Przesunięty przez: ciapara Śro 09 Lis, 2011 19:16 |
[szycie] Janome my lock 744d-overlock |
| Autor |
Wiadomość |
dominag
Milczek

Kraj:

Autor tematu Dołączyła: 11 Wrz 2011 Posty: 1
Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2011 15:49 [szycie] Janome my lock 744d-overlock
|
|
|
Cześć
chciałam zapytać ktróraś z Was miala do czynienia z tą marką? Zastanawiam sie nad kupnem tego overloka. Wiam że istnieją również inne marki overloków, potrzebujego na potrzeby domowe ale żeby nie był taki całkiem podstawowy. Czy ten overlok byłby wystarczający?? Z góry dziękuje za podpowiedzi
http://www.szyj.pl/maszyny/janome-mylock-744d
Może znacie jakiś inny overlock, który został przez Was sprawdzony? Niekoniecznie Janome, najlepiej gdyby był trochę tańszy Jesy tyle róznych firm które je produkuje 
|
| Ostatnio zmieniony przez dominag Pon 19 Wrz, 2011 15:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tessa18
Milczek tessa18

Kraj:

|
|
|
|
 |
Jolka
Użytkownik średnioaktywny Jolka

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 61 Dołączyła: 12 Lut 2006 Posty: 122 Skąd: Mogilno
|
|
|
|
 |
saba52
Gaduła ;) Ania

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 18 razy Wiek: 68 Dołączyła: 11 Maj 2010 Posty: 4066 Skąd: O....róg
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
niezapominajka
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 22 Cze 2011 Posty: 136
|
|
|
|
 |
Ple Ple
Użytkownik aktywny mama Grzesia

Kraj:

Pomogła: 7 razy Wiek: 47 Dołączyła: 01 Paź 2005 Posty: 711 Skąd: Gdzieś w lesie
|
Wysłany: Śro 05 Paź, 2011 09:11
|
|
|
mnie się wydaje, że ta maszyna ma tylko tzw.ścieg overlockowy... koleżanka ją kupiła, zapytam ja i napiszę co powiedziała.
|
|
 |
Kazimiera
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 01 Lip 2011 Posty: 588 Skąd: Nysa
|
|
|
|
 |
Ple Ple

Kraj:

|
Wysłany: Śro 05 Paź, 2011 13:05
|
|
|
Koleżanka powiedziała, że ona ma tylko ścieg overlokowy - wiec jak zawsze reklama ściemnia@!
|
|
 |
Aurelia
Użytkownik aktywny Aurelia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 3 razy Wiek: 54 Dołączyła: 28 Cze 2009 Posty: 465
|
Wysłany: Śro 05 Paź, 2011 14:52
|
|
|
Żadna maszyna domowa,stebnówkowa, w której opisują owerlock nie ma owerlocu. Tam jest tylko nikła namiastka. Owerlok, to oddzielna maszyna przystosowana tylko do obrzucania itp, składajaca się z kilku nici, obcinarki,.A to już całkiem co innego.
Producenci szukają naiwnych laików. Bo nazwa brzmi...
Jak zobaczyłam w jednym modelu,w sklepie, wraz z zamontowaną obcinarką, jak to wygląda, to żałość mnie wzieła.
Tym bardziej, iż klientka ,miała wziąść pożyczkę ,na ów model. 
|
_________________ Mój blog:
http://magiczneklebuszki.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
grahasil
Użytkownik średnioaktywny grahasil

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 13 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 153 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: Śro 05 Paź, 2011 15:49
|
|
|
Aurelia, ma rację. maszyny stebnówki mają tak zwany ścieg overlokowy . mam w domu i maszynę do szycia i overlok. Gdy potrzebuję zszyć dzianinę czy ją obrzucić to robię to tylko overlokiem, ścieg overlokowy w maszynie to zupełnie inna bajka.
Kupno sprzętu w Lidlu jest ryzykowne. Moi znajomi kupili tam poduszkę do masażu dla kierowcy. Okazało się, że to bubel, chodziło to bardzo głośno i masowało nie tam gdzie trzeba i kiedy chciało. Na drugi dzień poszli to oddać . Niestety nie chcieli przyjąć, oferowali wymianę na drugi egzemplarz.
Dzwonili na infolinię aby sklep dostał zezwolenie chociażby na zwrot bubla a w zamian zrobienie zakupów spożywczych, ale infolinia nie odbierała. Znajomi byli bardzo uparci i w końcu kierownik sam gdzieś zadzwonił i dostał pozwolenie na przyjęcie masażera w zamian za zrobienie innych zakupów.
Ja od tamtej pory ( było to 1,5 roku temu) w Lidlu kupuję jedynie to co mogę dotknąć i sprawdzić na miejscu.
|
_________________ ------------------------------------
www.grahasil.blogspot.com |
|
|
|
 |
Ple Ple

Kraj:

|
Wysłany: Śro 05 Paź, 2011 16:22
|
|
|
grahasil - ja póki co się nie nacięłam na nic w Lidlu, a wadliwy towar wymieniali mi od ręki lub zwracali pieniądze...
do zwykłej maszyny tez można kupić stopkę do ściegu overlokowego i ma się to samo, co w reklamie 
|
|
 |
grahasil
Użytkownik średnioaktywny grahasil

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 13 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 153 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: Śro 05 Paź, 2011 19:43
|
|
|
Ple Ple, być może w Twoim mieście Lidl jest bardziej przychylny dla klientów, u mnie ( Koszalin) były problemy . Małżeństwo, które zrobiło ten niefortunny zakup było moimi gośćmi z Niemiec. Byli bardzo zaskoczeni taką sytuacja bo w Lidlu w Niemczech mogą towar wziąć do domu i jeśli nie odpowiada oddają go bez problemu do sklepu.
Jeśli chodzi o overlok to mnie nie przekonasz żadną stopką.
Mam maszynę wysokiej klasy (Elna 7200) z kilkoma ściegami overlokowymi ale to nie to co ścieg z overloka. Aby powstał idealny ścieg nie wystarczy jedna igła jak to jest przy maszynie do szycia, do tego overlok pięknie obcina brzegi tkaniny zanim zeszyje.
Mam za sobą 7 lat pracy przy maszynach szyjących (stebnówka, overlok, podszywarka, dziurkarka, guzikarka ) i wiem jaka jest różnica między ściegami z overloka i maszyny.
Oczywiście dla osób, które nie potrzebują profesjonalnego szycia może wystarczyć taka maszyna. Wszystko zależy od potrzeb osoby szyjącej.
Pozdrawiam 
|
_________________ ------------------------------------
www.grahasil.blogspot.com |
|
|
|
 |
Ple Ple

Kraj:

|
Wysłany: Śro 05 Paź, 2011 20:28
|
|
|
grahasil - ależ ja Cię nie przekonuję do stopki overlokowej!
Sama takiej nie posiadam i nie zamierzam posiadać - bo nie potrzebuję, przy moim szyciu bardzo amatorskim starcza mi to, co ma mój Singerek
Napisałam tylko, że jak ktoś chce mieć takiego pseudo-overloka jak ten z Lidla, to niech sobie kupi stopkę - wyjdzie taniej i na to samo
EDIT:
Ta dziewczyna szyje na maszynie z Lidla:
http://www.marchewkowa.pl/p/o-mnie.html
|
| Ostatnio zmieniony przez Ple Ple Pią 07 Paź, 2011 15:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 21 |
|
|