Przesunięty przez: maranta Pon 30 Lip, 2007 19:36 |
Rozne Torty- przepisy |
| Autor |
Wiadomość |
Andzelika
Milczek

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 49 Dołączyła: 16 Sty 2006 Posty: 49 Skąd: Śrem
Medale: Brak
|
Wysłany: Czw 20 Paź, 2011 15:28
|
|
|
kobietki, jesteście zdolne ! ja od niedawna piekę biszkopty bo to dla mnie najtrudniejsze ciasto. Słabo mi wyrasta. Czytałam wasze przepisy chyba za dużo mąki dawałam i przez to był ciężki. Zaraz idę spróbować zrobić nowy z waszego przepisu.
A z ilu jaj robicie biszkopt na dużą blaszkę żeby przekroić na pół ??
|
_________________ sprzedam przepiękne świnki morskie - długowłose - peruwianki Zapraszam na stronę:
www.magiczna-czern.bloog.pl
 |
|
|
|
 |
we_st
Użytkownik b. aktywny Weronika

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 40 razy Wiek: 58 Dołączyła: 06 Mar 2007 Posty: 1690
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 63 razy Wiek: 53 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 7646
|
Wysłany: Wto 04 Wrz, 2012 16:16
|
|
|
Tort cappucino
Przepis na biszkopt (na mała foremke)
Przygotuj sobie tortownicę. Posmarować masłem lub margaryną (najlepiej trzymajac w ręce kawałek tłuszczu, następnie posypać tartą bułka) nadmiar bułki wysypujemy. Nagrzewamy sobie piekarnik. Ja piekę w 180 st Celsjusza w piekarniku gazowym to jest na 3. Piekarnik się grzeje to bierzemy sie za biszkopt
Skladniki
-1 szkl cukru pudru 250ml
-1 szkl maki pszennej
-1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 5 jesli małe to 6 jajek
- 1 budyn smietankowy
Całe jajka ubic z cukrem około 15 minut mikserem na małych obrotach (chodzi o wtrzepanie duzej ilości powietrza)
Następnie małymi porcjami dodajemy make z proszkiem do pieczenia i budyn. Niektóre gospodynie nawet mówia, ze tę faze mieszaja łyzka. Ja robie to robotem ale na tych najnizszych obrotach.
Piekę biszkopt od włożenia około 30 minut. Pod koniec pieczenia lekko uchylam piekarnik i sprawdzam patyczkiem jak wchodzi i wychodzi suchy z ciasta konczymy pieczenie. Jesli sa jakies grudki na patyczku trzymamy jeszcze z 5 minut. Otwieram piekarnik i zostawiam w piekarniku biszkopt. Jesli robimy biszkopta wieczorem spokojnie zostawiamy go do naturalnego wystygniecia na cala noc.
Dobrze jest zrobic sobie biszkopt 1 dzien wczesniej. Przeschnie i jest lepszy. On lekko klapnie około 1-1,5 cm nie przejmujemy sie tym, tak ma byc.
Skłądniki na krem
2 paczki cappucino orzechowego
700 ml smietany kremówki 30-tki
szklanka mleka
zelatyna... w przepisie jest 2 łyzeczki ale patrzymy jaka mamy żelatynę. Jesli wg przepisu na opakowaniu jest 4 łyzeczki na 0,5 Litra musimy wziąść co najmniej 4-5 łyzeczek do naszego kremu.
1 cappucino przeznaczamyna poncz do nasączania. Zalewamy je 0,5L gorącej wody i czekamy az wystygnie.
Drugie cappucino mamy do kremu. Szklanke mleka grzejemy az bedzie gorące nastepnie wylaczamy i rozprowadzamy w niej nasza żelatynę. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smietanę ubijamy dodajesz drugą paczkę cappucino całą. Ja dosypuję jeszcze 2 łyzki cukru bo mi się wydawał mało słodki krem. Na sam koniec dajemy wystudzone mleko z żelatyną która powinna juz lekko się ścinać. Wymieszac go . Jesli żelatyna się jednak nie zaczęla ścinac ja wlewam to mleko mieszam całość i jeśli robimy to w garnku wkładam cały ten krem z garnkiem do lodówki. Zagladam do niego co 10-15 minut. Jak krem zaczyna się ścinać ma konsystencje lekko ścisłą bierzemy go i z biszkoptem zaczynamy przekładanie.
Tort ja rozkrajam na 4 warstwy. Spokojnie mozemy go rozkroic takze na 3 częsci jeśli nie mamy w tym wprawy, tez bedzie dobrze. Do jednej warstwy mozemy dolozyc drzem.Moze byc wisniowy. Mogą być powidła śliwkowe. Co tam mamy.
Ja do kremu wykorzystałam wisnie z nalewki. Mozemy wykorzystac owoce, mogą byc rodzynki zalane wrzącą wodą i po 5 minutach odlane,zeby zmiękły. Mogą być płatki migdałowe. Mogą być wiórki kokosowe. Co tam akurat mamy pod ręką.
Torta 1-sza warstwe kładziemy nasaczamy 1-sza paczka cappucino wystudzoną ciasto zmienia kolor na czekoladowy jak równo nasaczymy. Potem kładziemy krem i kolejna warstwe. Ponownie nasączamy. Krem. Ostatnia warstwa nasaczamy smarujemy kremem. Podobnie boki całe wokoło otaczamy kremem. Mozemy obsypac kakao dla ozdoby. Górę dekorujemy sobie jak juz tam uważamy. Układasz napis jaki potrzebujemy.
Jeżeli tort ma być gotowy na sobote, to:
Biszkopt przygotowujemy sobie i pieczemy w czwartek.
Krem robimy w piatek i calość skladamy także w piatek, wtedy niech 1 dzien postoi w lodówce to ładnie złapie forme w lodówce.
Mam nadzieje ze dobrze Wam się uda.
Smacznego!!!!
|
_________________ Moje Picassa
Moje Robótkowanie |
| Ostatnio zmieniony przez ciapara Wto 04 Wrz, 2012 16:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Runa
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 29 Sty 2009 Posty: 2014
|
Wysłany: Wto 04 Wrz, 2012 19:41
|
|
|
Brzmi smacznie może spróbuję bo nigdy nie robiłam tortów zawsze kupuję bo łatwiej a że mam znajomą właścicielkę piekarni to płacę tylko za śmietanę
|
|
|
|
 |
ciapara
ciapara

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 63 razy Wiek: 53 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 7646
|
Wysłany: Wto 04 Wrz, 2012 20:37
|
|
|
Runa, niezły układ. Tego torta ostatnio robilam dla znajomej na urodzinki córki. Zachwyt wzbudzil nie powiem A ten biszkopt zawsze mi sie udaje. Pomyslałam ze podzielę się z Wami tym przepisem...
|
_________________ Moje Picassa
Moje Robótkowanie |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|