RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
robienie wlasnej wloczki
Autor Wiadomość
koteccek00 
Użytkownik aktywny

Kraj:
United States

Autor tematu
Pomogła: 22 razy

Medale: Brak

Wysłany: Pią 15 Kwi, 2016 19:35   robienie wlasnej wloczki

Chetnie dorobilabym sobie na kocykach dla dzieci, ale wloczka taka droga.... czasami tez nie ma ciekawych kolorow. Zamowilabym z Chin nawet moge czekac 6 tygodni na dostawe jesli wyjdzie mi to taniej, ale nic ciekawego nie widze.

Wpadlam wiec na pomysl robienia wlasnej wloczki. Zastanawiam sie czy wyszloby mi to taniej niz kupowanie gotowych motkow.
Nic nie wiem o robieniu wlasnych wloczek, czy myslicie ze to sie oplaca?

plus minus  Kto ocenił?

Ala z Byczyny 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 3 razy

Medale: Brak

Wysłany: Sob 28 Sty, 2017 00:12   

To już stary post, ale ciekawy, więc odkopię Smile

1. Przędzenie włóczki na kołowrotku.
Plusy:
- wspaniale relaksuje
- możesz uprząść włóczkę w taki sposób w jaki chcesz (cienko, grubo, wielonitka, singiel..)
- możesz ubarwić włóczkę naprawdę bezpiecznymi barwnikami (można kupić takie bez barwników azowych, utrwalanych octem)
- możesz wybrać sama włókno (gatunek owcy, czy len, czy puch wielbłądzi..) bądź je wymieszać
- koszt czesanki to od parunastu złotych za 100 g za wełnę. Im włókno bardziej luksusowe (jedwab, kaszmir itd), tym cena idzie w górę, więc jest to mniej niż za motek 100% wełny z niewiadomo-jakiej-owcy przędzionej fabrycznie

Minusy:
- przędzenie to czynność naprawdę czasochłonna, więc uczciwie licząc swoją pracę nigdy taka włóczka nie wyjdzie taniej niż kupna, przędziona fabrycznie. Taka włóczka to luksus sam w sobiegł
- koszt kołowrotka to również min 1500 zł, chyba że znajdziesz na olx jakimś stary, muzealny eksponat za 100 - 200 zł, który sobie zreperujesz i będziesz znosić jego humory, bo drewno może być rozeschnięte, bo korniki, bo skrzypi, bo krzywe.

2. Cięcie różnych materiałów tworzenie grubych pasów, np. koszulek z lumpeksu (t-shirt yarn), torebek nylonowych. Tu już można wyjść lepiej finansowo, ale będzie się materiałowo ograniczonym do okropnie malusich partii, bo skąd wziąć 10 identycznych t-shirtów na jakiś projekt Wink

Na koniec tylko dodam, że jeśli ktoś chciałby się zabrać za przędzenie to musi się przygotować na to, że to nie będzie sposób na robienie włóczki, tylko urodzi się z tego nowe hobby, bo to mega zajmujące i ciekawe Very Happy

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu