RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: maranta
Czw 11 Gru, 2008 17:21
CO TERAZ CZYTASZ??
Autor Wiadomość
Asia S. 
Użytkownik b. aktywny
Piuma

Kraj:
Poland

Autor tematu
Pomogła: 3 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 07:41   

Cytat:
dla tych którzy chcą pamiętać

Akurat to cytat z mojego wpisu, który w całości brzmi tak:
Cytat:
"Nr 3273 miał szesnaście lat" Jan Michalak. Przeżycia młodego chłopaka więźnia Pawiaka, Majdanka, Gross Rosen, KL Flossenbürg. Polecam, dla tych którzy chcą pamiętać.

plus minus  Kto ocenił?

avante 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 40 razy

Medale: Brak

Wysłany: Wto 31 Lip, 2012 23:04   

Asia S., wg mnie Twój opis jest wystarczający.

Skończyłam czytać książkę Karen Essex pt. "Kleopatra". Jest to powieść historyczna opowiadająca o dzieciństwie i młodości Kleopatry. Polecam - czyta się lekko, można się przy okazji co nieco dowiedzieć na temat historii Egiptu i Rzymu. Książka nie jest przeładowana faktami i datami, opowiada o wydarzeniach codziennych i niecodziennych.
O dalszych losach Kleopatry można przeczytać w powieści "Królowa".

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez avante Wto 31 Lip, 2012 23:06, w całości zmieniany 1 raz  

mama72
Użytkownik średnioaktywny
mama72

Kraj:
Poland

Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 00:31   

Runa , odczytałaś ideę mojego postu znakomicie. Właśnie tak jak piszesz. Nie mogę znaleźć postu ale opis brzmiał jakoś tak: ja czytam ... opowiada o życiu w klasztorze.
I ja osobiście odrzuciłabym lekturę jeśli mówi o modlitwach, odczuwaniu bliskości z Bogiem ale np. z chęcią poczytałabym pamiętnik siostry przykładowo o aferach seksualnych w kościele albo z tą sprawą zakonu żeńskiego sprzed paru lat.
Nie przekornie ale sam tytuł to może być afiszowanie się nieprzeczytana książką. A jak ktoś opisze nico szerzej i mnie zaciekawi to potem wracam w ten post , szukam forumowicz i wiedząc , że jego gusta są podobne czytam kolejna sugerowana przez niego książkę.
W maju przeczytałam Stephenie Meyer kolejno wszystkie części Zmierzch a potem od miłej Pani bibliotekarki dowiedziałam się, że jest jeszcze 4 część w tych klimatach a mianowicie Drugie życie Bree Tanner. Seria jest udana , może nieco naiwna ale przyjemnie jest się dowiedzieć czegoś bliżej o bohaterach np. w jaki sposób stał a się wampirem Carlisle Cullen albo Emmet czy Alice. I właśnie to jest przewaga książki nad scenariuszem.

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez mama72 Czw 09 Sie, 2012 00:42, w całości zmieniany 1 raz  

mama72
mama72

Kraj:
Poland

Wysłany: Czw 09 Sie, 2012 00:42   

odnalazłam forumowiczem tego postu była myczka.
Asia S. rozumiem, że jesteś założycielką tego tematu i bardzo to chwalebne, że tematy aspirują w obszarach innych przeżyć ale chyba nie odmówisz mi wkładu ( nie śmiem tego napisać) do wzbogacenia Twojej intencji.
Kolejna pozycja godna uwagi dla wymagających czytelniczek to John Sack. Śmierć anioła
-Toskańczyk Angelo Lorenzini szlachetnie urodzony chłopak szybko nadużywa swojej władzy, podporządkowując sobie służalcze dziewki, chłopki i ..... wpływy
Podczas pełni księżyca przeobraża się w wilkołaka (zdawkowy opis Jego przeżyć) w tej manifestacji. Prosta wieśniaczka, wierzy głęboko w jego anielskość. Nawiasem mówiąc to pierwsza Jego miłość z którą ma syna.
Angelo na drodze do poszukiwania siebie trafia nawet w góry do istot wyższych i dowiaduje się kim był , za co ta kara i jak ją odkupić.
Mam nadzieję, że ktoś podzieli moje zainteresowania Smile

plus minus  Kto ocenił?

anle 
Użytkownik b. aktywny
Anna

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 18 razy

Wysłany: Pią 10 Sie, 2012 08:23   

mama72, jeśli spodobała Ci się "Nierządnica" Iny Lorentz i przeczytałaś dwie następne, które podałaś w swoim poście, to jest jeszcze czwarta książka z tego cyklu pt. "Córka nierządnicy", opowiadająca o losach Trudi, córki Marii i Michała.

plus minus  Kto ocenił?

Runa 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 11 razy

Wysłany: Sob 11 Sie, 2012 18:50   

A ja przeczytałam ostatnio "Pudełko ze szpilkami", jak zwykle dorwana w empiku na półce z wydaniami kieszonkowymi Smile Wzięłam bo spodobał mi sie tytuł wesoło mi opowiada o kobiecie, która niespodziewanie zachodzi w ciążę i w związku z tym przeżywa wiele rozterek: pracuje w dużej warszawskiej firmie i szefowie oczekują od niej ciągłej dyspozycji a w domu przecież malutkie dziecko. Dla młodych matek fajna pozycja dająca do myslenia Smile
Druga książka to "Błędne siostry" - emigrantka z migreną trafia do pustego domu (jej znajomej) w górach zaraz potem dociera tam też pewien niesympatyczny mężczyzna (pewnie jakis bandzior Smile). O tym jak sie "docierają" i co ich połączy a także jakie tajemnice skrywała przez lata jej rodzina jest ponad 700stron. Fajna książka, która tak naprawdę rozkręca sie po 200 stronach Smile odkrywa prawdę po kawałeczku do samego końca co powoduje, że najchętniej przeczytałoby sie ją w ciągu jednej nocy Smile
I trezcia pozycja to kupiona trochę na siłę na urlopie - "Widok z okna" i od razu napiszę, że z kilku książek wybrałam ją ze wzgledu na opis na okładce, ze niby dowcipna itp. Dla mnie zwykły opis wydarzeń pani doktor archeologii, która ze swoimi studentami ratuje od zniszczenia ukochaną z dziecinstwa kapliczkę świętego Antoniego.
A właśnie dzisiaj dostałam "Alibi na szczęście" A.Ficner Ogonowskiej, może ktoś już czytał? Smile

plus minus  Kto ocenił?

Runa 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Pią 05 Paź, 2012 22:42   

I przeczytałam "Alibi na szczęście" Smile Dosyć gruba pozycja a trafiła się na poczatek roku szkolnego kiedy to nie wiadomo skąd brac czas na wszystko a siążka leży na nocnej szafce i czeka Smile
Mnie się bardzo spodobała, książka o czekaniu mężczyzny na kobietę, o jej przeżyciach z przeszłości, które nie pozwalają się zaangażować. Warto przeczytać.

plus minus  Kto ocenił?

Frida 
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 14 razy

Wysłany: Pon 08 Paź, 2012 09:16   

Przeczytałam "Alibi ..., dla mnie nieco przydługa, rozwlekła i nudnawa, chociaż pomysł dobry.
Znam również 'Błędne siostry". Tej samej autorki wyszła przed siostrami powieść "Za plecami anioła".

plus minus  Kto ocenił?

Paddington
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 10 Paź, 2012 18:57   

ja mam aktualnie na tapecie serię kryminalną Camilli Läckberg- to szwedzkie kryminały osadzone w małym malowniczym miasteczku, szybko się czytają i wciągają.
Podobno jest to równie dobre jak Millenium- nie mam porónania.
Pozdrawiam i zjadaczkom książek polecam wesoło mi

plus minus  Kto ocenił?

http://www.lookafterbear.blogspot.com/

DARKEST PERU TO LONDON

avante 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Wysłany: Śro 10 Paź, 2012 20:29   

Paddington, ja też teraz czytam sagę C. Lackberg. Dzisiaj wypożyczyłam szósty tom. Moim zdaniem ta saga jest "lżejsza" niż Millenium, jest mniej polityki, nie ma tylu niebezpiecznych sytuacji dla głównych bohaterów. Wcale to jednak nie znaczy, że książka nie trzyma w napięciu.

plus minus  Kto ocenił?

Asia S. 
Użytkownik b. aktywny
Piuma

Kraj:
Poland

Autor tematu
Pomogła: 3 razy

Wysłany: Czw 11 Paź, 2012 09:30   

Aktualnie czytam książkę autorstwa Magdy Zawadzkiej "Gustaw i ja" Jeśli chcecie poznać wspólne życie Magdy i Gustawa to ta pozycja powinna was zaciekawić. Przeczytałam 70 stron i zobaczyłam obraz zwyczajnej pary, borykającej się z takimi samymi problemami (głównie mieszkaniowymi i finansowymi) jak większość ludzi w rzeczywistości Polski Ludowej.

plus minus  Kto ocenił?

Paddington
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Czw 11 Paź, 2012 16:03   

avante, zgadzam się z Tobą, że trzyma w napięciu. Mnie też zaskoczyła. Co prawda nie czytam po kolei, ponieważ zaczęłam przez przypadek od tomu SYRENKA i tak mi się spodobało, że chciałam jeszcze. Dostałam zatem tom KAMIENIARZ a jak byłam w połowie to dopiero dostałam ten pierwszy... mam postanowienie by teraz już iść po kolei z tym co mi zostało, ale zobaczymy czy się uda, niemniej doczytam sagę bo jestem ciekawa co jeszcze w tym małym miasteczku się wydarzy. Pozdrawiam wesoło mi

plus minus  Kto ocenił?

http://www.lookafterbear.blogspot.com/

DARKEST PERU TO LONDON

olka6628 
Milczek

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 4 razy

Wysłany: Czw 11 Paź, 2012 17:54   

Dzisiaj skończyłam czytanie książki Jean P. Sasson pt. "Córki księżniczki Sułtany".Jest to druga część opowieści o życiu arabskiej księżniczki. Pierwsza część nosi tytuł "Księżniczka"- tej samej autorki. Jeśli ktoś chce poznać życie codzienne i zwyczaje kobiet w Arabii Saudyjskiej- polecam.olka6628

plus minus  Kto ocenił?

Kasiek 
Milczek
mól

Kraj:
Poland

Wysłany: Śro 17 Paź, 2012 21:09   

Dopiero w sumie zaczynam "Irlandzki sweter" ale zapowiada się nieźle. I Wam by się podobało. Sporo jest wstawek o drutowaniu. Bohaterka zjeżdża na wyspę aby poznac lokalny wybór - swetry

plus minus  Kto ocenił?

Wolę jedno życie z Tobą niż samotność przez wszystkie ery tego świata.

lilka233 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Czw 18 Paź, 2012 12:49   

Dużo pochwał na blogach książkowych zebrała "Chata"WM.P.Younga. Właśnie udało mi się wypożyczyć i po kilkunastu stronach trudno wydać opinię. Zapowiada się ciekawie.
Skończyłam ciekawą książkę "Zemsta kobiety w średnim wieku". Interesujące spojrzenie żony porzuconej dla młodszej kobiety. Niby banał,ale chodzi o coś więcej.Warto sięgnąć po tą książkę.

plus minus  Kto ocenił?

Runa 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Czw 18 Paź, 2012 13:47   

A ja dzisiaj mam gorszy dzień i pomyślałam, że wizyta w empiku dobrze mi zrobi Smile No cóż, nie wiedziałam na co się zdecydować i wreszcie kupiłam tylko książeczki dla córki :/ i wyszłam zła. A jest teraz fajna promocja literatury polskiej 3 książki w cenie 2. Chyba musze zrobić listę polecanych książek i nosić ja w portfelu puknąć się
czy któraś czytała Ficnerowej "Krok do szczęścia"? Ponoć dalsze losy z "Alibi na szczęście" ale nie wiem czy warto :/
A aktualnie kończę kolejnego Sparksa i powiem szczerze, że zakochałam się w pierwszej książce jego jaką czytałam "Anioł stróż" i sięgam po kolejne w nadziei, że znów przeżyję coś fajnego i trochę się zawodzę.

plus minus  Kto ocenił?

avante 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Wysłany: Czw 18 Paź, 2012 14:08   

lilka233, mnie Chata rozczarowała, niby pomysł na książkę był ciekawy ale poza początkiem książka była dosyć nudna, niektóre fragmenty były jakby niedopracowane.

plus minus  Kto ocenił?

Kachaaa 
Milczek

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: Czw 18 Paź, 2012 15:40   

czytam teraz Jodi Picoult 'handle with care' bardzo lubie jej ksiazki daja do myslenia cool

plus minus  Kto ocenił?

http://katrinaszydelkuje.blogspot.co.uk/

Kasiek 
Milczek
mól

Kraj:
Poland

Wysłany: Czw 18 Paź, 2012 16:25   

U nas znana jako "Krucha jak lód" czytałam wszystkie ksiażki Jodi które w Polsce się ukazały, mi osobiście ta ksiażka bardzo się podobała, ale wiem że zebrała sporo krytyki swego czasu.
http://kasiek-mysli.blogs...di-picoult.html

Na promocję 3 w cenie dwóch chętnie bym się zalapała, ale postanowiłam nie kupować książek nim nie przeczytam wyselekcjowanego stosu

plus minus  Kto ocenił?

Wolę jedno życie z Tobą niż samotność przez wszystkie ery tego świata.

lilka233 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Czw 18 Paź, 2012 23:04   

avante napisał/a:
mnie Chata rozczarowała,

Po przeczytaniu 100 stron też widzę,że jest do bani. To już kolejna książka bardzo polecana przez blogowiczki na której się zawiodłam.

+1  plus minus  Kto ocenił?

Kachaaa 
Milczek

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: Pią 19 Paź, 2012 18:50   

Kasiek napisał/a:
U nas znana jako "Krucha jak lód" czytałam wszystkie ksiażki Jodi które w Polsce się ukazały, mi osobiście ta ksiażka bardzo się podobała, ale wiem że zebrała sporo krytyki swego czasu.
http://kasiek-mysli.blogs...di-picoult.html

Na promocję 3 w cenie dwóch chętnie bym się zalapała, ale postanowiłam nie kupować książek nim nie przeczytam wyselekcjowanego stosu

nie wiem ile jej ksiazek wyszlo w Polsce, ja mam na razie 12, wiem ze to nie calosc ale bede miec kolekcje Smile radocha

plus minus  Kto ocenił?

http://katrinaszydelkuje.blogspot.co.uk/

Konwalia Majowa 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Nie 21 Paź, 2012 10:57   

Czytam teraz "Żniwo" Ricka Joynera. Książka dla konesera, każde słowo jest ważne i ma swoją wartość. Czyta się powoli i smakuje. Na razie jestem w połowie, więc jeszcze połowa uczty przede mną Smile

"Chatę" też bym chciała przeczytać, ale kiedy znaleźć na to czas?

plus minus  Kto ocenił?

cyrkonia 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Śro 24 Paź, 2012 11:17   

Ja się zaczytuję w "Blondynce" Joyce Carol Oates. Jest to powieść o Marilyn Monroe. Napisana tak jak lubię, poetycko, ciężko i pięknie.

plus minus  Kto ocenił?

lilka233 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Czw 25 Paź, 2012 19:24   

Miłe panie z zaprzyjaźnionej biblioteki odłożyły mi ostatnią część kryminalnej sagi C.Lackberg pt."Fabrykantka aniołków".Czytałam chyba 2 lub 3 z tej serii i jakąś sympatią darzę bohaterów książki, a i wątki ciekawe.Lubię co jakiś czas sięgnąć po dobry kryminał.
Sympatią darzę także literaturę skandynawską jako całość.
Natomiast z innej beczki-oszalałam na punkcie Haruki Murakamiego.Wiem,że jest mocno krytykowany, ale - co bardzo mile mnie zaskoczyło, był nominowany do Nobla.
Zgromadziłam już prawie wszystkie polskie tłumaczenia. Trochę mi brakuje, ale może ...kiedyś...mam nadzieję... nie wiem :

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez lilka233 Czw 25 Paź, 2012 19:26, w całości zmieniany 1 raz  

blush 

Kraj:
Poland

Wysłany: Śro 31 Paź, 2012 14:18   

Ja ostatnio czytuję "Mansfield Park" Jane Austen, kocham tę pisarkę mimo że pisała w czasach odległych bo zdaje się 1811r. ale romanse i dworskie intrygi to mój wielki konik Smile POLECAM

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu