|
spódniczka w fale |
| Autor |
Wiadomość |
anpar
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 8 razy Dołączyła: 30 Lis 2007 Posty: 802
Medale: Brak
|
|
|
|
 |
Barbara2006
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 32 razy Dołączyła: 18 Lip 2012 Posty: 341
|
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2016 15:16
|
|
|
ale jest po niemiecku, i jak mi się na pierwszy rzut okiem wydaje, nie trzeba dużo tłumaczyć.
Spódniczkę robi się samymi prawymi oczkami (francuz) na drutach z żyłką nr. 3.
Dla uzyskania klosza (na dole szersza ) wykonuje się rzędy skrócone.
Na dwa druty (po nabraniu oczek jeden drut się wyciąga - przepraszam, ale oni tak to piszą,
nabieramy stosownie do wykonywanego rozmiaru 132 - 134 - 136 itd. oczek i dziergamy 8 - 10 - 12 itd. oczek, zakładamy marker.
Następnie 14 - 14 - 14 itd. oczek, zakładamy drugi markier,
i znowu 18 oczek dziergać, założyć 3-ci marker.
I tak dalej wg opisu aż do 16 markera, powinny zostać ostatnie 6 oczek i te też na prawo dziergać.
(stricken = dziergać, markierung = marker, einziehen= tu: założyć marker)
* Następny rząd drugim kolorem przez wszystkie oczka, i potem 10 - 10 - 10 itd. rzędów kolorem pierwszym wszystkie oczka. Na drucie mamy w sumie 6 - 6 - 6 itd. rzędów. Nie rzędów tylko żeberek (żeberko = dwa rzędy - tam i z powrotem - oczek prawych.
Teraz rzędy skrócone (przy odwracaniu robótki dobrze zaciągnąć nitkę) wg opisu:
do 1 markera, odwrócić robótkę i z powrotem dziergać,
do 2 markera, odwrócić robótkę i z powrotem dziergać,
i tak dalej aż do 15 markera
Marker 16 , odwrócić robótkę i przerobić ostatnie 6 oczek.
Zmienić kolor i wykonać 2 rzędy przez wszyskie oczka.
I znowu zmienić kolor i dziergać do markera 16, odwrócić i dziergać z powrotem. I w ten sposob aż do markera 1. Tym kolorem 10 - 10 - 10 rzędów itd. dalej przez wszystkie oczka. *
Od gwiazdki do gwiazdki powtarzać aż do uzyskania odpowiedniej długości.
Voila 
|
| Ostatnio zmieniony przez Barbara2006 Śro 20 Kwi, 2016 22:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
anpar
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
Barbara2006
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 32 razy Dołączyła: 18 Lip 2012 Posty: 341
|
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2016 22:28
|
|
|
Ta spódniczka robiona jest dwoma kolorami: niebieskim i białym (naturalny).
Ja otworzyłam sobie opis niemiecki i tam jest w takich jakby trzech słupkach wypisane jak trzeba dziergać.
Pierwszy "słupek" to w zasadzie tylko pierwszy rząd, w którym zakłada się markery. Nie wypisywałam wszystkiego po kolei, bo te czynności się powtarzają: przerabiasz odpowiednią ilość oczek i zakładasz marker. Liniami poziomymi oddzielona jest ilość oczek dla poszczególnych rozmiarów. ( np. 10 - 12 - 14 i tak dalej).
Jak przerobisz pierwszy rząd (do 16 markera) to zmieniasz nitkę i przerabiasz drugim kolorem cały rząd do końca. Rzędów nie zamykamy, przerabiamy je tam i z powrotem, spódniczka jest zszywana.
W trzecim rzędzie znowu zmiana koloru (na pierwszy) i przerabiamy, zgodnie z wybranym rozmiarem, 10 albo 10 albo 10 albo 10, albo 12, albo 12 rzędów. w pierwszym poście zrobiłam błąd, napisałam 1 - 10 - 10; zaraz to poprawię.
I jeszcze jeden błąd: na drutach mamy teraz 6 - 6 - 6 itd. prawych żeberek, a nie rzędów. Bo przerabiamy tam i z powrotem oczka prawe.
I teraz zaczynamy rzędy skrócone.
Aniu, ja nie wypisywałam wszystkich cyfr i nie tłumaczyłam dosłownie każdej linijki opis, bo te czynności się cały czas powtarzają. Jak zaczniesz robić, to napewno się sama zorientujesz. Otwórz sobie opis niemiecki, te 3 wyrazy, które się cały czas powtarzają, przetłumaczyłam w pierwszym poście.
Co jeszcze zapomniałam napisać, spódniczkę robi się z ukosa. Spróbuj, jak będzie jeszcze coś niejasne, to oczywiście jeszcze przetłumaczę.
|
|
|
|
 |
anpar
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|