Przesunięty przez: ciapara Wto 23 Lis, 2010 19:13 |
Chleb |
| Autor |
Wiadomość |
danuta_50
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 18 Lut 2006 Posty: 1020 Skąd: Śląsk
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 31 Gru, 2010 10:34
|
|
|
Narobiłyście mi smaku na chlebek z zakwasem.Nigdy takiego nie robiłam.Natomiast robiłam chlebek z pszennej mąki i wychodzi super i smakuje również dobrze.

|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 179 razy Wiek: 60 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014 09:52
|
|
|
Kochane, tyle tu przepysznych przepisów, że aż ślinka leci....
chcemy jutro upiec z córą chlebek, ale mamy problem - ..... musi on być bezglutenowy
wiem, że w necie na pewno przepisy znajdziemy, ale pomyślałam, że może któraś z Was piekła coś takiego i ma jakiś sprawdzony przepis ?
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
 |
Frida
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 17 Sty 2012 Posty: 966
Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014 10:13
|
|
|
Mój syn jest bezglutenowy, co tydzień piekę dla niego chleb i nawet sama też jem, jest smaczny. A oto przepis - może skorzystasz:
35 dag mąki gryczanej, 5 dag mąki kukurydzianej, 1 opakowanie drożdży suszonych (w takiej małej torebce z chałką na wierzchu), 1 płaska łyżeczka soli, szczypta cukru, po 1/3 szklanki nasion słonecznika i dyni, 2/3 szkłanki płatków owsianych, 1 łyżka nasion siemienia lnianego (najlepiej dać zmielone - wtedy więcej wartości organizm przyswaja), ciepła woda.
Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać, wlewać wodę mieszając łyżką. Ma mieć gęstość dość luźniego ciasta, spada płatami z łyżki, ale nie może się rozlewać.
Blaszkę keksówke posmarować olejem, obsypać dokładnie czymś (otręby, mąką gryczaną, kaszką kukurydzianą), przełożyć ciasto do formy, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (na ok 1 godz. - dość powoli rośnie). Piec jak każdą drożdżówkę. Można dzibnąć patyczkiem, czy gotowe.
Oczywiście, można dodać drożdże świeże, wtedy najpiejw trzeba zrobić zaczyn.
Pozdrawiam, Danuta
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014 11:45
|
|
|
Frida, bardzo dziękujemy
spróbujemy na pewno !
Mam tylko pytanie odnośnie płatków owsianych - kupujesz bezglutenowe, czy używasz zwykłych ?
bo córa ma wyeliminować całkowicie gluten z pożywienia, a zwykłe płatki owsiane go zawierają.
Podobno można kupić takie bezglutenowe, ale do jutra nie dam rady.
a jeżeli je pominę w przepisie to mi się nie będą zgadzały proporcje .....
|
|
|
|
 |
ania_b

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 117 razy Wiek: 59 Dołączyła: 15 Mar 2009 Posty: 1381 Skąd: Gdańsk
Medale: 4 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014 15:47
|
|
|
O, mam podobny przepis, ale z mąką pszenną. Zawsze się udawał, więc na pewno z chęcią wypróbuję Twój bezglutenowy. Z taką ilością różnych ziarenek, musi być megawypasiony.
|
|
|
|
 |
Asia_117
Użytkownik aktywny Asia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 79 razy Wiek: 46 Dołączyła: 01 Lut 2012 Posty: 950 Skąd: okolice Piaseczna
|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014 18:17
|
|
|
Ja swego czasu nieźle musiałam kombinować z pieczywem - synek "miał szlaban" od pani doktor na gluten, jajka i produkty mleczne - ojjj, ciężko było upiec coś smacznego....
|
_________________ http://asiawielgat.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Frida
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014 19:06
|
|
|
Nula, możesz pominąć płatki, daj dodatkowo 2-3 łyżki mąki kukurydzianej i po łyżce słonecznika i dyni.
Ja używam każdego rodzaju płatków, odrobina glutenu w takiej ilości chleba mojemu synowi nie szkodzi.
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014 19:22
|
|
|
Frida, dzięki za radę
ale na szczęście udało się synowi dostać bezglutenowe płatki owsiane więc nie ma problemu.
Jutro robimy wielkie pieczenie, dam znać co nam wyszło
Lekarka na razie kazała córce w miarę możliwości całkowicie wyeliminować gluten przez jakiś czas - mam nadzieję, że później jednak ta dieta nie będzie musiała być tak restrykcyjna
(w tej chwili chodzi o potwierdzenie diagnozy)
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 63 razy Wiek: 53 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 7646
|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014 19:46
|
|
|
nula, mam pytanie, dlaczego czasem trzeba wyeliminować gluten z diety?
|
_________________ Moje Picassa
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014 19:52
|
|
|
Ja pare dni temu upieklam mieszany zytnio-pszenny na zakwasie i drozdzach. Wyrosl pod sufit i smakowal wspaniale Kwas dalej kisnie...
W tej chwili rozpytuje wsrod wegetarian, gdzie mozna kupic make z amarantusa (bezglutenowa, jakby kto pytal), ktora na dodatek zawiera... wszystko co najlepsze i duzych ilosciach Cena... hmmm
Jutro ruszam do sklepu z zywnoscia organiczna, mam nadzieje, ze tam dostane. Ponoc smakuje orzechowo...
moje chlebki
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014 20:31
|
|
|
ciapara, od kilku miesięcy córa walczy z jakimś uczuleniem - ale nie zwykła pokrzywka czy coś w tym rodzaju - tylko brzydkie, czerwone pęcherze, twarde, swędzące i bolące.
Na szczęście pojawiają się tylko w okolicy bioder i pośladków więc przynajmniej ich nie widać ...
Pani dermatolog stwierdziła, że to uczulenie kontaktowe i zapisała sterydy - owszem pomogły, ale jak skończyła brać to wszystko wróciło.
Dopiero teraz ogólna pani doktor poświęciła trochę czasu na dokładny wywiad, posprawdzała w literaturze i postawiła przypuszczalną diagnozę - z zastrzeżeniem, że głowy nie daje ale jej to bardzo wygląda na chorobę Duhringa - jest to skórna postać nietolerancji glutenu (czyli celiakii)
z tym, że na celiakię chorują na ogół dzieci a choroba Duhringa pojawia się w wieku dorosłym.
Na razie więc stanęło na tym, że przez jakiś czas eliminujemy gluten i zobaczymy co się będzie działo....
Już po tygodniu stosowania diety wszystko zbladło i wygląda o wiele lepiej - może to zbieg okoliczności a może jednak coś w tym jest.
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014 20:55
|
|
|
nula, Haniu a nie jest przypadkiem tak, że to uczulenie kontaktowe? Ja tak miałam jak wyprałam proszkiem z domieszką środków cystrusowych. Córka dostała takie uczulenie kontaktowe właśnie od proszku, bo to trochę dziwne, że w miejscu gdzie zazwyczaj jest bielizna... to uczulenie jest. A córka w ogóle to z tych uczuleniowych, że Pani dr postawiła taką diagnozę?
Bardzo się cieszę, że pomaga ta dieta bezglutenowa Twojej córce. Zastanowiła mnie ta dieta. Gdzieś mi się coś obiło o uszy,ale w sumie co i jak dokładniej - niezupełnie wiedziałam. Dziękuję Ci za kompleksowe wyjaśnienie.
|
_________________ Moje Picassa
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014 21:12
|
|
|
ciapara, właśnie taka lokalizacja zmian skórnych jest charakterystyczna dla tej choroby , ponadto inne objawy (problemy jelitowe)
lekarka wypytywała ją o wszystko (aż byłam zdziwiona) i raczej kontaktowe uczulenie wykluczyła
pomęczymy się trochę z tą dietą i zobaczymy - alternatywą jest zrobienie badań - ale fundusz ich nie refunduje i jest to koszt kilkuset zł.
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
Nikola5
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 26 razy Wiek: 57 Dołączyła: 22 Mar 2007 Posty: 825
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
Nikola5
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 26 razy Wiek: 57 Dołączyła: 22 Mar 2007 Posty: 825
|
Wysłany: Pią 31 Paź, 2014 22:05
|
|
|
Nie ma za co.
Moja córka jest chora na fenyloketonurię.Jest to połączenie diety bezglutenowej z niskobiałkową więc wiem co się czuje w sytuacjach bezsilności spowodowanej niewiedzą.
|
_________________ ~~ Renata~~

|
|
|
|
 |
Frida
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 01 Lis, 2014 14:33
|
|
|
Nula, jeszcze jedna praktyczna podpowiedź. Jak zabraknie chleba, albo potrzeba odmiany, to gotuję na bardzo gęsto kaszę kukurydzianą, gdy lekko wystygnie przekładam do naczynia o kwadratowym dnie, wcześniej spłukuje zimną wodą, uklepuję i odstawiam. Na drugi dzień wykładam i kroję w cienkie "kromki". Można taką kromkę podsmażyć na patelni grillowej. Ot, taka włoska polenta.
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Nie 02 Lis, 2014 07:20
|
|
|
melduję posłusznie, że chlebek upieczony
Z rozpędu upiekłyśmy 3 sztuki - każdy według innego przepisu i muszę Wam napisać, że ten według przepisu od Fridy jest najlepszy !!!
Chleb z mąki jaglanej (z przepisu znalezionego w necie) to kompletna porażka
chleb upieczony według przepisu z opakowania gotowej mieszanki bezglutenowej - (głównie jest tam mąka kukurydziana) - może być - ale szału nie ma - taki jakiś bez wyraźnego smaku
a chlebek od Fridy - jest naprawdę super !!!!
nie dość , że bardzo smaczny, to roboty przy nim nie ma wcale
Frida, - jeszcze raz bardzo dziękuję - córa po tygodniu żywienia się waflami ryżowymi nareszcie zjadła normalną kanapkę
przepis z kaszą kukurydzianą też oczywiście wypróbujemy ....
|
|
|
|
 |
Frida
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 03 Lis, 2014 10:09
|
|
|
Nula, bardzo się cieszę. Załączam fotki, widać strukturę chleba (chociaż jakiś cień wlazł pod aparat) oraz kanapki - śniadanie mojego syna. 
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 28 |
|
|