Mimo wszystko-kocham Warszawę. |
Autor |
Wiadomość |
calicja
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 31 razy Wiek: 65 Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 1516 Skąd: Warszawa
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 02 Lis, 2012 16:47 Zaduszki na Powązkach
|
|
|
dom_Klary napisał/a: | Serdecznie zapraszam do Warszawy 1 listopada w Święto Zmarłych, zobaczycie warszawską Warszawę i tych, co nie muszą opuszczać swojego miasta, aby odwiedzić groby bliskich.Polubicie Warszawę, a naprawdę warto, bo to piękne miejsce, kochane miasto a ludzie też nie są tacy źli. |
Zaduszki na Powązkach w Warszawie
A tu coś, co się jada tylko w Warszawie i tylko przy okazji Święta Zmarłych - czyli "Pańska Skórka" - tak to niepozornie wygląda, a jak smakuje??? .... smakuje wyjątkowo, bo jada się tylko raz w roku, oczywiście w dzisiejszych czasach bywają podróby ale ja pamiętam jej smak i konsystencje z dzieciństwa i zwykle udaje mi się wyszukać na stoiskach tę, która jest prawdziwa. W tym roku udało się . Prawdziwą Pańską Skórkę kupuje sie pod cmentarzem z wielkiego wora, zawiniętą w papierki - koniecznie pergaminowe, z dzieciństwa pamiętam jak sprzedawcy na miejscu "odrąbywali" kawałki z wielkiego, dwukolorowego bloku i zawsze była nadzieja, ze odłamie się dla nas taki trochę większy kawałek. Prawdziwa Pańska Skórka musi być strasznie twarda, strasznie słodka, trochę karmelowa i po długim ssaniu lekko zmiękczona - wyciągać plomby z zębów
|
_________________ moja galeria |
Ostatnio zmieniony przez calicja Pią 02 Lis, 2012 17:07, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
calicja
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
|
Wysłany: Wto 13 Lis, 2012 10:29
|
|
|
Zanim 11 listopad w Warszawie zaczęły sie uliczne bitwy, odbył sie bardzo pięknie zorganizowany Bieg Niepodległości .
Szkoda, że wszystkie stacje TV skupiły się na chuliganach zamiast pokazać radość i trud tych, co świętowali na sportowo. Na zdjęciach - moja bardzo osobista relacja z kibicowania koledze, który brał udział w biegu .
|
|
|
|
|
dom_Klary
Użytkownik b. aktywny Prowence
Kraj:
Autor tematu Pomogła: 42 razy Dołączyła: 17 Maj 2007 Posty: 1790 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 24 Paź, 2016 10:55
|
|
|
Stary temat, ale powrócę do niego. Dawno mnie tutaj nie było. Dla mnie cały świat jest domem, często podróżuję. Kocham Prowansję, Szkocję, uwielbiam Estonię... Każdy ma takie miejsce, gdzie wspomnienia łączą się z teraźniejszością. Dla mnie to Warszawa. Z przerażeniem dostrzegłam wczoraj, że zeszpecono moje wspomnienia, zdeformowano je! Tak mi rodzinne miasto przebudowano, że muszę na nowo wspomnienia budować. To nic strasznego, trudno wymagać, aby wszystko było niezmienne, stałe, ale.. , żal. W Falenicy, zginęły stare Swidermajery. To piekny styl w architekturze, Elwiro Andriolli go stworzył , trochę dodał Witkacyi powstało cudo.
A wiecie, jak niszczy się historię? Tak!
Boli!
Pozdrawiam i zapraszam
http://domklary.com/
|
_________________ http://domklary.com/
https://www.facebook.com/DomKlary |
|
|
|
|
calicja
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
|
Wysłany: Śro 09 Lis, 2016 18:29
|
|
|
smutno ... dla kasy niszczą piękno
|
|
|
|
|
dom_Klary
Kraj:
|
|
|
|
|
dom_Klary
Kraj:
|
|
|
|
|
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 104 razy Wiek: 57 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 2016 20:13
|
|
|
Wysłałam synowi. Mieszka w Wawie Ale po słoiki do Oxfordu nie przyjeżdża
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
|
| Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 17 |
|
|