|
Hardanger Joli |
| Autor |
Wiadomość |
skohen
Użytkownik b. aktywny Jola

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 57 razy Dołączyła: 15 Wrz 2017 Posty: 1176 Skąd: Nakło nad Notecią
Medale: Brak
|
Wysłany: Czw 11 Mar, 2021 19:13
|
|
|
Kolejna odsłona mojej serwetki.

|
_________________ Pozdrawiam serdecznie
|
 |
Nikus4
Nikus

Kraj:

Pomogła: 46 razy Wiek: 68 Dołączyła: 30 Paź 2008 Posty: 2904 Skąd: Kwidzyn
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 11 Mar, 2021 20:09
|
|
|
No proszę jak pięknie. Jolu czy ty na pewno wcześniej nie haftowałaś ściegiem hardanger? Ścieg powrotny wyszyłaś idealnie, równiutko , brawo. 
|
_________________ Serdecznie pozdrawiam Nikus |
|
|
|
 |
skohen

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 57 razy Dołączyła: 15 Wrz 2017 Posty: 1176 Skąd: Nakło nad Notecią
|
Wysłany: Czw 11 Mar, 2021 20:29
|
|
|
Danusiu, przysięgam Ci, że jeszcze niedawno gdyby ktoś mnie zapytał, co to hardanger, to nie umiałabym odpowiedzieć. Sporo krzyżykowałam, trochę stosowałam ścieg płaski. Przede wszystkim jednak pasją było szydełko i druty. Myślę, że szczególnie krzyżyki bardzo mi pomogły. Bardzo się cieszę, że tak oceniasz moją pracę. Ja tylko powiem, że zdjęcia w żadnym stopniu nie oddają uroku tych serwetek. "Na żywo" są takie piękne!
|
|
 |
Nikus4
Nikus

Kraj:

|
Wysłany: Czw 11 Mar, 2021 21:47
|
|
|
JWiem o tym Jolu.Jak ja wstawiam moje zdjęcia ,moich serwet to nawet połowy piękna ich nie widać. Cieszę się, że dałaś się namówić na nasz hardangerek

|
|
|
|
 |
Haniaga
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Sty 2012 Posty: 2254 Skąd: kampinos
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 11 Mar, 2021 21:50
|
|
|
Pięknieje z każdą odsłoną.
Dziureczki ekstra.
|
|
|
|
 |
elapok
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Wiek: 71 Dołączyła: 31 Lip 2012 Posty: 1252 Skąd: Łupawa
|
|
|
|
 |
skohen

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 12 Mar, 2021 16:59
|
|
|
Ostatni, największy kwiat miał być biały, ale pomyślałam o swoim błędzie, jak miałam już wyszytego kwiatka. Postanowiłam, że tak zostawię. To na pewno nie będzie jedyna serwetka z tego wzoru, więc w następnej pobawię się kolorkami. Na tą chwilę serwetka wygląda tak
no i ten kwiatek, który miał być biały. Chyba nie wygląda źle, tak zostawię

|
|
 |
Nikus4
Nikus

Kraj:

|
Wysłany: Pią 12 Mar, 2021 19:26
|
|
|
Może być taki kolorek. Serwetka jest śliczna.
[ Dodano: Nie 14 Mar, 2021 08:43 ]
Jolu doszła gazetka?
|
|
|
|
 |
skohen

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 14 Mar, 2021 14:13
|
|
|
Oj, Danusiu, bardzo przepraszam. Tak się zajęłam przeglądaniem, że umknęło mi, żeby wspomnieć i podziękować na forum. W e-mailu odpowiedziałam zaraz po odebraniu. Schematy czytelne, jest w czym wybierać. Wzorek upatrzony na święta już wydrukowany. Moja gazetka jest bardzo nieczytelna. Nie da się skorzystać. Jeszcze raz dziękuję.
|
| Ostatnio zmieniony przez skohen Nie 14 Mar, 2021 14:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Nikus4
Nikus

Kraj:

|
Wysłany: Nie 14 Mar, 2021 19:35
|
|
|
Jolu nie ma za co. Nie mogłam wejść do poczty i nie widziałam że odpisałaś. Sory. Jeśli jeszcze coś zechcesz pisz . 
|
|
|
|
 |
skohen

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 16 Mar, 2021 11:01
|
|
|
Porażka!!! Za dobrze mi szło. Zdjęcia co prawda nie pokażę, ale chociaż trochę się wyżalę, to będzie mi lżej. Sknociłam moją łososiową serwetkę! Wczoraj zrobiłam fotkę bo chciałam się pochwalić. Miałam wszystko gotowe - kwiatki, środek z krzyżami maltańskimi. Zostało mi tylko wycięcie i wyszycie ażurku. Zagadałam się z mężem i bezmyślnie, już na ostatnim trójkąciku do wycięcia, zaczęłam wycinać to pole, gdzie jest kwiatek. Jak się zorientowałam, było już za późno. Na szczęście jest to pole z tym najmniejszym kwiatkiem. Tak więc wypruwam kwiatki i na tym polu też robię gołębie oczka. Trudno, nieuwaga kosztuje. Przy następnej bardziej będę uważała. A tak się starałam!!!
|
|
 |
Nikus4
Nikus

Kraj:

|
Wysłany: Śro 17 Mar, 2021 08:16
|
|
|
Jolu! Bardzo ci współczuje. Ja kiedyś też tak zrobiłam i serwetka była nie do uratowania. Ty jeszcze możesz coś pokombinować. Nie martw się. Na drugi raz będziesz bardxiej uważała. Każdy uczy się na błedach.
A tak się zdziwiłam , że na twoim profilu jakiś chochlik wymazał wszystkie zdjęcia. 
|
|
|
|
 |
skohen

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 17 Mar, 2021 11:58
|
|
|
Danusiu, wszystkie zdjęcia wstawiane z fotosika zniknęły! Jakaś awaria czy coś. U nikogo z fotosika nie ma zdjęć. Ja wczoraj założyłam konto na GARNKU. Trwało to dosłownie minutę. Nie wiem tylko jak wstawiać. Jak to ogarnę to wstawię. W mojej serwetce jedną część już zrobiłam. Muszę jednak wypruć jeszcze trzy te małe kwiatki. Ogólnie nie wygląda źle, tylko serwetka będzie inna niż wasze, no i niepotrzebnie się napracowałam.
Danusiu, u Ciebie też nie ma żadnych zdjęć!
[ Dodano: Śro 17 Mar, 2021 13:39 ]
Tak wyglądała serwetka przed wycięciem
tak miało być
tak będzie
[ Dodano: Śro 17 Mar, 2021 13:42 ]
Dla zainteresowanych - zdjęcia wstawione z "garnka" - fotosik nadal nie działa.
|
| Ostatnio zmieniony przez skohen Śro 17 Mar, 2021 12:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Nikus4
Nikus

Kraj:

|
Wysłany: Śro 17 Mar, 2021 15:12
|
|
|
No i zobacz jak ładnie. Nie szkodzi, że jest troszkę inna. Następna jeśli zechcesz będzie równie piękna.
Rzeczywiście nie ma i u mnie zdjęć. Musimy poczekać , może uda się naprawić. Najgorzej że nie będzie zdjęć w nauce. Kto nie zapisał ten stracił. Na szczęście mam zapisane w swoim komputerze. 
|
|
|
|
 |
skohen

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 17 Mar, 2021 16:43
|
|
|
Jakoś musimy przetrzymać. Póki co "Garnek" mi się sprawdził. Prosto, szybko i bez problemów.
|
|
 |
tareska
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
Nikus4
Nikus

Kraj:

|
Wysłany: Czw 18 Mar, 2021 07:02
|
|
|
Bez zdjęć niestety forum jest nieciekawe. Każdy patrzy na fotki i ocenia , a co warta nauka? Miejmy nadzieje, ze zdjęcia wrócą. 
|
|
|
|
 |
skohen

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 18 Mar, 2021 12:29
|
|
|
Też mam taką nadzieję, chociaż niezbyt na to liczę. Ponieważ niedawno opłaciłam abonament, więc wysłałam wiadomość z prośbą o wyjaśnienie. Jak do tej pory cisza. Ani informacji, ani zwrotu pieniędzy!
[ Dodano: Nie 21 Mar, 2021 08:24 ]
Skończyłam serwetkę. Niestety, nie udało mi się uchwycić koloru. Serwetka jest łososiowa, nieco ciemniejsza niż na zdjęciu.

|
|
 |
Nikus4
Nikus

Kraj:

|
Wysłany: Nie 21 Mar, 2021 12:01
|
|
|
Jolu widzisz jaka piękna. Chyba z tym podwójnym ażurkiem wygląda lepiej niż w orygimale. 
|
|
|
|
 |
skohen

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 21 Mar, 2021 12:20
|
|
|
Jak się zagapiłam z wycinaniem, to byłam przerażona. Myślałam, że nic z niej nie będzie. Przyznaję nieskromnie, że mnie też się podoba, i jak zrobię następną, już zgodnie z wzorem, to będą dwie różne. Dobrze, że udało mi się wybrnąć z tej pomyłki.
|
|
 |
Haniaga
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Sty 2012 Posty: 2254 Skąd: kampinos
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 21 Mar, 2021 12:28
|
|
|
Piękna serwetka.
Zgadzam się z Nikusią.
Bardzo ładnie i ciekawie wygląda
ta serwetka z dodatkowym ażurkiem.
Kolor bardzo ładny.
Szybciutko sobie z nią poradziłaś 
|
|
|
|
 |
skohen

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 21 Mar, 2021 13:11
|
|
|
Bardzo dziękuję za pochwały. Przyznaję, że chociaż sporo było z nią pracy, to robiło się całkiem przyjemnie. Powtórzę to, co już wcześniej napisałam - zdjęcia w żadnym stopniu nie oddają uroku tych serwetek. W realu są naprawdę piękne. Cieszę się, że mnie namówiłyście do spróbowania tego haftu.
|
|
 |
Nikus4
Nikus

Kraj:

|
Wysłany: Nie 21 Mar, 2021 14:54
|
|
|
My też się cieszymy, że dałaś się namowić. 
|
|
|
|
 |
alszka
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 16 razy Dołączyła: 29 Cze 2009 Posty: 838 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pon 22 Mar, 2021 09:25
|
|
|
Ale piękność wyszła spod Twoich paluszków. Cudeńko, napatrzeć się nie mogę. Czekam na więcej
Tak, masz rację - wszystkie te wyroby są pełne uroku. A jak jeszcze się je położy na odpowiednim podłożu, to żadne zdjęcie nie odda ich piękna. Pamiętam, kiedyś zrobiłam bieżnik - wyszywałam delikatnie fioletowymi nićmi na białej tkaninie. U mnie na białym stoliku wszystko się zlewało - nie podobało mi się. Za to teściowej się bardzo bieznik spodobał, więc dostała. Tyle że ona uszyła sobie podkład - zwykły prostokątny obrus z ciemnofioletowego materiału. Jak zobaczyłam ten bieżnik, to dopiero wtedy doceniłam jego urodę i to, jaki naprawdę jest śliczny 
|
_________________ https://photos.google.com/share/AF1QipN3nQYb7vom5mbcdc7iXjqw9VY5C6kHTkPnbe8q67z9rRw7Ksu9kLKnKn1pqgub0Q?key=MGJtRVFHN0tWbjVYSFZjUHpmZktfMGF1LW45S1lR |
|
|
|
 |
skohen

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 22 Mar, 2021 13:15
|
|
|
Dziękuję. Masz rację, że na podkładzie serwetki prezentują się świetnie. U mnie na okrągłym stoliku kawowym w święta był biały obrus, a na nim czerwony okrągły obrusek szydełkowy. Pięknie to wyglądało. Na te święta planuję ten sam biały obrusek a na nim serwetka, ta łososiowa. Już sprawdziłam, że będzie super. Poprzednie, białe serwetki już leżą na ciemnej komodzie. Świetnie się prezentują.
[ Dodano: Czw 25 Mar, 2021 12:00 ]
Tyle mam bieżniczka. Jeszcze brzeg, ażurki i będzie gotowy. Po bokach miały być kurki. Pomyślałam sobie jednak, że mam niewiele takich serwetek i szkoda byłoby aby cały rok bieżnik leżał w szafie i czekał na święta. Będą więc jakieś kwiatki albo kolejny ażurek. Podpowiedzcie co zrobić. To ma być na tych krótszych bokach, pod dziurkami. Myślałam o takich kwiatkach jak w poprzednich serwetkach /haft płaski/.

|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 33 |
|
|