|
Bluzeczka-laczenie |
| Autor |
Wiadomość |
Martabln
Milczek

Kraj:

Autor tematu Dołączyła: 02 Lip 2012 Posty: 40
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2014 18:23 Bluzeczka-laczenie
|
|
|
Chcialabym zrobic taka bluzeczke:
Nie wiem tylko, jak polaczyc elementy slupkami (osobno..?) i jak zrobic w srodku koleczko laczace elementy(tez osobno..?)
tutaj schemat:
Pomozecie?
|
|
|
|
 |
zamia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 47 razy Dołączyła: 22 Paź 2010 Posty: 663
|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2014 21:04
|
|
|
Elementy trzeba połączyć słupkami w ostatnim okrążeniu, tam jest łańcuszek z 6 oczek, to zrobisz 3 oczka łańcuszka, słupek w poprzedni element i 3 oczka łańcuszka.
Jeśli chodzi o środek, to jak masz zrobione 4 motywy to przywiązujesz nitkę tam gdzie pokazuje strzałka, robisz jeszcze 2 słupki potrójnie nawijane, trzy oczka i trzy słupki potrójnie nawijane i tak jeszcze dwa razy.
Myślę że zrozumiale napisałam, w razie wątpliwości pytaj.
|
_________________ https://picasaweb.google.com/117044395327347912330 |
|
|
|
 |
Martabln
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2014 21:14
|
|
|
zamia, dzieki za szybka odpowiedz.
ten schemat jest chyba troche dziwnie rozpisany, dlatego nie wiedzialam, do konca jak polaczyc slupkami. Co do srodka: czyli musze zrobic go zupelnie osobno, jak bedemiala juz 4 elementy? ?
|
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2014 21:26
|
|
|
Obejrzyj sobie ten filmik:
https://www.youtube.com/w...E8fhrFh2cEAcKJw
Dotyczy on co prawda koronki brugijskiej, ale mysle, ze doskonale wyjasnia, na czym polega wrabianie pomiedzy elementy.
To, co najbardziej Cie interesuje, zaczyna sie ok. 14.40 min. Autorka wrabia kwiatek z 6 platkow.
|
|
|
|
 |
Martabln
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2014 21:30
|
|
|
vichta, poki co mam Problem z youtubem i nie moge obejrzec tego filmiku.
3 oczka, slupek i znowu 3 oczka to chyba nie sposob na ten wzor...:\
|
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2014 21:41
|
|
|
Domykasz czwarty kwadrat oczkiem scislym. Masz cztery polaczone kwadraty, a pomiedzy nimi miejsce na, nazwijmy to, kwiatka. Po zamkniebiu kwadrata, nie odrywajac nitki, robisz 5 o.l., potem jeszcze 3, zeby dojsc do dolnego platka. Na slupku pomiedzy kwadratami robisz dolny platek. Potem 3 o.l., zeby dojsc do prawego platka. I tak dalej. Na ostatniego platka robisz tylko 2 slupki, bo trzeci juz powstal z tych pieciu pierwszych oczek. Dopiero teraz odrywasz nitke.
Na czym polega problem z YT? Probowalas w innej przegladarce?
Przy okazji. Tutaj jest ta sama bluzeczka, w troche innej wersji i z wyrazniejszym schematem.
http://lidiribeiro.blogspot.co.uk/
|
|
|
|
 |
Martabln
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2014 21:54
|
|
|
vichta, troche to skomplikowane z tymi slupkami laczacymi drugi element ..
od tygodnia mam Problem z glosnikami w zwiazku z czym nie chca mi sie wyswietlac filmy na YouTube-nawet bez glosu nie moge ich ogladac. Musze oodac komputer do naprawy....
|
|
|
|
 |
Martabln
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2014 22:02
|
|
|
vichta, Nie mam pojecia jak polaczyc kwiaty slupkami. Z wzorem w srodku bym sobie juz poradzila Wybaczcie-poczatkujaca jestem....
|
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2014 22:06
|
|
|
Nie wiem, co ma wspolnego glosnik z YT, jedno na drugie nie powinno miec zadnego wplywu.
A na telefonie mozesz obejrzec? Ten film naprawde wszystko wyjasnia.
Przesledz krok po kroku to, co napisalam, porownujac caly czas ze schematem. Skonczylas wlasnie czwarty kwadrat. Ten z lewej strony na dole. Zamykasz go, odwracasz robotke i jedziesz dalej. Wez szydelko w reke i sprobuj odrobic. Tak na sucho raczej bedzie trudno.
|
|
|
|
 |
Martabln
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2014 22:09
|
|
|
vichta, u mnie nie dziala, nie wiem, nie jestem informatykiem. Jutro sprobuje zabrac sie za te elementy.
|
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2014 22:25
|
|
|
Jak polaczyc kwadraty:
Masz zrobiony jeden kwadrat. Robisz dokladnie wedlug schematu, bez slupkow, o ktorych mowa. Teraz robisz drugi kwadrat. W ostatnim okrazeniu, na ostatnim boku robisz w rogu: 5 slupkow podwojnie nawijanych polaczonych gora oczkiem scislym. Potem 3 o.l., nastepnie 1 slupek raz nawijany, ale... wbijasz go nie w drugi kwadrat, tylko w pierwszy, konkretnie w lancuszek. W ten sposob laczysz oba kwadraty. Teraz konczysz lancuszek drugiego kwadratu, robiac nastepne 3 o.l., potem o.scisle w lancuszek drugiego kwadratu, znow 3 o.l. i slupek w lancuszek pierwszego kwadratu. To bedzie drugie miejsce laczenia obu kwadratow. W sumie ma ich byc trzy.
Wiem, ze to na pierwszy rzut oka moze wydawac sie bardzo skomplikowane. Dlatego bez szydelka w rece raczej sie nie nauczysz. Slowo za slowem i sie uda. I koniecznie patrz w schemat
Nie znam osoby, ktora urodzila sie z umiejetnoscia szydelkowania. Kazdy byl kiedys poczatkujacy. Szydelko w dlon i praktyka, praktyka, praktyka...
Glowa do gory. Dotrzyj do filmiku i pokaz co wydziergalas.

|
|
|
|
 |
Martabln
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 23 Lip, 2014 16:18
|
|
|
Elementy udalo mi sie polaczyc. Narazie nie ma czym sie chwalic(probka). Jedynie wdzianko z poprzedniego posta juz skonczone...
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 18 |
|
|