RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
problemy ze stawami
Autor Wiadomość
kasiek1607 
Użytkownik średnioaktywny
wciąż poszukująca

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 3 razy

Medale: Brak

Wysłany: Nie 19 Lut, 2012 18:48   problemy ze stawami

Frywolitką bawię się niecały rok (od maja) i zauważyłam, że po dłubankach bli mnie staw kciuka lewej ręki. Fakt, bardzo mocno zaciągam nitkę wlasnie lewą ręką i dzięki temu prawie nie muszę ich usztywniać, ale za to chowanie nitek nie wchodzi w grę.
Czy Was też bolą ręce? Jak sobie z tym radzicie?

plus minus  Kto ocenił?

AlaJ 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 70 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Nie 19 Lut, 2012 22:37   Re: problemy ze stawami

kasiek1607 napisał/a:
Frywolitką bawię się niecały rok (od maja) i zauważyłam, że po dłubankach bli mnie staw kciuka lewej ręki. Fakt, bardzo mocno zaciągam nitkę wlasnie lewą ręką i dzięki temu prawie nie muszę ich usztywniać, ale za to chowanie nitek nie wchodzi w grę.
Czy Was też bolą ręce? Jak sobie z tym radzicie?

Przy pracy czółenkiem? Jeżeli tak, to chyba stosujesz inną technikę (nie wahadłową), bo u mnie pracuje przy wszystkich czynnościach, a zwłaszcza zaciąganiu, prawa ręka. I nigdy mi się nie zdarzyło żebym jakikolwiek ból odczuwała. A zaciągam też bardzo mocno.

plus minus  Kto ocenił?

https://picasaweb.google.com/100781043743691970700/BizuteriaFrywolitkowaAli?authkey=Gv1sRgCObsktv_1JX9-QE#

ikmis 

Kraj:
Poland

Pomogła: 10 razy

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012 09:35   

bolący staw kciuka - tak czasami, ale nie jest to bardzo dokuczliwe.
Pomagam sobie gimnastyką palców, jak zawodowe maszynistki Wink dużo piszę na komputerze 10-ma palcami, co chyba też pomaga w sprawności dłoni.
Bardziej mi doskwiera pocięta przez nitkę skóra na palcach lewej ręki. Szczególnie na najmniejszym mdleje
Co do Ciebie glaszcze
Możesz poprosić kogoś bliskiego o masaż dłoni. Nie musi być fachowy - byle pougniatać, pouciskać, pokręcić rozluźnionymi palcami A może faktycznie stosujesz jakąś indywidualną technikę frywolenia i dlatego masz większe obciążenie na ten staw? Jak nie spotykasz się z innymi osobami, które pracują czółenkiem, to może zerknij na jakieś internetowe filmiki instruktażowe, jaką technikę stosują inne osoby.
A może to być pierwszy sygnał, że coś się zaczyna dziać pod względem zdrowotnym? Przy okazji zapytaj lekarza.

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez ikmis Pon 20 Lut, 2012 09:41, w całości zmieniany 1 raz  

kasiek1607 
wciąż poszukująca

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 3 razy

Wysłany: Pon 20 Lut, 2012 15:41   

Wydaje mi się, że robię tak jak wszyscy. Frywolitki nauczyła mnie Klara (Middia), którą kiedyś poznałam. Przyjrzałam się dzis dokładniej temu co robię i oto do jakich wniosków doszłam - ja po prostu tak bardzo sie staram, żeby węzełki były mocne, że przy zaciąganiu trzymam napiętą nitkę w prawym ręku a lewą zaciągam. I kciukiem i palcem wskazującym lewej ręki bardzo mocno trzymam robotkę a pozostałe tak mocno rozkładam (rozcapierzam), żeby ten supełek wyszedł jak najciaśniejszy. I chyba właśnie przy tym przytrzymywaniu robótki mam największy nacisk na staw kciuka.
A jakby tego było mało, to jeszcze dodatkowo zaciskam zęby i w ogóle cała się spinam puknąć się
No i kto tu mówi o relaksie? hahahihi

A swoją drogą czy w stolicy są jakieś spotkania? Bardzo chętnie bym na takie kiedys odwiedziła, bo nauka na żywo jest nieoceniona.

plus minus  Kto ocenił?

woalka 

Zaproszone osoby: 1
Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 12 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pią 09 Mar, 2012 10:05   

Od 13 roku życia choruję na Reumatoidalne Zapalenie Stawów id drobne stawy dłoni i stóp są moją największą udręką, więc staram się mieć na uwadze ich obciążanie przy robótkach.
Szydełkować nie umiem, więc prawie tego nie robię.
Na drutach lubię robić, więc robię dużo, ale masakrą dla stawów jest długotrwałe utrzymywanie podkurczonych dłoni - konsekwencją bywają przykurcze i zaniki mięśniowe. Dlatego robię tylko wtedy, kiedy choroba jest mniej dokuczliwa i mogę pogimnastykować mięśnie i stawy dłoni Wink
Frywolitki są genialne! Stanowią najmniejsze obciążenie dla stawów, bo w trakcie pracy wymagają wielokrotnego prostowania i zginania stawów, nie są one utrzymywane w jednej pozycji przez długi czas i nie dźwiga się w palcach ciężkiej robótki. Myślę, że Twój problem może wynikać z jeszcze póki co niezbyt dużej wprawy. I... może jeszcze jedno. Skoro frywolenia uczyła Cię Klara, to frywolitkujesz na igle, czy czółenkiem? Bo jak chodzi o frywolitkę igłową, to nie mam żadnych doświadczeń i nie wiem jak tam wygląda praca rąk... być może są tam większe obciążenia...?
Tak czy inaczej - powodzenia i zdrowia dla paluszków życzę! Smile

plus minus  Kto ocenił?

http://za-woalka.blogspot.com

Odpowiedz do tematu