|
Moje gryzmoły |
| Autor |
Wiadomość |
Marzena 43
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 18 razy Wiek: 62 Dołączyła: 07 Gru 2006 Posty: 526 Skąd: Pruszków
Medale: Brak
|
|
|
|
 |
Marzena 43
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 18 razy Wiek: 62 Dołączyła: 07 Gru 2006 Posty: 526 Skąd: Pruszków
|
|
|
|
 |
Ple Ple
Użytkownik aktywny mama Grzesia

Kraj:

Pomogła: 7 razy Wiek: 46 Dołączyła: 01 Paź 2005 Posty: 711 Skąd: Gdzieś w lesie
|
Wysłany: Sob 09 Gru, 2006 16:24
|
|
|

|
|
 |
szalona [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 09 Gru, 2006 22:44
|
|
|
Pierwszy to poenterowana proza o zaledwie neiwielkiej nucie poezji, lub raczej erotyzmu. W dodatku błąd ortograficzny => znaźć!!!! piszemy. No literówki też warto poprawić. Drugi tekst to bajka, formę ma więc dobrą. Rymy się zgadzają, ale rytm trochę zaburza. Sądzę też, że powinna być tam mowa o oczach dziecka, a nie podmiotu lirycznego (czyli chyba twoich). Wskazówka: używanie znaków interpunkcyjnych i budowanie zwykłych zdań w wierszach to nie grzech - preciwnie!
|
|
|
|
 |
Marzena 43
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 48 Dołączyła: 03 Mar 2006 Posty: 522
|
Wysłany: Nie 10 Gru, 2006 11:48
|
|
|
Metoda na łamiący się rytm - powiedzieć sobie kilka razy udany kawałek i postukać ołówkiem w stół Kiedy wyczujesz i zapamietasz rytm, słowa same się podeń podłożą 
|
|
 |
szalona [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 10 Gru, 2006 11:53
|
|
|
Tak, istnieją bezrymowe wiersze białe jednak i one rządzą się pewnymi prawami. Tutaj to nie jest wiersz biały (choć od biedy i przy wielkim uporze nawet można go tak nazwać). Mniejsza z tym. Nigdzie nie napisałam czy mi się podoba czy nie, więc stwierdzenie, że nie każdemu musi się podobać (skądinąd przecież prawdziwe) trochę mnie zdziwiło. Poza tym to ze zwracam uwagę na błędy nie znaczy że od razu za nie pozabijam, proszę się nie urażać (odniosłam wrażenie, że cię to dotknęło) 
|
|
|
|
 |
Marzena 43
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
|
|
|
 |
sylwia12
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 1 raz Wiek: 55 Dołączyła: 09 Paź 2006 Posty: 422
|
Wysłany: Nie 10 Gru, 2006 20:29
|
|
|

|
|
|
|
 |
monika80
Milczek mamuśka

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 11 Gru, 2006 11:35
|
|
|
A ja stanę i w obronie Marzeny43 i innych gryzmołów.
Po pierwsze i to tak naprawdę do słów szalonej pisanie wierszy to indywidualna sprawa i każdy pisze tak jak czuje a po drugie że nie ma rymów że nie są to wiersze któer mozna przypisać do jakiejs kategorii.
Sa wiersze jako zapiski , jako rymy etc.
Czytałaś kiedyś szalona wiersze Pświatowskiej gdzie tam tak naprawde sens logika rymy itd a wiersze sa piekne bo wypływaja z duszy...
|
|
|
|
 |
szalona [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 11 Gru, 2006 12:42
|
|
|
moniko80, przykro mi ale nie rozumiem twojej wypowiedzi - domyślam sie tylko ze chodzi ci o to że "gryzmoły" (a nie są to gryzmoły przecież) Marzeny to wiersz indywidualny którego nie mozna przypisać do żadnej kategorii. Błąd, to wiersz biały, jak sama autorka przyznała, więc do kategorii należy i podłóg niej można go weryfikować, krytykować, oceniać. | monika80 napisał/a: | | pisanie wierszy to indywidualna sprawa i każdy pisze tak jak czuje | zgadzam sie, bo jakzeby inaczej. Jednak zauważ, że gdy mówimy (zwyczajnie) to kierujemy się pewnymi wpojonymi w nas zasadami gramatyki lub też związkami frazeologicznymi czy powiedzonkami (czasem) charakterystycznymi dla naszego pięknego języka. Tak samo pisanie wierszy podlega pewnym zasadaom i - w zależności od wybranej przez autora formy - te zasady mogą się różnić. Poświatowskiej nie czytałam chyba jeszcze, lecz czytałam wielu innych poetów, np śp ks. Twardowskiego, Mickiewicza, Norwida, Pawlikowską-Jasnorzewską, Miłosza i wielu innych wspaniałych poetów. Poezja jest moim hobby nie od dziś i nie od wczoraj i dlatego wiem, że kiedy się pisze trzeba to robić dokładnie, opierając się na zasadach lub celowo je łamiąc, lecz zawsze świadomie zapisujac kolejne słowa. Zapisywanie myśli tak jak lecą i nazywanie tego wierszem jest raczej nielogiczne, chyba że ktoś myśli wierszem 
|
|
|
|
 |
Marzena 43
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
|
|
|
 |
monika80
Milczek mamuśka

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 11 Gru, 2006 15:58
|
|
|
| Cytat: | | moniko80, przykro mi ale nie rozumiem twojej wypowiedzi - domyślam sie tylko ze chodzi ci o to że "gryzmoły" (a nie są to gryzmoły przecież) |
Jesli zauwazysz temat postu jest Moje gryzmoły.
| Cytat: | | Tak samo pisanie wierszy podlega pewnym zasadaom i - w zależności od wybranej przez autora formy - te zasady mogą się różnić. Poświatowskiej nie czytałam chyba jeszcze, lecz czytałam wielu innych poetów, np śp ks. Twardowskiego, Mickiewicza, Norwida, Pawlikowską-Jasnorzewską, Miłosza i wielu innych wspaniałych poetów. |
No własnie autor sam wybiera formę w jakiej pisze swoje wiersze.
Ja sama je pisze wielu osobom sie one podobaja ale teraz sama nie wiem czy chce je tutaj pokazywac bo sa one bez znaków interpunkcyjnych mogą sie wydawac bez sensu.
Nie kazdy musi pisac jak Mickiewicz byłoby nudno gdyby każdy pisał tak samo.
Wcale w wierszach nie trzeba sie trzymac sztywnych zasad wiersze to nasze odczucia,mysli i to czytelnik domysla sie co autor chce przekazac
| Cytat: | Zapisywanie myśli tak jak lecą i nazywanie tego wierszem jest raczej nielogiczne, chyba że ktoś myśli wierszem  |
Wiele wierszy tak powstało i są one nieraz jak ze snu
Dla mnie temat co jest wierszem a co nie jest juz zamkniety a forum nie jest po to żeby krytykowac ale sie dzielic doswiadczeniami,pomagac sobie takie jest moje zdanie
THE END 
|
| Ostatnio zmieniony przez monika80 Pon 11 Gru, 2006 16:03, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
szalona [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 12 Gru, 2006 07:58
|
|
|
| monika80 napisał/a: |
| Cytat: | | moniko80, przykro mi ale nie rozumiem twojej wypowiedzi - domyślam sie tylko ze chodzi ci o to że "gryzmoły" (a nie są to gryzmoły przecież) |
Jesli zauwazysz temat postu jest Moje gryzmoły. | owszem, to nie znaczy że ja je za takowe uważam
| monika80 napisał/a: | | sama nie wiem czy chce je tutaj pokazywac bo sa one bez znaków interpunkcyjnych mogą sie wydawac bez sensu. | Wierwsze bez znaków interpunkcyjnych nie muszą być bez sensu - takie pisał chociażby Czechowicz, tylko zarówno interpunkcję jak i jej brak należy wykorzystywać w utworach z sensem
| monika80 napisał/a: | | Nie kazdy musi pisac jak Mickiewicz byłoby nudno gdyby każdy pisał tak samo. | Owszem, lecz zauważ że każdy z wymienionych przeze mnie autorów pisał inaczej, trudno więc zarzucać mi ze każę wszystkim pisać tak samo.
| monika80 napisał/a: | | Wcale w wierszach nie trzeba sie trzymac sztywnych zasad wiersze to nasze odczucia,mysli i to czytelnik domysla sie co autor chce przekazac |
oki, moje odczucia czy myśli mogą teraz wyglądać tak: wehfghojg;ovisjpbog iajemcxogufwmagjcmoewjhmocj - ładny wiersz, prawda? podoba się? ciekawe, zę wątpię czy ktokolwiek zrozumiał to co napisałam, skoro nie zastosowałam w pisaniu nawet języka polskiego, a - pewnie przyznasz mi rację - jeśli wiersz jest napisany w stylu "Kali chcieć, Kali lubić", to też ciężko go zrozumieć. Dlatego zasad językowych jak też zasad formy trzeba przestrzegać. Łamać też je można, ale tylko gdy się je dobrze zna.
| monika80 napisał/a: | | Cytat: | | Zapisywanie myśli tak jak lecą i nazywanie tego wierszem jest raczej nielogiczne, chyba że ktoś myśli wierszem |
Wiele wierszy tak powstało i są one nieraz jak ze snu | Skąd wiesz, że wiele wierszy tak powstało? Byłaś przy tym? Pzytoczę pewną anegdotę: pewien francuski poeta napisał wielkie dzieło, które wszyscy wychwalali i uważali za najdoskonalsze w dziejach. On zaś chwalił się, że powstało ono po prostu przez spisanie jego myśli, co budziło jeszcze większy podziw i zadrość innychautorów, któtrzy wiedzieli ile nie raz pracy trzeba włożyć bynapisać dużo skromniejszy utwór. Jednak po śmeirci poety wśród jego rzeczy znaleziono rękopis w/w dzieła. I okazało się, ze jest chyba ono najliczniej poprawianym utworem w dziejach. | monika80 napisał/a: | | forum nie jest po to żeby krytykowac ale sie dzielic doswiadczeniami,pomagac sobie | Dziwi mnie, że krytyki nie uważasz za pomoc - ja nie uważam za nią "klepania się po pleckach" i twierdzenia, zę wszystko co powstanie z ąk drugiego człowika jest już ideałem albo czymś nie do poprawiania, bo w końcu to bardzo osobiste. Ja sama nie nalegam, by ktoś stosował się do moich rad czy nawet zgadzał sie z moją krytyką. Wypowiadam ją tylko wtedy, gdy sądzę że może pomóc. Poza tym swoje wypowiedzi opieram na doświadczeniu, a więc dzielę się nim. Czy któregoś wymienionego przez ciebie warunku krytyka nie spełnia?
|
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 48 Dołączyła: 03 Mar 2006 Posty: 522
|
Wysłany: Wto 12 Gru, 2006 09:56
|
|
|
| szalona napisał/a: | | Dziwi mnie, że krytyki nie uważasz za pomoc - ja nie uważam za nią "klepania się po pleckach" i twierdzenia, zę wszystko co powstanie z rąk drugiego człowika jest już ideałem albo czymś nie do poprawiania, bo w końcu to bardzo osobiste. Ja sama nie nalegam, by ktoś stosował się do moich rad czy nawet zgadzał sie z moją krytyką. Wypowiadam ją tylko wtedy, gdy sądzę że może pomóc. Poza tym swoje wypowiedzi opieram na doświadczeniu, a więc dzielę się nim. Czy któregoś wymienionego przez ciebie warunku krytyka nie spełnia? |
Mądra z Ciebie dziewczyna Czy tak jak ja zauważyłaś, że na forach robótkowych istnieje "moda", "zwyczaj" chwalenia wszystkich jak leci? Ja wpisuję się do wątków, w których naprawdę coś mi się podoba. I dlatego popełniłam tylko jeden wpis w tym dziale, bo tak szczerze, to czuję zażenowanie czytając tutejsze utwory. Ja rozumiem doskonale potrzebę zapisania swoich myśli możliwie ładnym językiem, używając metafor itp. Jednak ja swoje wiersze poprawiam bardzo wiele razy, zanim ośmielę się komukolwiek je pokazać. A te po pierwsze wyglądają na wersję pierwszą, nietknętą korektą, a po drugie - zawierają błęðy ortograficzne czy gramatyczne! A obawiam się, że wśród nas nie ma Młodożeńca czy Jasieńskiego i takie błędy świadczą o niedbałości po prostu. To tak jakby piękny obrus szydełkowy wrzucić na forum pognieciony i wyplamiony kawą.
No i jeszcze jedno: Marzenko, moja wypowiedź ma charakter ogólny, stanowi po prostu dialog z Szaloną i nie jest wycelowana w Ciebie.
|
|
 |
szalona [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 12 Gru, 2006 22:56
|
|
|
| Trusia napisał/a: | | Czy tak jak ja zauważyłaś, że na forach robótkowych istnieje "moda", "zwyczaj" chwalenia wszystkich jak leci? | Nie tylko na forach szydełkowych. Przyznam że to jedyne takie, do którego należę, bo głównie moją osoę można spotkać na forach... poetyckich, gdzie mimo wszystko trafiają się osoby krytykujące szczerze, a jeśli mają (a zwykle mają) jakieś doświadczenie, to aż miło się słucha ich rad. Oczywiście bardzo przykro czasem jest słyszeć, że "dziecko" autora, czyli wierszy bądź może być szydełkowa spódnica, jest niedopracowane, nieidealne. Na początku aż wzdragałam się na takie oceny i uciekałam do podobnych argumentów przeciw nim co monika80, ale już się nauczyłam dostrzegać te oczywiste błędy. Jednak (przyznam się, mam bzika na tym punkcie) zawsze dbałam przynajmnij o stronę językową swych małych wierszołów, więc przynajmniej krytykując tę strone mam całkowicie czyste sumienie 
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 26 |
|
|