Przesunięty przez: nula Wto 27 Gru, 2011 12:53 |
ŚWIECZNIKI |
| Autor |
Wiadomość |
Asia S.
Użytkownik b. aktywny Piuma

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Wiek: 49 Dołączyła: 15 Wrz 2006 Posty: 2312 Skąd: Wolbrom (Małopolska)
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
elka j.
Gaduła ;) elkaj

Rangi dodatkowe:

Pomógł: 20 razy Wiek: 62 Dołączył: 27 Wrz 2005 Posty: 3028 Skąd: zachodniopomorskie
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 04 Sty, 2010 20:29
|
|
|
Jeżeli będziesz naklejać papier do decu w całości, to w zasadzie nie musisz wcześniej malować świeczników, przynajmniej tych bocznych ścianek. Natomiast w przypadku naklejania serwetki albo papieru ryżowego, to jednak trzeba taki podkład akrylem zrobić, żeby wydobyć kolor z tej serwetki. Wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz uzyskać. Serwetkę możesz nakleić w całości metodą na tzw. żelazko, tzn. smarujesz ściankę świecznika klejem, pozostawiasz na chwilę do wyschnięcia, a następnie przykładasz przygotowany wcześniej kawałek serwetki, na to przykładasz pergamin, (ja używam zwykłego papieru śniadaniowego) i przeprasowujesz ciepłym żelazkiem. Wszelkie nierówności można potem wyeliminować używając papieru ściernego, oczywiście przed użyciem papieru ściernego kilka razy lakierujemy. Ja tak w każdym razie przyklejałam.
A efekt można tu zobaczyć http://www.maranta.livene...r=asc&start=100
Może dziewczyny robią to w inny sposób 
|
_________________ Moje prace: http://picasaweb.google.pl/108122796479550237601 |
|
|
|
 |
Asia S.

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Wiek: 49 Dołączyła: 15 Wrz 2006 Posty: 2312 Skąd: Wolbrom (Małopolska)
|
|
|
|
 |
lena77
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 4 razy Wiek: 48 Dołączyła: 31 Sty 2007 Posty: 206 Skąd: Bukowno
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 05 Sty, 2010 20:23 Re: ŚWIECZNIKI
|
|
|
| Asia S. napisał/a: |
Dokładnie chodzi mi o to czy malujemy świecznik akrylami i czy potem można nakleić całą serwetkę i jak zrobić ładne brzegi? |
Ja maluję drewniane przedmioty farbą akrylową białą lub kremową, ponieważ wydaje mi się, że jasne motywy na serwetkach są w ten sposób lepiej wyeksponowane niż te klejone na surowe drewno. Mają taką intensywniejszą barwę.
Co do wykończeń to można górę świecznika pomalować farbą akrylową lub jakąś ładną bejcą, odpowiednio dobraną do całości.
I jeszcze mam jeden pomysł na świeczniki. A konkretnie na ich spód. Wymyśliłam sobie, żeby podklejać je filcem w dobranym odpowiednio kolorze. Taki filc można kupić w arkuszach. Dzięki temu mamy pewność, że mebelki na których te cuda postawimy nam się nie porysują.
|
|
|
|
 |
sl4sh
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 00:07
|
|
|
Witam uprzejmie,
przepraszam, że zacznę od pytania, jednak znalazłem to forum zupełnie przypadkiem.
Otóż interesuje mnie jak wykonać/czy wywiercić czy nawiercić otwory na świeczki ?
Znalazłem parę zdjęć :
I nie bardzo wiem, które kupić. Bowiem chciałbym zrobić otwór na świeczki, ale żeby dno było gładkie - tak jak na zdjęciach na początku postu.
Btw. forum chyba bardziej dla kobiet, nie mniej jednak chyba tu zawitam na stałe bo niektóre tematy ciekawe :]
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 179 razy Wiek: 60 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 10:26
|
|
|
sl4sh, Witaj !
Wiem, że dziury na zawiasy wierci się tymi pierwszymi wiertłami - dno jest gładkie ale na środku zostaje wywiercona dziura od tego wystającego szpikulca.
Żeby było zupełnie gładkie to nie wiem
p.s.
forum wcale nie jest tylko dla kobiet - bardzo chętnie witamy również mężczyzn - po prostu jakoś mało ich się tu odzywa 
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
 |
sl4sh
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 11:20
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź. To, że zostaje dziura to nic, patrzałem na allegro na te świeczniki i każdy ma taką dziurkę - więc to nie problem. Tylko właśnie nie wiem jak w domowych warunkach uzyskać tak gładką powierzchnię dna. Spróbuję tymi pierwszymi wiertłami, jak mi się uda to dam znać 
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 179 razy Wiek: 60 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 11:26
|
|
|
powinno się udać - trzymam kciuki !
mam nadzieję, że gotowe świeczniki też pokażesz ?
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
 |
JJka
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 18 razy Wiek: 53 Dołączyła: 23 Lip 2008 Posty: 775 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 17:44
|
|
|
sl4sh, w zasadzie wywiercisz otwory na świeczki/podgrzewacze tym czym na fotkach 1 i 3... o ile te będą odpowiedniej średnicy
przy każdym będzie efekt uboczny w postaci "dziurek" na środku otworu, ale jakoś nam decoupazystkom niewiele to przeszkadza (ja dziurkę "zapycham" farbą"
Co do ekektu gładkości .... to zależy od prędkości (obrotu wiertła) ... i tego że wiertło jest zaostrzone, a nie tępe (bo wtedy "szarpie" i powierzchnia wywiercona nie jest gładka ).
na fotce 2, to komplet kilku wierteł - one wiercą na wylot ,
a 3 to chyba jakis frez... teraz zastanawiam sie czy nadaje sie do tego wiercenia... hmm...
więc wybrałabym "bramke nr 1" )))))))))
Asia S., ja z serwetką robię tak jak elka j. napisała. Wcześniej próbowałam dokładnie przykładac serwetkę do powierzchni, i smarowac klejem.... ale marszyło sie tak jak na tej załączonej przez Ciebie fotce
Oczywiście zawsze podmalowuje surowy świecznik farbą białą, żeby wzór serwetki był wyraźniejszy.
Czyli po kolei:
- podkład - po tym wychodzą "włoski" z drewienka
- szlifuję - pozbywam sie tych wystających włosków i nierówności
- maluje farbą
- smaruje klejem - tutaj postępuje tak jak elkaj napisałą - i przyklejam motyw
- lakieruje - kilka razy
- szlifuje i ostatni raz lakieruje
lena77, swietny pomysł z tym filcem pod spodem!! A czym go przyklejasz?? (jakim klejem)
|
_________________ Moja Galeria z pracami
na FB
oraz Blog |
| Ostatnio zmieniony przez JJka Czw 07 Sty, 2010 17:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sl4sh
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 21:16
|
|
|
JJka, cieszy mnie ze "zapychasz" "dziurki"
Ale wracając do tematu - obadałem sprawę w Castoramie. Te wiertła piórowe na zdjęciu 1 to koszt kilkunastu złotych - średnice są (akurat do podgrzewaczy potrzeba 40 mm).
Zdjęcie numer 3 - również przedstawia wiertło i służy ono również do wiercenia. Działa na podobnej zasadzie co wiertło ze zdjęcia nr 1 - z tymże, jest jak to powiedział Pan z Castoramy "bardziej dokładne, i być może uzyskam bardziej gładkie dno, niżeli w przypadku wiertła piórowego".
Na moje nieszczęście znalazłem jeszcze coś takiego :
I teraz myślę, żeby połączyć drewniany świecznik (np. przy pomocy nóżek - takich okrągłych listewek - nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) z jakąś metalową miseczką. Tylko znowu problem - skąd wziąć taką misę =]
Pozostaje jeszcze kwestia temperatury tej misy - żeby przypadkiem drewniane "nóżki" nie uległy samozapłonowy 
|
|
|
|
 |
JJka
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 18 razy Wiek: 53 Dołączyła: 23 Lip 2008 Posty: 775 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 21:29
|
|
|
| sl4sh napisał/a: | | JJka, cieszy mnie ze "zapychasz" "dziurki" |
mnie też to cieszy
| sl4sh napisał/a: | | Zdjęcie numer 3 - również przedstawia wiertło i służy ono również do wiercenia. Działa na podobnej zasadzie co wiertło ze zdjęcia nr 1 - z tymże, jest jak to powiedział Pan z Castoramy "bardziej dokładne, i być może uzyskam bardziej gładkie dno, niżeli w przypadku wiertła piórowego". |
no oczywiście że uzyskasz bardziej gładkie dno, bo jak napisałam wcześniej to frez.. można go wykorzystywac do wiercenia, choc profesjonalnie wykorzystuje sie go do innych celów (przynajmniej u mnie w firmie), więc jak przyłozysz "punktowo"-nieruchomo do danego miejsca, to wyfrezuje dziurkę
| sl4sh napisał/a: | | myślę, żeby połączyć drewniany świecznik (np. przy pomocy nóżek - takich okrągłych listewek - nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) z jakąś metalową miseczką. Tylko znowu problem - skąd wziąć taką misę =] |
o żesz ty... ale masz ambitne plany (projekty)...
a do jakich celów stosowana byłaby ta misa?... tak sie zapytuje...
| sl4sh napisał/a: | | Pozostaje jeszcze kwestia temperatury tej misy - żeby przypadkiem drewniane "nóżki" nie uległy samozapłonowy |
drewniane nóżki nie powinny sie zając ogniem o ile rozstaw nóżek i ta misa nie będzie za małe...
sl4sh, nie no... witaj chłopie na tym forum! ..
normalnie się przydajesz!! 
|
_________________ Moja Galeria z pracami
na FB
oraz Blog |
|
|
|
 |
sl4sh
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 22:05
|
|
|
Przepraszam za te "dziurki" ale wprost nie mogłem się powstrzymać
Owa misa, jest potrzebna po to, ażeby wlać do niej kilka kropel jakiegoś olejku aromatycznego. Następnie podpalasz podgrzewacz, który z kolei ogrzewa "misę".
Tym oto sposobem, otrzymujesz świecznik do aromaterapii - lub jak kto woli "łady zapach w domu" np. przy kominku gdy czytasz książkę, lub pijesz lampkę wina.
Ale najpierw zrobię jedno - czyli podstawowy projekt - i zobaczę jak to wyjdzie. Później przyjdzie pora na kompilacje podstawy zamysłu.
Btw. pomysłów mam wiele :] Jednak nie mam do ich wykonania odpowiednich narzędzi.
Btw2. te świeczniki to nic, nawet z misą. Obejrzyj proszę film na YT :
KLIKNIJ ŻEBY OBEJRZEĆ FILM
To jest dopiero PRO. świecznik. Uważam, że dobry biznes by był z tą maszynką :]
|
|
|
|
 |
lena77
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 4 razy Wiek: 48 Dołączyła: 31 Sty 2007 Posty: 206 Skąd: Bukowno
|
Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 22:52
|
|
|
| JJka napisał/a: |
lena77, swietny pomysł z tym filcem pod spodem!! A czym go przyklejasz?? (jakim klejem) |
JJka
O, fajnie, że Ci się spodobało. Czasem mi wpadają do głowy jakieś takie racjonalizatorskie pomysły.
Co do podklejania to najbezpieczniejsza jest dwustronna taśma klejąca. Można też klejem "Magik" lub jakimś wikolem, ale zawsze jest ryzyko, że nam filc przemoknie.
|
|
|
|
 |
Asia S.

Kraj:

|
Wysłany: Sob 09 Sty, 2010 16:25
|
|
|
Bardzo wam dziękuję za rady!!! Zastosuję się do waszych uwag i postaram wkrótce pokazać gotowizny. 
|
_________________ ATELIER JOANNA Crochet&Knits
 |
|
|
|
 |
Asia S.

Kraj:

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 22 |
|
|