RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: maranta
Pon 30 Lip, 2007 19:45
WIGILIA
Autor Wiadomość
zmijka2001 
Milczek

Autor tematu
Pomogła: 2 razy

Medale: Brak

Wysłany: Sob 03 Gru, 2005 05:25   WIGILIA

Proponuje nowy temacik, jako ze ja na obczyznie - jak Panie planuja nadchodzace Swieta? Jestem ciekawa jakie menu mamy na polskich stolach i jakie tez fantastyczne wigilijne pomysly moge podkrasc by i moje swieta przypominaly te nasze polskie? pozdrawiam i czekam na menu z przepisami

plus minus  Kto ocenił?

artnow 
Użytkownik średnioaktywny

Wysłany: Sob 03 Gru, 2005 16:51   

To ja zacznę, mimo, że ja nie jestem pani jupi

U mnie na pewno będzie czerwony barszcz z uszkami.
Bez tego nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej.
Poza tym będzie karp zmażony w cieście.
Pewnie inna ryba smażona (grenadier albo łosoś)
Karp w galarecie.
Gołąbki z ryżem i grzybami.
Śledzik (jeszcze nie wiadomo pod jakimi postaciami).
Pierogi z kapustą i grzybami.
Być może ryba po grecku.
Kompot z suszonych owoców.

Wszystkie te potrawy (oprócz karpia w galarecie) przygotowuje moja Mama przy naszej (dzieci) skromnej pomocy.

Napiszcie może bez jakiej potrawy nie wyobrażacie sobie tej jednej jedynej kolacji w roku ???

plus minus  Kto ocenił?

Fantazja 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Nie 04 Gru, 2005 12:48   

U mnie w domu na Wigilii będzie: sałatka jarzynowa , krokiety z kapustą i grzybami , barszcz czerwony , karp smażony , wino białe , sernik i makowiec , kawka , herbatka i napoje gazowane w ilościach prawie że hurtowych.

A jesli chodzi o potrawę bez której nie wyobrażam sobie Wigilii to są krokiety z kapustą i grzybami i barszcz czerwony.I to by było na tyle.

Ale powiem Wam , że wszystko jedno co by na tym stole w Wigilię było to i tak najważniejsza jest rodzina i wspaniała atmosfera.

plus minus  Kto ocenił?

Elżbieta P. 
Super gaduła :))
Ela

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 25 razy

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Nie 04 Gru, 2005 16:13   

Wigilia to obowiązkowo karp smażony, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii, zupa grzybowa z makaronem, różne śledziki, ziemniaki, ryż, grzyby suszone w sosie, kompot z suszonych owoców, kapusta z grochem, fasola "jaś", pierogi z kapustą i grzybami i oczywiście makiełki, a na zakończenie Mikołaj i prezenty, frajda nie tylko dla dzieci Smile

plus minus  Kto ocenił?

asia0407 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 7 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Nie 04 Gru, 2005 22:16   

U mnie w Wigilie króluje kutia z przenicy. Bez Wigilii nie było by też barszczyku czrewonego z uszkami. Później jest karp smażony i w galarecie. Są też pierogi z grzybami, racuchy, różnie rodzaje śledzia, kompot z suszonych owoców. I to chyba wszystko.
Dla mojej rodziny w ten dzień nie ma mięsa, pościmy jak zawsze, chociaż nie ma już zakazu. Very Happy

plus minus  Kto ocenił?

artnow 

Wysłany: Nie 04 Gru, 2005 23:12   

Anna B. napisał/a:
A ryżem, czy z pszenicą?

Z pszenicą. Nie wiedziałem, że można z ryżem.

zmijka2001 napisał/a:
a co myslicie o wigilii z miesesm - podobno zmienily sie zasady od jakiegos czasu

IMO zasady się nie zmieniły. Nigdy dzien wigilii według kościołą katolickiego nie był dniem postu. Był to raczej narzut tradycji i nie widzę powodu dla którego by się miało taką tradycje odrzucać.

plus minus  Kto ocenił?

Magus 
Milczek
:)

Kraj:
Poland

Wysłany: Pon 05 Gru, 2005 22:09   

Ja tak jak Dani w domu miałam mieszankę kultur tylko że z Kujaw i ze Sląska
część potraw wymieszała się u nas łącznie z tymi które wprowadziła moja teściowa czyli jeszcze mazowiecka tradycja
napewno będzie
-karp(w galarecie i smażony czasami zamiast w galarecie robie w pomidorach z bakaliami)
-3 rodzaje pierogów(kapusta + grzyby, ruskie i z rybnym nadzieniem)
-śledzie w lnianym oleju i jeszcze inne (to zależy od mojego widzimisię ale najlepiej lubię korzenne a'la dziedzic)
-tzw.śledziówka(chłodnik ze śledzi podany z ziemniakani gotowanymi )
-barszcz czerwony z uszkami (nadzienie tylko z grzybkami)
-zupa z suszonych owoców
-makówka(śląski odpowiednik kuti)
-kapusta gotowana z grzybami i olejem lnianym
-tatar z łososia(to mała ekstrawagancja wprowadzona na prośbę mojego męża)
-deser z jabłek(z bakaliami) Razz
napewno nie jada się u mnie w tym dniu ryżu pod żadną postacią i to dla mnie ciekawostka no ale człowiek uczy się całe życie zebalek

plus minus  Kto ocenił?

Anna B. 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 6 razy

Wysłany: Śro 07 Gru, 2005 19:25   

Dani, kutia, którą ja robię to dość prosta rzecz. Składniki to na oko, więc dokładnie nie podam. W każdym razie mniej więcej na szklankę ryżu (szklanka przed ugotowaniem -u nas kutii idzie dużo) podbieram mamie przekręcony przez maszynkę do mięsa mak. Dość dużo tego maku. Tak nawet pół na pół objętościowo z ugotowanym ryżem. Do tego duuużo rodzynek, suszone figi, orzechy włoskie i laskowe, migdały, daktyle... czyli bakalie wszelakie. Na to wszystko słój miodu (mamy własne ule Mr. Green ), który rozgrzewam,bo inaczej trudno wymieszać. Aha! koniecznie wiórki kokosowe!
Jak juz wymieszam, to do salaterek, a salaterki przyozdabiam wiórkami i resztkami bakalii, o ile pamiętam trochę sobie ich zostawić.
Kutia śmiało może stać przez tydzień w lodówce. Jest to bardzo sytna potrawa. I baaaardzo tucząca. Evil or Very Mad

[ Dodano: Sro 07 Gru, 2005 19:35 ]
Oryginalna kutia to oczywiście potrawa z pszenicą. Przenica musi byc jednak odpowiednio przytogowana. Czyli tłuczona. Na naszym terenie można w okresie Bożego Narodzenia kupić w sklepach już gotową do gotowania przenicę. Jest to potrawa ze Wschodu, a na Ziemi Lubuskiej jest dużo osiedleńców zza Buga. Stąd jest mi ta potrawa znana. Ale znana odkąd przyprowadziłam się z rodziną w te tereny z Pomorza. Tatuńcio jest z Bieszczad (czyli np. pierogi z kapustą), mamcia z Podlasia (czyli na przykład kluski z makiem). Zatem mieszankę kulurową w domu tez mamy niezłą. Smile

Ale żeby ryżu w Wigilię niet? A to dlaczego?

plus minus  Kto ocenił?
Zapraszam na frywolitki! Smile
oraz patchworki i inne stworki

Krzysia 

Kraj:
Poland

Pomogła: 9 razy

Wysłany: Pią 09 Gru, 2005 12:35   

W moim domu rodzinnym, ok. 60 km na płn. od B-stoku, to kutię robilo się z pęczaku ( a ten z pszenicy) przepis taki jak na tę z ryżem, ryżowa należy do niewielu potraw, których ja do ust nie biorę. Babcia do ugotowanego pęczaku dodawała utarty mak z cukrem i ewentualnie orzechy i migdały, pewnie dlatego do dziś tylko taka mi smakuje i tylko taką robię.
Z innych potraw, nie wymienianych tutaj, to były łamańce- drożdżowe postne bułeczki należało upiec wcześniej, usyszyć i na wigilię łamało się je( stąd nazwa Razz ) zalewało ciepłym mlekiem, dodawało osłodzony i utarty mak. Na dużej płycie kuchennej( opalanej drewnem) stało wiele garów z potrawami w ciepełku, nawet parę godzin, aby na wigilijny stół mogły wjechać parujące i pachnące. Kutię i łamańce podawało się na ciepło, ale przez następne dni pojadaliśmy to co zostało już na zimno. I jak nam smakowało, mimo że w spiżarni leżały pieczone mięsiwa, kaczki, gęsi i wiele ciast.
To co było jeszcze na ten dzień przygotowywane to kisiel z żurawin, żurawiny długo przechowują się w chłodnym miejscu i na święta były jak świeże.
W rodzinie mego męża , białostoczanina z dziada pradziada, podawało się ( i ja to przejęłam) barszcz grzybowy , gotowany z suszonych grzybów i warzyw, leciutko zakwaszony i zaprawiony mąką, pikantny. Grzyby z wywaru siekam i dodaję do barszczu razem z uszkami. Uszka nadziewam posiekanymi grzybkami( nie lubię przekręcanych przez maszynkę) i odrobiną cebuli+ przyprawy. Miałam okazję kilka razy spróbować racuchów teściowej( ona nie robiła uszek ), były pyszne, ale ja nie potrafię, albo i nie chcę gafa Ciasto podobne jak na pączki tylko w wersji postnej, nadziewane farszem z grzybków albo makiem- to już nie do barszczu, smażone na patelni w ostatniej chwili. Na stół musiały być podane gorące.
Mój mąż i chłopcy nie lubią karpia w żadnej postaci i ryb w galarecie dlatego smażę pstrąga i podobnie jak Dani, podaję z płatkami migdałów i koperkiem w maśle.
A reszta jak wyżej, kilka rodzajów śledzia, ryba po grecku i w sosie cebulowo-śmietanowym( mojej babci) , sos grzybowy, kompot z suszonych owoców oraz suszone figi, morele, daktyle, orzechy i migdały na deser.
Pamiętam jeszcze taki obrazek z dzieciństwa : dziadek ucierający mak w makutrze, nigdy nic innego w kuchni nie pomagał, tylko ten mak w wigilię rano- no i wzruszyłam się :placz:

plus minus  Kto ocenił?

artnow 

Wysłany: Nie 18 Gru, 2005 12:16   

A ja zapomniałem o jeszcze jednej baaardzo ważnej rzeczy - kompocie z suszonych owoców.
To jest po prostu hit ! ! !

Aha jeszcze jedno - czy nie uważacie, że niektóre rzeczy smakują tak wyśmienicie tylko i wyłącznie w wigilię ???
Weźmy np takiego karpia.

plus minus  Kto ocenił?

Magus 
Milczek
:)

Kraj:
Poland

Wysłany: Nie 18 Gru, 2005 19:22   

artnow napisał/a:
Magus napisał/a:
-tzw.śledziówka(chłodnik ze śledzi podany z ziemniakani gotowanymi )

Możesz rozwinąć tą myśł ???

śledziówka
rozertrzeć mlecz z odrobiną cukru i przetrzeć przez sito do tego śledż pokrojony na paski lub dużą kostkę do tego duuuuuużo cebulki w króżki(białej)
listek laurowy , ziele angielskie,pieprz ziarnisty,zalać to wszystko śmietaną wymieszaną z przegotowaną wodą (zimną) dodajemy ocet do smaku (ja daję sporo )doprawiamy solą i pieprzem mielonym odstawiamy na 12h gotujemy ziemniaczki i podajemy je osobno na półmisku z śledziówkę w wazie
Laughing Dla mnie to pyyyyyycha

plus minus  Kto ocenił?

summer21 
Użytkownik aktywny
EWA

Kraj:
Poland

Pomogła: 1 raz

Wysłany: Pon 03 Gru, 2007 12:18   

Przede wszystkim podzielimy się oplatkiem:) a że zbliżają się święta dużymi krokami powiem, że u mnie są takie potrawy:
- pierogi z kapustą i grzybami
- barszcz czerwony
- kopertki z kapustką i pieczarkami
- kapustka z drobno posiekaną marchewką i pieczarkami
- kompot z suszonych owoców
- karp opiekany w bułce i mące plus chlebek, co by osteczka nie staneła w gardle:)
- ziemniaczki okaraszane cebulką na masełku
- śledziki z cebulką w śmietanie
- na deser serniczek, kawka , herbatka lub inne chłodne napoje

plus minus  Kto ocenił?

dżaba 
Julia

Kraj:
Poland

Wysłany: Wto 18 Gru, 2007 10:38   

No to mój repertuar:

krokiety z grzybami (prawdziwki od mamusi)
pierogi z kapustą i grzybami
barszcz czerwony z uszkami
pyszna zupa grzybowa ( oczywiście z suszonych prawdziwków) z ziemniaczkami
śledzik w wykonaniu siostry w śmietanie z jabłkami czy coś takiego
ryba po grecku (morszczuk/panga)
ryba w occie
pstrag pieczony
łosoś zapiekany w sosie cebulowo-koperkowym(pietruszkowym)
sałatka ziemniaczana dla męża
jajka w majonezie obowiązkowo dla mężą
makiełki (czyli lane kluseczki z makiem i bakaliami)- pycha
fasola z kapustą - pychotka

a że jeśtem "mięsna" to jeszcze:
pasztecki z mięsem drożdżowe albo w cieście francuskim
pasztet- na każde święta u nas
i na reszte świąt
nadziewany kurczak (bez jakiejkolwiek kosteczki)
w zeszłym roku pieczona szynka w tym zrazy bo dosstałam wołowinę ze wsi
no i ciasta
sernik
makowiec
piernik
biszkopt z galaretką dla męża
orzechowiec

ni i GRZANIEC z goździkami!!!!

plus minus  Kto ocenił?

joana 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 4 razy

Wysłany: Czw 20 Gru, 2007 21:51   

Uf, tyle pyszności! Czytając co, gdzie u kogo można sporo dowiedzieć się o tradycjach danego regionu i nie tylko:hiheha: A u nas na Śląsku i w mojej rodzinie obowiązkowo muszą być makówki, naturalnie z dużą ilością bakalii. Pychotka.
Wracając do ciast, czy ktoś ma może przepis na tak zachwalaną na Forum "karpatkę"??
Życzę udanych wypieków bye

plus minus  Kto ocenił?

SoWa 
Użytkownik b. aktywny
SoWa

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 3 razy

Wysłany: Czw 20 Gru, 2007 22:50   

U mnie w domu na wigilijną kolację jazda obowiązkowa kultywowana już przez 4 pokolenia :
zupa rybna z grzankami
karp panierowany
sałatka jarzynowa
kompot z suszonych owoców

i ciasta na deser różne, ale obowiązkowo z serem, makiem, orzechami, miodem. Rodzina może przystałaby na zmiany, ale jedna rzecz jest nie do ruszenia, bez niej to nie byłaby Wigilia - właśnie ta zupa rybna z grzankami ( dokładnie taka, żadna inna)

Na świąteczne obiady przygotowuję to, czego z różnych przyczyn nie robię ( albo bardzo rzadko) w ciągu roku, aby to były prawdziwie wyjątkowe dni.

plus minus  Kto ocenił?

lucja1954 
Milczek

Wysłany: Pią 21 Gru, 2007 11:36   

U mnie potrawy są następujące:
barszcz czerwony z uszkami
łosoś panierowany
kluseczki z makiem i bakaliami
kompot z suszinych owoców
ciasta różne Smile

plus minus  Kto ocenił?

Bożena- 2000 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Denmark

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 11 razy

Wysłany: Śro 19 Lis, 2008 23:51   

Sledziówka- potrawa mało znana. To fakt ja ją robię ciut inaczej. W wazie rozcieram troszkę musztardy, dodaję cebulkę, drobno krojoną, kawałek jabłuszka też dobrze pociachanego, sól, pieprz, odrobinę cukru, zalewam kwaśną smietaną rozrobioną maślanką. W to wrzucam ze dwa śledzie krojone w dzwonki. Tej zalewy musi być sporo, a do tego gotowane ziemniaki. Podaję to tylko w Wigilię w porze obiadu. Niechby mnie obdarli ze skóry to innego dnia w roku nie zrobię.
Proponuje jeszcze jedno danie wigilijne.
Podobno nazywa się to danie kieleckie z maggi.
Produkty
30dkg pieczarek, paczka makaronu, 1 duża cebula, sól, pieprz, maggi. 2-łyżki oleju.
Gotujemy makaron. W tym czasie na patelni, na oleju smażymy grzyby z cebulką. W to wrzucamy ugotowany makaron, doprawiamy solą, pieprzem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok, kropimy lekko maggi, albo dodajemy swiże, czy mrożone. Przykrywamy na 3-4 minuty pokrywą i podajemy.
Ja robię to w naczyniu żaroodprnym, dodaję maggi mrożone i najczęściej robię to z grzybów suszonych. Równie smaczne jest z boczniakiem, pieczarkami.
Zaraziłam tą potrawą kilka osób i wszystkie sobie chwalą, a w zeszłym roku dogadałyśmy się, że każdą z nas nosi, aby coś tu dodać śmietanę, ćzy zieleninę. Na dziś żadna się nie odważyła, bo smakowo rewelacja.
Podaję przepis bo jeszcze czas, aby sprawdzić przed wigilią.

plus minus  Kto ocenił?

luna19 
Renata

Kraj:
Poland

Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 12:52   

Tak wyglądal u mnie zestaw 12 wigilijnych potraw

Barszczyk z uszkami

przepis na barszczyk
http://garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=41

Śledzie w pomidorowej cebulce

przepis na śledzie
http://garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=14

Śledzie w śliwkach

przepis na śledzie

Śledzie pod pierzynką

przepis na śledzie

Śledzie z białą fasolą

przepis na śledzie

Rolmopsy na pieczarkach

myślę ze nie wymagają jakiegoś specjalnego przepisu
Wystarczy podsmarzyć na oleju troche pieczarek z cebulką i rozłożyc na dnie półmiska
a potem sledzie nadziane ogórkiem i papryczką i spięte wykałaczką

Karp pieczony w pieczarkach

przepis na karpia
http://garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?p=219#219

Galareta z dorsza pod majonezem
przepis na galaretkę
http://garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=123

Ryba po grecku
przepis na rybę
http://garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=15

Rolada rybna w galarecie
przepis na roladę
http://garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=144

Tradycyjna kapusta z grzybami

Pierożki z kapustą

Był jeszcze tradycyjny kompocik z suszonych owoców

plus minus  Kto ocenił?
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/

bejbi88 
Gusia debiutuje :)

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Sob 20 Lis, 2010 19:31   

pozwolę sobie troszkę odświeżyć temat.

U mnie w domu jak żyła Mama to na wigilię było:
- zupka grzybowa z makaronem
- karpik panierowany
- sałatka jarzynowa
- jakiś domowy placek

Tak skromnie. Przyznam, że w tym roku dostąpię zaszczytu i sama mam przygotować wigilię na 12 osób (rodzina wielokulturowa). Na moje szczęście mój Tata przygotuje zupkę grzybową (które sam zbierał). A teście kluski z makiem. Do mnie należy cała reszta. Chciałabym moich gości zaskoczyć i przygotować wigilię nie do zapomnienia. Na pewno w planach mam karpia panierowanego i sałatkę jarzynową a z deserów biszkopta przekładanego kremem karpatką a na górze ganaż z kokosem Smile proste acz efektowne ciasto Smile
No i prosiłabym was o radę co mam jeszcze przygotować ?? Dodam tylko że tylko na mojej głowie będzie przygotowanie wszystkiego (całego domu i menu) i na moje szczęście wigilia ma być na 18 Smile gdyż niektórzy goście zaliczą dwie wigilie Smile

PS. Moja nowa Mama prowadzi piekarnie i przywiezie serniczek i makowiec....

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez bejbi88 Sob 20 Lis, 2010 19:34, w całości zmieniany 1 raz  

makramka 
Użytkownik aktywny
makramka

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 15 razy

Wysłany: Sob 20 Lis, 2010 21:49   

Ja robię barszcz czerwony z uszkami, które robię wcześniej i zamrażam a potem tylko ugotować ( farsz kapusta z grzybami).
Jest też kompot z suszonych owoców, który część gości je z fasolą jaś , a część po prostu go pije.Są różne ciasteczka własnej roboty, pieczone wcześniej jeśli masz ochotę to wypróbuj przepisy z mojego blogu kulinarnego robię też na słodko kluski z makiem i miodem i oczywiście ryba , ale po grecku z tym że bez jarzyn sama cebula reszta potraw podobnie jak u Ciebie

plus minus  Kto ocenił?

http://makramkadzierga.blogspot.com
http://makramaszydelkowa.blogspot.com
http://ciastodomowe.blox.pl
Ostatnio zmieniony przez makramka Sob 20 Lis, 2010 21:50, w całości zmieniany 1 raz  

Madzia 

Zaproszone osoby: 1
Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel3

Rangi:
przyjaciel

Pomogła: 26 razy

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Sob 20 Lis, 2010 22:35   

Zawsze jestem w gościach na Wigilii, w zeszłym roku pierwszy raz w tym gronie, mnie zachwyciły pulpety z ryby chyba, jakaś ryba mielona i w galarecie.
Ja zazwyczaj robię kutię, a w zeszłym roku makówki.
W tym roku chcę zrobić paszteciki do czerwonego barszczu.

Może tu znajdziesz inspiracje
http://www.wielkiezarcie....st.php?group=36

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Madzia Sob 20 Lis, 2010 22:38, w całości zmieniany 1 raz  

bejbi88 
Gusia debiutuje :)

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 16:42   

makramka, cmoknięcie Madzia, cmoknięcie dziękuję wam za pomoc i za inspirację Smile

plus minus  Kto ocenił?

ciapara 
ciapara

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 63 razy

Wysłany: Śro 24 Lis, 2010 18:29   

Swieta Wielkanocne juz robilam w domu nie raz ale na Wigilie zazwyczaj wybywalismy z domu. Moze sie okazac ze w tym roku bede musiała zrobic Wigilie. Przepisy juz od dawna mam zgromadzone. Ciekawa jestem czy wszystko mi sie uda Smile

plus minus  Kto ocenił?

saba52 
Gaduła ;)
Ania

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 18 razy

Wysłany: Nie 19 Gru, 2010 18:01   

U mnie w rodzinnym domu Wigilia była bardzo skromna:
obowiązkowo zupa rybna,karp smażony ew inna ryba która udało się dostać,kapusta z grzybami ,kompot z suszonych śliwek,makowiec , placek drożdżowy i pieczony przez mamę chleb pszenny.A rarytasem były pomarańcza które mieliśmy dzięki jednej cioci.

Ja tak samo robię tylko dodaję :rybę w pomidorach ..polecam,pycha...karpia zapiekanego z pieczarkami,łososia smażonego(syn najbardziej lubi),śledzie w śmietanie ,śledzie w oleju z cebulka jabłkami i ogórkiem konserwowym,piekę piernik i jeszcze jakieś placki z orzechami.
Na pozostałe dni :sałatka jarzynowa,mięso w galarecie,schab ze śliwką ...obym się znowu nie rozpędziła bo całe święta siedzimy w domu i gości też się nie spodziewam a to z tego względu że wszyscy daleko(szczególnie córka z rodziną bo pojechali na wakacje do ...Egiptu ooo) a pogoda jest jaka jest..

A tak w ogóle to braknie mi takich świąt jakie były kiedy żyli dziadkowie i cała rodzina się zjeżdżała...wigilia,gwiazdor (moja Mama)potem długie rozmowy,zajadanie się orzechami (z drzewa wyhodowanego przez dziadka)Pasterka i..siedzenie do rana ech

plus minus  Kto ocenił?

i tu:

http://picasaweb.google.com/110114884957185673730

nowy
https://picasaweb.google.com/102436567336293362533

ciapara 
ciapara

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 63 razy