RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Śnieżynka
Autor Wiadomość
fralusia 
Użytkownik aktywny
Ala

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 37 razy

Medale: Brak

Wysłany: Pią 25 Gru, 2015 20:34   Śnieżynka

Bardzo podoba mi się ta śnieżynka, schematy czytam, ale opisu i to po angielsku nie pojmuję wściekły Mogę prosić o pomoc w rozszyfrowaniu ?
http://www.bhg.com/christ...ke-gift-topper/

plus minus  Kto ocenił?

krzysia551 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 11 razy

Wysłany: Pią 25 Gru, 2015 21:04   

fralusia, może coś tutaj znajdziesz, jest ich mnóstwo puknąć się

https://www.google.pl/sea...KHV8uCdsQsAQIGg

plus minus  Kto ocenił?

ania_b 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Rangi:
przyjaciel3

Pomogła: 117 razy

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Pią 25 Gru, 2015 22:17   

No to spróbujmy:

Chain Loop Snowflake

Ch 8; join with sl st to form ring.
Łańcuszek z 8 oczek, połączyć w kółko oczkiem ścisłym.

Rnd 1: Ch 1, sc in ring; (ch 12, sc in ring) 11 times; ch 5, yo hook 4 times, insert hook in first sc and draw lp through (yo and draw through 2 lps on hook) 5 times -- trtr made and 12 ch-12 lps counting trtr as lp.
Rząd 1: jedno oczko łańcuszka, półsłupek na kółeczku, [12 oczek łańcuszka, półsłupek na kółeczku] powtórzyć 11 razy, ostatnią długą pętelkę robimy następująco: 5 oczek łańcuszka, słupek poczwórny (czyli na szydełku robimy 4 narzuty i przerabiamy je po dwa)

Rnd 2: Ch 1, sc in top of trtr, ch 6, sc in next lp; (ch 6, sc in next lp) 10 times; ch 6, join with sl st in first sc.
Rząd 2: 1 oczko łańcuszka, półsłupek na czubku właśnie przerobionego poczwórnego słupka, [6 oczek łańcuszka, półsłupek w następną długą pętlę] 11 razy, 6 oczek łańcuszka, połaczyć oczkiem ścisłym z pierwszym półsłupkiem tego okrążenia.

Rnd 3: Sl st into ch-6 lp, ch 3; in same lp work 2 dc, ch 3, and 3 dc; in each ch-6 lp around work 3 dc, ch 3, and 3 dc; join with sl st to top of beg ch-3.
Rząd 3: oczko ścisłe na pętli z łańcuszka, 3 oczka łańcuszka (to będzie zamiast pierwszego słupka w tym rzędzie), cały czas na tej samej pętli z łańcuszka robimy: dwa słupki, 3 oczka łańcuszka i 3 słupki, dalej na każdej pętli z łańcuszka robimy: 3 słupki, 3 oczka łańcuszka, 3 słupki; połączyć oczkiem ścisłym na górze łańcuszka z 3 oczek (tego robionego zamiast pierwszego słupka)

Rnd 4: Sl st into each of next 2 dc and into ch-3 lp; ch 3, in same lp work dc, h 3, and 2 dc; *(ch 5, sl t in 5th ch from hook) 3 times, sl st in top of last dc made -- triple picot made; ch 1, in same ch-3 lp work 2 dc, h 3, and 2 dc; ch 3, in next h-3 lp work sc, ch 3, and sc; h 3**, in next ch-3 lp work dc, ch 3, and 2 dc; rep from * around; end last rep at **; join to top of beg ch-3; fasten off.
Rząd 4: oczko ścisłe w kolejne dwa słupki i na początku pętelki z trzech oczek łańcuszka; w tej samej pętelce robimy: 3 oczka łańcuszka (zamiast pierwszego słupka), słupek, 3 oczka łańcuszka, 2 słupki; *[5 oczek łańcuszka, oczko ścisłe w piąte oczko od szydełka] powtórzyć to 3 razy, oczko ścisłe na szczycie ostatnio zrobionego słupka (oto wykonałaś potrójny pikot); jedno oczko łańcuszka, dalej na tej samej pętli łańcuszkowej robimy 2 słupki, 3 oczka łańcuszka, 2 słupki; 3 oczka łańcuszka, na następnej pętli łańcuszkowej zrobić: półsłupek, 3 oczka łańcuszka, półsłupek; 3 oczka łańcuszka **, na następnej pętli łańcuszkowej zrobić półsłupek (a nie powinno byś dwa półsłupki?), 3 oczka łańcuszka i dwa półsłupki; powtarzać od * dokoła; zakończyć ostatnie powtórzenie na **; połączyć na szczycie początkowego łańcuszka z trzech oczek, zakończyć

Wydaje mi się, że tam, gdzie oznaczyłam na fioletowo jest pomyłka, no ale tak na sucho wszystkiego nie widać, więc może to mi się coś myli.

I jeszcze: w opisie kilka razy w ostatnim rzędzie pojawiło się oznaczenie h 3. Patrząc na zdjęcie gwiazdki, tłumaczyłam to jako łańcuszek z trzech oczek. Chyba powinno być dobrze, może to jakaś modyfikacja tego podstawowego łańcuszka. Nie wiem. Może jeszcze coś znajdę w necie.

+2  plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez ania_b Pią 25 Gru, 2015 22:45, w całości zmieniany 1 raz  

vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena

Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pią 25 Gru, 2015 22:51   

Opis rzeczywiście nie jest łatwy. Ale trzeba patrzeć na gwiazdkę i kombinować. Sama gwiazdka jest dość łatwa
8 o.ł. zamknąć w kółko
1
12 *o.ł., o.ś* powtarzać 11x, jako ostatnie wykonać 5 o.ł. i słupek poczwórnie nawijany
2
Na każdym łańcuszku zrobić półsłupek, a pomiędzy nimi po 6 o.ł.
3
Na każdym łańcuszku wykonać *3 sł, 3o.ł. 3 sł*
4
Przejść oczkami ścisłymi do łańcuszka z trzech oczek, *na pierwszym łańcuszku wykonać 2 sł, 2o.ł, 2sł, 5o.ł, o.ś w pierwsze o.ł. (pikotek), wykonać jeszcze dwa pikotki w ten sam sposób, o.ś. w wierzchołek ostatniego słupka, 2sł., 2o.ł., 2sł, 3o.ł., na następnym łańcuszku z 3 oczek wykonać 1psł., 3o.ł., 1psł., 3oł.

ania_b, Widzę, że ścigamy się z odpowiedzią wesoło mi
To "h", to raczej według mnie zwykła pomyłka. Powinno być chyba "ch", czyli chain. Może komuś okruchy pod klawisz wpadły rotfl Sama się dziwię, że moja klawisze działają jak należy, jeśli się weźmie pod uwagę, że wszystkie posiłki jem przy komputerze zebalek

+1  plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez vichta Pią 25 Gru, 2015 23:03, w całości zmieniany 2 razy  

zabka611 
Użytkownik b. aktywny
Witam

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 14 razy

Wysłany: Sob 26 Gru, 2015 05:33   

Może tutaj znajdziesz wymarzoną gwiazdkę bye

https://www.youtube.com/r...a+szyde%C5%82ku

plus minus  Kto ocenił?

fralusia 
Użytkownik aktywny
Ala

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Sob 26 Gru, 2015 08:27   

Dziękuję Wam bardzo. Zabieram się za nią zaraz, może jeszcze i taka zawiśnie na mojej choince dzięki Waszej szybkiej pomocy cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?

ania_b 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Rangi:
przyjaciel3

Wysłany: Sob 26 Gru, 2015 12:12   

vichta napisał/a:

ania_b, Widzę, że ścigamy się z odpowiedzią wesoło mi

Jak zwykle, mogłabym dodać. cmok

Ale widzę, że Ty już zrobiłaś swoją gwiazdeczkę, bravo!

plus minus  Kto ocenił?

fralusia 
Użytkownik aktywny
Ala

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Pon 28 Gru, 2015 15:16   

ania_b napisał/a:
(a nie powinno byś dwa półsłupki?)

Tak Aniu, mają być dwa półsłupki. Mam juz cztery gwiazdki hopla

plus minus  Kto ocenił?

ania_b 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Rangi:
przyjaciel3

Wysłany: Pon 28 Gru, 2015 17:04   

fralusia napisał/a:
Mam juz cztery gwiazdki hopla

Czyli kapitan wojsk lądowych albo starszy chorąży sztabowy sił powietrznych. szalony

+2  plus minus  Kto ocenił?

Apak 
Użytkownik b. aktywny
Ania

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 17 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pon 28 Gru, 2015 23:06   

Może i chorąży wesoło mi gwiazdeczka w każdym razie śliczna cool