
Na każdym łańcuszku wykonać *3 sł, 3o.ł. 3 sł*
4
Przejść oczkami ścisłymi do łańcuszka z trzech oczek, *na pierwszym łańcuszku wykonać 2 sł, 2o.ł, 2sł, 5o.ł, o.ś w pierwsze o.ł. (pikotek), wykonać jeszcze dwa pikotki w ten sam sposób, o.ś. w wierzchołek ostatniego słupka, 2sł., 2o.ł., 2sł, 3o.ł., na następnym łańcuszku z 3 oczek wykonać 1psł., 3o.ł., 1psł., 3oł.
ania_b, Widzę, że ścigamy się z odpowiedzią
To "h", to raczej według mnie zwykła pomyłka. Powinno być chyba "ch", czyli chain. Może komuś okruchy pod klawisz wpadły Sama się dziwię, że moja klawisze działają jak należy, jeśli się weźmie pod uwagę, że wszystkie posiłki jem przy komputerze

|
| Ostatnio zmieniony przez vichta Pią 25 Gru, 2015 23:03, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
zabka611
Użytkownik b. aktywny Witam

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 14 razy Wiek: 64 Dołączyła: 05 Gru 2015 Posty: 1298 Skąd: Bieszczady
|
|
|
|
 |
fralusia
Użytkownik aktywny Ala

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 26 Gru, 2015 08:27
|
|
|
Dziękuję Wam bardzo. Zabieram się za nią zaraz, może jeszcze i taka zawiśnie na mojej choince dzięki Waszej szybkiej pomocy 
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Sob 26 Gru, 2015 12:12
|
|
|
| vichta napisał/a: |
ania_b, Widzę, że ścigamy się z odpowiedzią |
Jak zwykle, mogłabym dodać.
Ale widzę, że Ty już zrobiłaś swoją gwiazdeczkę, bravo!
|
|
|
|
 |
fralusia
Użytkownik aktywny Ala

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2015 15:16
|
|
|
| ania_b napisał/a: | | (a nie powinno byś dwa półsłupki?) |
Tak Aniu, mają być dwa półsłupki. Mam juz cztery gwiazdki 
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2015 17:04
|
|
|
| fralusia napisał/a: | Mam juz cztery gwiazdki  |
Czyli kapitan wojsk lądowych albo starszy chorąży sztabowy sił powietrznych. 
|
|
|
|
 |
Apak
Użytkownik b. aktywny Ania

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 17 razy Dołączyła: 07 Kwi 2011 Posty: 2644 Skąd: Poznań
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 28 Gru, 2015 23:06
|
|
|
Może i chorąży gwiazdeczka w każdym razie śliczna
Brawa dla tłumaczek 
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 18 |
|
|