Przesunięty przez: Natalia Sob 04 Lut, 2012 19:05 |
Maszyny dziewiarskie |
| Autor |
Wiadomość |
chmurcia
Milczek

Kraj:

Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 20:08
|
|
|
Tak. Chodziło mi o ten wzór, i widzę że jedynie mogę zrobić go ręcznie. chciała bym jeszcze się spytać czy można na maszynie (Brother KH840/KR830) zrobić tak,że np. robię przód swetra gładko i jednocześnie robię pliskę ściągaczem? Nie chcę za bardzo sama eksperymentować żeby coś nie zepsuć. Elżbieta
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 33 razy Wiek: 71 Dołączyła: 05 Lut 2007 Posty: 1078 Skąd: ŚLĄSK
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 18 Mar, 2012 22:00
|
|
|
niebardzo rozumie o co Ci chodzi, robisz przod konczysz go i spada on z maszyny wtedy zaczynasz robic pliske , mozesz robic kilka plisek jednoczesnie stosujac tzw przeprucie
|
|
|
|
 |
chmurcia
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pon 19 Mar, 2012 18:07
|
|
|
Witam. chodzi mi o to że np. zrobiłam ściągacz na 100 oczkach i teraz dalej chcę robić 90 oczek ścieg gładki ( oczka prawe lub lewe , zależy z której strony się patrzy) i przy tym 10 oczek ściągaczem ,który właśnie tworzył by pliskę. Czy tak można? Mam jeszcze jedno pytanie. Robię np. 2 rzędy na pierwszej płycie i następnie wszystkie oczka przerzucam ręcznie na drugą płytę. W jakiej pozycji powinny być igły na pierwszej płycie? Myślę, że w ten sposób właśnie zrobię żeberka tylko nie chcę połamać igieł i wolę spytać . Ela
|
|
|
|
 |
chmurcia
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pon 19 Mar, 2012 18:18
|
|
|
Jeszcze jedno, co to znaczy przeprucie?
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 33 razy Wiek: 71 Dołączyła: 05 Lut 2007 Posty: 1078 Skąd: ŚLĄSK
|
Wysłany: Pon 19 Mar, 2012 21:45
|
|
|
pytanie pierwsze ---oczywiscie mozna tak robic
pytanie drugie------to o czym piszesz to syzyfowa praca , mozna to robic majac przystawke wtedy przejedziesz i oczka same przeskocza z jednej plyty na druga , jesli chcesz robic przekladajac recznie oczka to musisz znowu po 2 rzedach przelozyc oczka na przednia plyte
przeprucie stosuje sie wtedy kiedy robimy kilka lub kilkanascie plisek , sciagaczy itd jednoczesnie czyli robimy sciagacz na 40 rzedow /ktory chcemy wszywac do swetrow mowa o robocie hurtowej/ robimy rzad przeprucia i znowu sciagacz ,40 rzedow i rzad przeprucia itd po zrzuceniu z maszyny mamy np. 20 sciagaczy i 19 rzedow przeprucia ,wypruwamy przeprucie - sciagacz odpada , i nastepny i nastepny .... bardziej jasniej niepotrafie tego wytlumaczyc
inaczej mowiąc jest to pusty rzad ktory ulega wypruciu
stosuje sie go glownie zeby zaoszczedzic czas przy produkcji hurtowej
|
| Ostatnio zmieniony przez Natalia Pon 19 Mar, 2012 21:55, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
rymuza
Milczek Dorota

Kraj:

|
Wysłany: Wto 20 Mar, 2012 08:17
|
|
|
Natalia, Witaj Natalio...
Czy mogę Cię prosić o pomoc , na forum napisałam że poszukuje instrukcji do maszyny dziewiarskiej Brother 830 , może Ty mi coś podpowiesz, gdzie mam szukać , sprawa jest dość pilna , może będę miała pracę na ta maszynę , a nie ukrywam że długo jej szukam.
pozdrawiam Dorota
|
_________________ pozdrawiam Dorota |
|
|
|
 |
rymuza
Milczek Dorota

Kraj:

|
Wysłany: Wto 20 Mar, 2012 08:19
|
|
|
chmurcia, Witaj Chmurciu, może masz po polsku instrukcje do maszyny Brother 840 i mogła byś mi przesłać poniosą wszelkie koszty, jeśli nie to może podpowiesz jak zacząć robotę na jednej płycie.
pozdrawiam Dorota
|
|
|
|
 |
rymuza
Milczek Dorota

Kraj:

|
Wysłany: Wto 20 Mar, 2012 08:41
|
|
|
kalina, Witaj Kalinko.
Wyczytałam że masz instrukcje do Brothera po polsku może mogła byś mi przesłać, poniose wszelkie koszty.
pozdrawiam Dorota
|
|
|
|
 |
rymuza
Milczek Dorota

Kraj:

|
Wysłany: Wto 20 Mar, 2012 08:50
|
|
|
elkasso, Witaj , gdzie znalazłaś te filmiki podaj linki , dzięki pozdrawiam Dorota
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
chmurcia
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 20 Mar, 2012 20:16
|
|
|
| rymuza napisał/a: | chmurcia, Witaj Chmurciu, może masz po polsku instrukcje do maszyny Brother 840 i mogła byś mi przesłać poniosą wszelkie koszty, jeśli nie to może podpowiesz jak zacząć robotę na jednej płycie.
pozdrawiam Dorota |
Witam. instrukcji po polsku na razie nie mam . jak będę miała to dam Ci znać. sama niewiele mogę pomóc, bo dopiero się uczę. Wejdż w google , you tube i wpisz maszynę która Cię interesuje. jest tam sporo filmików na różnych maszynach.
|
|
|
|
 |
rymuza
Milczek Dorota

Kraj:

|
Wysłany: Czw 22 Mar, 2012 14:08
|
|
|
| chmurcia napisał/a: | | rymuza napisał/a: | chmurcia, Witaj Chmurciu, może masz po polsku instrukcje do maszyny Brother 840 i mogła byś mi przesłać poniosą wszelkie koszty, jeśli nie to może podpowiesz jak zacząć robotę na jednej płycie.
pozdrawiam Dorota |
Witam. instrukcji po polsku na razie nie mam . jak będę miała to dam Ci znać. sama niewiele mogę pomóc, bo dopiero się uczę. Wejdż w google , you tube i wpisz maszynę która Cię interesuje. jest tam sporo filmików na różnych maszynach. |
Batdzo Ci dziękuje z aodpowiedź, tyrichę popatrzyłam ale mam problem ze zlożeniem 2 opłyty może jestem za głupia.
pozdrawiam
|
|
|
|
 |
chmurcia
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 22 Mar, 2012 20:41
|
|
|
Witaj Natalio.
Po pierwszych próbach na jedne płycie , zdobyłam wreszcie odpowiedni stół i zamontowałam drugą płytę. I zaczęły się schody. Wszystko ustawiłam równo, wyciągnęłam do pracy co drugą igłę, wszystkie przyciski ustawiłam jak nakazuje rysunek na instrukcji do robienia ściągacza . Gdy przesuwałam saneczki z prawej strony na lewą , saneczki utkwiły mi w igłach. Patrząc z góry w otwór gdzie wchodzi nitka , zauważyłam że igły z górnej płyty zaczepiają o boki tej metalowej części( tak jakby nie zdążyły się wycofać z pracy). Może wiesz co jest nie tak.
Pozdrawiam. Ela
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 22 Mar, 2012 21:05
|
|
|
wydaje mi sie ze masz zle ustawione płyty wzgledem siebie
|
|
|
|
 |
chmurcia
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 22 Mar, 2012 21:59
|
|
|
To co mam zrobić? na boki próbowała już przesuwać i nic to nie pomogło.
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 22 Mar, 2012 23:09
|
|
|
maszyna ma płyty ustawione wzgledem siebie pod katem 45stopni, czy taki kat masz ? maszya posiada rowniez gałke/gruszke/ ktora przy pokrecaniu rozsuwa i zsuwa płyty , zlokalizuj ja i delikatnie ruzsuń płyty tak by ustawienie pozwalalo swobodnie przesuwac wozki i nie blokowalo ich
|
|
|
|
 |
chmurcia
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pią 23 Mar, 2012 18:07
|
|
|
Wybacz Natalio, że ciągle zawracam Ci głowę, ale czekałam długo żeby mieć maszynę i chyba niestety kupiłam bubel. Myślę, że płyty są dobrze i problem nie tkwi w płytach, bo gdy rozłączę saneczki (dolne odstawiam) i tylko na górnej płycie używam saneczek z przykręconym łącznikiem, to po wysunięciu igieł do pozycji pracy i próbie przejechania igły zaczepiają o ten metalowy łącznik i nijak nie można przejechać nawet bez wełny. żeby z tego wyjść bez połamania igieł muszę odkręcić łącznik od górnych saneczek. Może wiesz co jeszcze jest tego przyczyną, bo jednak jeszcze się łudzę , że nie będę musiała jej wyrzucić .
pozdrawiam. Ela
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 23 Mar, 2012 19:01
|
|
|
a odkrec łacznik i przykrec tylko te czesc ktora sluzy do pracy na jednej płycie ,mozliwe ze ten łacznik jest uszkodzony, moze zle przykrecasz te czesc a maszyna jest dobra
podam Ci numer tel na pw łatwiej moze sie pozrozumiemy
|
| Ostatnio zmieniony przez Natalia Pią 23 Mar, 2012 19:22, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
elaO
Milczek elaO

Kraj:

|
Wysłany: Nie 13 Maj, 2012 12:08 dopleta
|
|
|
| Lete napisał/a: | Witam, widzę, że temat trochę podupadł i chyba nikt już nie zagląda ;-(
Dostałam od męża Dopletę 382. Wygląda za sprawną, ale... no właśnie. Czeskiego nie kumam, pisałam do jednej z użytkowniczek o przetłumaczoną instrukcję, ale nadal czekam na chociażby odpowiedź. Ręce aż mnie świerzbią, żeby coś spróbować zrobić, ale jak? Natalia, jesteś jeszcze? Pomożesz? Helpunku!  |
Witam, mam ten sam problem, dostałam maszynę dopleta - 2 płytową, bez instrukcji. Po czesku niestety nic nie rozumiem. dawno temu robiłam na modzie i sprawiało mi to wiele radości i satysfakcji. Dziś chętnie wróciłabym do tego zajęcia tym bardziej że mam już 5 wnuczek, więc jest dla kogo robić. Jeżeli ktoś to czyta to bardzo proszę o pomoc
|
_________________ elaO |
|
|
|
 |
Jadzia
Milczek

Kraj:

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 05 Maj 2007 Posty: 34
|
|
|
|
 |
chmurcia
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012 18:51
|
|
|
Witam Cię Natalio i wszystkich tu zaglądających po długiej przerwie, spowodowanej latem, ogrodem i wakacjami. Idą długie wieczory co pozwala teraz poświęcić czas na robótki. Już zaczęłam. Udało mi się zrobić tył i przody sweterka, ale żeby nie było tak słodko nastąpiła przeszkoda. Mianowicie nie bardzo wiem jak obliczyć spuszczanie oczek żeby zrobić ładną główkę rękawa. podam konkretny przykład. 20 oczek=6 cm , 20 rzędów= 3,5 cz. Ilość centymetrów które muszę uzyskać po skosie główki aby wszyć np. w przód wyrobionej pachy musi mieć 24 cm. Jeśli możesz to podaj mi przykład jak można wyliczyć oczka i rzędy aby mi wychodziła ładna główka. Pozdrawiam. Elżbieta
|
|
|
|
 |
chmurcia
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012 18:56
|
|
|
Witam. Jadziu miałaś rację. Właśnie ta część była popsuta. przez lato nic nie robiłam, ale teraz już działam. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Elżbieta
|
|
|
|
 |
chmurcia
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012 22:09
|
|
|
Zapomniałam napisać, że do wykonania główki mam 90 oczek.
|
|
|
|
 |
Bozenta
Milczek

|
Wysłany: Czw 25 Paź, 2012 20:21
|
|
|
Witam!
Bardzo proszę o instrukcję obsługi do maszyny Veritas 360 ( w języku polskim).
Mam tę maszynę, ale nie mam instrukcji.
|
|
|
|
 |
elakwasn
Milczek

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 13 razy Wiek: 68 Dołączyła: 28 Sie 2010 Posty: 28 Skąd: Stargard
|
Wysłany: Czw 25 Paź, 2012 22:07
|
|
|
Witaj
Proszę bardzo, wysyłam na PW. Pozdrawiam.
|
_________________ Ela |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 32 |
|
|