RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Grażyna
Śro 17 Lis, 2010 21:50
Padisah - Himalaya
Autor Wiadomość
Ewryl
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Medale: Brak

Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 15:30   Padisah - Himalaya

Wczoraj kupiłam kilka sztuk tej włóczki z planem na sweterek, bo strasznie podobała mi się ta włóczka już od jakiegoś czasu. Dzisiaj zabrałam się do zrobienia próbki i naszły mnie pewne wątpliwości. Mam wrażenie, że ona jest taka delikatna, rozkręca się już przy przerabianiu i zastanawiam się jak to będzie wyglądać po praniu. Na pewno któraś z Was próbowała już tej włóczki i może mogłaby rozwiać moje wątpliwości Smile .

plus minus  Kto ocenił?

Ewryl
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 18:12   

Hm... Rozumiem, że nikt nie miał styczności z tą włóczką i nie wie jak wygląda po praniu... hmm

plus minus  Kto ocenił?

makneta
Użytkownik b. aktywny

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010 20:31   

Dziergałam z tej włóczki, ale nic nie prałam jeszcze Wink narzutkę sprułam zanim dokończyłam, a komplecik zimowy córki dopiero co raz był użyty i to tylko do zdjęć.
Niestety włóczka już w robocie się mechaci, a jak wygląda po praniu, nie wiem.
chociaż i tak mam zamiar zrobić sobie sweterek z tej sprutej.

plus minus  Kto ocenił?

Serdecznie zapraszam na Mój blog

Asia S. 
Użytkownik b. aktywny
Piuma

Kraj:
Poland

Pomogła: 3 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pią 05 Lut, 2010 18:01   

Ja robiłam kominy i nie narzekam Wink

plus minus  Kto ocenił?

terkot1 
Użytkownik aktywny
Teresa

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 43 razy

Wysłany: Sob 06 Lut, 2010 07:39   

Ja też zakupiłam tą włóczkę zafascynowana jej kolorami, popełniłam z niej kilka czapek, szalik i baktusy. Dzięki opisowi znalezionemu tutaj na forum wesoło mi zaczęłam robić po raz pierwszy sweter robiony od góry, gdyż te pasy włóczki wychodzą wg mnie najładniej w robótce na okrągło. Co do włóczki po praniu to nie wiem jak będzie się zachowywała, ale faktycznie podczas pracy trochę się mechaci i jest miejscami nierówno przędziona co jednak w końcowym efekcie nie przeszkadzało. Właściciele czapek i szalików byli zadowoleni Very Happy

plus minus  Kto ocenił?

Ewryl
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Sob 06 Lut, 2010 09:22   

Zrobiłam próbkę i sweterek zaplanowany. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki za odpowiedzi cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?

szymbea 
Milczek

Kraj:
Poland

Pomogła: 1 raz

Wysłany: Śro 24 Lut, 2010 20:32   

Ja również zachwyciłam się tymi kolorami i pokusiłam się na sweterek z tej włóczki. Jak na razie jestem bardzo zadowolona, prałam ręcznie jeden raz, niedługo pewnie będzie znowu prany Smile po jednym razie nie zauważyłam żeby coś się z tą włóczką stało, owszem w trakcie roboty trochę się mechaciła, jak coś trzeba było spruć i poprawić, ale takie małe kłębki można było spokojnie odczepić i nie niszczyć przy tym ogólnego wyglądu włóczki.

plus minus  Kto ocenił?

MA_DZIARA 
Użytkownik małomówny

Kraj:
Poland

Pomogła: 2 razy

Wysłany: Śro 24 Lut, 2010 22:05   

Ostatnio oglądałam na all włóczki Himalaya Smile powiem jedno,te wielobarwne mnie zachwyciły wesoło mi fantastyczne po prostu ,feria kolorów wesoło mi od skromnych wyciszonych po najbardziej tęczowe jakie w życiu widziałam Smile
Niestety czy stety nie robiłam z niej nic jak do tej pory ,ale urzekła mnie mnie ta włóczka Smile

plus minus  Kto ocenił?

małpiszon 
Milczek
regi

Kraj:
Poland

Wysłany: Śro 05 Maj, 2010 13:08   

Witam jako nowicjuszka na forum i dziergaczka z odzysku (po 20 latach wzięłam ponownie druty do ręki)... na włóczkę Himalaya dałam się namówic Pani z pasmanterii Guzik w Gliwicach przy ulicy Matejki (przemiła i fachowa obsługa) p.Szukałam czegoś na tunikę dla córki i skusiłam się na zakup Padisah Himalaya - tunika wyszła cudowna, kolory bajecznie sie układały... fakt- troche się rozkręca i mechaci ale to nic w porównaniu z efektem końcowym. Po praniu nic sie z nia niedobrego nie dzieje- piorę w płynie do prania i ręcznie. W tej chwili mam na drutach nastepny egzemplarz - sweterek dla koleżanki- i też nie narzekam.... uważam że warto spróbować...

plus minus  Kto ocenił?

anpar 
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 8 razy

Wysłany: Sob 22 Maj, 2010 17:17   

mam z tej włóczki dwa sweterki i jestem nią zachwycona, lekko podgryza ale zakładam zawsze na coś i do tego nigdy w nich nie marznę

plus minus  Kto ocenił?

Sal
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Wysłany: Pon 24 Maj, 2010 21:33   

Kupilam, jeszcze nie zrobilam (bedzie beret), ale kolory mnie zauroczyly. I zaintresowalam sie marka Himalaya. Maja jeszcze cos cudownego - moje ostatnie odkrycie. Himalaya Mercan Batik. Akryl a w dotyku jak bawelna. I te kolory!

m.in. tu http://www.fastryga.pl/c/...rcan+batik.html

plus minus  Kto ocenił?

Lila09 
Milczek
Wełniana istota :)

Kraj:
Poland

Wysłany: Czw 02 Lut, 2012 20:26   

Mnie też zachwyciły kolory tej włóczki, robi mi się na niej bardzo dobrze, ale koszmarem dla mnie jest to, że gryzie przykro mi Chciałam mieć cudny komin dla siebie, a wyszły mitenki i papucie Wink

plus minus  Kto ocenił?

Asia_117 
Użytkownik aktywny
Asia

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 79 razy

Wysłany: Śro 24 Kwi, 2013 21:22   

Sal napisał/a:
Maja jeszcze cos cudownego - moje ostatnie odkrycie. Himalaya Mercan Batik. Akryl a w dotyku jak bawelna. I te kolory!

Ja w tych włóczkach jestem "zakochana bez pamięci" - kolory są niesamowite - bajkowe jak z Disneya cool cool
Mam baktus z falbanką w odcieniach fioletu, a dla przyjaciółki w prezencie zrobiłam w odcieniach jesieni - rudy, brązowy, zgniła zieleń cool
Teraz mam w planach zrobić baktus z falbanką w odcieniach zieleni - to też będzie prezent - tym razem dla wychowawczyni mojego synka, który chodzi do zerówki. Pani Ola jest tak cudowną osobą, że potrafiła sprawić, że moje dziecko pokochało chodzenie do szkoły cool W tej sytuacji chciałabym się odwdzięczyć czymś więcej niż symbolicznym kwiatkiem na koniec roku.
A te kolory co by tu... Patrzę na nie i nie potrafię wybrać co bardziej mi się podoba co by tu...

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Asia_117 Nie 05 Maj, 2013 21:53, w całości zmieniany 1 raz  

Orka 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 3 razy

Wysłany: Pon 29 Kwi, 2013 12:54   

Jakie pani Ola ma oczy? Jaki kolor włosów? Jaką cerę-bladą czy śniadą? I w jakich kolorach ubrania najczęściej nosi? Pod tym kątem powinnaś chyba wybrać, a nie taką, która Tobie najbardziej się podoba, w końcu to nie Ty będziesz nosić chustę kazanie Smile

plus minus  Kto ocenił?

Asia_117 
Użytkownik aktywny
Asia

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 79 razy

Wysłany: Pon 29 Kwi, 2013 15:49   

Orka, wzięłam pod uwagę, wzięłam cool
Pani Ola ma kasztanowe włosy, brązowe oczy i często nosi ubrania w kolorze zielonym i lubi wszelkiego rodzaju chusty i szaliczki cool
W Jej przypadku, to nie mam problemu jaki kolor wybrać, ale przy okazji chciałam też zamówić coś dla siebie cool No i tu zdecydowac się ciężko puknąć się puknąć się

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu