Przesunięty przez: Natalia Sob 04 Lut, 2012 19:05 |
Maszyny dziewiarskie |
| Autor |
Wiadomość |
blush
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 02 Maj, 2014 20:08
|
|
|
Cześć koleżanki mam taki zgryz mianowicie - zaczęłam robić tył i przód rozpinanego cardiganu na mojej jednopłytówce razem i teraz chciałam zrobić dziury na pachy czyli jakby ten prosty kawałek podzielić na 3 części. I szczerze to nie wiem jak to zrobić jak chcę wyłączyć jedną igłę z pracy to siłą rzeczy robi się dziurka i nitka przeskakuje nad tą dziurką więc to sensu nie ma. Jak to zrobić czy to w ogóle idzie wykonać na takiej maszynie zdaje mi się że gdzieś to widziałam ale nie wiem gdzie i tak dumam już drugi dzień a robota stoi. Może jakaś znawczyni tematu pomoże Natalko tak się ładnie teraz uśmiecham w twoim kierunku 
|
|
 |
chmurcia
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pią 02 Maj, 2014 22:01
|
|
|
Witam. Myślę, że musisz każdą część robić z osobnej nitki. Ja tak robiłam kiedyś na maszynie jedno płytowej Moda. Ela
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 33 razy Wiek: 71 Dołączyła: 05 Lut 2007 Posty: 1078 Skąd: ŚLĄSK
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 03 Maj, 2014 09:21
|
|
|
witaj
oczywiście jest to wykonalne
możesz zrobić to na dwa sposoby
- dzielisz robótkę na 3 części :przód tył i przód , zaznaczasz sobie markerem /nitką lub pętelką/ w innym kolorze i 2 części igieł czyli 1 przód i tył wysuwasz do góry robisz jeden przód nastepnie do pozycji przacy dosuwasz plecy robisz plecy i na koniec dosuwasz przód i robisz przod
czy to jest jasne???
--robisz dzianinę zaczynajac od przodu , wykonujesz listewkę na guziczki i robisz przód następnie niezdejmując z maszyny robisz tył i dalej drugi przód zakańczasz prace listewka z dziurkami
ta dzianina jest wykonywana od boku doboku , jedynie po skonczonej pracy trzeba dorobic listewke lub ściągacz do dołu sweterka
---mozesz rowniez zronic sweterek z 3 czesci odzielnie jak pisała chmurcia
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 33 razy Wiek: 71 Dołączyła: 05 Lut 2007 Posty: 1078 Skąd: ŚLĄSK
|
Wysłany: Sob 03 Maj, 2014 09:22
|
|
|
witaj
oczywiście jest to wykonalne
możesz zrobić to na dwa sposoby
- dzielisz robótkę na 3 części :przód tył i przód , zaznaczasz sobie markerem /nitką lub pętelką/ w innym kolorze i 2 części igieł czyli 1 przód i tył wysuwasz do góry robisz jeden przód następnie do pozycji pracy dosuwasz plecy robisz plecy i na koniec dosuwasz przód i robisz przód
czy to jest jasne???
--robisz dzianinę zaczynając od przodu , wykonujesz listewkę na guziczki i robisz przód następnie nie zdejmując z maszyny robisz tył i dalej drugi przód zakańczasz prace listewka z dziurkami
ta dzianina jest wykonywana od boku doboku , jedynie po skończonej pracy trzeba dorobić listewkę lub ściągacz do dołu sweterka
---możesz również zrobić sweterek z 3 częsci oddzielnie jak pisała chmurcia
to druga metoda od boku
|
| Ostatnio zmieniony przez Natalia Sob 03 Maj, 2014 09:36, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
blush

Kraj:

|
Wysłany: Sob 03 Maj, 2014 20:05
|
|
|
Hmm no a jeśli ja zaczęłam od dołu? Bo właśnie w tym tkwi problem, że ja już powinnam teraz robić podkrój pachy ps. Bardzo dziękuję za rady 
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Sob 03 Maj, 2014 22:31
|
|
|
no przecież Ci napisałam --- pierwsza metoda
całość robisz w jednej łacie aż do pachy! nastepnie dzielisz prace na 1.przód 2 tył 3 przod.
Z lewej strony wysuwasz do pozycji najwyższj wszystkie igły , zostawiasz tylko z prawej strony przód/na rysunku3/ i go robisz jak skonczysz do pozycji pracy spychasz igły tyłu/na rysunku 2/ , czyli plecy i robisz plecy , robisz podkroje pach i lecisz do gory
jak skonczysz robisz przód /na rysunku 1/z lewej strony! jasniej juz nie da sie wytłumaczyc 
|
| Ostatnio zmieniony przez Natalia Nie 04 Maj, 2014 20:40, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
chmurcia
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Sob 03 Maj, 2014 23:02
|
|
|
Ja na Modzie robiłam tak jak narysowała Natalia, tylko kładąc na podłodze 3 motki wełny i każdą nitkę na odpowiednie igły przerabiałam w tym samym rzędzie wszystkie 3 części na raz , oczywiście po wygubieniu potrzebnych oczek.Ela
|
|
|
|
 |
blush

Kraj:

|
Wysłany: Nie 04 Maj, 2014 09:09
|
|
|
Ahaaa jezki nie załapałam sorki. Ja ciągle myślę o tych zapadkach żeby coś kombinować ok już jarzę. 
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 04 Maj, 2014 10:34
|
|
|
ufffff 
|
|
|
|
 |
blush

Kraj:

|
Wysłany: Pon 05 Maj, 2014 14:56
|
|
|
sorki ostatnio mam problem z jarzeniem 
|
|
 |
dopletka
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 02 Lip, 2014 09:03 powitanie
|
|
|
witam wszystkie forumowicz
od niedawna jestem posiadaczką maszyny dopleta 382
na razie przy Waszej pomocy próbuję uruchomić moją maszynkę, średnio mi to wychodzi buuu
tylko cieniutką włóczkę ciągnie, chyba zacznę od porządnego nakremowania i odezwę się póź niej 
|
|
|
|
 |
dopletka
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Sob 05 Lip, 2014 08:50
|
|
|
mam pytanie do użytkowniczek doplety: jaką grubość wełny maksymalnie ciągnie wam maszyna, oczywiście żeby dzianinka była luźna a nie zbita ??
pozdrawiam
|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
dopletka
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 10 Lip, 2014 01:05
|
|
|
hej
stronka jest super, niestety nie dotyczy doplety dziś skończyłam szycie więc jutro odpalam drugą płytę
a tak w ogóle czyżby ten wątek obumierał... szkoda 
|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
|
|
|
|
 |
mania240577
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 30 Lip, 2014 23:13
|
|
|
Witam
śledzę Wasze forum już od dłuższego czasu ale dopiero dziś się zalogowałam ponieważ stałam się przed kilkoma godzinami posiadaczką Doplety 382 i tu moja wielka prośba o pomoc w zdobyciu instrukcji obsługi w języku polskim.
Po prześledzeniu chyba wszystkich wątków wiem , że jedna z Pań posiada takową ale link podany nie działa i nie mogę zlokalizować tej użytkowniczki na forum ( nie potrafię pewnie )
Moja wielka prośba do Pani Natalii o pomoc w odnalezieniu tej instrukcji.
Będę oczywiście próbowała poradzić sobie z maszyną według instrukcji Pani Natalii zamieszczanych na forum ale instrukcja po polski byłaby bardzo przydatna.
z góry bardzo dziękuję za pomoc
|
|
|
|
 |
wyrosnieta11
Użytkownik aktywny wyrosieta11

Kraj:

Pomogła: 3 razy Wiek: 40 Dołączyła: 29 Kwi 2008 Posty: 353 Skąd: Piława Górna
|
Wysłany: Czw 30 Paź, 2014 23:03
|
|
|
czy ktos moze mi podpowiedziec jakiej grubosci wloczke mozna stosowac do Veritas 360? nigdzie nie moge znalezc jaki jest rozstaw igiel w takiej maszynie :/ znalazlam gdzies ze niby ta maszyna ma 180 igiel na kazdej z plyt ale powiem szczerze ze nic mi to nie mowi 
|
_________________ http://picasaweb.google.com/wyrosnieta11 |
| Ostatnio zmieniony przez wyrosnieta11 Czw 30 Paź, 2014 23:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1904 Skąd: Tarnów
|
|
|
|
 |
wyrosnieta11

Kraj:

|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 05 Lis, 2014 09:48
|
|
|
| wyrosnieta11 napisał/a: | czy ktos moze mi podpowiedziec jakiej grubosci wloczke mozna stosowac do Veritas 360? nigdzie nie moge znalezc jaki jest rozstaw igiel w takiej maszynie :/ znalazlam gdzies ze niby ta maszyna ma 180 igiel na kazdej z plyt ale powiem szczerze ze nic mi to nie mowi  |
Na tej stronie blogowiczka tłumaczy jaka włóczka do jakiej maszyny jest odpowiednia, może coś znajdziesz o Twojej http://asjaknits.blogspot...a-czesc_29.html
|
| Ostatnio zmieniony przez japoneczka01 Śro 05 Lis, 2014 14:55, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
wyrosnieta11

Kraj:

|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 05 Lis, 2014 14:54
|
|
|
Podaję link z kursami na filmikach jak robić na maszynach dziewiarskich http://www.bond-america.c...elp_topics.html
|
| Ostatnio zmieniony przez japoneczka01 Czw 06 Lis, 2014 17:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
HARCERZ
Milczek DOROTA

Kraj:

|
Wysłany: Nie 01 Lut, 2015 22:23
|
|
|
Droga Natalio kupiłam maszynę dziewiarską Brother c 380 ale niestety nie mam instrukcji i nigdy wcześniej nie robiłam nic na maszynach tylko ręcznie. Starałam się dotrzeć do opisu działania i zasad robienia na tej maszynie ale niestety nic nie znalazłam i maszyna od 4- miesięcy stoi nieuruchomiona a ja jestem coraz bardziej zdruzgotana i załamana że nic z tej inwestycji nie będzie:(. Proszę o radę i wskazówki od czego zacząć i jak poznać i rozpracować tę maszynę by moc tworzyć wełniane cudeńka. Pozdrawiam
|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 02 Lut, 2015 07:46
|
|
|
wyrosnieta11 link poprawiony
HARCERZ Czy na pewno dobrze napisałaś nr typu maszyny? Nie chodzi czasem o 830?
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 02 Lut, 2015 15:48
|
|
|
Harcerz czy czytałaś dział o maszynach tam w poscie tlumaczę krok po kroku jak zacząć
Jeśli cos jest niejasne oczywiście pomogę ,napisz jeszcze skąd jesteś?
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 33 |
|
|