|
schemat dużych listków |
| Autor |
Wiadomość |
stenia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 11 razy Dołączyła: 01 Gru 2005 Posty: 380 Skąd: Bogatynia
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 16 Mar, 2016 18:11 schemat dużych listków
|
|
|
Mam ogromną prośbę. Znalazłam fajny schemat wzoru w duże listki, ale nie umiem sobie poradzić z jego odczytaniem. Chodzi mi o rzędy parzyste. Wiem, że w schematach, gdzie nie ma rzędów parzystych, przerabia się oczka jak schodzą z druta, a narzuty na lewo, ale gdy są rzędy parzyste to się gubię, bo nie wiem czy przerabiać te rzędy jak zaznaczone są oczka od lewej strony do prawej, czy może od prawej do lewe,j tak jak się to robi w rzędach nieparzystych.
Jak czytać ten załączony schemat. Np. w drugim rzędzie - nad dwoma końcowymi oczkami prawymi z pierwszego rzędu są dwa oczka prawe - czy przerobić je na prawo, skoro na lewej stronie schodzą one z druta jako lewe? Przecież jak zrobię je na prawo to nie wyjdzie wzór dżersejowy jaki widać na zdjęciu tunik.
Proszę wytłumaczcie mi to. Przepraszam, że znowu zawracam Wam głowę ale ja jestem bardziej szydełkowa a drutów to się dopiero uczę.
Dziękuję. Pozdrawiam.

|
|
|
|
 |
qrystyna216
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 20 Sie 2008 Posty: 737
Medale: Brak
|
Wysłany: Śro 16 Mar, 2016 19:41
|
|
|
z tego co widzę, to rzędy parzyste robisz jak schodzą.
|
_________________ Pozdrawiam qrystyna216 |
|
|
|
 |
Antonina
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 16 Mar, 2016 19:47
|
|
|
Schemat zawsze czytasz od prawej do lewej strony (zarówno rzędy parzyste, jak i nieparzyste) i tak robisz. Zwróć uwagę, że masz tam na dole taką klamrę - to jest pokazana liczba oczek, jako powtarzalność wzoru. Liście układają się naprzemiennie, tak musisz rozplanować wzór, aby w co drugim rzędzie liści przy brzegach robótki wychodziło 1/2 liścia (chyba, że robisz na okrągło); raz przy brzegu wypada cały liść, a raz jego połowa.
Oczka na tzw. lewej stronie (rzędy parzyste) przerabiasz tak jak pokazuje rząd parzysty. Jeżeli są to oczka prawe, to przerabiasz jako prawe; lewe jako lewe.
Jak zrobisz te oczka, o których piszesz, na prawo, to na prawej stronie będą one lewe - jest to obramowanie liścia. Chyba tyle...
|
_________________ Mój blog robótkowy: http://uantoniny.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
stenia
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Śro 16 Mar, 2016 22:07
|
|
|
Antonina, Dziękuję bardzo. Wszystko zrozumiałam. Nareszcie wiem jak czytać te "porąbane" schematy. Niestety w tym schemacie coś chyba jest nie tak, bo robię już próbkę trzeci raz i nie wychodzi. Mam to w nosie i idę spać.
qrystyna216, w tym schemacie są pokazane rzędy parzyste, więc nie można ich przerabiać tak jak schodzą z druta.
|
|
|
|
 |
gardenia15
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 37 razy Dołączyła: 27 Gru 2011 Posty: 218 Skąd: Zarzecze
|
Wysłany: Śro 16 Mar, 2016 23:40
|
|
|
stenia, Nie zniechęcaj się czasem te schematy są takie dziwne.
Jeżeli chodzi o ten, to chyba wiem co Cię myli. Jeżeli robisz ten wzór w okrążeniach wtedy lecisz rzędy tak jak są narysowane, czytając od prawej.
Jeżeli natomiast robisz w rzędach to rzędy nieparzyste przerabiasz tak jak na schemacie, natomiast parzyste odwrotnie, bo schemat pokazuje jak robótka wygląda na prawej stronie. I rzędy parzyste czytasz wtedy od lewej strony,czy li jak mawia moja koleżanka "zygzakiem", bo nieparzyste od prawej, parzyste od lewej.
Czyli w rzędzie parzystym, jeśli narysowane są oczka lewe, to przerabiasz je na prawo, tak żeby lewe były na prawej stronie roboty, jeżeli narysowane są prawe to robisz na lewo, na prawej stronie będę prawe.
Mam nadzieję, że nie namotałam za bardzo swoim tłumaczeniem.
Powodzenia Ci życzę w pokonaniu schematu:))
|
_________________ Mój album na picasa
https://picasaweb.google.com/107911817953789696415 |
|
|
|
 |
stenia
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Śro 16 Mar, 2016 23:48
|
|
|
gardenia15, Spróbuję jutro po Twojemu. Może wyjdzie.
|
|
|
|
 |
zapominajka
Użytkownik małomówny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Wiek: 59 Dołączyła: 03 Gru 2015 Posty: 62 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 00:06
|
|
|
bardzo ładny wzór, moim zdaniem oczka są narysowane tak jak się na nie patrzy po prawej stronie, czyli jak wyżej już ktoś napisał
czyli obramowanie liści jest oczkami lewymi, same liście prawymi
|
|
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 73 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 00:12
|
|
|
Ten wzór jest rozrysowany na robienie w okrążeniach.
Dlatego jest taka a nie inna numeracja rzędów.
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 00:29
|
|
|
Antonina, nie zgadzam się z tym, co napisałaś.
Rzędy nieparzyste czyta się od prawej do lewej, a parzyste od lewej do prawej.
Chyba, że jak napisała Kabyr, robi się w okrążeniach, wtedy wszystkie rzędy od prawej do lewej.
Oczka w rzędach parzystych, czyli po lewej stronie robótki przerabia się nie tak, jak są narysowane na schemacie, tylko tak, jak mają wyglądać po prawej stronie.
Czyli oczko zaznaczone w rzędzie parzystym jako prawe, musimy przerobić na lewo, żeby po prawej stronie wyglądało jako prawe.
Dziewczyny maja rację
Stenia, nie zniechęcaj się Wzór nie jest trudny. Załapiesz i sama stwierdzisz to samo 
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 73 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 01:00
|
|
|
Marzena więc po co jest schemat rzędów parzystych i nie parzystych????
To co Ty piszesz to ja zrozumiałam tak:
W rzędach parzystych przedstawionych na schemacie
przerabiać oczka prawe jako lewe i wice wersa.
Dla mnie jest to rozpiska wzoru na "okrągło".
Jutro spróbuję zrobić próbkę.
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
zapominajka
Użytkownik małomówny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Wiek: 59 Dołączyła: 03 Gru 2015 Posty: 62 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 03:08
|
|
|
jeśli ktoś ma problemy ze schematem i chce ten wzór przerabiać w te i z powrotem, to można sobie przepisać na kartce w kratkę schemat, zmieniając w rzędzie parzystym oczka na odwrotne, czyli prawe na lewe i lewe na prawe, i przerabiać sobie według tak stworzonego schematu, nie będzie się mylić 
|
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 08:07
|
|
|
Basiu, jedno drugiego nie wyklucza Można robić w rzędach albo w okrążeniach. Właśnie o tym pisałam. Korpus można zrobić na okrągło, ale za pachą już trzeba robić w rzędach. Schemat przedstawia wzór tak, jak ma wyglądać po prawej stronie.
Rzędy parzyste przedstawione są dlatego, że w niektórych miejscach narzuty zrobione w rzędach nieparzystych przerabiamy na prawo, a nie jak to zazwyczaj bywa, na lewo. Np. oczko szóste od prawej w rzedzie 2.
Miłego dnia życzę 
|
| Ostatnio zmieniony przez vichta Czw 17 Mar, 2016 08:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
stenia
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 08:52
|
|
|
Dziękuję bardo wszystkim. Jesteście bardzo kochane.
Teraz jak patrzę na ten schemat to widzę, że rzeczywiście jest on zrobiony tak jak wygląda robótka na prawej stronie. Na dodatek znalazłam chyba błędy we wzorze:
w rzędach 1, 3, 5 i 7 drugie oczko od prawej powinno być nie prawe ale 3 oczka przerobione razem, tak jak w tych rzędach oczka 16,
w rzędzie 6 oczko 12 powinno być nie lewe a prawe, podobnie jak w rzędzie 8 oczko 13,
w rzędzie 7 oczko 1 powinien być narzut a nie oczko prawe.
Więcej takich pomyłek nie widzę.
Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Jak Wy rozróżniacie ,że jest to schemat np. do robienia na okrągło lub do robienia rzędami i rzędy przerabiać jak oczka są narysowane albo rzędy przerabiać tak jak w tym przypadku odwrotnie. Czy to doświadczenie, czy jest na to jakiś sposób? Wiem, nie ma problemu, gdy do schematu jest opis, ale jak go nie ma, to czym się kierować?
Te druty to jednak trudna sprawa.
|
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 10:29
|
|
|
Najlepszą metodą jest włączenie myślenia i wyobraźni
A jeśli to nie wystarczy, trzeba wziąć druty i kombinować.
W taki sposób rozgryzłam daaaaawno temu wzór plaster miodu z jakiejś francuskiej pożyczonej gazetki. Był schemat, ale z samych kropek i kresek. Opis oczywiście po... francusku Kombinowałam prawie dwa tygodnie, aż się udało Wtedy nie było internetu...
Doskonałym przykładem wyobraźni jest moja ciotka. W czasach, kiedy nie było takiego dostępu do wzorów, potrafiła stanąć za kimś np. w kolejce albo w autobusie , wbić wzrok w plecy osoby przed nią i coś szeptać. Przerabiała wzór swetra tej osoby w wyobraźni, a potem po powrocie do domu przekładała to na druty. Nie potrzebowała schematów ani opisów
Takie osoby to artyści. Ja jestem tylko rzemieślnikiem i wciąż mam duże braki w warsztacie
Masz rację, druty są dość trudne. W każdym razie trudniejsze od szydełka.
|
|
 |
stenia
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 10:57
|
|
|
Wstawiam poprawiony wg mnie schemat. Może komuś się przyda.
Pozdrawiam.

|
|
|
|
 |
qrystyna216
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 11:19
|
|
|
qrystyna216, w tym schemacie są pokazane rzędy parzyste, więc nie można ich przerabiać tak jak schodzą z druta.
A ja właśnie tak traktuję takie schematy.
Jeżeli robię na okrągło, wtedy biorę pod uwagę rzędy parzyste na schemacie.
Jeżeli robię normalnie, robię rzędy nieparzyste zgodnie ze schematem, a parzyste jak schodzą.
|
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 11:25
|
|
|
Nie zawsze można przerabiać tak, jak schodzą. Np. w popularnych niedźwiedzich łapach ażur robi się w obie strony.
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 179 razy Wiek: 60 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 11:40
|
|
|
| vichta napisał/a: | | Rzędy parzyste przedstawione są dlatego, że w niektórych miejscach narzuty zrobione w rzędach nieparzystych przerabiamy na prawo, a nie jak to zazwyczaj bywa, na lewo. Np. oczko szóste od prawej w rzedzie 2. |
tu vichta, ma rację
wynika z tego, że zanim zaczniemy przerabiać sobie rzędy parzyste tak jak schodzą (i narzuty na lewo - bo tak zazwyczaj bywa) trzeba się dobrze przyjrzeć czy aby na pewno możemy tak przerabiać 
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
 |
eBeata
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 11:50
|
|
|
| stenia napisał/a: |
Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Jak Wy rozróżniacie ,że jest to schemat np. do robienia na okrągło lub do robienia rzędami i rzędy przerabiać jak oczka są narysowane albo rzędy przerabiać tak jak w tym przypadku odwrotnie. Czy to doświadczenie, czy jest na to jakiś sposób? Wiem, nie ma problemu, gdy do schematu jest opis, ale jak go nie ma, to czym się kierować?
Te druty to jednak trudna sprawa. |
gdyby schemat był do robienia rzędami cyfry nieparzyste 1,3,5.... byłyby rozpisane po prawej stronie,
a parzyste 2,4,6..po lewej
|
|
|
|
 |
qrystyna216
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 12:18
|
|
|
vichta i nula macie rację.
Dlatego najlepiej najpierw zrobić próbkę, 
|
|
|
|
 |
stenia
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 15:26
|
|
|
qrystyna216, gorzej, gdy próbka nie chce wyjść, jak mnie wczoraj. Co wtedy?
No, ale nic to. Okazuje się, że w schemacie, który wstawiłam jako poprawiony były jeszcze błędy. Wyszło to, gdy przerabiałam ten wzór na taki co to się robi rzędami a nie na okrągło. Błędy były w następujących rzędach: w rzędzie 22-im oczko 14 powinno być prawe a nie lewe a w rzędach 21 oczko 4, w rzędzie 23 oczko 5, w rzędzie 25 oczko 6 a w rzędzie 27 oczko 7 powinno być, że 2 oczka zdejmuje się na prawo a nie na lewo.
Przerobiłam ten wzór i oto efekt:
Mam prośbę - może ktoś sprawdzi, czy nie narobiłam błędów. Najtrudniej jest bowiem poprawić samą siebie. Za chwilę spróbuję zrobić próbkę wg tego przerobionego wzoru. Jak mi nie wyjdzie, to się pochlastam. Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam.
|
| Ostatnio zmieniony przez stenia Czw 17 Mar, 2016 15:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
stenia
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 15:38
|
|
|
Nie ma jak to skleroza. Zapomniałam wstawić legendę choć ona i tak nie jest po polsku, ale może komuś się przyda.

|
| Ostatnio zmieniony przez stenia Czw 17 Mar, 2016 15:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 17:45
|
|
|
Nie sprawdzałam, czy wszystko się zgadza. Moim zdanie ten ostatni schemat stał się już mało czytelny, właśnie ze powodu odwrócenia tych oczek w parzystych rzędach. Ten przedostatni jest zdecydowanie bardziej przejrzysty i łatwiej wyłapać w nim błędy. Ale to już jak tam komu wygodniej...
Teraz zauważyłam, że we wszystkich tych schematach jest pewna niekonsekwencja. Chodzi o dolne krawędzie listków.
Chyba najładniej wyjdzie, jeśli zrobi się dwa oczka razem pochylone w prawą stronę po prawej stronie listka, a pochylone w lewo po lewej stronie. A tutaj jest w cały świat, na jednych listkach tak, na drugich inaczej
Osobiście robiłabym według rysunku środkowego listka z górnego rzędu.
|
|
 |
stenia
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 20:05
|
|
|
No i zrobiłam próbkę, ale wcale mi się nie podoba. Listki wcale nie są takie duże jak to wygląda na tunice a na dodatek są mało widoczne, bo z jednej strony listka ( po stronie prawej) są oczka tylko prawe za to po lewej stronie listek robiony jest ściegiem francuskim. Nic ciekawego. Bardzo mi na tym zależało, bo poszukuję dużych listków na bluzeczkę ażurowa. W każdym bądź razie ten wzór się nie nadaje. Trochę szkoda czasu, który poświęciłam na to by wreszcie zrobić próbkę. Jeden z tego pożytek i to duży, że nauczyłam się trochę nowych rzeczy o drutach i nauczyłam się pracować na programie do tworzenie schematów. Nie zrobię zdjęcia próbki, bo nie ma czym się chwalić. Ten wzór nadaje się wyłącznie do robienia na okrągło, wtedy może wyjdzie dobrze. Pozdrawiam.
|
| Ostatnio zmieniony przez stenia Czw 17 Mar, 2016 20:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016 20:13
|
|
|
| stenia napisał/a: | | z jednej strony listka ( po stronie prawej) są oczka tylko prawe za to po lewej stronie listek robiony jest ściegiem francuskim |
Stenia, pokaz tę próbkę, bo chyba coś pomyliłaś. Listki powinny być dobrze widoczne. Mają być robione prawymi oczka mi po prawej stronie, a pomiędzy nimi mają być lewe oczka. Z tego, co piszesz wynika, że coś jest nie tak.
Jeśli te listki są, według Ciebie, za małe, to może spodobają Ci się te. Są większe. Można je jeszcze bardziej powiększyć, rozrysowując schemat na wysokość i szerokość (zresztą ten Twój też można powiększyć w ten sam sposób).
Tylko, że w tym wzorze trudno jest zrobić jakikolwiek podkrój, np. na dekolt, bo listki jakby "falują".
Oczka w rzędach parzystych przerabiane są tak, jak schodzą z drutu (tych rzędów nie ma na schemacie)

|
| Ostatnio zmieniony przez vichta Czw 17 Mar, 2016 20:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 37 |
|
|