RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: maranta
Czw 11 Gru, 2008 17:21
CO TERAZ CZYTASZ??
Autor Wiadomość
Runa 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 11 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pon 26 Mar, 2012 11:48   

I ja przeczytałam "Piątkowy klub robótek ręcznych" i choc czytałam na telefonie to szło jak burza, nie mogłam zakończyć wieczoru bez przeczytania choc kilkunastu stron Smile Ale... myslałam, ze się skończy szczęśliwie :/
teraz dostałam "Sukienke z mgieł" Joanny M. Chmielewskiej, czyta się przyjemnie i lekko, na razie mi się podoba.

plus minus  Kto ocenił?

Paddington
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Pon 26 Mar, 2012 16:14   

a ja czytam teraz "zupę z ryby fugu"- to nie nowość, ale nie miałam wcześniej okazji

plus minus  Kto ocenił?

http://www.lookafterbear.blogspot.com/

DARKEST PERU TO LONDON

nula 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Rangi:
przyjaciel3

Pomogła: 179 razy

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: Wto 27 Mar, 2012 17:09   

Runa napisał/a:
"Sukienke z mgieł" Joanny M. Chmielewskiej,

czy to jakaś nowość ? bo nie znam tego tytułu a Chmielewskiej jak dotąd czytałam wszystko !!!

plus minus  Kto ocenił?

Runa 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Wto 27 Mar, 2012 17:32   

Nula ale to nie TA Chmielewska Smile Ja też się zastanowiłam jak zobaczyłam autora. To tylko zbieżność nazwisk (nigdzie nie znalazłam żadnego związku między paniami). I styl i gatunek zupełnie inny.
Ale, tak to nowość, z 2012 roku Smile Książka niby łatwa i przyjemna ale w niektórych momentach wyzwala w czytelniku uczucia, których ja nie lubię - bezsilność i niemoc, no i daje do myślenia Smile

plus minus  Kto ocenił?

nula 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Rangi:
przyjaciel3

Pomogła: 179 razy

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: Wto 27 Mar, 2012 18:03   

Runa napisał/a:
ale to nie TA Chmielewska

no popatrz, i imię i nazwisko to samo - tylko to M. mnie trochę zastanowiło - wesoło mi
Runa napisał/a:
no i daje do myślenia

takie to lubię, czasami jak czytam i ja i moja młodzież to potem sobie dyskutujemy - bardzo to fajne
ale
Runa napisał/a:
wyzwala w czytelniku uczucia, których ja nie lubię - bezsilność i niemoc,

tego też nie lubię.....

plus minus  Kto ocenił?

avante 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 40 razy

Medale: Brak

Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 09:36   

Przeczytałam niedawno "Herbaciarnię pod Morwami" Sharon Owens. Trochę mi ta książka przypominała "Piątkowy Klub Robótek Ręcznych" - nie było tam wprawdzie regularnych spotkań przy robótkach ale bohaterowie regularnie odwiedzali herbaciarnię a ich pasją było smaczne jedzenie. Podobnie jak w "Klubie" było tu sporo bohaterów z życiowymi problemami (głównie dotyczącymi rozpadających się związków). Szczególnie przypadł mi do serca wątek Sadie - otyłej kobiety, która przypadkowo dowiaduje się o romansie męża. Polecam tą książkę. Jest świetna na poprawę humoru.

plus minus  Kto ocenił?

Asia S. 
Użytkownik b. aktywny
Piuma

Kraj:
Poland

Autor tematu
Pomogła: 3 razy

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2012 10:20   

Czytam "Skrybę" - polecam dla lubiących powieści długaśne i historyczne.

plus minus  Kto ocenił?

nutinka 
Użytkownik aktywny
Nutinka

Kraj:
Poland

Pomogła: 15 razy

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2012 17:00   

Asia S. napisał/a:
Czytam "Skrybę" - polecam dla lubiących powieści długaśne i historyczne.

Masz na myśli część cyklu F. Rivers? Jej nachalnej chrystianizacji nie trawię, zresztą pisze na poziomie niższym niż Sienkiewicz, który przynajmniej był potrzebny w czasach, kiedy tworzył, i spełnił jakąś tam pozytywną rolę.

Czy może pojedynczą powieść Antonio Garrido? Bo ta wygląda interesująco, muszę sobie zanotować w pamięci, żeby zdobyć, jak się w jakimś serwisie wymian pojawi. Smile Zwłaszcza że ma być w stylu "Filarów ziemi", a to lubię.

plus minus  Kto ocenił?

Asia S. 
Użytkownik b. aktywny
Piuma

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2012 21:14   

To "Skryba" Antonio Garrido, wypożyczona z biblioteki

plus minus  Kto ocenił?

Paddington
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 04 Kwi, 2012 20:01   

skończyłam Zupę z ryby fugu- wartka, wciągająca, fajna, w pociągu pękła szybciutko Smile Teraz zastanawiam się nad jej pozostałymi książkami (autorki)

plus minus  Kto ocenił?

DARKEST PERU TO LONDON

Runa 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Wto 24 Kwi, 2012 07:39   

A ja własnie skończyłam "NAkarmić wilki" Nurowskiej - nie spodziewalam się takiej książki po tej autorce - taka zupełnie inna ale dla mnie super Smile O dziewczynie, która pojechała w Bieszczady obserwować wilki. I troszeczkę miłości, która wogóle nie przeszkadza Smile Niestety ne kończy się tak jak bym chciała :/

plus minus  Kto ocenił?

Asia S. 
Użytkownik b. aktywny
Piuma

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Wto 24 Kwi, 2012 08:17   

"Nr 3273 miał szesnaście lat" Jan Michalak. Przeżycia młodego chłopaka więźnia Pawiaka, Majdanka, Gross Rosen, KL Flossenbürg. Polecam, dla tych którzy chcą pamiętać.

+1  plus minus  Kto ocenił?

olka6628 
Milczek

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 4 razy

Wysłany: Pon 14 Maj, 2012 08:23   

Witam czytaczy.Czytam teraz książkę dr W.Półtawskiej pt" I boję się snów". Nie jest to książka"do poduszki"-gdyż mówi o życiu w obozie koncentracyjnym. Jest to książka trudna,i najlepiej czytać w ciągu dnia.Oczywiście jeśli ktoś może-tak jak ja.Poza tym od wielu lat systematycznie pochłaniam książki
dotyczące Jana Pawła II.

plus minus  Kto ocenił?

cobrad 
Użytkownik średnioaktywny
niezła maruda :)

Kraj:
Poland

Wysłany: Pon 14 Maj, 2012 23:20   

Aktualnie czytam Carole Matthews " Dieta miłośniczej czekolady " - coś akurat dla mnie:) Przyniosłam sobie ją z biblioteki Smile
A Chmielewską, ale tą prawdziwą kocham niezmiennie od czasów liceum, kiedy ją odkryłam.

plus minus  Kto ocenił?

Rodowód to potwierdzenie rasowości psa:
http://pseudohodowle.ovh.org/

Kelmuska 
Użytkownik b. aktywny
Edyta

Kraj:
Switzerland

Pomogła: 16 razy

Wysłany: Pon 14 Maj, 2012 23:26   

A ja Was rozbawię "Bajki Robotów" Lema. Lektura szkolna mojej córci, a ponieważ nie mogłam pojąć dlaczego z tymi bajkami jest tyle problemów, to postanowiłam sama poczytać. Nic z tego nie zrozumiałam, więc nie mam pojęcia jak można dzieciom w piątej klasie kazać czytać coś takiego. Polecam w razie problemów ze snem.

+3  plus minus  Kto ocenił?

www.kelmuska.blogspot.com
www.picasaweb.google.com/home

Asia S. 
Użytkownik b. aktywny
Piuma

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 08:06   

Moje dziecko nie przerabiało tej lektury. W tym roku (klasa 6) czytał "Tajemniczy ogród" a ja po kryjomu po nocach Smile

plus minus  Kto ocenił?

Paddington
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Czw 07 Cze, 2012 14:56   

dla lubiących fotografię i ciekawe kadry z opisami jak patrzeć inaczej "przez obiektyw" książka Joe McNally "Uchwycić moment". Ciekawa pozycja i zdjęcia które pewnie rozpoznacie z dobrych czasopism.

plus minus  Kto ocenił?

DARKEST PERU TO LONDON

siebusania 
Gaduła ;)
malutka

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 16 razy

Wysłany: Śro 27 Cze, 2012 06:57   

Ja teraz czytam ku gwiazdom mikołaja gorbaczowa, nie lubię książek o wojnie ale ta jest ciekawa i oczywiscie co wieczór czytam w buszu nadeszła pora prania

plus minus  Kto ocenił?

mama72
mama72

Kraj:
Poland

Wysłany: Wto 24 Lip, 2012 19:15   REKOMENDACJA DLA KSIĄŻKI

Korzystając z urlopu i czasu dyktowanego stanem zmęczenia, polecam książkę INY LORENTZ "NIERZĄDNICA" to jest tom 1 kolejne to " Kasztelanka" i "Testament Nierządnicy".
Porywająca powieść historyczno - obyczajowa osadzona w pierwszej połowie XV wieku. Córka najbogatszego kupca zostaje za sprawą narzeczonego uwikłana w intrygę mająca na celu przejęcie ogromnego rodowego majątku. Dziewczyna zostaje zhańbiona, osądzona, zlinczowana i wygnana z miasta. Nieprzytomną i skatowaną bohaterkę przygarnia nierządnica udająca się "za chlebem" do kolejnego miasta.
Pomiędzy niewiastami nawiązuje się przyjaźń. Bohaterka -Maria tzw Panna z dobrego domu transformuje swoją psychikę i staje się prostytutką. Sposób w jaki żyje nie jest Jej wyborem jedynie celem, którym jest zemsta na swoich krzywdzicielach. Nieziemsko piękna Maria wybiera klientów spośród bogatszej i bardziej wpływowej sfery. Doświadcza upokorzenia, uczy się wpływać na otoczenie i wykorzystywać jedyne atuty do "swojej sprawy". Staje się nałożnicą rycerza, jest obiektem pożądania mnicha, okradziona przez kobiety tej samej profesji.
Znajdziemy tu rozwiązłość również w świecie duchownych, którzy dość często narzekają na przypadłość jaką jest "ból w lędźwiach" Wink
Książka nie jest ani wulgarnym, ani anatomicznym opisem "sztuki kochania". Jest raczej usytuowana gdzieś przy charakterze filmu "Piękna Angelika".
Czytało się porywająco, starannie przemyślana fabuła trzyma w napięciu i pomimo 439 stron nie czytałam dłużej niż tydzień.
Jutro biegnę po "Kasztelankę" daję nogę

Ostatnio zmieniony przez mama72 Wto 24 Lip, 2012 19:16, w całości zmieniany 1 raz  

myczka 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 22 razy

Wysłany: Nie 29 Lip, 2012 20:37   

a ja skończyłam ,,Co się mieści w dwóch walizkach" -Veroniki Peters.
Opowiada o życiu w klasztorze benedyktynek. Książka nie powalająca ale może tylko dlatego iż odgórnie oczekiwałam jakiś sensacji Smile
Lepszą książką była np ,,Porzucone sutanny" oraz ,,Byłem księdzem" cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?

mama72
mama72

Kraj:
Poland

Wysłany: Pon 30 Lip, 2012 14:01   

Mam niedosyt.
Bardzo udany pomysł na ten temat ale brakuje mi tu cały czas jednego, a mianowicie opisu tego co czytacie. Przykładowo przeczytałam "piątkowy wieczór robótek ręcznych" to kojarzy mi się z poradnikiem w którym znajdę mnóstwo nowych wzorów na sweterki. Albo czytam " skończyłam Zupę z ryby fugu- wartka, wciągająca, fajna, w pociągu pękła szybciutko Smile Teraz zastanawiam się nad jej pozostałymi książkami (autorki)" - to mi absolutnie nic nie mówi, czyżby super przepisy z owoców morza?
albo to " Dieta miłośniczej czekolady " - czyli poradnik dietetyczny?
Znajduję opisy m.in.: wciągająca, wartka, ciekawa pozycja, czytałam jednym tchem, warta zapamiętania, dla tych którzy chcą pamiętać.
Z całym szacunkiem, większość postów to spis listy bibliotecznej a poszukując ciekawej pozycji literackiej oczekiwałabym określenia choćby tematyki o jakiej piszecie. Nie oczekuję streszczeń ale zachęty przez treść a nie wasze emocje. Nie znamy się i kiedy Pani X pisze : szalenie mi się podobało, to było dla mnie pisane, odnalazłam się w tej treści, to jest coś co lubię , to mówiąc wprost, nadal nic mi to nie mówi, nadal nie wiem czego się spodziewać po książce.

Zatem proszę choćby minimum, przykład olka6628 "Witam czytaczy.Czytam teraz książkę dr W.Półtawskiej pt" I boję się snów". Nie jest to książka"do poduszki"-gdyż mówi o życiu w obozie koncentracyjnym. Jest to książka trudna,i najlepiej czytać w ciągu dnia". W moim przypadku taki opis mówi to nie jest dla mnie, masz przesyt tego tematu po szkole średniej. Czyli ciągłe przerabianie w jak wyrafinowany i na jak wiele nieludzkich sposobów, nas "biednych" Polaków traktowano, unicestwiano, etc.

plus minus  Kto ocenił?

myczka 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 22 razy

Wysłany: Pon 30 Lip, 2012 19:11   

mama72-tematem dyskusji jest ,,co teraz czytasz", myślę,że rozpisywanie się nad każdym tytułem-jest zbyteczne...wystarczy sobie wygooglać dany tytuł i już podpowiada Ci gdzie możesz znależć recenzję tej książki.
Nasze charaktery, gusta, oczekiwania względem książki- są przeróżne i każdy jedną książkę oceni wg siebie, dla jednego będzie wciągającą pozycją a dla drugiego płytkim czytadłem...

Runa 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Pon 30 Lip, 2012 19:20   

a ja myślę, że mama72 ma trochę racji, dzielimy się tutaj tytułam, które czytamy aktualnie ale napiszmy cos więcej żeby zachęcić lub zniechęcić czytelnika. Niektóre z nas tak własnie robią i mnie to pomaga w tworzeniu listy ksiązek do przeczytania. A jak ktos nie napisze nic poza fajna bądź nudna to właśnie szukam w necie informacji na ten temat a to jednak zabiera trochę czasu. cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?

Asia S. 
Użytkownik b. aktywny
Piuma

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Pon 30 Lip, 2012 20:05   

mama72 napisał/a:
Mam niedosyt.
Bardzo udany pomysł na ten temat ale brakuje mi tu cały czas jednego, a mianowicie opisu tego co czytacie. Przykładowo przeczytałam "piątkowy wieczór robótek ręcznych" to kojarzy mi się z poradnikiem w którym znajdę mnóstwo nowych wzorów na sweterki. Albo czytam " skończyłam Zupę z ryby fugu- wartka, wciągająca, fajna, w pociągu pękła szybciutko Smile Teraz zastanawiam się nad jej pozostałymi książkami (autorki)" - to mi absolutnie nic nie mówi, czyżby super przepisy z owoców morza?
albo to " Dieta miłośniczej czekolady " - czyli poradnik dietetyczny?
Znajduję opisy m.in.: wciągająca, wartka, ciekawa pozycja, czytałam jednym tchem, warta zapamiętania, dla tych którzy chcą pamiętać.
Z całym szacunkiem, większość postów to spis listy bibliotecznej a poszukując ciekawej pozycji literackiej oczekiwałabym określenia choćby tematyki o jakiej piszecie. Nie oczekuję streszczeń ale zachęty przez treść a nie wasze emocje. Nie znamy się i kiedy Pani X pisze : szalenie mi się podobało, to było dla mnie pisane, odnalazłam się w tej treści, to jest coś co lubię , to mówiąc wprost, nadal nic mi to nie mówi, nadal nie wiem czego się spodziewać po książce.

Zatem proszę choćby minimum, przykład olka6628 "Witam czytaczy.Czytam teraz książkę dr W.Półtawskiej pt" I boję się snów". Nie jest to książka"do poduszki"-gdyż mówi o życiu w obozie koncentracyjnym. Jest to książka trudna,i najlepiej czytać w ciągu dnia". W moim przypadku taki opis mówi to nie jest dla mnie, masz przesyt tego tematu po szkole średniej. Czyli ciągłe przerabianie w jak wyrafinowany i na jak wiele nieludzkich sposobów, nas "biednych" Polaków traktowano, unicestwiano, etc.

Chyba chodziło Ci o książkę "Piątkowy klub robótek ręcznych". Jeśli szukasz recenzji, opisów książek to odsyłam do szukania w internecie. Jest mnóstwo blogów książkowych, istnieją fora.
To forum jest o robótkach ręcznych i niech takim pozostanie. Ten temat i pojawiające się w nim posty mają być jedynie informacją "co czytasz?" z krótką notką o czym jest książka. Jeśli jednak ktoś nie ma polotu do opisywania treści czytanej książki to nie zmuszajmy go do tego. Przeczytałam mnóstwo książek zachęcona pojawiającymi się tutaj tytułami.

plus minus  Kto ocenił?

Runa 
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Pon 30 Lip, 2012 20:12   

Asia, myślę, że mamie72 nie chodziło o wielkie recenzje tylko napisanie o jakiej tematyce jest książka i co cie w niej ujęło albo dlaczego odradzasz czytanie, ot wszystko

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu