|
[ nici] Chińskie kordonki |
| Autor |
Wiadomość |
Naavy2000
Użytkownik małomówny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Lip 2012 Posty: 57
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 12 Mar, 2013 11:32 [ nici] Chińskie kordonki
|
|
|
Witam.
Mam pytanie: czy ktoś z użytkowników forum próbował robić coś z chińskich kordonków? Jeśli tak, to jak sprawują się wykonane z nich rzeczy?
Ostatnio w dwóch Chińskich Centrach Handlowych w moim mieście pojawiły się bardzo ładne kordonki - gładkie, równe, miękkie w dotyku, z lekkim połyskiem, i kusi mnie, żeby je kupić. Ale szkoda byłoby pracy włożonej w jakąś rzecz, gdyby okazało się, że po kilku użyciach i praniach odbarwią się, czy zmechacą. A jaką opinię mają chińskie towary, każdy wie,,,
|
|
|
|
 |
barbara 1
Gaduła ;)

Kraj:

Pomogła: 52 razy Wiek: 60 Dołączyła: 17 Cze 2005 Posty: 6379 Skąd: Częstochowa
Medale: 3 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Naavy2000
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Wto 12 Mar, 2013 13:15
|
|
|
Zależy od kordonka, są w różnej wielkości, grubości, kolorze - mnóstwo jest cieniowanych.
Ale: moteczek w jednolitym kolorze, spory, tylko nawinięty wyraźnie luźniej, niż polskie kordonki - myślę, ze ilościowo odpowiada średniemu kłębkowi Ariadny - to 3 złote - i jest bardzo ładny i przyjemny w dotyku. Duży motek bardzo miękkiego kordonka, o dziwnym, podłużnym kształcie (ok. 15 cm długości, i ok. 5 średnicy) był po 12 złotych, ale ostatnio widziałam po 9 (niestety, metka tylko po chińsku). Jak widać, cena zachęca. Szkoda mi tylko czasu na dłubanie, gdyby gotowa rzecz miała zaraz zbrzydnąć.
|
|
|
|
 |
Debra
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 18 Kwi 2006 Posty: 226 Skąd: Kociewie
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 12 Mar, 2013 16:58
|
|
|
robiłam kołnierzyk z czarnego kordonka made china.Niestety farbuje w noszeniu podkrój sukienki.Nie był wydajny z ledwościa starczył na mikro kolnierzyk 
|
|
|
|
 |
Naavy2000
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Wto 12 Mar, 2013 20:35
|
|
|
Debra, dzięki za odpowiedź! A dużo razy go prałaś? Jak wygląda po kontaktach z proszkiem?
Bo jeśli tylko farbuje, to czarny na czarnej bluzce można by nosić...
|
|
|
|
 |
aniulek
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Wto 13 Gru, 2016 10:04
|
|
|
Kiedyś robiłam serwetkę choinkową z czerwonego kordonka kupionego za grosze w tzw. chińskim markecie, zaraz na początku, kiedy nie umiałam za dobrze tych wszystkich oczek i słupków i szkoda mi było pieniędzy na markowy kordonek. Mam ją do dziś, prana kilkukrotnie, nic jej się nie stało, kolor nie wyblakł, nie rozleciała się.
Później zrobiłam jeszcze zakładkę do książek - damę w kapeluszu - dla siostry, również kupiła chiński kordonek, bo nie miałam w swojej kolekcji tak intensywnego niebieskiego jak chciała i niestety ten niebieski lekko farbował strony w książkach... Nie jakoś strasznie, ale jeśli zakładka długo leżała w jednym miejscu przyciśnięta kartkami książki to widać było błękitny "cień" na stronach.
Chyba trzeba mieć po prostu szczęście do partii czy barwnika, bo oba kordonki były tej samej firmy i grubości (przynajmniej wg etykietki).
|
_________________ Mój szydełkowy Facebook:
https://www.facebook.com/zlotanitkaanny/
Instagram:
https://www.instagram.com/anulkowa/ |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|
|