Przesunięty przez: maranta Sob 28 Lut, 2009 20:54 |
Papirus |
| Autor |
Wiadomość |
JJka
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 18 razy Wiek: 53 Dołączyła: 23 Lip 2008 Posty: 775 Skąd: Częstochowa
Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 10:35 Papirus
|
|
|
Pomóżcie!
Rok temu zobaczyłam gdzieś u kogoś tego kwiatka, no i się w nim zakochałąm
Szukałam po kwiaciarniach, hurtowniach, i w końcu kupiłam 2 m-ce temu na jakichś targach, aż 2 sztuki... Z radości, ze go wreszcie mam, zapomniałąm się hodowcy wypytać jak go pielegnować. No i, to chyba za karę, bo włąśnie mi zaczyna umierać robi się żółty na łodygach... a jedną łodyżkę już musiałam usunąć
Nie wiem co robić...
i co ja źle zrobiłąm?
poradzcie
|
_________________ Moja Galeria z pracami
na FB
oraz Blog |
|
|
|
 |
Jasieńka
Użytkownik b. aktywny Joasia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Wiek: 44 Dołączyła: 24 Sty 2007 Posty: 2011 Skąd: Marklowice
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
JJka
Użytkownik aktywny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 18 razy Wiek: 53 Dołączyła: 23 Lip 2008 Posty: 775 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 12:46
|
|
|
qrcze, nie wiem jakiego mam zerknij do mojej galerii, o TU akurat dał się sfotografować )
ten stał przy oknie, a że pod parapetem jest kaloryfer, to go przeniosłam. A przeniosłąm dlatego, że zauważyłam, że bardzo pobierał wodę... myślałąm że ma za suche powietrze. nie wiedziałam ze potrzebuje az tak dużo wody , że to kwiatek wodny. podlewałam go co 2 dni. Bałam się go "przelać", tak jak to jest złe, dla większości kwiatków. I wiedze, że tu był mój BŁĄD
Czy teraz jak bedę więcej podlewac mam szansę że się uratuje??
|
na FB
oraz Blog |
|
|
|
 |
Jasieńka

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 13:44
|
|
|
powinien się uratować był przy kaloryferze i trochę się mu spaliły końcówki ale widzę że jest ładny że ci rośnie ma młode pędy nie jest źle podlewaj mu tak jak ci napisałam i będziesz widziała czy wypuszcza nowe z korzenia powinno być ok będziesz widziała co się z nim robi daj znać za parę tygodni czy obstał
|
_________________ moje prace
http://kapotarz.fotosik.pl/albumy/303836.html
schematy różne
http://kapotarz.fotosik.pl/albumy/305417.html |
|
|
|
 |
JJka
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 14:21
|
|
|
szydełko, Dzięki bardzo za radę. Będę podlewać codziennie do podstawek!
I trzym kciuki żeby sie udało , bo obecnie jest trochę bardziej żółty (łodygi od góry) niż na tym zdjęciu (ono było robione jakiś czas temu) .
A jeśli... (tak hipotetycznie pytam ) niestety całe łodygi zżółkną i uschną... <tfu tfu tfu - trzy razy przez lewe ramię > ... to czy jest jakaś możliwość, aby go uratować, np. odcinając całe łodygi (?) żeby sie odrodził na nowo z korzenia??
|
na FB
oraz Blog |
|
|
|
 |
Jasieńka

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
zonieczka
Użytkownik aktywny Monika

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 45 Dołączyła: 03 Wrz 2008 Posty: 790 Skąd: madryt
|
Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 14:44
|
|
|
JJka, dla pewnosci mozesz sobie obciac 2 lub 3 lodygi i wlozyc korona do wody niebawem powinny pojawic sie korzonki i wtedy do ziemi
i tak jak szydelko duzo wody nie zaluj mu
moja mama trzyma go w tym ozdobnym zelu (mozna go dostac w kwiaciarniach) wiec on caly czas ma wilgotno
trzymam kciuki napewno Ci się uda go uratować
|
_________________ ---------------------------------
http://www.zonieczka.fotosik.pl/
 |
|
|
|
 |
JJka
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 15:24
|
|
|
| zonieczka napisał/a: | | i wlozyc korona do wody |
że co?? a co to za "fiku - miku" ?? poważnie koroną do wody?? tak się rozmnaża??
| zonieczka napisał/a: | | ozdobnym zelu (mozna go dostac w kwiaciarniach) |
mam go, kupiłam to sobie na tych samych targach, bo mi sie spodobał, ale zastanawiałam się, do czego to wykorzystać... (bo u mnie w domciu prawie same drzewka bonsai) teraz już wiem
dzięki Wam Dziewczyny jak nie wiem co...
zaraz jak wrócę do domu zabieram sie za "udzielanie pierwszej pomocy" papiruskom
może mi sie uda.
podpowiedzcie mi jeszcze jedno: zraszać czy nie? (papiruski oczywiście, nie ozdobny żel )
buzia
|
na FB
oraz Blog |
|
|
|
 |
Mao
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 13 razy Wiek: 59 Dołączyła: 06 Maj 2006 Posty: 1321 Skąd: Toruń
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 15:33
|
|
|
JJka, he he tak do góry nogami korzenie puszcza od liści w swoim życiu rozmnożyłam już tak dziesiątki papirusów.Mój też czasami przyżółknie jak wyjeżdżam na kilka dni ,obcinam to co zeschnie ale zawsze wypuszcza nowe liście.
Teraz zostawiam papirusa w wiadrze z wodą jak wyjeżdżam ,a codziennie nie chce mi się go podlewać więc kupiłam większą osłonkę bez odpływu i leję tam wody aż doniczka się zanurzy i mam spokój bo on lubi mokre "nogi" u nas popularnie na niego mówi się pijak i tak już rośnie 5 lat
|
_________________ Albumy:
http://mao1.fotosik.pl/albumy/66848.html
http://picasaweb.google.com/Mao.maosia1
Bloguję: http://szydelkownia.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
zonieczka

Kraj:

|
|
|
|
 |
zonieczka

Kraj:

|
Wysłany: Śro 22 Paź, 2008 17:20
|
|
|
JJka, jak Twój papirus???
żyje???
|
 |
| Ostatnio zmieniony przez zonieczka Śro 22 Paź, 2008 17:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JJka
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Czw 23 Paź, 2008 11:18
|
|
|
zonieczka, no niestety.. papiruski OBA! "odeszły z tego świata"...
ale nie tylko one, straciłam również jedną miniaturkę palemki... którą posiadałam od 1,5 roku.
ale już wiem, co było tego powodem.
Ogólnie brak wody - przesuszyłam... niestety
a tak na prawdę, to powodem był mój wiosenny generalny remont mieszkania, i wymiana starych powojennych kaloryferów na nowe...
i trudno w to uwierzyć, ale przez to w moim mieszkaniu zrobiło się naprawdę nie tylko ciepło, ale i sucho! (jeszcze od lata nie zamknełam okna, ani na chwilę - cały czas mam uchylone okno, nawet w nocy :/ )
Przez to padła mi ta palemka, która miała sie dobrze w zeszłym sezonie grzewczym...
Teraz musze zraszać wszystkie kwiaty codziennie, a przedtem wystarczyło co 2-3 dni...
Na razie przygotowuje się do reorganizacji...
kupiłam już porządny nawilżacz powietrza, którego nazwałąm już R2D2 (artuditu ) z powodu podobieństwa do pewnego robocika , robi on różne rzeczy: nawilża, jonizuje, i wydaje jakies fale... które nie wiem do czego służą... itp... niestety nie pierze i nie gotuje... ale ma ładny wyświetlacz i nawet pilota..
kolejny etap.... to kupienie ponownie papirusków... i troskliwe dbanie o to aby miał duuuużo wody...
nie omieszkam zastosować Waszych rad, zwłąszcza tej Twojej Zonieczka, i włoże do tego ozdobnego żelu...
jeśli nie znajdę papiruska w sprzedazy gdzieś w pobliżu, to skusze się na sprzedaż internetową...
tylko czy aby to bezpieczne dla kwiatka taka przesyłka?
czy któraś korzystała z tego typu sprzedaży?? (pytam oczywiście o kwiaty)
|
na FB
oraz Blog |
|
|
|
 |
zonieczka

Kraj:

|
Wysłany: Czw 23 Paź, 2008 12:15
|
|
|
bardzo mi przykro z tego powodu
strasznie nie lubię jak cos zlego dzieje sie z moimi kwiatkami a po tegorocznych wakacjach w Polsce i przez to opieką jaką otoczyła moje kwiatki moja koleżanka straciłam dwie draceny i prawie zalała mi stroczyka "bo on biedny tak mial sucho"
mam nadzieje że nawilzacz im pomoze
|
 |
|
|
|
 |
pinnii
Użytkownik małomówny Barbara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 06 Lis 2006 Posty: 53 Skąd: dolnoślaskie
|
Wysłany: Pią 24 Paź, 2008 10:02
|
|
|
JJka, mogę wysłać Tobie młody z korzonkami papirus moje Gg 4222862
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 22 |
|
|