Przesunięty przez: Grażyna Nie 20 Cze, 2010 13:28 |
Serwetka koniakowska |
| Autor |
Wiadomość |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010 18:20 Serwetka koniakowska
|
|
|
Pewnie sama rozgryzę ten problem kombinując jak koń pod górę Ale może któraś z Was robiła tę serwetkę i coś sensownego podpowie mi. Środek mam już zrobiony, 12 listków też. Przyszła pora by te listki połączyć ze środkiem. Konkretnie chodzi mi o te na czerwono wydrukowane elementy między listkami a środkiem.Te pojedyńcze "łezki" sa łatwe do odczytania- robiąc je połączę "środek" z listkiem. Niestety zastanawiam się jak wykonać te "łezki" które są zebrane jednymi końcami w "Y".Co do kwiatuszka z 4 listeczkami to chyba najpierw środeczek a potem na o. łańcuszka wykonam płatki z półsłupków i oczywiście w odpowiednich miejscach połączę z innymi elementami. Najbardziej to mózg łamię nad tymi łezkami połaczonymi w Y. 
|
|
|
|
 |
lamika88
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 24 razy Wiek: 37 Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 5903 Skąd: Zielona Góra
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
eap
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 1 raz Wiek: 60 Dołączyła: 27 Lis 2005 Posty: 184 Skąd: Tychy
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010 19:33
|
|
|
Ja tę serwetkę robiłam kilka lat temu (jest w moim albumie na picassa) i tak jak pisze lamika88 łączyłam łezki w trakcie pracy oczkiem ścisłym.
|
_________________ http://picasaweb.google.com/eap110 |
|
|
|
 |
karmelek
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 52 razy Dołączyła: 06 Sty 2006 Posty: 2227 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010 19:37
|
|
|
też tak myślę
ale jakbyś chciała super dokładnie to możesz zrobić kółko i obszydełkować je półsłupkami a w miejscu przyłączenia drugiego i trzeciego kółka zrobić oczko łańcuszka. Potem za to oczko zahaczysz półsłupek z następnego kółka. Czyli:
Pierwsze kółko 7 półsł, oczko, 2 półsł, oczko 7 półsł
drugie kółko 7 półsł, przyłączyć do pierwszego 2 półsł, oczko, 7 półsł
trzecie kółko 7 pósł, przyłączy do drugiego, 2 półsł, przyłączyć do pierwszego, 7 półsł
nawet podobnie jak we frywolitce tylko czy coś z tego zrozumiałaś?
|
_________________ moja stronka:
http://www.karmelek.info |
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010 21:27
|
|
|
No faktycznie nic nie kumam- frywolitek robić nie umiem! Być może myślę podobnie jak Ty: wykonać 1-wszą łezkę z tym że ostatni półsłupek zastąpić o. łańcuszka.Zaczynając następną zacząć znowu od 1 o. łańcuszka ( które zastąpi 1 półsłupek następnej "łezki")+10 o łańcuszka na środek "łezki". Robiąc na tej "łezce półsłupki znowu ostatni zastąpić o. łańcuszka i podobnie przejść do 3 łezki.
|
|
|
|
 |
karmelek
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 52 razy Dołączyła: 06 Sty 2006 Posty: 2227 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010 23:20
|
|
|
Hihi...
To samo mamy na myśli
Twoja wersja to trzy łączone kółeczka w jednym miejscu, moja to łączenie blisko środka, ale nie w tym samym miejscu. Powinna wtedy powstać pusta dziurka pomiędzy trzema kółkami.
Ależ to będzie piękne jak skończysz!
|
_________________ moja stronka:
http://www.karmelek.info |
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010 23:39
|
|
|
Właśnie "rzucając" jednym okiem w tv na film udało mi się połączyć 4 listki do serwetki. Na razie połączyłam je tylko motywem kwiatuszka. Być może to dobry sposób bo będzie się już wszystko trzymało jakoś w całości. Oby starczyło mi cierpliwości - chociaż odrobinę tej jaka mają koronczarki z Koniakowa. 
|
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Śro 02 Cze, 2010 16:00
|
|
|
eap dziś zajrzałam na Twoją serwetkę- naprawdę sliczna!!! Ta moja ma więcej elementów łaczących kolejne kółka.Starałam się ja wiernie odtworzyć ze schematu ( choć błąd gdzieś mi się wdał i tak). Ciarki mi przechodzą po plecach na myśl o idealnym uformowaniu po krochmaleniu- pewnie "jajo" uformuję.Pare lat temu rozdałam znajomym jakieś 50 serwetek robionych przez moja mamę głównie z tego powodu że nie mam wprawy w formowaniu serwetek.Tak więc czeka mnie jeszcze trochę nerwówki. Przy okazji zapytam: ma może ktoś inne wzorki na serwetki koniakowskie. Jak na razie na necie krążą jedynie te z "kramu z robótkami"- a jakoś z nich to do gustu przypadła mi jedynie ta największa którą robię. Pozdrawiam. 
|
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/c70d744524.png |
|
|
|
 |
eap
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 1 raz Wiek: 60 Dołączyła: 27 Lis 2005 Posty: 184 Skąd: Tychy
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 02 Cze, 2010 16:50
|
|
|
Moja też nie jest idealna, nie umiałam jeszcze wtedy robic listków,żeby wychodziły takie ładne ,dopiero robiąc serwetkę z łabędziami załapałam o co w tym chodzi.W oryginale ta serwetka ma 22cm średnicy,ja robiłam z 10 ariadny (1000m w 10dkg) i moja ma 62cm średnicy to z jak cieniutkich nici musiała ona byc zrobiona.
|
_________________ http://picasaweb.google.com/eap110 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|
|