Przesunięty przez: ciapara Śro 03 Lis, 2010 10:15 |
cukinia, kabaczek-jak je zmarnować? |
| Autor |
Wiadomość |
dom_Klary
Użytkownik b. aktywny Prowence

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 42 razy Dołączyła: 17 Maj 2007 Posty: 1790 Skąd: Warszawa
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2007 18:16 cukinia, kabaczek-jak je zmarnować?
|
|
|
Mam, jak zwykle zresztą, problemik.Od sąsiadki otrzymuję w darze ogromne ilości tych ogórów,pięknych, na pewno smacznych,ale niestety przejadły sie nam w postaci grilowanych warzywek.Swoją drogą jak dużo tego można spożyć?Sąsiadka ma urodzaj, a ja problem co z tą nadprodukcją zrobić.Podobno smaczne są zmarnowane,ale nie bardzo wiem , jak się do tego zabrać.Pomóżcie, błagam, bo inaczej zamienię się w cukinię, albo nie daj Boże kabaczka.
|
|
|
|
 |
viburnum
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Wiek: 45 Dołączyła: 27 Cze 2007 Posty: 513 Skąd: Kraków
Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 06 Lip, 2007 18:20
|
|
|
Myślę, że mam dla Ciebie propozycję (my to w domu bardzo lubimy).
BIGOS Z CUKINI
2 cebule
1 cukinia
0,5 kg fasolki szparagowej
4-5 pomidorów
0,5 kg kiełbasy zwyczajnej albo cienkich parówek
(proporcje są na oko od mojej mamy )
Wszystko sobie najpierw pokrój.
Na tłuszczu poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Jak się zeszkli, dodać sól, pieprz, paprykę i pół łyżeczki cukru do smaku. Do tego wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową i chwilę razem dusić.
Jak będą miękkawe, dodać pokrojone pomidory KONIECZNIE BEZ SKÓRKI albo przecier pomidorowy (pomidory lepsze a teraz jest sezon). Jak się zagotuje, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę albo parówki, wymieszać i poddusić razem z 5 min. Ewentualnie doprawić do smaku, a jeśli rzadkie - zagęścić mąką ziemniaczaną.
Mam nadzieję, że Ci posmakuje!!!
Pozdrawiam 
|
|
 |
urszula
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 65 Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 115 Skąd: szczecin
|
Wysłany: Pią 20 Lip, 2007 17:16
|
|
|
Witam.Podam Ci przepis na ananasy z cukini bardzo dobry dodatek do deserow i ciast na zime.Polecam sprawdzony.2,5 kg cukini[obranej].80 dkg cukru zwyklego.2 plaskie lyzeczki kwasku cytrynowego.1 cukier waniliowy.WYKONANIE.Cukinie pokroic w kostke,posypac cukrem i kwaskiem[wymieszac i pozostawic w chlodnym miejscu na cala noc].Na drugi dzien przelozyc do garnka i gotowac do 20 min[sprawdzac zeby sie nie rozgotowalo].Gotowy produkt wkladac do sloikow i pasteryzowac do 20 min.SMACZNEGO. 
|
_________________ http://urszula60.blox.pl/html |
|
|
|
 |
avenitta
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 45 Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 266 Skąd: Tychy
|
Wysłany: Nie 22 Lip, 2007 18:43
|
|
|
A u mnie w rodzinie robi się leczo z cukinią.
Popryki mniej więcej o 1/3 więcej niż cukini,
dużo pomidorów,
kiełbasa
cebula
(proporcje można zmieniać jak kto lubi)
Cukinię, paprykę i pomidory bez skórek zalać małą ilośćią wody i gotować (ja lubię rozgotować toprawie na papkę)
Kiełbasę podsmażyć z cebulą na patelni i jak warzywa są już prawie miękkie dodać do gara. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, ja lubię dodać jeszcze trochę tabasco i już pycha żarełko. I najważniejsze że zawsze jest na parę dni, bo gotuję w dużym garnku. (cukinia dodaje objętości daniu i delikatności, leczo nie jest z samej papryki i jest lepiej strawne)
Pycha!!!!
A składniki na takie leczo co rok mrożę w woreczkach
-pokrojoną w dużą kostkę paprykę
- w trochę mniejszczą kostkę cukię i to razem z pestkami, w leczu nie są wyczuwalne
i potem w zimę wrzucam do gara worek tego, worek tamtego + pomidory z puszki i obiad prawie gotowy POLECAM
|
_________________ http://avenetta.fotosik.pl/albumy/7930.html
tyszanka@o2.pl
 |
|
|
|
 |
SoWa
Użytkownik b. aktywny SoWa

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 3 razy Wiek: 64 Dołączyła: 23 Kwi 2007 Posty: 2788 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: Nie 22 Lip, 2007 19:16
|
|
|
Ja zrobiłam po raz pierwszy cukinię panierowaną i smażoną jak schabowe. wcześniej obrałam za skórki , pokroiłam w plastry i usunełam nasiona ( wyglądem przypominają ananasy w plastrach z puszki). Polecam jako danie samodzielne z pikantną sałatką lub surówką albo jako dodatek do mięsa. Z pewnością wypróbuję podane wcześniej przepisy.
|
|
|
|
 |
dom_Klary
Użytkownik b. aktywny Prowence

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 42 razy Dołączyła: 17 Maj 2007 Posty: 1790 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 23 Lip, 2007 14:27
|
|
|
Placki, jak placki.Trzeba warzywko zetrzeć, dodać jajeczko, sól,pieprz do smaku , mąkę.tak na oko, jak do ziemniaczanych i hulaj dusza-olej patelnia i gotowe.Do marynat nie obierałam warzywek i są fantastyczne-już mocno przetrzebione /dzięki waszym przepisom/, moje zimowe zapasy.Ale jak mówiłam, uzupełnię, sąsiadko podejrzliwie na mnie patrzy, bo z ogromną chęcią spoglądam teraz na jej plony.A teraz biegiem do garów, watro.Dzięki wielkie! 
|
_________________ http://domklary.com/
https://www.facebook.com/DomKlary |
|
|
|
 |
maranta

Kraj:

Pomogła: 68 razy Wiek: 58 Dołączyła: 01 Cze 2005 Posty: 6004 Skąd: Gdynia
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 23 Lip, 2007 17:45
|
|
|
Ja jestem pies na cukinie- uwielbiam pod każdą postacią i w każdej ilości
Najczęściej pałaszuję panierowaną w bułce, jajku i smażoną jak schaboszczaka (jeśli młoda to ze skórką, a z pestkami zawsze, chyba, że już bardzo stara i pestki są takie zdrewniałe, jednak pestki z cukini lubię najbardziej im wieksze, tym lepsze ).
Równie często zjadam cukinię w cieście takim jak placki z jabłkiem. W takim cieście pyszna jest też fasolka szparagowa, nieraz zostanie z obiadu, to wystarczy usmażyć ją w takim cieście i posypać bułeczką tartą, mniam.
Placki "kartoflane" z cukini też jadłam, albo w takiej formie jak podała dom_Klary albo z czosnkiem albo posypane papryczką, co kto woli- można się dowolnie wyżywać
Wymyśliłam też nową potrawę, przy okazji smażenia frytek z kartofli wydumałam też frytki z cukuni, pokrojona w paski, na oleju jak zwykłe frytki, tylko o wiele krócej smażone i na koniec posypane papryczką w proszku, pychotka- oczywiście nie są chrupiące, ale i tak pyszne
Na zimę mama robi pyszne sałatki z cukini. Oczywiście nie muszą być jedzone tylko zimą
Podaję tylko składniki, bez ilości, bo ilość tak bardziej "na oko", można kombinować.
1. Sałatka zimowa z cukini
Cukinię- obrać, pokroić wzdłuż, poszatkować na tarce do mizerii.
Marchew- zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
Cebulę- posiekać.
Dodać sól, cukier, kilka listków laurowych, ziele angielskie, gorczycę, ocet. Wymieszać.
Nakładać do słoików. Na wierzch 2 łyżeczki oliwki lub oleju słonecznikowego/sojowego.
Zakręcić. Krótko zagotować.
2. Sałatka z cukini i buraków
1,5kg buraków- zetrzeć na tarce o większych otworach
1kg cebuli- posiekać
3/4 szklanki oleju
Usmażyć cebulę w oleju.
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. octu
ziele angielski
1 łyżka soli
Wymieszać, nałożyć do słoiczków i gotować
|
_________________ Pozdrawiam, Anna
http://maranciaki.pl
Galeria prac:
http://maranciaki.pl/galeria.htm
Blog: http://maranta.blox.pl |
|
|
|
 |
halszka
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 23 Lip, 2007 23:11
|
|
|
Spróbujcie też zimowej sałatki z cukinią i z ogórkami , którą bardzo lubią moje dzieci , jest chrupiąca ( cukinia) , zielona ( koperek) i z pomarańczowymi wiórkami ( marchewka) ,a w smaku : słodko - pikantna
Sałatka warzywna z cukinią
Ogórki zielone ze skórką młode ( małe gniazda nasienne) – pokroić w plasterki
Marchew –zetrzeć na tarce ( duże oczka)
Cebula – pokroić
Cukinia –obrać , wydrążyć , pokroić na ćwiartki i w plasterki
Zielony koperek- pokroić ( pietruszka – nie )
zalewa : ocet , cukier trochę oleju
Pieprz mielony i sól
- pokrojone warzywa w plastry ( nieco grubiej niż na mizerię) mieszamy razem z koperkiem pieprzem i solą i odstawiamy na 2-3 godz , lekko odciskamy , wrzucamy na gotującą się zalewę ( 1 szkl octu na 3 szkl wody + cukier + olej + sól – ilości wg własnego smaku ) i gotujemy ok. 15 min , gorące wkładamy do słoików , uzupełniamy zalewą i zakręcone odwracamy do góry dnem .
lub
- sałatkę wkładamy do słoików , zalewamy zalewą i pasteryzujemy słoiki ok. 20 min.
- ilość warzyw wg własnego uznania , ale najwięcej cukinii
takie sałatki można komponować wg własnego uznania i dodawac jeszcze inne przyprawy
i np zamiast cukinii do składników wyżej podanych mozna dodać poszatkowaną białą kapustę - też jest pyszna
|
|
|
|
 |
ewka
Użytkownik małomówny

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 67 Dołączyła: 02 Wrz 2006 Posty: 98 Skąd: prowincja RZYMU
|
Wysłany: Wto 24 Lip, 2007 09:11
|
|
|
ja cukinie uwielbiam robiona na rozne sposoby. Kroje na plastry pol cm i smarze na patelni teflonowe bez tluszczu potem ukadam ja warstwami w pojemniku przkladajac odrobina papryczki pikantnej ,czosku i oregano lub natke pietruszki posiekanej.Na koniec zalewam oliwa z oliwek i do smaku octem winnym i wkladam do lodowki Zjada ja sie na zimno. Aw lodowce moze atac nawet 2 tygodnie
|
_________________ ewka http://powaserowska.fotosik.pl/albumy/242806.html |
|
|
|
 |
avante
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 40 razy Wiek: 45 Dołączyła: 28 Lip 2007 Posty: 794
|
Wysłany: Nie 29 Lip, 2007 20:57
|
|
|
Ja lubię cukinię z makaronem.
Podsmażam przez parę minut pokrojoną w kostkę cukinię i cebulkę, podlewam niewielką ilością rosołu. Mieszam łyżkę śmietany z dwoma łyżeczkami koncentratu pomidorowego i dodaję do cukinii. Duszę to jakieś 10 minut. Dodaję do tego jeszcze starty żółty ser i przyprawy. Takim sosem polewam makaron. Można też dodać do tego np. kiełbasę albo gotowaną szynkę, posypać serem i zapiec.
Czasami robię z cukinii farsz do naleśników.
Duszę pieczarki z cebulką i podsmażam cukinię. Potem to mieszam i jeszcze chwilę duszę. Przyprawiam suszonymi pomidorami (albo koncentratem) i czosnkiem.
|
_________________ Zapraszam na mój blog http://beva-handmade.blogspot.com/
moje prace http://avante.fotosik.pl/albumy/341269.html
http://picasaweb.google.ru/ewisko/MojeSerwetki# |
|
|
|
 |
avante
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 40 razy Wiek: 45 Dołączyła: 28 Lip 2007 Posty: 794
|
|
|
|
 |
milamirka
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 32 razy Wiek: 73 Dołączyła: 10 Gru 2006 Posty: 2197 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 08 Sie, 2007 14:51
|
|
|
jak jesc to jesc podaje przepis na cukinie faszerowana rewelacja 8 sztuk cukini
3 pomidory
200 g ryżu
700 g mielonego mięsa
3 ząbki czosnku
2 cebule
2 jaja
250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
kilka ząbków czosnku
ew. 50 g tartego żółtego sera
pęczek świeżych ziół: tymianek, rozmaryn, oregano lub pietruszka, koperek
5 łyżek oleju lub oliwy
sól, pieprz
Przygotowujemy farsz: Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody i odcedzamy lekko twardy. Na łyżce oleju lub oliwy smażymy posiekany czosnek, cebulę, jednego obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora. Na koniec dodajemy mielone mięso.
Do przesmażonego farszu dodajemy pozostałe pokrojone w kostkę i obrane ze skóry pomidory, tarty żółty ser, jaja oraz ryż. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Cukinie przekrajamy i wydrążamy część miąższu ze środka. Możemy je od razu ułożyć w brytfance wysmarowanej olejem.
Na cukinie nakładamy farsz. Polewamy resztką oleju lub oliw, dolewamy wywar (możemy też posypać odrobiną tartego żółtego sera) i wstawiamy brytfankę do nagrzanego do 160ºC piekarnika.
Po 40 minut wyjmujemy brytfankę. Serwujemy cukinie posypując je po wierzchu świeżymi ziołami.
|
|
|
|
 |
Awenturyn
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Dołączyła: 16 Sie 2010 Posty: 1748
|
Wysłany: Wto 24 Lip, 2012 12:04
|
|
|
ja robie dziecku takie placki
mała cukinia
mała marchewka
2 małe ziemniaki
4 łyzki mąki gryczanej
natka pietruszki
sól pieprz
warzywa zetrzec na grubych oczkach
natke posiekać
połaczyć z mąka
doprawić
smażyć na oleju
do tego sos pomidorowy lub keczup
|
|
 |
Asia S.
Użytkownik b. aktywny Piuma

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 49 Dołączyła: 15 Wrz 2006 Posty: 2312 Skąd: Wolbrom (Małopolska)
|
|
|
|
 |
Awenturyn
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Dołączyła: 16 Sie 2010 Posty: 1748
|
|
|
|
 |
Asia S.
Użytkownik b. aktywny Piuma

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 49 Dołączyła: 15 Wrz 2006 Posty: 2312 Skąd: Wolbrom (Małopolska)
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 27 |
|
|