Poczatkująca w krzyzykach |
Autor |
Wiadomość |
zoska05
Milczek

Autor tematu Wiek: 49 Dołączyła: 21 Sty 2008 Posty: 12 Skąd: Łódź
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 21 Sty, 2008 12:15 Poczatkująca w krzyzykach
|
|
|
Witajcie Dziewczyny!!! Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak bardzo sie ciesze ze znalazłam Wasze forum. Jestem tu nowa i dlatego pewnie bede tu czestym gosciem potrzebującym Waszej pomocy.Otóz Dziewczynki, jakis czas temu zobaczyłam prace mojej cioci.Nigdy wczesniej nie haftowałam krzyzykami.Ale nie ukrywam ze jakies zdolnosci w tym kierunku posiadam, w szkole na pracach recznych dostawałam same piatki za robótki ręczne. Postanowiłam spróbowac i tak mnie to wciągneło ze teraz chce wiecej i wiecej. Na poczatek kupiłam mała kanwe z nadrukiem i ja wychaftowałam sama.Jak na pierwszy raz wyszła super.Teraz chciałabym spróbowac cos wiekszego.I tu mam do Was pytanie. Czy uwazacie ze jako poczatkująca mam szanse na wyhaftowanie czegos "dojrzalszego" czy raczej na ta chwile bedzie to strata czasu i pieniedzy.Moze jeszcze powinnam zrobic cos łatwiejszego? Prosze, powiedzcie jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii?
|
|
|
|
 |
Halkuk
Gaduła ;)

Kraj:

Pomogła: 18 razy Wiek: 62 Dołączyła: 25 Sie 2005 Posty: 4709 Skąd: Bytom
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 21 Sty, 2008 13:15
|
|
|
Witaj Moim zdaniem jeżeli potrafisz i to polubiłaś , to dasz sobie radę ze wszystkim . Ja mam jeszcze maleńki "dorobek" na swoim koncie , ciągle też się uczę a mimo to planuję wyhaftować Papieża Jana Pawła II
zoska05 napisał/a: | Czy uwazacie ze jako poczatkująca mam szanse na wyhaftowanie czegos "dojrzalszego" czy raczej na ta chwile bedzie to strata czasu i pieniedzy. |
Jeżeli sama nie spróbujesz , nie dowiesz się !
Ja uważam że dasz radę . Dobry schemat i chęci to wszystko co Ci jest potrzebne 
|
_________________ Pozdrawiam - Halina. |
|
|
|
 |
elka65
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 4 razy Wiek: 59 Dołączyła: 16 Lis 2006 Posty: 467 Skąd: Poznan
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
|
zoska05
Milczek

|
Wysłany: Wto 22 Sty, 2008 09:52
|
|
|
elka65 napisał/a: | zoska05, witaj
kochana na pewno dasz rade ,mnie zaraziła siostra kupiła kanwę ,wyrysowała kratki dołączyła wzór a nawet igłe z nitką wpięła ,i przysłała
i tak wyglada moja pierwsza praca
http://www.fotosik.pl/pok...417be0d857.html
trzymam kciuki  |
No Kochana jestem pod wrazeniem.Skoro to Twoja pierwsza praca, to i ja mysle ze sobie poradze.Dzieki za Wasze wszystkie posty.Zaraz wejde na internetowe sklepy i cos dla siebie znajde.A jak sie juz za to wezme to na bieząco bede Wam zdawała relacje.I w razie potrzeby bede prosiła pomoc.Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
|
dom_Klary
Użytkownik b. aktywny Prowence

Kraj:

Pomogła: 42 razy Dołączyła: 17 Maj 2007 Posty: 1790 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
Nicky
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 22 Gru 2007 Posty: 136
|
Wysłany: Pon 21 Sty, 2008 19:25
|
|
|
Ja od roku haftuje tak na ,,powaznie,,
Zaraziłam sie od pewnej osoby, która pokazala mi swoje prace. Sama sie uczyłam krzyzyków...
a co do twojego pytania to zdaje mi sie, ze jesli masz cierpliwosc do większych prac to sproboj. niczym to sie nie rozni od mniejszych prac...no oczywiscie poza wielkoscia;]
|
_________________ ,, Codziennie patrz na świat jakbyś oglądał go po raz pierwszy,,
ZAPRASZAM DO MNIE!
http://truskawki27.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Bożek
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Śro 23 Sty, 2008 20:25
|
|
|
Pierwsze swoje hafty najlepiej zacząć od prostych wzorów.Nie skacz na zbyt głęboką wodę. Przy pierwszej pracy małe niepowodzenie może zniechęcić na dłóższy czas
|
_________________ http://www.bozus.fotosik.pl/ |
|
|
|
 |
Nicky

Kraj:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 22 Gru 2007 Posty: 136
|
Wysłany: Czw 24 Sty, 2008 22:24
|
|
|
Ja uważam, że to zależyw dużej mierze od wytrwałości haftującej osóbki;)
Jeśli sie chce to się wszytko potrafi.. 
|
_________________ ,, Codziennie patrz na świat jakbyś oglądał go po raz pierwszy,,
ZAPRASZAM DO MNIE!
http://truskawki27.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Czw 24 Sty, 2008 23:34
|
|
|
Pozwól,że wtrącę swoje 3 grosze.Haftuję,a raczej haftowałam/teraz mam przerwę na druty i szydełko/bardzo dużo i uważam,że dużo lepiej jest haftować nie zgotowych kanw,tzn.drukowanych,a ze schematów.Jest to po pierwsze taniej,a po drugie dokladniej.Zaraz wytłumaczę dlaczego dokladniej,bo,ze taniej to nie ulega wątpliwości.Bardzo często zdarza się przy większych obrazkach,ew. z dużą ilością szczegółów tak,że w jednej linii krzyżykow znajdują się 2 kolory i wtedy jest dylemat jakim kolorem haftować.Co się nie wybierze zawsze jest to ze szkodą dla końcowego wyglądu.Na początku mojej "kariery" też kupowałam drukowane kanwy,nie mialam wtedy komputera,a więc i dostępu do schematów.Teraz nawet najładniejszy obrazek na kanwie zobaczony w pasmanterii nie skutkował by jej kupnem.Jedyny wyjatek to gobeliny,bo te najczęściej są na kanwie malowanej,np.nie zdobędzie się schematow do gobelinów firmy niemieckiej Rico,bo ich poprostu nie ma,nawet w gotowych oryginalnych zestawach.U osób haftujacych są tysiące schematów różnych firm,również tych najlepszych/np.takich jak Vervaco,Lanarte,Permin i inne/,że bez trudu znajdziesz potrzebny schemat.Najlepiej kupić dobrą kanwę,im drobniejsza tym lepsza,Ja używam najczęściej 14,kupować po trochę mulinki,na początku jest to wyatek,ale potem jest już spory zasób.Jeśli masz sprecyzowane co chcesz aftować,to mogę Ci pomoc ze schematami.Mam ich "trochę.Możesz przegladnąc moj album.Link poniżej.Ogromne ilości schematów znajdziesz takze w necie,np.na multiply,ale nie tylko.
http://elicruzg.multiply.com/photos
nie wiem tylko,czy chcąc zobaczyć trzeba być zarejestrowanym.Jeśli nie zobaczysz schematów tzn,ze tak.
|
_________________ https://picasaweb.google.com/100423251002105837923/MojePraceMyWorks#
http://picasaweb.google.com/adamalaxxx
http://picasaweb.google.com/lenusiaa |
Ostatnio zmieniony przez Ada Czw 24 Sty, 2008 23:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jobi
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pią 25 Sty, 2008 09:46
|
|
|
Zgadzam się z Adą. Mimo pozornej "łatwości" drukowane kanwy są dużo trudniejsze do wyszycia od schematów. Potrzeba wprawy, która daje wyczucie całości. Z początku nikt tego nie ma Też mam sporo schematów i chętnie się podzielę 
|
|
|
|
 |
zoska05
Milczek

|
Wysłany: Pią 25 Sty, 2008 13:34
|
|
|
Ada, jestem pod wrazeniem.Te Twoje prace sa niesamowite. A co do schematów to weszłam na te multiply i........ sie przeraziłam.Bo wygląda to na niełatwe.Chyba ze tylko tak mi sie wydaje.Boje sie czy sobie poradze.Czy te schematy polegaja na tym ze licze sobie ilosc krzyzyków do wyhaftowania w danym kolorze i po prostu haftuje?
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Pią 25 Sty, 2008 18:39
|
|
|
Początek wygląda tak-bierzesz kawałek kanwy,musisz zwrócić uwagę na wielkość,tzn,nalezy pamietać,ze to ma być oprawione i trzeba brać odpowiedni zapas.Jeśli przewidujesz passepartou,to jeszcze większy zapas.Powinnaś tą kanwę pokratkować 10 na 10 xxx/krzyżykow/.Robisz to albo specjalnym spieralnym mazakiem/spiera się w zimnej wodzie/ albo możesz zrobić to fastrygą,czyli ściegiem za igłą,a może przed,nigdy nie wiem/robisz kratki 10 x 10 w poziomie i pionie.Robi się to po to,żeby lepiej było liczyć.Ja jeszcze z boku piszę liczby 0,10,20,30 itd,zeby się potem nie pomylić.Nie radzę robić tej kratki zwyklym ołówkiem.Na początku tak robiłam i nieraz nie mogłam tego sprać.No i zabierasz się za haftowanie wcześniej przygotowana muliną.Ja najczęściej wyszywam muliuną DMC,ale czasem podmieniam Ariadną,jeśli jest dokladnie taki sam odcień,albo haftuję "mniej ważny" obrazek.Zawsze zaczynam od najciemniejszego koloru-tak gdzieś kiedyś wyczytałam i tak robię.
Proponuję Ci na początek zabrać się za miniaturki Permina.Mnie się one bardzo podobają ,sądzę,że nie tylko mnie i są przeróżne,np takie/daję przykladowe fotki.kazdy z innej serii/

|
_________________ https://picasaweb.google.com/100423251002105837923/MojePraceMyWorks#
http://picasaweb.google.com/adamalaxxx
http://picasaweb.google.com/lenusiaa |
|
|
|
 |
zoska05
Milczek

|
Wysłany: Wto 29 Sty, 2008 13:06
|
|
|
Ada, no dziekuje Ci bardzo.Napisz mi jeszcze, prosze jaką najlepiek kanwe mam kupić i iloma nitkami ją wyszywać. Tak żeby było najładniej 
|
|
|
|
 |
LucynaM
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 6 razy Wiek: 38 Dołączyła: 24 Wrz 2007 Posty: 518
|
Wysłany: Wto 29 Sty, 2008 13:37
|
|
|
ilość nitek, którymi wyszywasz, dopasowujesz do rozmiaru kanwy. Czasem wydaje się, że np. trzema nitkami powinno być dobrze, ale gdy wyszywasz już pierwsze kryżyki, to widać, że jest za grubo.
Musisz spróbować
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
|
LucynaM
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 29 Sty, 2008 14:09
|
|
|
Ada napisał/a: | Ja haftuję na 14-tce dwoma nitkami. |
ja też
a na 18-tce trzema
|
|
|
|
|
|
|
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
|
|
zoska05
Milczek

|
Wysłany: Nie 03 Lut, 2008 19:18
|
|
|
Zamęcze Was tymi pytaniami, ale powiedzcie mi jeszcze jakie znaczenie dla ostatecznego wyglądu ma wielkosc kanwy. Bo rozumiem, że rozmiar 14, czy18 oznacza wielkosc oczek w kanwie. Jakie to ma znaczenie czy wybiorę 14 czy 16?
|
|
|
|
 |
jobi
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Nie 03 Lut, 2008 19:27
|
|
|
Przede wszystkim wielkość motywu/obrazka. Im mniejsze oczka, tym mniejszy haft.
Przy subtelnych wzorach (portret, malarstwo, Mucha) wolę jak najdrobniejszą. Obraz jest bardziej "wygładzony', bez wyraźnych kwadratów. Wzory ludowe, geometryczne, niektóre pejzaże zyskuja na wyraźniejszej kratce
|
|
|
|
 |
whyata
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Nie 03 Lut, 2008 22:10
|
|
|
14, 16, 18 oznacza, ile krzyżyków w linii przypada na cal
|
_________________ http://whyata.blog.onet.pl |
|
|
|
 |
LucynaM
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
nutinka
Użytkownik aktywny Nutinka

Kraj:

Pomogła: 15 razy Dołączyła: 24 Lis 2007 Posty: 605 Skąd: Toruń
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
krystyn47

Kraj:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 10 Sie 2008 Posty: 166 Skąd: małopolska
|
Wysłany: Wto 18 Sie, 2009 09:45
|
|
|
Bardzo proszę poradźcie !
Zaćmiło mnie i zamiast kanwy 14 zamówiłam sobie 12. Zaczęłam na niej haftować 3 nitkami, ale wydaje mi się, że haft jest za rzadki. Iloma nitkami powinnam wobec tego haftować na tej 12-stce ?
|
|
|
|
 |
bogusia1255
Użytkownik aktywny bogusia1255

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Wiek: 69 Dołączyła: 23 Lis 2008 Posty: 544 Skąd: Czerwonak k/Poznania
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 36 |
|
|