|
Nie zawsze jest miło... |
| Autor |
Wiadomość |
ostatek7
Użytkownik średnioaktywny daglezjowa wiedźma

Kraj:

Autor tematu Wiek: 78 Dołączyła: 04 Paź 2005 Posty: 209 Skąd: z lasu czarownic
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 10:20 Nie zawsze jest miło...
|
|
|
Długo myślałam, czy o tym w ogóle pisać... ale może moje doświadczenia posłużą innym za przestrogę. Staramy się być dla siebie miłe i pomagamy sobie nawzajem. Wiele razy pomagałyście mi i mam nawet netowe przyjaciółki.
Któregoś dnia w „Fotosiku” znalazłam wiadomość: przyślij schematy. Oczywiście, wysłałam com miała, po to by dowiedzieć się, że ani adresatka ani jej mama nic z tego nie rozumieją. Najlepiej by było, gdybym wysłała gotowy wyrób, za – enigmatyczne – „odwdzięczę się”. Zaproponowałam cenę, mocno zaniżoną, bo wzięłam pod uwagę fakt, że dziewczyna zapłaci jeszcze za przesyłkę, no i jest młodą mamą, więc jej się chyba nie przelewa. Oczywiście, dla niej cena była za wysoka. Jednocześnie, w tle prowadzonych rozmów, cały czas była pretensja: „nie chcesz mi pomóc”.
Rozmowy zostały dość arogancko przerwane przez dziewczynę, kiedy napisałam, że chyba niezbyt uważnie czyta opisy i nie patrzy na schematy. A co ja miałam napisać, jeśli ona nawet nasze forum – pod pięknym kwiatkiem – z uporem nazywała „Forum U Martyny”!?
Zrozumiałam Kuelę, która zabrała swoje zabawki z forum (dobrze, że odzywa się czasami). Przyznam się, że kiedy czytam takie posty też mam na to ochotę. Staramy się, tłumaczymy, wyjaśniamy (przyznaję - liczę na rewanż) a w odpowiedzi słyszymy: nie chce mi się czytać, nie mam czasu szukać, robić, myśleć...
Dziś natknęłam się na posty podobne w treści i wymowie.
Nie wiem, czy możemy coś z tym zrobić? Ignorować? Bo przecież nie potrafimy zachowywać się podobnie. Czy ktoś, kto nie ma pojęcia o robótkowaniu, powinien mieć do nas iluzoryczne i wydumane pretensje o niechęć do łopatologii, której to łopatologii niby zainteresowany ktoś nawet nie czyta? Wiele dziewczyn uczyło się podstaw z książek czy netu i nie czują się pokrzywdzone. Są dumne i słusznie!
Jak możemy się bronić przed takimi sępami? Przez nie nasze cudowne, cieplutkie forum zamieni się w bazar. Ręce opadają i nie tylko...
Serdecznie pozdrawiam z zamglonego lasu... 
|
_________________ http://ostatek7.fotosik.pl/albumy/20936.html
http://ostatek7.fotosik.pl/albumy/123835.html
 |
| Ostatnio zmieniony przez ostatek7 Czw 30 Lis, 2006 10:42, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Lacrima
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 8 razy Wiek: 55 Dołączyła: 28 Lis 2005 Posty: 1706 Skąd: Police obecnie Oslo
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 10:30
|
|
|
IGNOROWAĆ kochanie ja odeszłam z grupy dyskusyjnej po tym jak zwróciłam uwage chłopakowi że nie upioł ładnie serwety na drutach i jego praca straciła na uroku. On przez kilka miesiący pisał ze mna na gg wymienialiśmy się wzorkami i pomagałam mu po czym osoba, która nawet nie miała albumu ani 1 pracy sponiewierała mnie, że sie czepiam i że moje prace też są nie upięte a nawet wygniecione niestety nie miałam mozliwości zobaczenia, o które chodzi bo błędnie powstawiała linki do mojej strony tego widać tez nie potrafiła. Wydaje mi sie że na takich forach lub grupach dyskusyjnych jesteśmy po to aby sobie pomagać i służyć radą ja nie raz sie o coś pytam i odpowiadam wszystkim co do mnie piszą a wzorki wysyłam w ilościach hurtowych. Tam wróciłam i pomagam ale juz nie udzielam sie tak jak kiedyś.
|
_________________ -/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/
http://zamotanalacrima.blogspot.com
-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/-/
 |
|
|
|
 |
teris
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Wiek: 59 Dołączyła: 26 Sie 2006 Posty: 1016 Skąd: Pilica
Medale: 3 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
ostatek7
Użytkownik średnioaktywny daglezjowa wiedźma

Kraj:

Autor tematu Wiek: 78 Dołączyła: 04 Paź 2005 Posty: 209 Skąd: z lasu czarownic
|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 10:53
|
|
|
"Nasz podwyrek" jest cudowny i bardzo bym chciała by taki został. Zeźliłam się przecież w jego obronie. Chciałabym, aby tego rodzaju osóbki nie czuły sie u nas dobrze.
Proszę uprzejmie, niech krykują moje dzieła, nie wszystkim podoba się to robię, ale niech zachowają przy tym odrobinę taktu i kultury. I niech nie lekceważą moich wysiłków. Męczę się pół dnia nad opisem dla zainteresowanej, a jej się nawet nie chce tego przeczytać...
Pazerne na wzorki chyba wszystkie jesteśmy, więc ja też wysyłam i dostaję ich mnóstwo. 
|
_________________ http://ostatek7.fotosik.pl/albumy/20936.html
http://ostatek7.fotosik.pl/albumy/123835.html
 |
|
|
|
 |
kuela
Użytkownik aktywny

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 14 Lip 2005 Posty: 339 Skąd: Wejherowo
|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 10:58
|
|
|
A ja już nie gromadzę wzorków - jak coś zrobię to oddaję schemat lub kasuję i nie mam na składzie.
Święty spokój...
Najbardziej pocieszające jest to, że jak odwiedzam forum maranty - to zawsze wita mnie uroczy kocur i mówi mi, że jestem najpiękniejsza - nic więcej nie potrzeba na poprawę humoru ...
pozdr ela
ps. a zachowan niektórych PAŃ to nie komentuję ...... szkoda słów.
|
_________________ Kilka PRAC
www.elakuela.multiply.com
http://elakuela.blogspot.com/
nie wiem co chcę
 |
| Ostatnio zmieniony przez kuela Czw 30 Lis, 2006 11:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Anna B.
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 13 Cze 2005 Posty: 971 Skąd: Ziemia Lubuska
|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 12:00
|
|
|
| Cytat: | | Męczę się pół dnia nad opisem dla zainteresowanej, a jej się nawet nie chce tego przeczytać... nie wiem |
Ostatnku, nawet nie wiesz, ile razy to przerabiałam. Często nawet "dziękuję" nie słyszałam.
Jak mawia moja kuzynka Kasia:
Ignorancja to jest siła!
Ale na szczęście wiele razy spotykałam się z uprzejmością, z wdzięcznością i o tym wolę pamiętać. 
|
_________________ Pozdrowionka!
Anna B.
Zapraszam na frywolitki!
oraz patchworki i inne stworki
 |
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 30 razy Wiek: 62 Dołączyła: 17 Lut 2006 Posty: 4125 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 17:16
|
|
|
O jejku kobietki ja to się tak cieszę że są takie dziewczyny jak WY bo dzięki nim ktoś taki jak ja znający niby szydelko od młodych lat potrafiłam dopiero wpełni poznać jego uroki gdy "wpadłam" na TO forum Nigdy w życiu tyle nie szydełkowałam !! ta "Choroba" jest taka wspaniała a swoimi pracami sprawiłam wiele radości innym osobom.poprostu otworzyły mi się oczka na świat szydełka i nie tylko. nie umiem /itrochę też brak czasu/tak jak większość forumkowiczek poruszać się biegle w necie dlatego chętnie kożystam z schematów z forum chociaż z pomocą dzieci/obsluga kompa/ chętnie się zawsze dzielę tym co mam
Nie zrażajcie się kochane ,zdaję sobie sprawę że niektórzy wkurzają ale pliss pomagajcie takim jak ja bo w większości jest fajnie 
|
|
|
|
 |
Ple Ple
Użytkownik aktywny mama Grzesia

Kraj:

Pomogła: 7 razy Wiek: 47 Dołączyła: 01 Paź 2005 Posty: 711 Skąd: Gdzieś w lesie
Medale: Brak
|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 17:23
|
|
|
Muszę przyznać, że tez szokuje mnei zachowanie pewnych osób...i ciężko jest to ignorować, choć czasem zapewne to jedyne wyjście.
I szczerze mówiąc pewnej osobie chętnie bana bym walnęła, jednak nie mam niestetety ku temu uprawnień:)
Kochane Siostry w Robótkach!
Dbajmy o nasze forum i nie pozwalajmy na pewne zachowania.
Bo inaczej to cudowne miejsce stanie się okropne.
A tego żadna z nas nie chce.
CALUSY 
|
|
 |
Elżbieta P.
Super gaduła :)) Ela

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 25 razy Wiek: 71 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 8756 Skąd: Łódź
|
|
|
|
 |
magnolia
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 16 Sie 2006 Posty: 1042 Skąd: mulhouse
|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 19:54
|
|
|
Ostatku bardzo szkokuje zachowanie takich osob ,jakiej zachowanie opisalas .Az ciezko uwierzyc ze doroslym osobom brak taktu i wychowania bo przeciez to nic nie kosztuje podziekowac za pomoc to podstawa zycia ,ktora przekazuje sie (a najmniej powinno sie ) przekazywac wlasnym dzieciom by pozniej nie wychodzily takie "kwiatki" jakie Cie spotkaly.I jak jestes zla na nie to masz prawo, ale na nas nie gniewaja sie za nie i dziergaj dalej Twe wspaniale robotki 
|
_________________ moje albumy:
http://magnoli.fotosik.pl/albumy/68311.html
http://picasaweb.google.com/magnolia140/MojePrace#
moj blog |
|
|
|
 |
maja1
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 13 Paź 2006 Posty: 218
|
Wysłany: Czw 30 Lis, 2006 20:31
|
|
|
Ostatku doskonale Cię rozumiem,ale pocieszające jest to ,że takie są jednostki- przynajmniej tutaj.Większość to przesympatyczne , życzliwe osoby i wdzięczne za okazaną pomoc .Właśnie dlatego jestem na tym forum bo jest tu tak miło,a w dzisiejszym świecie to rzadkość -niestety.Jestem tutaj od niedawna ,ale już brakuje mi Was kiedy nie mogę zajrzeć na forum.
Pozdrawiam serdecznie. 
|
|
|
|
 |
Madzia

Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 26 razy Wiek: 56 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 01 Gru, 2006 18:16
|
|
|
Moim zdaniem - ignorować. Ja straciłam (może nie straciłam) wiele, naprawdę wiele godzin, na przeglądaniu stron, szukaniu linków i wzorków. To chyba inni też mogą. Zasada powinna być taka: zanim zapytasz o coś najpierw sama poszukaj. Szczerze mówiąc jak widzę pytanie o krochmal to dostaję drgawek.
Druga zasada: jak chcesz pomagać to niczego nie oczekuj. Oszczędzi to nerwów, w przypadku braku choć dobrego słowa w zamian.
Pozdrawiam! 
|
_________________ http://picasaweb.google.com/erendis30
http://www.fotosik.pl/u/erendis/albumy
http://literackoniespelniona.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
szalona [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 01 Gru, 2006 19:48
|
|
|
A ja drugi raz spróbuję coś napisać.
Ode mnie sposobem na takowych może być podejście, powiedzmy, psychologiczne. Trzeba delikwentowi prosto z mostu rzec, że szukanie, robienie, tłumaczenie kosztowało wiele wysiłku i oczekujesz choćby uprzejmości w zamian, a "dziękuję" uważasz za oczywistość. Jesli się rzuca po zwróceniu uwagi, np jak w przypadku Lacrimy, to spytać na jakiej to niby podstawie twierdzi to a to (oskarża) a jeśli - jak równiez w tym przypadku - błednie wpisze linki to powiedzieć że nie wchodzą i żeby napisał jeszcze. Jeśli coś twierdzi nie obrazkowo czyli teoretycznie to spytać o argumenty - brak argumentów oznacza że nie ma racji. Koniec dyskusji. Uwaga: ów ktoś może się oczywiście obrazić, ale to już uważam za obojętne, gdy się zrobi wszystko by obronić własną godność osobistą. Uważam działanie lepsze za ignorowanie czy też za wyżalanie się i pocieszanie wzajemne w tematach takich jak ten.
|
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 48 Dołączyła: 03 Mar 2006 Posty: 522
|
Wysłany: Sob 02 Gru, 2006 09:47
|
|
|
Ja uważam, że w takie sytuacji mówi się PLONK i żyje się dalej. Jeju, gdybym ja miała tracić zdrowie na wszystkie trolle, które się mnie czepiają... 
|
|
 |
monika80
Milczek mamuśka

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 22 Gru, 2006 04:16
|
|
|
To nieładnie tak zajmować komuś czas i o cos pytać a potem nawet nie przeczytać odpowiedzi i nie podziekować z czystego lenistwa ja rozumiem że pamiec zawodzi ale bez przesady... 
|
|
|
|
 |
Małgosia G.
Milczek

|
Wysłany: Sob 30 Gru, 2006 01:06
|
|
|
Kiedyś na innym forum, które już chyba nhie istnieje (strona nie wchodzi) ktoś napisał do mnie na pw, czy nie mam wzorów z koniami. Miałam i to sporo. Wysłałam w kilku wiadomościach. Dostałam odpowiedź "Więcej nie masz?" Żadnego dziękuję, czy coś w tym stylu. Odpisałam krótko NIE, kolejna odpowiedź "Jak będziesz miała to wyślij" Super.
|
|
|
|
 |
anka76
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 01 Mar, 2007 10:33
|
|
|
Przeczytałam z uwagą Wasze uwagi i macie w 100% racje mam tylko nadzieje ze ja nikomu w ten sposób sie nie naraziłam.Poki co batrdzo czesto korzystam z Waszej pomocy i mam nadzieje ze podziekowałam wszyatkim za nia .Jeśli nie to teraz to robie . Jedno jest pewne forum jest super ,Wy jestescie super. Kiedys pomogłam facetowi z gazetowego forum -chodziło o przerbienie zdjecia na haft xxx w programie Abakan, nie dosc ze miał jakies waty to na dodatek nie podziękował. Nie zrażam się jednak,jego sumienie a ja zawsze chetnie pomagam jesli tylko jestem w stanie pomimo tego ze czasami nie słysze słowa dziękuje,ja podchodze do tego w ten sposób że ja zrobiłam co mogłam,przykro jest owszem kiedy ktos pracy włożonej nie docenia,ale trzeba pomysleć ze jego nikt tego nie nauczył i że jest egoistą.
A tak do Ostatka to nie zabieraj swojej osóbki stąd bo ja bede stawiała Cie pod ostrzałem pozdrawiam 
|
_________________ Bo ja się uczę największej sztuki życia:
Uśmiechać się zawsze i wszędzie
I bez rozpaczy znosić bóle,
I nie żałować tego co przeszło,
I nie bać się tego co będzie!
Mój album http://anka76.fotosik.pl/albumy/72159.html |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 23 |
|
|