|
niechciana drabinka pod pachami |
| Autor |
Wiadomość |
Maugorzata
Milczek

Kraj:

Autor tematu Dołączyła: 07 Cze 2010 Posty: 4
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 19 Wrz, 2011 16:11 niechciana drabinka pod pachami
|
|
|
Witam,
zrobiłam sweter robiony od góry w jednym kawałku. Problem na jaki natrafiłam to nieładna drabinka pod pachą, która pojawia się choćbym nie wiem jak ściśnięte w tym miejscu oczka robiła.
Opis wygląda tak: przerób 51 o i umieść marker, przerób kolejne 53 oczka na rękaw i pracując tylko na tych 53 oczkach przerób 3 rzędy, zakończ rękaw, ponownie przyłącz nitkę i przerób kolejne 94 o... dalej mniej istotne.
bardzo brzydko wyszło mi to przyłączanie nitki (zupełnie nie umiem tego robić na drutach) więc znalazłam sposób taki, że nie przerabiałam tych rękawków osobno, tylko po przerobieniu 3 rzędów całego sweterka zamknęłam robótkę tam gdzie powinny być rękawy i dalej przerabiałam na okrągło bez odcinania włóczki. mimo to, pod pachą zrobiła się drabinka (wysoka na jakieś 4 rzędy) która też wstrętnie wygląda.
teraz chcę zrobić ten sweterek z dłuższym rękawem i zastanawiam się jak uniknąć tych wstrętnych dziur. jakie wy macie na to sposoby.
jakby co, tu link do sweterka na ravelry: http://www.ravelry.com/patterns/library/lady-kina
Bardzo proszę o jakąkolwiek podpowiedź.
Pozdrawiam M.
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Maugorzata
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pon 19 Wrz, 2011 22:34
|
|
|
taka drabinka, jak przy sprutym oczku a oczko sprute nie jest, tylko się tak dziwnie rozciąga...
zdjęcia nie zrobię, bo już to jakoś pozaszywałam żeby wyglądało jako-tako 
|
|
|
|
 |
anpar
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Dołączyła: 30 Lis 2007 Posty: 802
|
|
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 73 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011 10:32
|
|
|
| anpar napisał/a: | | trudno bez zdjecia sobie wyobrazić ale rozumiem że zrobiłaś od góry regla? i pod pachami wyszła ci jakas dziura? bo też nie bardzo wiem |
Ja też myślałam o takiej dziurze.
Ja ją po prostu zaszywam i nie jakoś takoś tylko wygląda to zupełnie fajnie.
eż tak myślę, że chodzi o dziurę pod pachą.
Ja po prostu zaszywam,
ale tak jakoś tylko ładnie
Zobacz jak to wygląda na fotce
Czytałam, że Mao tak joś od razu zbiera te oczka.
Może nie dokładnie przeczytałam 
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
Mao
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 13 razy Wiek: 59 Dołączyła: 06 Maj 2006 Posty: 1321 Skąd: Toruń
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011 14:44
|
|
|
W swetrze robię najpierw kadłubek ,oczka rękawa zostawiam na dodatkowej żyłce.
Kiedy łączę przód z tyłem pod pachami dodaję 2-3 oczka zakładam tam marker ,zwykle dzielę tak by 2 oczka były od strony przodów ,1 oczko od strony tyłu.
Kiedy zrobię sweter zabieram się za rękawy i nie pracuję np.na 53 oczkach( jak w opisie)
tylko 58 ,bo po prostu na tych oczkach dodanych na pachę nabieram dodatkowe oczka rękawa.
Dodawałam 3 oczka pod pachą i na tych oczkach , na rękawy dodatkowo dobieram 5 właśnie po to by nie powstawały dziury ,czasami żeby ładniej to wyglądało w następnym rzędzie pierwsze i ostatnie oczko z tych dodanych gubię czyli przerabiam 2 razem , liczba zmniejsza się do 3 dodanych czyli w ostateczności pracuję na 56 oczkach.
Nie wiem czy to jasne ,czy o to chodziło i czy nie namieszałam ,ale ja nie mam dziur i nic nie zszywam.
Czasami oczka podczas przerabiania trzeba przekręcić by ładniej wyglądały
|
_________________ Albumy:
http://mao1.fotosik.pl/albumy/66848.html
http://picasaweb.google.com/Mao.maosia1
Bloguję: http://szydelkownia.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
jogi45
Użytkownik średnioaktywny drutująca

Kraj:

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 31 Sty 2010 Posty: 200 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011 14:54
|
|
|
Ja robię podobnie. Jak zaczynam przerabiać rękaw to oprócz oczek które już mam na drucie przetabiam dodatkowo ze 2 oczka z tych co tworzą niby dziurę pod pachą, przed połączeniem przodu i tyłu dodaję po oczku z każdej strony i w pierwszym rzędzie przerabiam je razem po to by nie powstała dziura na lączeniu. Pod pachą na środku montuję marker który przydaje się jak trzeba rękaw zwężać ale nie jestem pewna czy nie powinien być ze 2-3 oczka przesunięty do przodu. Pierwszy sweter nie wyszedł idealnie ale i tak jest moim ulubionym.
|
_________________ jogi. http://forum.miau.pl/view...hp?f=1&t=158226
 |
|
|
|
 |
kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011 15:39
|
|
|
| Mao napisał/a: | | na rękawy dodatkowo dobieram 5 właśnie po to by nie powstawały dziury |
Małgosiu myślę, że się nie obrazisz,
ale należałoby dodać, że te dodatkowe oczka dobierasz po stronie kadłuba sweterka czy bluzki
po to właśnie, aby nic nie zszywać i żeby nie powstała dziura.
Ja wolę otwór ten zszyć,
ponieważ większość rękawów w tego rodzaju bluzkach robię ze szwem. 
|
Barbara |
|
|
|
 |
Mao
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Pomogła: 13 razy Wiek: 59 Dołączyła: 06 Maj 2006 Posty: 1321 Skąd: Toruń
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011 15:53
|
|
|
Basia pewnie że się nie obrażę , im więcej wyjaśnień tym bardziej jasne
No powiedzmy ,bo czasami zakręcić tak potrafimy ,że ło oo oo
Ja robię rękawy na okrągłym drucie bez zszywania ...no nie cierpię zszywać ,ostatnio wszystko robię tak by nie używać igły.
jogi45, ja też tam umieszczam marker ,ale dokładnie na środku pachy ,czyli u mnie po 2 oczkach dobranych jeżeli patrzymy na opis wyżej ,rzeczywiście wypadnie jakby o 1 oczko bliżej przodu.
|
_________________ Albumy:
http://mao1.fotosik.pl/albumy/66848.html
http://picasaweb.google.com/Mao.maosia1
Bloguję: http://szydelkownia.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Maugorzata
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011 16:42
|
|
|
Drogie Panie, dzięki wielkie za nieocenioną pomoc.
Będę kombinować z dodawaniem oczek wg pomysłu Mao gdzieś na anglojęzycznej stronie znalazłam sposób taki, żeby zrobić te dwa łączące oczka przekręcone i taką próbkę sobie zrobiłam, drabinki nie ma, ale przy przerabianiu rękawa na okrągło nadal robi się dziura więc podejrzewam, że patent z dodaniem oczek się sprawdzi.
Bo ja też jestem z tych co to nie lubią zszywać, a w ogóle to głównie robię na szydełku a drutów się dopiero uczę, dlatego też dziękuje za wszelkie podpowiedzi 
|
|
|
|
 |
gabrysia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 15 razy Dołączyła: 03 Sty 2006 Posty: 688 Skąd: Ruda Śląska
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 05:57
|
|
|
ja związuję nitką po 2 oczka z każdej strony rękawa i robię dalej Po zakończonej pracy nitkę usuwam i oczka są niepowyciągane. Mało eleganckie ale skuteczne. Drugi sposób: po 2 oczka przekładam jak warkocz i też jest ok, choć przy grubszej włóczce jest lekkie zgrubienie, jak to przy warkoczu.
|
|
|
|
 |
marzenatejs
Użytkownik średnioaktywny szydełkiem i drutami

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 27 Lis 2009 Posty: 126 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2011 21:23
|
|
|
zaraz ...to znaczy ,ze te rękawki robicie na drutach z żyłką? na okrągło jak skarpety ,tak? bo jak tak to może się rozciąga to oczko dlatego ,ze jest za długa zyłka ? tak kombinuję nie wiem czy dobrze bo nie robiłam takiego sweterka
|
_________________ Pozdrawiam Marzena |
|
|
|
 |
kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 22 Wrz, 2011 03:29
|
|
|
| marzenatejs napisał/a: | | rękawki robicie na drutach z żyłką? na okrągło jak skarpety ,tak? |
TAK
|
Barbara |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 25 |
|
|