|
Co robicie podczas szydełkowania? |
| Autor |
Wiadomość |
Madzia

Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 26 razy Wiek: 56 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
zonieczka
Użytkownik aktywny Monika

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 45 Dołączyła: 03 Wrz 2008 Posty: 790 Skąd: madryt
Medale: Brak
|
Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008 20:52
|
|
|
Standardowo szydełkuję przy telewizorze. Tylko zawsze mam problem jak moja druga połówka pyta "WIDZIAŁAŚ TO???"
Chociaż ostatnio jednak zdarzyło mi się robić:
* w samochodzie na trasie Hiszpania- Polska - Hiszpania, nawet choroba lokomocyjna nie zadziałała co przy czytaniu książek jej się zdarza,
* nad wodą gdy mój przyszły mąż walczył z rybami
* w górach , czekałam aż on się skończy wspinać na skałę a potem z niej zejdzie
Sama jestem ciekawa gdzie jszcze zatargam za sobą robótki 
|
_________________ ---------------------------------
http://www.zonieczka.fotosik.pl/
 |
| Ostatnio zmieniony przez zonieczka Czw 18 Wrz, 2008 20:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Wiek: 48 Dołączyła: 03 Mar 2006 Posty: 522
|
Wysłany: Pią 19 Wrz, 2008 08:22
|
|
|
Audiobooki się kupowało z Gazetą Wyborczą np. Ja mam z tej czarnej serii kilka płyt. I słuchowiska z Agaty Christie. Poza tym ściągam anglojęzyczne z projektu librivox.org Nie używam emula itp., nie jestem fanką piracenia - skoro są niedrogie słuchanki do kupienia. Archiwalne numery za ludzkie pieniądze widziałam na Dworcu Zachodnim w Warszawie i na allegro.
|
|
 |
Gusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 17 razy Wiek: 50 Dołączyła: 09 Sty 2006 Posty: 394
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 19 Wrz, 2008 09:34
|
|
|
Najczęściej szydełkuję i drutuję przy telewizorze, ogólnie coś musi po prostu grać i wcale nie muszę oglądać. Zdarzyło mi się szydełkować:
1. w samochodzie podczas jazdy,
2. na rybach (mąż łowił, dziecię malowało widoczki),
3. w pracy ( w szufladzie zawsze leży jakaś zakamuflowana robótka, zwłaszcza, gdy wiem, że szefa nie będzie).,
4. podczas rozmowy z teściową u niej w ogrodzie (mają wiatę drewnianą, cudowne miejsce nawet w trakcie upałów do szydełkowania)
Na drutach robię tylko w domu, jakoś już tak mam, że szydełko jest bardziej poręczne przy wyjazdach, a druty kompletnie nie.
|
_________________ Pozdrawiam wszystkich  |
|
|
|
 |
seremity
Milczek

Kraj:

Pomogła: 7 razy Wiek: 41 Dołączyła: 28 Lis 2005 Posty: 28 Skąd: Łódź-Warszawa
|
Wysłany: Pią 19 Wrz, 2008 09:36
|
|
|
audiobooki na cd można kupić w niektórych księgarniach stacjonarnych (np Empik) oraz w wielu netowych... ceny są bardzo różne od 13 zł (Quo vadis) do 70 (Nowe przygody mikołajka) zależy to w dużej mierze od wydawnictwa i ten sam tytuł może mieć różnice w cenie 20 zł
Wadą tej formy sprzedaży jest konieczność zapłacenia za przesyłkę płyty przy zamawianiu przez net.
Można także kupić audiobooki w formacie mp3 do samodzielnego ściągnięcia. Jedyny działający sklep, o którym wiem, że w ten sposób sprzedaje to http://www.nexto.pl/ Kupowałam tam i wszystko było ok... niestety oferta nie jest za duża
W jakimś artykule wyczytałam, że ma się otworzyć kolejny taki sklep http://audioteka.pl/ ale jak narazie jeszcze nie działa, a był zapowiadany na wrzesień...
Warto się też rozejrzeć za biblioteką dla niewidomych, oni mogą mieć nie tylko audiobooki, ale także książki nagrywane jeszcze na kasety magnetofonowe...
A teraz bardziej na temat
Podczas szydełkowania najczęściej słucham audiobooków lub radia. Jak jestem u mamy to oglądam telewizję (sama telewizora nie posiadam). Jak jeszcze miałam wykłady na studiach to namiętnie szydełkowałam na wykładach a nawet na niektórych ćwiczeniach :wesolek: a mimo tego wynosiłam z tych wykładów całkiem niezłe notatki
Poza tym oczywiście w pociągu i wszędzie gdzie się da jeżeli przewiduje możliwość czekania (np. u lekarza) 
|
_________________ Pozdrawiam wszystkich z Warszawy
Mój blog robótkowy: http://robotkowaseremity.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
bean
Gaduła ;) Beata

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 76 razy Wiek: 58 Dołączyła: 29 Lut 2008 Posty: 5131 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Pią 19 Wrz, 2008 09:52
|
|
|
Nie będę niestety oryginalna: też szydełkuję przy TV. Rozsiadam się wygodnie w MOIM fotelu i I oczywiście tak mam zorganizowany "warsztat pracy", że wszystko co może się przydać mam pod ręką + oczywiście kawusia, którą piję namiętnie.
Z tymi audiobookami to super pomysł!!! Kiedyś dosłownie pochłaniałam książki zarywając noce a ostatnio czytam tylko kilka w roku Dzięki za podpowiedź 
|
_________________ BLOG
schematy z których korzystałam
pinterest |
|
|
|
 |
szajka
Użytkownik aktywny szajka

Kraj:

Pomogła: 4 razy Wiek: 42 Dołączyła: 04 Sty 2008 Posty: 660 Skąd: Warszawa-Jelonki
|
Wysłany: Pią 19 Wrz, 2008 10:49
|
|
|
ja tez z reguły słucham telewizora. A staram sie robic jak tylko mam okazje. Na drutach teraz robie i w fotelu niestety sie nie mieszcze bo mam boki doc wysokie wiec na podlodze sobie moszcze gniazdko. Z reguly jak zobacze ze mam szanse i lapie za druty to ledweo kilka oczek zrobiee a zaraz ktos cos chce (czyt. dzieci) Xawery uwielbia kraść i rozwijać mi kłębki, albo wyciaga druty z robotki o zgrozo.
ale z tymi audiobookami to rzeczywiscie super pomysl. Wlasnie znalazlam NeilaGaimana, tylko akurat wyczyscilam konto ostatnio, ale moze w przyszlym miesiacu sobie zamowie. I Foresta Gumpa bo ksiazka o wiele ciekawsza niz film. no i ponad 5h sluchania, super 
|
_________________ http://handmadeearings.blogspot.com - kolczyki
http://szajka.multiply.com/ - mój Multiply
http://picasaweb.google.com/mrs.szaya
http://galeria.animalia.pl/neva123 - moja malutka koteczka  |
|
|
|
 |
agnieszkamat
Użytkownik aktywny aga

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 1 raz Wiek: 57 Dołączyła: 24 Mar 2007 Posty: 364 Skąd: Lubin
|
|
|
|
 |
Madzia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
szajka

Kraj:

Pomogła: 4 razy Wiek: 42 Dołączyła: 04 Sty 2008 Posty: 660 Skąd: Warszawa-Jelonki
|
|
|
|
 |
guzanna
Użytkownik średnioaktywny

Pomogła: 14 razy Wiek: 69 Dołączyła: 05 Paź 2007 Posty: 287 Skąd: Biecz
|
Wysłany: Sob 20 Wrz, 2008 10:34
|
|
|
Radio i TV jak większości z Was towarzyszy mojemu dzierganiu. W podrózy również, ale niezbyt wydajnie, bo uwielbiam ogladać krajobrazy! Sydełkuję też w czasie konferencji w szkole za barykadą z torebki położonej na stole, żeby się zbytnio władzy w oczy nie rzucać. Zastanawiam się też, czy dzierganie w niektórych sytuacjach nie jest poczytywane za nietakt. Przecież na nudnych posiedzeniach- w ukryciu- rozwiązuje się krzyżówki lub czyta prasę/książki, które wyłączją świadomość z uczestnictwa w tym, co wokół się odbywa. Dzierganie nie absorbuje słuchu i świadomości. Niektórym trudno zrozumieć naszą podzielność uwagi. 
|
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2008 12:15
|
|
|
guzanna, masz rację. Ja np. non-stop lubię mieć coś w rękach, nie zaskakuje to mojej "ślubnej" rodziny, natomiast moja mama uważa, ze gdy ktoś przychodzi na kawę, nie wypada przy nim nawet zerkać w stronę kosza z robótkami, nie mówiąc o trzymaniu ich w rękach. A przecież robienie prostego ściągacza na drutach nie wymaga nawet patrzenia na robótkę, o zajmowaniu głowy nie mówiąc.
Dlatego dziergam na swoim terenie i choć mam w torebce zawsze jakąś robótkę, wiem, że mogę ją wyjąć na poczcie, u dentysty czy u ślubnej babci (babci męża), ale na pewno nie przy mojej mamie, która, o dziwo, jest sama dziergaczką.
|
|
 |
Beata T
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 18 Sie 2008 Posty: 2494 Skąd: okolice Warszawy
|
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2008 16:44
|
|
|
Natura kobieca jest taka że wykonuje wiele czynności na raz
Ja na razie szydełkuje bardzo pomału ( początkująca )no ale na rowerze stacjonarnym i przy TV ale za nic mi się nie udaje przy komputerze 
|
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2008 18:10
|
|
|
A ja właśnie robię na drutach czapkę córeczce i tak sobie podczytuję forum 
|
|
 |
szajka

Kraj:

|
|
|
|
 |
Trusia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008 13:51
|
|
|
Szajka, właśnie zrobiłam dla swojej panny Mogę Ci przepis dać, bo uniwersalny Wpadnij na mojego bloga http://szydelkowa.blox.pl/ - już piszę schemacik 
|
|
 |
szajka

Kraj:

|
|
|
|
 |
danuta_50
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 18 Lut 2006 Posty: 1020 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008 21:15
|
|
|
szajka, Można też prościej zrobić czapkę.Nabrać tyle oczek na obwód głowy i ściegiem prawo ,lewo wykonać do żądanej wysokości .Mając wszystkie oczka na drucie zbierać (przerabiać)po dwa oczka jednocześnie.(np.z 50 oczek zostaje 25)Przerobić parę razy (prawa strona oczkami na prawo ,lewa oczkami lewymi)Jeszcze raz przerobić dwa oczka naraz(zostanie ok 12,13o.)Pozostałe oczka zebrać nitką i ściągnąć.Jeśli masz mało wełenki można wprowadzić paseczki innego koloru.Może mało fachowo opisałam ale zawsze chętnie odpowiem na inne pytania by wyjaśnić bardziej zrozumiale.
|
|
|
|
 |
bean
Gaduła ;) Beata

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 76 razy Wiek: 58 Dołączyła: 29 Lut 2008 Posty: 5131 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
szajka

Kraj:

|
|
|
|
 |
Madzia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
nutinka
Użytkownik aktywny Nutinka

Kraj:

Pomogła: 15 razy Dołączyła: 24 Lis 2007 Posty: 605 Skąd: Toruń
|
|
|
|
 |
lisiczka
Użytkownik małomówny

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 59 Dołączyła: 26 Mar 2006 Posty: 88 Skąd: Łęczna
|
Wysłany: Sob 27 Wrz, 2008 16:50
|
|
|
Ciekawe, bardzo ciekawe, ze tez tak wiele ludzików ma takie same pomysly na zorganizowanie sobie czasu.
Tak najlepiej przed telewizorem, albo i na trenażerku obowiazkowa porcja ruchu:-), i dobrze jeszcze wtedy sluchac radia, takie 3 w 1
|
|
|
|
 |
Beata T
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 18 Sie 2008 Posty: 2494 Skąd: okolice Warszawy
|
Wysłany: Pon 29 Wrz, 2008 14:42
|
|
|
Tylko szkoda że taki mały wybór jest tych audiobooków bo na nowości w takim wydaniu to jeszcze sporo trzeba będzie czekać 
|
|
|
|
 |
seremity
Milczek

Kraj:

Pomogła: 7 razy Wiek: 41 Dołączyła: 28 Lis 2005 Posty: 28 Skąd: Łódź-Warszawa
|
Wysłany: Pon 29 Wrz, 2008 20:56
|
|
|
Ano wybór strasznie mały, ale za to sobie człowiek lektury szkolne odświeży, że hej 
|
_________________ Pozdrawiam wszystkich z Warszawy
Mój blog robótkowy: http://robotkowaseremity.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 35 |
|
|