|
Ja i etsy, czyli POMOCY!!! |
| Autor |
Wiadomość |
Igoria
Użytkownik średnioaktywny mamusia :)

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 1 raz Dołączyła: 11 Sty 2013 Posty: 111 Skąd: lubuskie
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 07 Gru, 2015 10:21 Ja i etsy, czyli POMOCY!!!
|
|
|
Kilkakrotnie wspominano mi o możliwości założenia sklepiku na zagrawanicznej platformie dla rękodzielników pn. etsy. Z drugiej strony poznałam też na jej temat opinie krytyczne, więc nieco zniechęciłam się...
I tak sprawa wisiała nade mną jak miecz Damoklesa i jak rasowa zodiakalna waga - wahałam się.
Jednak pod koniec zeszłego tygodnia zmobilizowałam się i założyłam swój sklepik na etsy: MaryankaShop. Why? Because:
- nie bardzo miałam w tym roku czas, żeby jeździć po jarmarkach itp.
- jak już wybrałam się na jakąś tego typu imprezę - prawie nic nie sprzedałam Cieszyć należało się, jak udało się odzyskać koszty dojazdu
- rozczarowała mnie sprzedaż na allegro / OLX itp. - ceny żenująco niskie (zastanawiam się np dlaczego ludzie wystawiają np. gwiazdkę frywolitkową za 4 zł na allegro, jeśli potrzeba ok. godziny na jej produkcję? Ja, za tę cenę to wolę powiesić takową gwiazdkę na własnym drzewku... - mam zbyt wygórowane mniemanie??
- liczę, że znajdę odbiorców również poza granicami naszego pięknego kraju...
Minusy sprzedaży na etsy:
- trzeba znać angielski
- trzeba porobić bardzo dobre zdjęcia, nawet nieco artystyczne i dobrze je obrobić, co niestety, często-gęsto zajmuje sporo czasu
- płaci się prowizję, nawet od każdego wystawienia przedmiotu, i to w dolarach, dlatego ceny muszą być odpowiednio wyższe
- wysokie koszty wysyłki za granicę odstraszają zagranicznych klientów (chyba?)
I NAJWIĘKSZY MINUS!!!!!
- jak zachęcić klientów, już nawet nie do zakupów, ale choć do zajrzenia do sklepiku????????????? Wystawiłam sporo przedmiotów, a mam zamiar dołożyć jeszcze inne, napisałam o sklepiku na fejsie, ale gdy sprawdzam statystyki, to widzę, że od dwóch - trzech dni nikt oprócz mnie nie zagląda do mojego sklepu. Co jest grane? Mogłabym pewnie zdecydować się na promowanie moich ofert w jakiś dodatkowo płatny sposób. Ale jak? I czy to w ogóle będzie opłacalne???
Jeśli jesteście nieco bardziej obyte / obyci z Etsy - please, halp me!!!!
|
_________________ mój blog rękodzielniczy: www.masosolnie.blogspot.com
mój blog o książkach rękodzielniczych: www.ksiazkowo-craftowo.blogspot.com |
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Igoria

Kraj:

|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1904 Skąd: Tarnów
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 02 Kwi, 2016 08:43
|
|
|
A może podawaj też ceny w euro, dolarach i funtach, bo podajesz w złotówkach. Być może klient zagraniczny uważa, że to jest przeszkoda (nie taka waluta). 
|
|
|
|
 |
Igoria

Kraj:

|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 02 Kwi, 2016 12:58
|
|
|
Tak mi się rzuciło w oczy jak zajrzałam, bo złotówka może być źle rozumiana dla zagranicznych. Tylko jaką walutę podać jako pierwszą? Może podejrzyj jak to jest u innych. 
|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2016 07:27
|
|
|
Przyjrzałam się raz jeszcze na Twoje oferty i chyba wiem co jest nie tak.
Właściwie dotyczy to większości sprzedających z tych co im "nie idzie" sprzedaż.
Błąd jest w nazwie towaru i jak ktoś przeważnie najpierw wklepuje słowo do wyszukiwarki google, to ona od razu nie wyłapuje takich towarów tylko te dobrze nazwane.
Chodzi o to, aby jako nazwa były słowa co to jest i koniecznie w mianowniku, a dopiero w opisie szczegóły.
Napiszę po polsku, np. słowa kluczowe w nazwie - bańka bańki ozdoba Boże Narodzenie szydełko (tyle wystarczy, ale muszą być te wszystkie słowa) -
zwyczajny kupujący zawsze w pośpiechu wystukuje takie pojedyncze słowa.
W samym tytule powinny się one znaleźć - wtedy jest gwarancja, że Twoja oferta ukaże się na pierwszych 3-ech stronach ( na dalsze nie zaglądają, gdyż im szkoda czasu) wyszukiwarki google, a dopiero potem ktoś kliknie w link prowadzący do Twojego towaru i zapozna się ze zdjęciem i opisem najlepiej krótkim, gdyż mało komu chce się czytać - głównie "leci" po obrazkach.
Zauważyłam u jeszcze jednej pani z grona "maranciaków",
że nazwę towaru zaczyna od słów "ręcznie robione", "rękodzieło" lub "szydełkowe", a to błąd, bo na wyszukiwarce ukaże się dziesiątki stron z takim słowem w ogóle nie dotyczące towaru do sprzedania.
Zdjęcia masz bardzo dobre - bez tła. To bardzo ważne, aby towar był dobrze oświetlony wtedy widać szczegóły.
Niektórzy stosują tło i często nie bardzo dobrze widać co jest do sprzedania.
I zmień walutę, bo zagranicznicy patrzą na to, mimo zapewnień koleżanki Alaj - zawsze im chodzi o szybkość, a zajmowanie się przeliczaniem, to zajmuje chwilkę i zwyczajnie zniechęca.
Rynek handlowy rządzi się swoimi prawami.
Możesz jeszcze (jak się zmieści) w tytule na końcu dodać słowo OKAZJA - to zawsze zwraca uwagę, a o to właśnie chodzi, aby zwrócić uwagę potencjalnego klienta.
To tyle - troszkę przydługi tekst, ale może się opłaci zmienić nastawienie do klienta, który rzadko robi przemyślane zakupy i trzeba go jakoś zwabić.
P.s. Na blogu słabo reklamujesz swój sklepik litery prowadzące do kliknięcia powinny być większe i przyciągać wzrok kolorem, a nie jakieś drobne szare. Poza tym jest to wmontowane w takim ciągu, że może mylić z "Tu zaglądam" - trzeba to jakoś wyróżnić, że chodzi o sprzedaż.
Klienta trzeba wabić przy każdej okazji - napisz na "maranciakach" w swojej stopce link prowadzący do sklepu tak jak napisałaś o blogu.
To samo wystaw na olx - nie ma prowizji od wystawienia i sprzedaży. Tak samo opisz jak wyżej radziłam. W różnych miejscach wystawiony towar zapada w pamięć.
|
| Ostatnio zmieniony przez japoneczka01 Pon 04 Kwi, 2016 07:56, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
MagiaISzydelko
Użytkownik średnioaktywny Maniaczka

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 33 Dołączyła: 10 Lis 2014 Posty: 290 Skąd: Milton Keynes
|
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2016 11:47
|
|
|
Walutę ludzie widzą taką jaką sobie wybrali.
Musisz coś robić w społeczności etsy. Być na jakichś grupach nabijających sobie polubienia, itp. To daje efekt. Sama prowadzę sklep, ale zwykle i tak prędzej sprzedam poza nim... ale nie chcę zabierać sobie szansy do szerszej publiczności. Czasem ludzie wysyłają zapytania o różne rzeczy.
Nie wiem czy te "ready to ship" w głównej nazwie jest aż tak potrzebne. Powinnaś się skupić na kluczowych słowach. Pooglądaj jak inni nazywają przedmioty.
Masz niskie ceny jak na rękodzieło, wiec pewnie chętnych znajdziesz, ale musisz sklep ciągle promować. Dodałaś coś nowego? Daj o tym znać z linkiem do sklepu, itp.
Trochę pracy to wymaga, ale nic nie robi się samo. Może wstaw zdjęcia na pinterest z odnośnikiem do sklepu?
|
_________________ Każda wolna minuta poświęcona na robótki ręczne.
Blog: https://magicandcrochethook.wordpress.com/
Fanpage: www.facebook.com/magicandcrochethook/ |
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|