|
Farbowanie wloczek |
| Autor |
Wiadomość |
LadyKingfisherg
Użytkownik aktywny LadyK

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 19 razy Wiek: 46 Dołączyła: 25 Lip 2006 Posty: 667 Skąd: Liege
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 27 Mar, 2007 13:22 Farbowanie wloczek
|
|
|
Mam takie pytanko poniewaz przegladajac kiedys jakies blogi znalazlam zdjecia,gdzie kobitki farbowaly wloczki na kilka kolorow,z takiej potem wloczki robily przepiekne modele roznokolorowe. W zwiazku z tym chcialabym zaczerpnac jakichkolwiek informacji na ten temat,jak wyglada takie farbowanie,jaka wloczka jest do tego najlepsza i przede wszystkim gdzie mozna dostac takie farby do kolorowania nici.Za kazda odpowiedz bede wdzieczna 
|
_________________ feoita@wp.pl |
|
|
|
 |
evita
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

|
Wysłany: Wto 27 Mar, 2007 13:55
|
|
|
Nigdy nie farbowałam włóczek ale jakiś czas zajmowałam sie malowaniem jedwabiu więc wiem napewno, że najlepiej przyjmują barwnik włókna naturalne czyli bawełna, wełna, jedwab itp. Chętnie też dowiedziałabym sie o tym czegoś więcej.
|
_________________ Miłego dnia życzę i pozdrawiam |
|
|
|
 |
LadyKingfisherg
Użytkownik aktywny LadyK

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 19 razy Wiek: 46 Dołączyła: 25 Lip 2006 Posty: 667 Skąd: Liege
|
|
|
|
 |
LadyKingfisherg
Użytkownik aktywny LadyK

Kraj:

|
|
|
|
 |
Jumelle
Użytkownik małomówny

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 45 Dołączyła: 05 Sty 2006 Posty: 60 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: Wto 27 Mar, 2007 16:16
|
|
|
hmm myślę że zwykłymi barwnikami spożywczymi też dałoby się to zrobić, ale materiał musi być 100% naturalny bo taki najłatwiej wchłania kolor. kiedyś moja babcia farbowała wełnę barwnikami do materiałów kupionymi w sklepie chemicznym, rozpuszczała je w garze chwilę gotowała a potem utrwalała to octem i suyszuła na snurze a potem pomagałam jej to zwijać.
|
_________________ http://picasaweb.google.c...MojeRobTkiRCzne
Tuniczka już gotowa
teraz mała bluzeczka z lidlowskiego kordonku ze srebrną nitką |
|
|
|
 |
evita

Kraj:

|
Wysłany: Wto 27 Mar, 2007 16:32
|
|
|
Podobnie jak z oranżadkami można zrobic z pomocą bejcy rustykalnej do drewna, do kupienia w każdym sklepie budowlanym i z farbami. Jest duży wybór kolorów, można je mieszać i rozcieńczać wodą dla złagodzenia koloru. Po wysuszeniu, włóczkę trzeba dokładnie wyprać w wodzie z dodatkiem octu. ważne żeby bejca była rozpuszczalna w wodzie a nie rozpuszczalnikach bo taka sie nie nadaje lakierobejca tymbardziej . Zaletą tego sposobu jest to,że kolory są intensywne i jest ich dużo
|
_________________ Miłego dnia życzę i pozdrawiam |
|
|
|
 |
marzena712
Milczek

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 55 Dołączyła: 03 Sty 2007 Posty: 33 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Wto 27 Mar, 2007 17:06
|
|
|
Sama kiedyś farbowałam bluzeczkę w takim barwniku który kupiłam w sklepie chemicznym,są one do nabycia w róznych kolorach,tak jak napisała evita najlepiej przyjmują kolor naturalne nitki.
|
|
|
|
 |
LadyKingfisherg
Użytkownik aktywny LadyK

Kraj:

|
Wysłany: Wto 27 Mar, 2007 17:54
|
|
|
marzena712, evita, Jumelle, przepieknie Wam dziekuje za pomoc i rady,jutro moze sie wybiore poszukac tych barwnikow bo strasznie mnie korci zeby sobie ufarbowac bawelne na swoje ukochane kolorki 
|
_________________ feoita@wp.pl |
|
|
|
 |
blush

Kraj:

|
Wysłany: Czw 23 Sty, 2014 15:16
|
|
|
Witam, widzę, że w tym temacie coś zamarło a ja nie odnalazłam podobnego tematu więc bez sensu zakładać nowy skoro jest tutaj stary więc się podpinam
Chciałam się Was poradzić czy włóczka Kid mohair biała o zawartości 70% Kid mohair i 30% Poliamide nada się do farbowania? Bo chciałam sobie sama coś zafarbować.
Czytałam w bodajże archiwum tutaj naszym, że moheru za bardzo się nie farbuje (bo jest za delikatny) ale mi chodzi po prostu o tanią włóczkę co się fajnie zafarbuje jak się takowa by miała nazywać? Czy ktoś może ma jakieś wiadomości na ten temat. Włóczki które oglądałam są grube i w cenie 22 zł + koszty wysyłki to trochę dużo a ja szukam tańszych czy może ktoś coś wie? No najlepiej jak by to był moherek bo chcę z tego sobie zrobić ładną chustę.
pozdrawiam
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|
|