|
Wybor patelni |
| Autor |
Wiadomość |
Butters
Milczek

Autor tematu Dołączył: 12 Paź 2006 Posty: 2
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 04 Paź, 2011 13:41 Wybor patelni
|
|
|
Hej,
Mam problem odnośnie wyboru patelni - do tej pory kupowałem takie, które często się psuły (odpryskiwało denko) i przypalały niemalże wszystko co na niej lądowało (były w granicach 150zł). Teraz chciałbym kupić jakąś lepszą i nie bardzo wiem jaką wybrać.
Przede wszystkim zależy mi aby miała dużą żywotność i nie przypalała zbytnio. Rozglądałem się trochę i znalazłem różne modele lecz nie bardzo mam tu doświadczenie a nie chcę kupować czegoś na czym się znowu zawiodę. W tym:
- Ballarini (w wersji tytanowej lub w technologii Keravis z Thermopointem)
- SKEPPSHULT (wersje żeliwne tylko (?))
Słyszałem trochę o tych tytanowych patelniach i trochę mnie korci żeby takową kupić, z drugiej strony żeliwne SKEPPSHULT'y mają 25 lat gwarancji i tu znowu rodzi się dylemat - co wybrać?
Co do ewaluacji - korzystam z kuchenki gazowej, w zmywarce nie zmywam bo nie mam
Czy mogłybyście/moglibyście coś polecić? 
|
|
|
|
 |
joanna76
Użytkownik aktywny joanna96

Kraj:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 569
|
Wysłany: Wto 04 Paź, 2011 18:52
|
|
|
Tytanowe patelnie uzywam od lat sa wspaniale . Nic sie w nich nie przypala no i mozesz smazyc prawie bez tluszczu . Natomiast patelnie ze stali szlachetnej np. firmy WMF sa swietne do smazenia miesa .
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 63 razy Wiek: 53 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 7646
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 08 Lis, 2011 08:44
|
|
|
Ja uzywam tefala od lat. Grube nieprzywierajace dno. Koszt takiej 28 cm to jakies 100 zł bardzo potanialy. Do smazenia na niej uzywam drewnianych patek, łyzek. Wazne jest to zeby nie porysowac dna. Przy prawidlowym uzywaniu naprawde kilka ładnych lat posluzy.
Dokupuje do niej zazwyczaj pokrywke i takim zestawem działam.
|
_________________ Moje Picassa
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
Kręciołek
Użytkownik średnioaktywny szydełkomaniaczka

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 2 razy Wiek: 51 Dołączyła: 21 Kwi 2010 Posty: 120
|
Wysłany: Wto 08 Lis, 2011 13:53
|
|
|
Ja kupiłam ostatnio patelnię z powłoką ceramiczną i póki co jestem bardzo zadowolona bo nic nie przywiera.
Ale zauważyłam, że np. mięso tak jakby wolniej się smażyło.
|
_________________ www.serwetkowo.blogspot.com |
|
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 74 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 08 Lis, 2011 14:09
|
|
|
Ja mam kilka patelni.
Każda służy do innego rodzaju smażenia.
No już osobną patelnię mam do smażenia ryb.
Nie wyobrażam sobie smażyć mięso na patelni
na której uprzednio smażona była ryba.
Teflonowe to kupiłam naście lat temu na targowisku.
Na kążdym prawie bazarku w kraju są stragany właśnie z różnego rodzaju garnkami, patelniami itp.
Według mnie te patelnie są porównywalne z patelniami TEFALA,
chociaż ta ostatnia właśnie służyła mi bardzo krótko.
Dostałam w prezencie "porządną" patelnie.
Moich "tagowiskowych" nie zamienię na żadną inną.
Mam też patelnię AMC na którą również nie narzekam.
Muszę tutaj dodać, że nie Dukan wymyślił pierwszy smażenie bez tłuszczu.
Ja już bardzo dawno stosuję tę metodę smażenia, również naleśników.
Oliwę jedynie używam do smażenia ryby.
Ale się rozpisałam. 
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 18:50
|
|
|
Ja ostatnio byłam na pokazie garnków i zakupiłam garnek wielofunkcyjny z powłoką diamentową. Na pokaz poszłam z przymusu siostry, bo miała ze sobą przyprowadzić dodatkowo dwie osoby, a wtedy miała uzyskać tydzień darmowych wczasów nad morzem. Tak mnie błagała, że poszłam, no i dałam sie namówić na zakup garnka. Takiego:
http://www.vitanext.eu/d_9_66282.jpg
Zapłaciłam sporo, a własciwie nadal płacę, bo wzięłam ten garnek na raty, co by mnie maż z domu nie wyrzucił, bo jak się dowiedział o mojej transakcji, o tym, że garnek wart jest mojej pensji, to od razu krzyczał - sama sobie za ten garnek płać. No i płacę, ale poraz pierwszy jestem bardzo zadowolona, bo robię w tym garnku wszystko: gotuję, smażę, duszę, piekę w piekarniku, ba nawet ciasto na gazie można upiec w tym garnku, widziałam, ale jeszcze nie próbowałam. Wreszcie konfitury i marmoladki mozna swobodnie robić, bo ta powłoka daimentowa nie pozwala na przywieranie do dna i spalanie pokarmów. Bigosu nawet nie trzeba mieszać, swobodnie i bezpiecznie się gotuje. Garnek użytkowuję pół roku, jeszcze się nie zarysował, a mycie jego to fantazja, bo wystarczy wypłukać pod kranem.
Nie wiem, co będzie za rok, albo dwa, mam nadzieję, ze zgodnie z zapowiedziami gwarancyjnymi wytrzyma najmniej 10 lat, ale dzisiaj stwierdzam, że jest lepszy od teflonu o niebo, bo nie muszę się martwić o to, że powloka się zetrze.
|
_________________ mój albumik http://grazyna1.fotosik.pl/albumy/3996.html
drugi album z pracami http://blouses.fotosik.pl/albumy/706533-9.html
Mój blog: http://handmadebygrazyna.blogspot.com/
https://www.facebook.com/grazyna.szczepaniak.58 |
|
|
|
 |
aniaso4
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 29 razy Wiek: 52 Dołączyła: 07 Mar 2006 Posty: 657 Skąd: wołomin
|
Wysłany: Wto 03 Sty, 2012 19:18
|
|
|
w garnkach AMC i patelniach tej firmy gotuję od 9 ciu lat (prezent ślubny od męża) kompletnie nic się z nimi nie dzieje, patelnie nie mają nawet śladu zarysowań, garnki również, a używam ich codzień, mam tez zwykle "teflony', ale nie polecam, choćby nie wiem co, rysuja się... mam też patelnię do grillowania, skusiłam sie w lato na allegro, ależ ciężka "cholera" i na co mi ona była, nie pamiętam do tej pory, mąż na niej kilka razy coś przypalił i tyle...leży w ciasnym kącie. 
|
|
|
|
 |
avante
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 40 razy Wiek: 45 Dołączyła: 28 Lip 2007 Posty: 794
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|