RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Renulek
Sob 06 Wrz, 2008 09:33
[frywolitki] Podstawy frywolitek raz jeszcze
Autor Wiadomość
karmelek 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 52 razy

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Pią 05 Wrz, 2008 11:37   

malka200 nitka wychodząca pod lewym kciukiem musi być naprężona (wyobraź sobie , że trzymasz tam drut), a Ty powolutku podnosisz lewy, środkowy palec i węzełek sam się robi Smile

plus minus  Kto ocenił?

Sasha
Milczek

Medale: Brak

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 06:33   

malka200 tylko bez nerwow i na pewno sie uda Smile u mnie najgorszy byl pierwszy dzien,bo oczami wyobrazni widzialam siebie dziergajacą sliczna bizuterie a w rzeczywistosci nie odroznialam lewego polslupka od prawego ;P ale juz jest coraz lepiej,pierwsze koślawce wychodza spod moich rąk ;-P zebalek mam tylko taka jedna watpliwosc. jak robicie luczek,potem koleczko to od razu przechodzicie do luczka czy zakanczacie czyms koleczko lub przekladacie jego koncowki? nie wiem czy zrozumiecie o co mi chodzi :/

plus minus  Kto ocenił?

ikmis 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 10 razy

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 07:49   

Sashka, gdy nawiążesz odpowiednią ilość węzełków kółeczka, zamkniesz je ściągając nić, to już nie trzeba tego kółka niczym umacniać - sama sprawdź, że otwarcie go ponowne jest bardzo trudne. Dlatego zanim zamkniesz kółeczko musz się upewnić, że węzełki i pikotki są odpowiednio nawiązane, bo gdy zamkniesz, to już raczej nie poprawisz.
Potem oplatasz wokół dłoni nitkę od kłębka, mocujesz ją na małym palcu. Czółenkiem tuż przy kółeczku zaczynasz wiązać słupki łuczka. Gdy zawiążesz dalej, to już nie przesuniesz do kółeczka, musisz od razu bliziutko zacząć ten łuczek.
Nie wiem, czy jasno tłumaczę, jeśli jeszcze masz wątpliwości, to pytaj.
Jesteś bardzo dzielna cool

plus minus  Kto ocenił?

Sasha
Milczek

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 14:06   

dziekuje Ikmis za porady cmoknięcie wlasnie robie tak jak mowisz. codzien wychodzi coraz lepiej Smile dzis nauczylam sie juz jako tako laczyc ze soba elementy i wplatac w te laczenia koraliki. moze z czasem te krzywulce beda chociaz ciut ciut przypominac Wasze cudeńka hmm Mr. Green Ikmis a moglabys mi wytlumaczyc jak robic te odwrocone koleczka? korzystalam z podanych na forum stron,znalazlam nawet rosyjskie,ale nic...pustka. myli mi sie najbardziej uklad nitek. przykro mi ślęczałam nawet godzine przed zdjeciami zamieszczonymi w Cafeart ale za nic nie moge tego pojac... bylabym bardzo wdzieczna za kazda pomoc,wskazowke,rade... :fajnie:

plus minus  Kto ocenił?

skrzacik 

Kraj:
Poland

Pomogła: 21 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 14:56   

Sasha napisał/a:
Ikmis a moglabys mi wytlumaczyc jak robic te odwrocone koleczka? korzystalam z podanych na forum stron,znalazlam nawet rosyjskie,ale nic...pustka. myli mi sie najbardziej uklad nitek. przykro mi ślęczałam nawet godzine przed zdjeciami zamieszczonymi w Cafeart ale za nic nie moge tego pojac... bylabym bardzo wdzieczna za kazda pomoc,wskazowke,rade... :fajnie:

ja nie Ikimis ale moze bede ci mogla wytlumaczyc o co chodzi, a przynajmniej spróbuje.

pierwsze koleczko robisz normalnie. Czyli robisz np. 8 slupków, pikotek 8 slupków
przy drugim czesc koleczka robisz tylko 8 slupkow, tak samo jak przy pierwszym.
potem, nie odwracasz robotki, tylko przekladasz na palec wskazujacy lewej reki do miejsca gdzie zaczynalas wiazac pierwsze koleczko. zahaczasz kciukiem nitke, ktora do tej pory zwisala sobie luzno. przekladasz czolenko nad nitka kolka (:prawa reka. robi ci sie petelkaw ksztalcie trojkata. do srodka tego trojkata wsuwasz czołenko dla odminy pod nitka kołka i zaciagasz do gory. nic ci nie musi przeskakiwac. w ten sposob zrobilas druga czesc slukpa (przy normlnym kierunku robotki byłby drugi).
teraz pora na pierwsza czesc . znow lapiesz nitke kciukiem, ale tym razem czolenko w prawej rece przekladasz pod nitka kolka wsuwajac je od lewej strony. znow masz petle. teraz czolenko przekladasz nad nitka kolka do srodka tej petli a wysuwasz gonad palcen wskazujacym lecz pod nitka petelki. teraz mozesz zaciagnac dogory (do pierwszej czesci slupka).
w ten sposob zrobilas jeden slupek. kolejne robi sie tak samo a potem juz normalnie sciagasz koleczko.

mam nadzieje, ze nie zabgnilam calej sprawy swoim opisem.
powodzenia

skrzacik

plus minus  Kto ocenił?

skrzacik 

Kraj:
Poland

Pomogła: 21 razy

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 15:04   

malka200 napisał/a:
oj, coś nie bardzo....siedzę nad tym drugi dzień i nie mogę pokonać pierwszego słupka. Chyba to nie całkiem to , o co chodzi....przeglądam te fotki, ale ten moment, kiedy oczko "przeskakuje" na lewą rękę, to jakoś nie idzie. Albo ręka nie taka, albo oczko Smile)

spokojnie, bez nerw, to 'flipniecie' to sedno samego frywolitkowania.
nitka z prawej reki musi byc w tym momencie napieta, prosta. a nitka z lewej reki luzna. wtedy samo przeskakuje. a jak przeskoczy to wtedy palcem serdecznym z lewej reki zaciagamy slupek zeby sie przesunal do kciuka.

cholewcia, mam nadzieje, ze ci nie namieszlam.

skad jestes moze bedziesz mogla przyjechac do krakowa za 2 tygodnie kiedy mamy spotkanie robotkowe i bedziemy mogly ci pokazac co i jak i skorygowac problemy?

skrzacik

plus minus  Kto ocenił?

dama74 
Milczek
dama74

Kraj:
Poland

Wysłany: Pon 06 Paź, 2008 13:29   

Ratunkuuu!!! Tak sobie czytam i próbuję od jakiegoś czasu coś zdziałać czółenkiem. Niestety efekty tego są marne Sad A to się plącze, zwija i jeszcze coś.Może zbyt tępa do tego jestem? Wink moslamawe, mam do Ciebie pytanko: Będzino na trasie do Kołobrzegu? Jeśli tak to proszę bądź chociaż przez 1 h moją nauczycielką:) Pozdrawiam wszystkich . dama

plus minus  Kto ocenił?

dama74 
Milczek
dama74

Kraj:
Poland

Wysłany: Śro 08 Paź, 2008 12:38   

za nic w świecie nie mogę przejść do następnego etapu wściekły robię kóleczko, zamykam je i basta!!! Widocznie jednak sie do tego nie nadaje, skoro inne dziewczyny łapią to tak szybko. Może lepiej pozostać przy sztrikuję i szydełkowaniu Sad. Pozdrawiam Wszystkich miłośników- frywolitkujących i próbujących Wink

plus minus  Kto ocenił?

karmelek 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 08 Paź, 2008 13:05   

dama74 spokojnie Smile
jak już zrobiłaś kółeczko to teraz obróć je, aby nitki wychodziły do góry. Czyli obróć je "do góry nogami". Masz?
I teraz nitkę która jest na górze (albo "po lewej", czyli ta, która idzie do kłębka, albo do drugiego czółenka) owijasz dookoła lewej ręki, a czółenko z drugą nitką ( to, którym pracowałaś robiąc kółeczko) bierzesz do prawej ręki i robisz węzełki tak jak wcześniej, przy kółeczku.
Zrozumiałaś coś? hmmm

Ale, ale... rozumiem, że pracujesz już z czółenkiem i kłębkiem, albo z dwoma czółenkami? Inaczej nie powstanie łuczek Sad pracując tylko jednym czółenkiem możesz robić tylko kółeczka.

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez karmelek Śro 08 Paź, 2008 13:13, w całości zmieniany 1 raz  

dama74 
Milczek
dama74

Kraj:
Poland

Wysłany: Śro 08 Paź, 2008 13:13   

Dzięki karmelek Smile Będę próbowała nadal. Może w końcu cosik mi z tego wyjdzie i się naumiem. Chyba mam kogoś kto może mi pomóc:) Pozdrawiam

plus minus  Kto ocenił?

karmelek 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 08 Paź, 2008 13:15   

wyjdzie, wyjdzie Smile to tylko tak skomplikowanie wygląda na początku Smile doczytaj jeszcze poprzedni wpis, bo go poprawiłam.

plus minus  Kto ocenił?

dama74 
Milczek
dama74

Kraj:
Poland

Wysłany: Czw 09 Paź, 2008 14:44   

Tylko, że ja robiłam jednym czółenkiem Wink Może stąd te problemy...... Nie pozostaje nic innego jak tylko 3 rzeczy: praca, praca i jeszcze raz praca Smile Pozdrawiam i dziękuję za rady.

plus minus  Kto ocenił?

kra52 
Milczek
krystyna

Kraj:
Poland

Wysłany: Wto 03 Mar, 2009 09:48   

http://www.frywolitka.slupsk.pl/?id=video_kurs
Witam ,także mnie urzekły frywolitki.
Znalazłam taki kurs na filmie.Wklejam go,
może komus pomoże.
Mam nadzieje że,nie popełniam występku ale jakby co to proszę się nie gniewac na mnie. cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?

http://wrzos.phorum.pl/index.php
moje robótki
http://kra52.fotosik.pl/albumy/576069.html

cirena 

Wysłany: Sob 01 Sie, 2009 12:56   

Czytam wszystkie posty i pragne powieziec ze w Gdansku -Zaspie w Klubie Młyniec jest kolko robotek gdzie Panie bardzo chetnie pokaza i naucza robienia frywolitek zadarmo a takze oczytywania wzorow i tajnikow zwiazanych z nimi .Takie spotkania odbywaja sie w kazdy czwartek o godz 10 ,a od wrzesnie beda takze w godzinach popoludniowych. Serecznie zapraszamy osoby zainteresowane ta technika

plus minus  Kto ocenił?

Paddington
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 02 Wrz, 2009 20:15   

och ten temat już tak dawno nie odkurzany... a ja właśnie chciałam zgłębić podstawy frywolitek. Kupiłam sobie czółenko i bardzo bym chciała choć wiedzieć jak zacząć z nim zabawę... czy możecie wysłać mi instrukcje- jakieś opisy i obrazki... Była bym nieopisanie wdzięczna!!!
Radośnie pozdrawiam

plus minus  Kto ocenił?

http://www.lookafterbear.blogspot.com/

DARKEST PERU TO LONDON

nula 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Rangi:
przyjaciel3

Pomogła: 179 razy

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: Śro 02 Wrz, 2009 21:19   

Paddington, wpisz w wyszukiwarkę
You tube tatting
Ja niestety już wyrzuciłam wszystkie linki z zakładek

plus minus  Kto ocenił?

Paddington
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Czw 03 Wrz, 2009 09:34   

dobrze, tak zrobię. Dzięki za odpowiedź
Ściskam

Bo to wszystko dlatego, że z okazji naszego "frywolitkowego spotkania" chciałam choć podstawy łyknąć, aby nie odstawać od Was Wink

plus minus  Kto ocenił?

http://www.lookafterbear.blogspot.com/

DARKEST PERU TO LONDON
Ostatnio zmieniony przez Paddington Czw 03 Wrz, 2009 09:35, w całości zmieniany 1 raz  

szajka 
Użytkownik aktywny
szajka

Kraj:
Poland

Pomogła: 4 razy

Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 16:06   

a czy wiecie coś apropo spotkań frywolnych w Warszawie? chętnie bym podpatrzyła na żywo i może bym się nauczyła... bo niby zrobie jakis prosty schemacik ale wygląda to paskudnie, nie idzie tak jednolicie tylko jakos tak...... brzydko...

plus minus  Kto ocenił?
http://galeria.animalia.pl/neva123 - moja malutka koteczka Very Happy

myszka2011 

Kraj:
Poland

Wysłany: Pon 11 Mar, 2013 19:07   

Wiecie może o jakiś spotkaniach frywolitkowych w woj. śląskim? Myślę tutaj o Katowicach i okolicach.

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu