|
Poprawny schemat na dywan |
| Autor |
Wiadomość |
CherryLady
Milczek

Autor tematu Dołączyła: 06 Mar 2016 Posty: 3
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 07 Mar, 2016 09:51 Poprawny schemat na dywan
|
|
|
Witam,
Od jakiegoś czasu interesuję się szydełkowaniem, wiec jestem jeszcze laikiem. Podjęłam decyzję o wydzierganiu chodnika z trzech kolorów. Robię go na oczkach (szerokość chodnika) a cała robótka opiera się na półsłupkach.
Ale do rzeczy: czego bym się nie chwyciła, ma tendencje do wywijania, przy 3-4 rzędach problem nie ustępuje, a nie robię tego na kole więc półsłupki przerabiam "oczko w oczko". Dojeżdżam do końca, robię 3 oczka i przerabiam ten słupek przez poprzednie oczko (nie przez oczko słupka) i dalej jadę półsłupkami i tak w kółko.
Co może być przyczyną wywijania się robótki, jeśli wszystko robię prawidłowo? Czy może mieć na to wpływ rodzaj sznurka? (bawełniany 5mm bez rdzenia)
Może to kwestia splotów i ich ciasności, bo zauważyłam też, że bliżej brzegów mam tendencje do ciaśniejszych oczek.
Dywan który mam w planach będzie ze sznurka z rdzeniem, zakupiłam już 900m i chcę dokładnie się dowiedzieć, jak ugryźć temat, by nie musieć co chwilę pruć mojej robótki. Może ktoś ma jakiś sprawdzony schemat to poproszę.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
 |
qrystyna216
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 20 Sie 2008 Posty: 737
|
|
|
|
 |
CherryLady
Milczek

|
Wysłany: Pon 07 Mar, 2016 12:41
|
|
|
Dziękuje, mam nadzieję, że któryś z linków mi pomoże - większość już widziałam wcześniej i nie pomogły mi w tym co chce zrobić, aczkolwiek jest jeden film instruktażowy, którego nie znalazłam wczesniej, także w nim nadzieja. 
|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1904 Skąd: Tarnów
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 07 Mar, 2016 13:58
|
|
|
CherryLady gdybyś wstawiła zdjęcie tego wywijającego się miejsca, wtedy łatwiej byłoby sprawdzić w czym jest problem.
Gdzieś widziałam sznurkowe chodniki z zakutymi blaszką narożnikami, aby się nie wywijały, więc może tak ma być 
|
| Ostatnio zmieniony przez japoneczka01 Pon 07 Mar, 2016 14:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
CherryLady
Milczek

|
Wysłany: Pon 07 Mar, 2016 14:46
|
|
|
Mniej więcej coś takiego, to jest na razie tylko próbka i kombinowałam na różne sposoby wykończenia rzędu, dlatego jest nierówne. Nawet jak robiłam caly czas tak samo to już rogi zaczęły się wywijać.
|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1904 Skąd: Tarnów
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 08 Mar, 2016 08:38
|
|
|
Tutaj filmik, na którym jest pokazane jak robić prostokątne dno do koszyka https://www.youtube.com/watch?v=3viW1oE1wkI
Dywan wprawdzie nie ze sznurka, ale prostokątny https://www.youtube.com/watch?v=td9eotsBnLo
Tutaj Irena Eriksson tłumaczy jak robić półsłupki i tworzy prostokąt. Jak zauważyłam na końcu rzędu najpierw obraca robótkę, a dopiero potem dorabia łańcuszek i dalej półsłupki https://www.youtube.com/watch?v=qa8Jc8CFkFk Na filmiku Irena zwraca też uwagę na łańcuszkowy brzeg, a na Twoim zdjęciu nie widać z lewego boku tego łańcuszkowego brzegu. Spróbuj tak robić jak Irena.
|
| Ostatnio zmieniony przez japoneczka01 Wto 08 Mar, 2016 08:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
koteccek00
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 18 Lut 2008 Posty: 647
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|
|