RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Natalia
Sob 04 Lut, 2012 19:05
Maszyny dziewiarskie
Autor Wiadomość
Lete 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 1 raz

Medale: Brak

Wysłany: Sob 16 Paź, 2010 11:14   

Witam, widzę, że temat trochę podupadł i chyba nikt już nie zagląda ;-(
Dostałam od męża Dopletę 382. Wygląda za sprawną, ale... no właśnie. Czeskiego nie kumam, pisałam do jednej z użytkowniczek o przetłumaczoną instrukcję, ale nadal czekam na chociażby odpowiedź. Ręce aż mnie świerzbią, żeby coś spróbować zrobić, ale jak? Natalia, jesteś jeszcze? Pomożesz? Helpunku! placzek

plus minus  Kto ocenił?

Moje wypociny
Okiem mym

Natalia 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 33 razy

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Sob 23 Paź, 2010 22:22   

witam serdecznie
faktycznie zadko ostatnio zagladalam ,PRZEPRASZAM! ale stan zdrowia nie pozwalał mi na siedzenie przed kompem , postaram sie to teraz naprawic

Kochana musisz najpierw maszyna ustawic - przykrecic do stolu , lekko przesmarowac olejem do maszyn no i do dziela , przez naprezacz poprowadz wloczke i wyciagnij zdecydowanym ruchem dogory tyle ksztaltek miedzy iglami na jaka szerokosc chcesz robic dzianine , gestosc ustaw na odpowiednia do wloczki i ksztaltki na N
/N jak juz zaczniesz dziergac daj znac

plus minus  Kto ocenił?

Lete 

Kraj:
Poland

Wysłany: Pon 25 Paź, 2010 10:11   

Natalia, jesteś! Jupi! hopla

Dzisiaj nie dam rady, ale jutro ją wciągam ze skrzyni i niech się wali, niech się pali chcę ją uruchomić.

plus minus  Kto ocenił?

Moje wypociny
Okiem mym
Ostatnio zmieniony przez Lete Pon 25 Paź, 2010 10:12, w całości zmieniany 1 raz  

Lete 

Kraj:
Poland

Wysłany: Wto 26 Paź, 2010 21:12   

OK, maszyna wyjęta.
Przeczytałam wątek i nadal jestem tępa.
Na której płycie mam robić? Najpierw niech chociaż jedna opanuję. Czy od razu robić na dwóch?
Rozumiem ze te metalowe cosie trzeba podnieść. Podniosłam i kurde nie wiem co dalej. Mam używać ten wodzik co jest z naprężaczem? Igły ustawiłam 1x1. No i nie wiem jak zacząć pierwszy rząd. Znaczy się włóczka po przejechaniu wodzikiem wchodzi w igły, ale kolejny rząd nie daje sie zrobić. Mam wrażenie, że kilka igieł spuszcza oczka.
Matko, aż mnie głowa rozbolała.
Tak sie cieszyłam, a teraz jestem na siebie zła, że nie potrafię jej ruszyć.
A i takie głupie pytanie. W którym miejscu dokładnie mam oliwić maszynę?

plus minus  Kto ocenił?

Moje wypociny
Okiem mym

Natalia 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Nie 07 Lis, 2010 10:40   

jesli nie masz instrukcji musimy sobie poradzic ta droga

oliwiwsz olejem tylko i wyłacznie do maszyn !!!!!!! zadnym innym , kupisz go w pasmanteri , oliwisz szyny --lekko inaczej olej bedzie sciekal i brudzil dzianine

płytki masz podniesione , igly ustawine naprzeciw siebie /patrzac z gory po zaciagnieciu nitki musi ona tworzyc VVVVVVVVVVVVVVV czyli iga pracujaca z przedniej płyty musi miec wolny rowek na płycie drugiej bo inaczej polamiesz igly!!!!!!

pierwszy rzad-----zaciagamy nitke nastepnie zmieniasz wzor na dzianie na okrąglo i robisz jeden pełny obrot /2 rzedy/ wodzik bedzie zaplatal raz na plycie tylnej raz na przedniej i spowrotem przelaczasz na N/N czyli splot podstawowy i robisz sciagacz 1/1
i wyszlo
powodzenia

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Natalia Nie 07 Lis, 2010 10:42, w całości zmieniany 1 raz  

MZVM 
Milczek

Wysłany: Sob 13 Lis, 2010 15:37   

Szczególne podziękowania dla zembiona za pomoc w uruchomieniu mojej maszyny Passap E 6000.( Codziennie dostawałam skany kilkunastu stron instrukcji a to żmudna praca ).
Jeszcze raz dziękuję za instrukcje po polsku.

plus minus  Kto ocenił?

iwoneczka25 
Milczek

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Sob 09 Lip, 2011 23:53   

Witam. Mam serdeczna prośbe czy któraś z Pań może mi pomóc w zrozumieniu Doplety. Co robią zapadki przy których jest literka N i K oraz zapadki gdzie jest kropla i kreska oraz przyciski biały i czarny z litekami N i V. Przepraszam że zadaję takie pytania, ale niestety instrukcja jest po czesku, a ja nie mam o tym języku pojęcia. Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki do tej maszyny bo kupiłam ja i myślałam że dam sobie radę ale niestety przerosło to mnie uklon uklon uklon

plus minus  Kto ocenił?

FLORET 
Milczek
FLORET

Kraj:
Poland

Wysłany: Wto 07 Lut, 2012 23:00   

kalina, Cześć kupiłam maszyne brother 940 i podobnie jak ty byłaś ja też jestem zielona,poszukuje instrukcji obsługi :mój adres to flusiasty1@wp.pl

plus minus  Kto ocenił?

basiame 
Milczek

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 09:06   

Serdecznie witam
Kupiłam maszynę Veritas 360 i zapewniano mnie że jest instrukcja obsługi, tak jest ale po niemiecku, czy ktoś ma może po polsku? Szukałam w całej sieci i nie ma nigdzie, bardzo proszę o pomoc bo w tym momencie maszyna jest bezużyteczna i już żałuję że ją kupiłam, z góry dziękuję za uprzejmość.Pozdrawiam
Basia

plus minus  Kto ocenił?

Natalia 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012 19:51   

witaj
zapytaj ---- http://allegro.pl/maszyna...2173481032.html sprzedaje taka maszyne na allegro moze ma instrukcje po polsku i skseruje

plus minus  Kto ocenił?

Łukasz 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012 12:50   

Witam serdecznie,
Przeszukując Internet trafiłem na to forum. Jestem nowym użytkownikiem.
Z wracam się do Pań o pomoc.
Krótka historia: posiadam dwie maszyny Passap Duo SD oraz E6000. Zakupiłem je do nauki
dziewiarstwa. Nie ukrywam mam z tym ogromny problem, ponieważ maszyny leżą pieniądze wydane i zero wiedzy praktycznej.
Najpierw zakupiłem prawie nową maszynę Duo SD i myśląc, że jest uszkodzona zakupiłem E6000 z tą również mam podobny problem.
Posiadam instrukcję do Duo SD, ale problem jest w tym, że nie mogę po pierwszym przejechaniu zamka wykonać cofnięcie zamka, ponieważ się blokuje podobnie w E6000, ( do której mama instrukcję w języku angielskim, ale nie posiadam książki wzorów).
Korzystając z instrukcji do Duo SD nie rozumiem opisów wykonać dwa rzędy bądź jeden później wykonywać pracę dalej oraz tych ustawień. Tak jak powyżej pierwsze przesunięcie jest ok. kolejne blokuje. Jeśli chodzi o jedną płytę wzór wykonuje się poprawnie.
Czy istniej możliwość przesłania na maila książkę wzorów do E6000, instrukcji oraz łopatologiczne wytłumaczenie, co robię źle bądź, czego nie robię?
Z góry bardzo dziękuję.

plus minus  Kto ocenił?

Natalia 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012 13:48   

witam
raczej mało prawdopodobne jest aby obydwie maszyny były uszkodzone Smile
jesli maszyna robi jeden tzw pierwszy rzad i jest ok to wracajac musi wykonac rowniez drugi !
musi byc gdzies popełniany bład

---albo niezałozone sa popychacze
----abo zle sa ustawine płyty
----albo wybijaki sa niedokonca zepchniete i blokuja
przyczyn moze byc wiele
prosze dokladnie sprawdzic czy wszystko jest ustawione odpowiednio

na pw podam numer tel prosze zadzwonic moze cos poradzimy:)
pozdrawiam

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Natalia Pon 05 Mar, 2012 14:16, w całości zmieniany 3 razy  

Łukasz 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012 18:54   

Dobry wieczór,
Bardzo dziękuję za tak szybką reakcję na forum. Powiem szczerze że nie wiem co źle robię.
W takim razie wolę skorzystać z pomocy telefonicznej.
Jeśli można to złoże maszynę i jutro popołudniu pozwolę sobie zadzwonić do Pani.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam

plus minus  Kto ocenił?

Łukasz 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012 18:58   

Uważam że raczej jest problem z wybijakami ponieważ blokuję się podczas przesuwania zamka. Płyty ustawione są tak aby igły z drugiej płyty nie wchodziły na siebie.
gorzej ustawieniami oczek ponieważ przy każdej wielkości jest ten sam problem blokady - zamek ustawiony bez popychaczy na C oraz hebel na N.

plus minus  Kto ocenił?

Natalia 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012 19:23   

witam
jesli hebelek jest ustawiny na N to niema znaczenia czy pokretło jest na C ,F ,E itd

prosze ustawic oba zamki na N/N pokretlo wielkosci na 4 włoczka musi byc cieńka !!!! Passap ma uiglenie 5 wiec gruba wloczka nieprzejdzie
na poczatek igly wysunac co 2 czyli jedna pracuje jedna nie

.x.x.x.x na obydwu płytach
----------
x.x.x.x.

po zaciagnieciu pierwszego rzedu , patrzac z gory na włoczke musi ona utworzyc vvvvvvvvvv

wybijaki wszystkie! z obydwu płyt schowac pod listwy

prosze dzwonic jesli bedzie problem

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Natalia Pon 05 Mar, 2012 19:30, w całości zmieniany 2 razy  

Łukasz 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012 20:04   

Dziękuję za informację. Zastosuje się do zaleceń.
Jutro pozwolę sobie zadzwonić. Dziękuję.

plus minus  Kto ocenił?

chmurcia 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Wto 13 Mar, 2012 16:46   

Witam. Po długich poszukiwaniach znalazłam wreszcie miejsce gdzie może uzyskam pomoc. Kiedyś robiłam dla dzieci na maszynie MODA. dziś chcąc robić dla wnuków zakupiłam używaną maszynę BROTHER KH840/KR830 i nie mam pojęcia jak się zabrać nawet do jej złożenia. Niestety Instrukcja jest tylko po angielsku i japońsku. Miała bym ogromną prośbę. Może ktoś ma skan instrukcji po polsku i mógłby mi ją przesłać na maila, to była bym ogromnie wdzięczna, bo bez tego to na pewno nic nie ruszę. Pozdrawiam.Elżbieta

plus minus  Kto ocenił?

Natalia 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Wto 13 Mar, 2012 22:02   

witaj
najpierw powinnas ustawic maszyne , w tym celu nalezy wyjac plyte glowna i przykrecic do stolu ,po obu stronach płyty znajduja sie zaczepy i w nie nalezy włozyc haki drugiej plyty ktora zawisnie w dol

na przednia i tylna płyte nalezy wsunac wozki i zczepic je razem , sprawdzic czy wozki chodza rowno , wazne jest aby maszyna byla wypoziomowana !!!
do płyty gownej /tej przykreconej do stolu wkladamy naprezacz , mocujemy licznik
na sucho sprawdzamy czy wozki chodza lekko , czy niema oporu i zadnych blokad

nastepnie wysuwamy kilka igiel i sprawdzamy czy nadal niema oporu przy przesuwie

jesli wszystko jest ok mozemy zakladac nitke ustawic zamki na N/N , pokretło gestosci dostosowac do grubosci włóczki , przerobic jeden rzad zawiesic grzebien z ciezarkami i dziac

plus minus  Kto ocenił?

Natalia 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Czw 15 Mar, 2012 19:23   

http://tablica.pl/oferta/...l#4f6233d27a3a2

polska instrukcja

plus minus  Kto ocenił?

chmurcia 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Czw 15 Mar, 2012 19:40   

Witam. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż. Małe postępy już uczyniłam. Teraz jednak będę miała mniej czasu na naukę bo wiadomo idą Święta i wiosna a więc czas na porządki w domu i ogrodzie. Myślę że po Świętach ruszę pełną parą. Mam nadzieję, że w przyszłości będę mogła dalej liczyć na Twoją pomoc. Z góry bardzo dziękuję. Czy instrukcja do KH 940 lub KH860 jest taka sama jak do KH840/830? Czy na maszynie którą mam można robić 4 kolory, czy zmieniacz kolorów kupuje się oddzielnie? Pozdrawiam. Elżbieta

plus minus  Kto ocenił?

elakwasn 
Milczek

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 13 razy

Wysłany: Czw 15 Mar, 2012 23:55   

Witam serdecznie
do Basiame
Posiadam instrukcję po polsku do maszyny VERITAS 360 (w pdf).
Podaj prosze swój adres email to wyślę

plus minus  Kto ocenił?

rymuza 
Milczek
Dorota

Kraj:
Poland

Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 06:44   

Witam wszystkie dziewiareczki, jetem tu nowa i juz potrzebuje pomocy, po długiej bezrobotnej fazie mojego zycia zdobyłam prace na maszynie Brother 830, zdobyłam za dużo powiedziane mam szansę , ale niestety dostałam maszynę i książkę w języku niemieckim i leżę i płaczę i szlocham, pomocy !!!!!! instrukcja po polsku - królestwo za konia cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?

Natalia 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 10:16   

4 posty wyzej masz odpowiedz:)

plus minus  Kto ocenił?

chmurcia 
Milczek

Kraj:
Poland

Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 10:50   

Witam. Natalio czy możesz mi podpowiedzieć jak na maszynie zrobić tak zwane żeberka, to znaczy jak się robi ręcznie cały czas na prawo? Pozdrawiam. Elżbieta

plus minus  Kto ocenił?

Natalia 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 13:37   

chodzi Ci o scieg francuzki?

zalezy na jakiej maszynie , z tego co wiem sluza do tego przystawki ktore przerzucają oczka z przedniej płyty na tylna

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu