Przesunięty przez: maranta Czw 11 Gru, 2008 17:21 |
CO TERAZ CZYTASZ?? |
| Autor |
Wiadomość |
Beata T
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 18 Sie 2008 Posty: 2494 Skąd: okolice Warszawy
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 26 Wrz, 2009 20:08
|
|
|
Najpierw dom , powroty i miłość gdyby wszystkie książki były pisane na jedną nutkę to szybko byśmy się nimi znudziły dlatego urozmaicenie jest ok......no i nie zawsze da się lubić wszystkie książki jednego autora - zioną nudą albo to już było 
|
_________________ Serwetki,Ubrania
Bloguje
|
|
|
|
 |
Asia S.
Użytkownik b. aktywny Piuma

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Wiek: 49 Dołączyła: 15 Wrz 2006 Posty: 2312 Skąd: Wolbrom (Małopolska)
|
Wysłany: Sob 26 Wrz, 2009 20:43
|
|
|
mój "Dom nad rozlewiskiem" stoi grzecznie na półeczce i czeka na mnie
|
_________________ ATELIER JOANNA Crochet&Knits
 |
|
|
|
 |
avante
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 40 razy Wiek: 45 Dołączyła: 28 Lip 2007 Posty: 794
Medale: Brak
|
|
|
|
 |
lena77
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 4 razy Wiek: 49 Dołączyła: 31 Sty 2007 Posty: 206 Skąd: Bukowno
|
Wysłany: Czw 15 Paź, 2009 15:33
|
|
|
Ja wprawdzie omawianych tu przez Was książek pani Kalicińskiejnie nie czytałam, ale słyszałam wiele pochlebnych opinii od koleżanek. Jak gdzieś je w bibliotece upoluję to z chęcią przeczytam.
A to teraz u mnie na tapecie:
MARZYCIELKA Z OSTENDY - Eric-Emmanuel Schmitt
ODETTE I INNE HISTORIE MIŁOSNE - Eric-Emmanuel Schmitt
Jeśli przypadłaby Wam do gustu jego twórczość to godne polecenia są także:
EWANGELIA WEDŁUG PIŁATA
OSKAR I PANI RÓŻA
Książki o odmiennej tematyce niż pierwsze dwie, ale zupełnie zachwycające.
|
| Ostatnio zmieniony przez lena77 Czw 15 Paź, 2009 15:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bogusia1255
Użytkownik aktywny bogusia1255

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Wiek: 70 Dołączyła: 23 Lis 2008 Posty: 544 Skąd: Czerwonak k/Poznania
|
Wysłany: Czw 15 Paź, 2009 23:28
|
|
|
A ja polecam i uwielbiam książki Kraszewskiego czytam obyczajowe bo nie lubię historycznych trochę ckliwe,trochę bajki ale cudowne polecam.Swoją drogą ciekawe wszyscy którzy lubią robótki lubią czytać jak to ze sobą godzić, tracimy jedno kosztem drugiego nieraz zadaję sobie pytanie co wybrać i zgadnijcie co wygrywa? Bardzo często książka.
|
_________________ Moje prace-różne.
Zapraszam do obejrzenia. |
| Ostatnio zmieniony przez bogusia1255 Pon 19 Paź, 2009 22:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Paddington
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Sty 2008 Posty: 2067 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 16 Paź, 2009 14:19
|
|
|
Kochani, ja nie mogę nie napisać o nowej, kolejnej z serii książce o przygodach MISIA PADDINGTONA!
"PADDINGTON SIĘ KRZĄTA"
Dla miłośników i wszystkich którzy chcą powrócić do przyjemnych lat dzieciństwa lub chcą przedstawić misia swoim milusińskim. Polecam jakem Paddington Miś 
|
_________________ "Please look
after this BEAR
Thank You"
http://www.lookafterbear.blogspot.com/
DARKEST PERU TO LONDON |
|
|
|
 |
avante
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
|
|
|
 |
Runa
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 29 Sty 2009 Posty: 2014
|
Wysłany: Nie 18 Paź, 2009 18:32
|
|
|
avante a możesz się podzielić słuchowiskiem?
|
|
|
|
 |
Bożena- 2000
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 70 Dołączyła: 18 Wrz 2006 Posty: 2702
|
Wysłany: Nie 18 Paź, 2009 19:32
|
|
|
Kalicińska i jej książki, to takie urocze poczytajki z klimacikiem. Takie ciepłe, domowe z przepisami babciowymi. Mam tylko jedną uwagę, dla mnie ważne jest prowadzenie postaci. Jedyną rzeczą jaką operuje pisarz jest język. Tu prawie wszystkie postacie używają tego samego słownika. Denerwowały mnie dialogi. Matka i córka mówiące tak samo, w ten sam sposób budujące zdania itp. Postać, która się wyróżnia to Janusz, bo się jąka. Tyle, że to moje subiektywne odczucie.
Mistrzami w tej materii są Karol Olgierd Borchardt i Mario Puzo, może dlatego po Kalicińskiej wróciłam do ;Szamana morskiego; i ;Znaczy Kapitan;- pierwszego i ;Ojca Chrzestnego; -drugiego.
Choć, ku mojemu zdumieniu sięgam ostatnio często po Haralda Cobena, którego uważam za mistrza intrygi i uwielbiam tytuły jego książek ;Nie mów nikomu:, Obiecaj mi, Bez pożegnania: itp
Podoba mi się też sposób narracji Ludluma, tu polecam: :Opcję paryską;
Coben i Ludlum piszą raczej dla facetów, ale właśnie narracja i sposób prowadzenia postaci bardzo mi się podobają.
|
_________________ http://bozena4315.fotosik.pl/
i mini kursik skrzacikowy
http://bozena4315.fotosik.pl/albumy/549734.html |
|
|
|
 |
Gusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 17 razy Wiek: 50 Dołączyła: 09 Sty 2006 Posty: 394
|
Wysłany: Nie 18 Paź, 2009 19:54
|
|
|
W piątek kupiłam nową książkę i od razu zaczęłam czytam, podobnie jak Bożena- 2000, uwielbiam Harlana Cobena i to właśnie jego książkę "Tylko jedno spojrzenie" czytam
http://merlin.pl/Tylko-je...t/1,397130.html
|
_________________ Pozdrawiam wszystkich  |
|
|
|
 |
malgosp
Użytkownik średnioaktywny malgosp

Kraj:

Pomogła: 14 razy Wiek: 47 Dołączyła: 05 Paź 2007 Posty: 295 Skąd: Radom
|
|
|
|
 |
Bożena- 2000
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 70 Dołączyła: 18 Wrz 2006 Posty: 2702
|
|
|
|
 |
Sal
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Posty: 482 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Śro 21 Paź, 2009 14:06
|
|
|
A mnie koleżanka pożyczyła autobiografię Romana Polańskiego "Roman". Fajnie się czyta.
|
|
|
|
 |
Evriel

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 2 razy Wiek: 45 Dołączyła: 03 Sty 2008 Posty: 139
|
Wysłany: Śro 11 Lis, 2009 15:33
|
|
|
Hmmm, ciekawa jestem, czy któraś z Was czyta(ła) cykl Millenium Stiega Larssona ("Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet", "Dziewczyna, która igrała z ogniem", "Zamek z piasku, który runął") a jeśli tak, to jakie macie zdanie na temat tych książek ?
|
_________________ Ev'riel
http://picasaweb.google.com/Evrathiel
http://evriel.fotosik.pl/
 |
|
|
|
 |
anulka
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Śro 11 Lis, 2009 20:00
|
|
|
A ja chciałabym polecić książki Marian Keyes. To taka literatura kobieca. Świetnie odpręża i moim zdaniem UZALEŻNIA!!! Przeczytałam już 6 książek tej autorki i właściwie w każdej znalazłam coś nowego i każda wzbudziła we mnie różne emocje, co rzadko się zdarza czytając książki jednego autora. Zaczynałam od "Wakacje Rachel" i właściwie nie mogłam się od niej oderwać. I sytuacja powtarzała się przy każdej kolejnej pozycji.
Duże wrażenie zrobiła też na mnie "This charming man", ale nie wiem czy jest po polsku.
Na prawdę gorąco polecam.
| Cytat: | | Swoją drogą ciekawe wszyscy którzy lubią robótki lubią czytać jak to ze sobą godzić, tracimy jedno kosztem drugiego nieraz zadaję sobie pytanie co wybrać i zgadnijcie co wygrywa? |
A ja znalazłam rozwiązanie:P Słucham audiobooki jednocześnie haftując. Chociaż rzeczywiście, to nie to samo. Nie ma to jak skulić się w wygodnym fotelu z książką i zapomnieć o wszystkim innym 
|
| Ostatnio zmieniony przez anulka Śro 11 Lis, 2009 20:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pani Mama
Użytkownik b. aktywny Ania :)

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 3 razy Wiek: 57 Dołączyła: 20 Sty 2006 Posty: 1020 Skąd: Częstochowa
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
avante
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
|
|
|
 |
lena77

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 14 Lis, 2009 10:34
|
|
|
| Pani Mama napisał/a: | ja własnie czytam Zycie PI napisana przez Yanna Mrtela ,prawdziwe wydarzenia chlopca ktory przez 7 miesiecy na srodku oceanu dzieli szalupe ratunkowa z tygrysem bengalskim no historia niesamowita a prawdziwa  |
O, to doprawdy świetna książka
Jestem jej właścicielką od długiego czasu i z przyjemnością do niej wracam.
A to teraz u mnie w czytaniu:
MOJE ŻYCIE Z MOZARTEM - Eric-Emmanuel Schmitt
Jako ciekawostkę powiem Wam, że do książki dołączona jest płyta CD z fragmentami utworów Mozarta wybranymi przez autora.
|
|
|
|
 |
Paddington
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Sty 2008 Posty: 2067 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sob 14 Lis, 2009 11:58
|
|
|
Wiecie co, ja chyba z jakiejś innej planety, bo nie znam tych tytułów którymi się zachwycacie- chyba czas nadrobic zaległości
Pozdrawiam
|
_________________ "Please look
after this BEAR
Thank You"
http://www.lookafterbear.blogspot.com/
DARKEST PERU TO LONDON |
|
|
|
 |
agus2003
Użytkownik b. aktywny Agata

Kraj:

Pomogła: 9 razy Wiek: 51 Dołączyła: 19 Lut 2009 Posty: 1026 Skąd: Siemiatycze
|
Wysłany: Sob 14 Lis, 2009 13:28
|
|
|
Paddington, nie martw się! Dla mnie te tytuły też nic nie mówią, ale masz rację... trza się zabrać za czytanie
Ja wczoraj skonczyłam "Miłośc nad rozlewiskiem" Bardzo fajna książka, jak dwie poprzednie zresztą.
|
_________________ Pozdrawiam serdecznie. Agus
http://robotkowetoiowo.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
lena77

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 14 Lis, 2009 21:13
|
|
|
| Paddington napisał/a: | Wiecie co, ja chyba z jakiejś innej planety, bo nie znam tych tytułów którymi się zachwycacie- chyba czas nadrobic zaległości
Pozdrawiam |
| agus2003 napisał/a: | Paddington, nie martw się! Dla mnie te tytuły też nic nie mówią, ale masz rację... trza się zabrać za czytanie
|
No, Dziewczyny, bez paniki
Myślę, że ten wątek jest właśnie po to, żeby się dowiedzieć, co inni czytają i może sięgnąć po polecane przez Koleżanki książki.
Ja tam lubię czytać i z chęcią korzystam z podpowiedzi przyjaciół, znajomych pań bibliotekarek czy naszego forumowego wątku. W końcu jest tak oooooooooogroooooooomna ilość książek, że można przegapić coś interesującego.
|
|
|
|
 |
jusia1437
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 26 razy Wiek: 38 Dołączyła: 20 Lip 2008 Posty: 764 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 09:08
|
|
|
A ja czytam właśnie "Dr House i filozofia - wszyscy kłamią" H. Jacoby i W. Irwin.
Sama nie wiem, co o tej książce sądzić. Czyta się ją dość trudno, bo to książka filozoficzna (a może dlatego, że jestem umysłem ścisłym to trudniej...), ale dla fanów House'a (czyli dla mnie też ) bardzo dobra, żeby zrozumieć niektóre "zagrania" House'a. Porównanie jego postępowania z wieloma nurtami filozoficznymi, jak się w nie wpisuje i poznanie dość oryginalnych punktów widzenia.
|
_________________ Po każdym dniu trzeba postawić kropkę, odwrócić kartkę i zaczynać na nowo.
There's someone I've been missing I think that they could be the better half of me
http://picasaweb.google.pl/jusia1437
https://czas.pro |
|
|
|
 |
agus2003
Użytkownik b. aktywny Agata

Kraj:

Pomogła: 9 razy Wiek: 51 Dołączyła: 19 Lut 2009 Posty: 1026 Skąd: Siemiatycze
|
Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 12:43
|
|
|
No właśnie...
Nie spsób przeczytać wszystkiego, dlatego mam propozycję, piszmy o książkach, które czytamy co nieco, aby inni mogli zorientować się, czy ich taka książka ewentualnie mogłaby zainteresować. C o tym myślicie???
|
_________________ Pozdrawiam serdecznie. Agus
http://robotkowetoiowo.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Asia S.
Użytkownik b. aktywny Piuma

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Wiek: 49 Dołączyła: 15 Wrz 2006 Posty: 2312 Skąd: Wolbrom (Małopolska)
|
Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 21:15
|
|
|
| agus2003 napisał/a: | No właśnie...
Nie spsób przeczytać wszystkiego, dlatego mam propozycję, piszmy o książkach, które czytamy co nieco, aby inni mogli zorientować się, czy ich taka książka ewentualnie mogłaby zainteresować. C o tym myślicie??? |
popieram clym sercem i już apelowalam do czytająco - szydełkujących
|
_________________ ATELIER JOANNA Crochet&Knits
 |
|
|
|
 |
zabencia
Użytkownik średnioaktywny Patrycja

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 1 raz Wiek: 43 Dołączyła: 16 Wrz 2008 Posty: 228 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Nie 22 Lis, 2009 21:54
|
|
|
I ja uwielbiam czytać książki. Pochłaniam wszystko co wpadnie mi w łapki, ale miłością największą jest fantastyka, fantasy i kryminały wszelkiej maści.
Ostatnio przeczytane to "Breslau Forever" Andrzeja Ziemiańskiego. Książka wciągająca, ale ja wielka fanka Ziemiańskiego, więc każdą jego powieść pochłaniam Niemniej jednak miłośnikom fantastyki szczerze polecam
Krótki opis za wydawcą:
Staszewski to najlepszy pies wrocławskiej komendy (nie mylić z pieskiem noszącym w zębach teczkę za przełożonym). Prowadzi śledztwo w idiotycznej sprawie, która ciągnie się od lat 30. zeszłego stulecia. Jeden po drugim ginęli zajmujący się nią oficerowie. Nie ma i nie było żadnego podejrzanego.
W przedwojennym Breslau to samo śledztwo rozłożyło na łopatki funkcjonariuszy niemieckiej kripo. W ruinach powojennego Wrocławia – milicjantów obywatelskich. Do czego doprowadzi Staszewskiego? Do spisku, sekty, klątwy, sedna Breslau czy jak poprzedników... do śmierci.
Problem w tym, że ludzie, nie wiedzieć czemu wybuchają, podpalają się albo popełniają samobójstwo w któryś z bardziej tradycyjnych sposobów.
Za każdym razem otaczają się kwiatami. Zawsze towarzyszy im rytuał powtarzalności.
|
_________________ pozdrawiam serdecznie
Patrycja
mój blog: http://milczenie-nitek.blogspot.com |
| Ostatnio zmieniony przez zabencia Nie 22 Lis, 2009 21:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 33 |
|
|