Przesunięty przez: ania_b Czw 27 Mar, 2014 19:27 |
Włóczka do wzorów |
| Autor |
Wiadomość |
Wiczka
Użytkownik małomówny

Kraj:

Autor tematu Dołączyła: 11 Sty 2014 Posty: 61
Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 16:18 Włóczka do wzorów
|
|
|
Witam . Narazie ze wzorów na drutach umiem tylko kolorowe, ale nie wiem prawie nic o wypukłych. Próbowałam się tego nauczyć po prostu ćwicząc wzory, zaczynając od najprostszych i tu napotkałam problem. Wzór mam z książki i w tej książce jest pokazany jak powinien wyglądać, tylko że u mnie prawie nie widać tej wypukłości. Szukałam w sieci z jakich włóczek robić wzory żeby były widoczne, ale nie znalazłam odpowiedzi. I tu pojawia się prośba o pomoc doświadczonych osób: jakie włóczki będą najlepsze ? Jaka grubość, czy miękkie czy szorstkie, wełniane czy sztuczne? Jak narazie próbowałam na drutach 3,5 włóczką bardzo miękką akrylową.
|
|
|
|
 |
heniutkowo
Użytkownik aktywny heniutkowo

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 7 razy Wiek: 62 Dołączyła: 24 Mar 2009 Posty: 462
|
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 19:07
|
|
|
Witam strasznie ogolnikowo piszesz o wzorach "wypuklych".Przeczytaj uważnie opis wzoru,ktory masz zamiar zrobić i oznaczenia oczek,a napewno ci sie uda ,w niektorych książkach sa też opisy słowne obok opisu graficznego,jeśli tylko oznakowania graficzne to na forum znajdziesz dolkadnie przetlumaczone,każde oczko .Troche cierpliwości w szukaniu.Jeśli chodzi o włoczki to praktycznie kazda,rzecz gustu.
|
_________________ fotosik-heniutkowo |
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
bryanka0
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 19 razy Wiek: 73 Dołączyła: 14 Cze 2010 Posty: 803 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
Wiczka
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Pon 13 Sty, 2014 21:23
|
|
|
Kolorowe jak dla mnie to takie bez żadnej faktury, same oczka prawe i tylko jakieś obrazki różnymi kolorami są wydziergane , a wypukłe, to wg mnie jakaś kombinacja różnych oczek ( lewe, prawe, dodane itp). Nie chodzi mi nawet o to, że nie znam oznaczeń, bo zaczynam od najprostszych, czyli oczka prawe i lewe (wzory mam z książki 450 ściegów na drutach), ale o to, że wzory nie wyglądają tak jak powinny. Dziś próbowałam coś zrobić i już myślałam, że wyszło, ale kiedy pokazałam mamie, to nic nie widziała. Próbuję różnych włóczek jakie mam w domu i dziś próbowałam taką dość ciemną i może dla tego nie było widać. Ten wzór, który wcześniej robiłam ponoć jest ogólnie mało widoczny, więc jutro spróbuję białą włóczką coś widocznego jak będę miała czas, bo teraz jest czas przed feriami i mam ogrom sprawdzianów w tym tygodniu . Dziękuję za podpowiedź, że nie zależy to od włóczki 
|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
|
|
|
|
 |
Asia_117
Użytkownik aktywny Asia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 79 razy Wiek: 47 Dołączyła: 01 Lut 2012 Posty: 950 Skąd: okolice Piaseczna
|
Wysłany: Pon 13 Sty, 2014 22:12
|
|
|
| Wiczka napisał/a: | | a wypukłe, to wg mnie jakaś kombinacja różnych oczek ( lewe, prawe, dodane itp). |
Myślę, że chodzi o wzory reliefowe - kombinacja oczek prawych i lewych układająca się w pewne wzory
Jestem mniej doświadczoną dziewiarką niż osoby, które wcześniej wypowiadały się w temacie, ale ja na Twoim miejscu poszłabym do pasmanterii, kupiła nieco grubszą i jasną włóczkę, do tego druty takie jak zaleca producent na etykiecie włóczki i próbowała
Tak jak doradzają dziewczyny - chyba najlepszym rozwiązaniem będzie jak wstawisz zdjęcia wzoru, który chcesz uzyskać - wprawne oko na pewno dostrzeże co robisz nie tak, że efekt Twojej pracy jest inny niż efekt zamierzony 
|
_________________ http://asiawielgat.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
Frida
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 17 Sty 2012 Posty: 966
|
Wysłany: Śro 15 Sty, 2014 08:09
|
|
|
Wiczka, a może masz na myśli o tzw. wzory irlandzkie?
|
|
|
|
 |
Wiczka
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Pią 17 Sty, 2014 22:36
|
|
|
Przepraszam, że tak długo nie odpisywałam, ale miałam naprawdę bardzo dużo nauki . Spróbowałam wzoru, o którym usłyszałam od mojej mamy, że będzie widoczny.
Taki efekt był zamierzony
Taki mi wyszedł ( na żywo wygląda o niebo lepiej ).
Wyszło przyzwoicie, o wiele lepiej niż moje wcześniejsze próby .
Wcześniej próbowałam również zrobić ten wzór między innymi, ale mi nie wyszedł
Wszelkie rady dotyczące poprawy wyglądu mile widziane . Męczy mnie tylko, dlaczego ostatni wzór, który Wam podałam jest taki dobrze widoczny, a jak ja próbowałam zrobić, to nie było nic widać.
|
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 20 |
|
|