|
Jak mocno zaciągacie? |
| Autor |
Wiadomość |
kasiek1607
Użytkownik średnioaktywny wciąż poszukująca

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Wiek: 52 Dołączyła: 22 Paź 2010 Posty: 135 Skąd: Warszawa
Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 04 Mar, 2012 07:53 Jak mocno zaciągacie?
|
|
|
Wczoraj tak sobie patrzyłam na moje dłubaniny i zaczęłam się zastanawiać, czy ja to aby na pewno wszystko dobrze robię. I stąd moje pytanie - jak w temacie - jak mocno zaciągacie:
- słupki na nitce
- gotowy element (kółeczko, łuczek) przed przejsciem do następnego.
Tzn. ja wiem, że kazdy zaciąga z inną, własciwą sobie siłą, ale interesuje mnie czy wkładacie w to jeszcze dodatkowo więcej siły. Nie wiem czy jasno się wyraziłam, więc napiszę jak to u mnie wygląda.
Plotąc słupki (czasem androny) zaciągam je rozszerzając palce lewej ręki, ale można przytrzymać dodatkowo robótkę kciukiem i palcem wskazującym i jeszcze mocniej, tak na maxa ścisnąc supełki. Wtedy jest sztywniejsza robótka, ale schowanie nitek graniczy z cudem.
I tak samo przy zaciąganiu kółeczek - czy ciągnąć do oporu, czy tylko, żeby się supełki złączyły? Jak tylko, tylko, to robótka jest wiotka a jak "dopycham kolanem" to sztywniejsza, ale czasem supełki się tak ściskają, że aż "falują".
I właśnie przez to ciężko mi zrobic dwa kolczyki takich samych rozmiarów.
Jak Wy sobie z tym poradziłyscie?
|
_________________ Moje Rękoczyny: https://plus.google.com/photos/116938131641098249704/albums/5897139422846926257?authkey=CIGW9Mbi7-SdAg |
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 179 razy Wiek: 60 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 04 Mar, 2012 08:17
|
|
|
słupki na nitce - to z wyczuciem - zależy z jakiej nitki robię - staram się na tyle mocno na ile mi pozwala wytrzymałość nitki - jak np, ze snehurki to mniej (ale ze snehurki robię tylko zakładki, które potem i tak usztywniam) a jak z mocniejszej nitki to ciaśniej
kółeczko - na maksa - ile się da (ale też biorę pod uwagę wytrzymałość nitki)
a łuczki to tak, żeby mi wzór ładnie wychodził - faktycznie jak dłuższy łuczek i za mocno się ściągnie to się faluje....
generalnie wszystko ściągam mocno i dlatego frywolę na raty, bo jednak ręce mnie bolą po jakimś czasie....
Tylko , że ja nie chowam nitek w robótce więc mi to nie przeszkadza - zawiązuję supełek na lewej stronie - podklejam klejem Magic albo lakierem do paznokci i ucinam nitkę przy samym supełku.
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
 |
kasiek1607
Użytkownik średnioaktywny wciąż poszukująca

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Wiek: 52 Dołączyła: 22 Paź 2010 Posty: 135 Skąd: Warszawa
Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 04 Mar, 2012 14:58
|
|
|
Nula dzięki stokrotne. Ja juz niestety taki typ jestem, bardziej "mędrca szkiełko i oko" niz "czucie i wiara". Jak na cos mozna algorytm rozpisać, to ja się w tym odnajdę. To niestety zabija kreatywność, ale za to rzemieślnikiem jestem doskonałym - w końcu wielki Leonardo też podobno miał wielu uczniów, którzy za niego dzieła malowali;))
A nie zmienia Ci nitka koloru od lakieru do paznokci? Bo ja raz spróbowałam z czerwonym kordonkiem i jak kapnełam bezbarwnym lakierem, to w tym miejscu zrobiła sie bardzo ciemnoczerwona.
|
_________________ Moje Rękoczyny: https://plus.google.com/photos/116938131641098249704/albums/5897139422846926257?authkey=CIGW9Mbi7-SdAg |
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 179 razy Wiek: 60 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 04 Mar, 2012 16:37
|
|
|
lakieru używam bardzo rzadko - generalnie robię zakładki i biżuterię i to podklejam "magikiem"
Lakier tylko do tych rzeczy, które mają być prane - jakoś nie zauważyłam, żeby mi nitka zmieniała kolor (jeżeli nawet to nie rzuciło mi się to w oczy ) - chociaż dziewczyny mówiły , że np. biała nitka czasami żółknie 
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|