|
męski sweter |
| Autor |
Wiadomość |
Kejti
Milczek

Kraj:

Autor tematu Pomógł: 6 razy Wiek: 45 Dołączył: 18 Mar 2010 Posty: 19
Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 18 Mar, 2011 20:20 męski sweter
|
|
|
Witam, chciałabym zrobić taki sweter mam do niego opis ale jest w jakimś obcym języku - hiszpański, portugalski albo coś podobnego warkocze to jakos zrobię, ale proszę powiedzcie co to za wzór pozostały swetra? to tzw. ryż? jak tzwzrobić by był efekt takich kwadracików? domysliłam się z opisu ze zrobiony na drutach nr 11. proszę powiedzcie mi z jakiej włóczki mam go zrobić by był taki efekt grubego swetra? niekoniecznie to muszą być druty nr 11 ale zależy mi własnie na takim grubym swetrze, proszę o rady jaka włóczka się nada i sweter będzie długiej żywotnosci z góry dziękuję
|
|
|
|
 |
marzenatejs
Użytkownik średnioaktywny szydełkiem i drutami

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 27 Lis 2009 Posty: 126 Skąd: Piekary Śląskie
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
marzenatejs
Użytkownik średnioaktywny szydełkiem i drutami

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 27 Lis 2009 Posty: 126 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: Sob 19 Mar, 2011 23:28
|
|
|
Cienka nie jest fakt i mało wydajna też .To może z Puchatki ale ta z kolei na 4,5 druty
|
_________________ Pozdrawiam Marzena |
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Nie 20 Mar, 2011 11:32 Re: męski sweter
|
|
|
| Kejti napisał/a: | | domysliłam się z opisu ze zrobiony na drutach nr 11. proszę powiedzcie mi z jakiej włóczki mam go zrobić by był taki efekt grubego swetra? niekoniecznie to muszą być druty nr 11 |
Druty nr 11, to niekoniecznie są to druty o średnicy 11 mm, bo nie wiadomo jaka to numeracja. Jeśli to amerykańska to wygląda tak:
US Size 0 = 2.00mm
US Size 1 = 2.25mm
US Size 1.5 = 2.50mm
US Size 2 = 2.75mm
US Size 2.5 = 3.00mm
US Size 3 = 3.25mm
US Size 4 = 3.50mm
US Size 5 = 3.75mm
US Size 6 = 4.00mm
US Size 7 = 4.50mm
US Size 8 = 5.00mm
US Size 9 = 5.50mm
US Size 10 = 6.00mm
US Size 10.5 = 6.50mm
7.0mm
US Size 11 = 8.00mm
US Size 13 = 9.00mm
US Size 15 = 10.00mm
Jeśli chcesz taki bardzo gruby sweter, to może z podwójnej nitki. A może tu coś znajdziesz http://club.osinka.ru/topic-58216
|
_________________ https://picasaweb.google.com/100423251002105837923/MojePraceMyWorks#
http://picasaweb.google.com/adamalaxxx
http://picasaweb.google.com/lenusiaa |
|
|
|
 |
irenka10
Użytkownik b. aktywny irenka10

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 37 razy Wiek: 56 Dołączyła: 02 Mar 2008 Posty: 1722 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Nie 20 Mar, 2011 13:46
|
|
|
Robiłam ostatnio meski sweter duzy rozmiar z włoczki 5 dkg 80 m drutami nr 8 fajnie wyszedł włoczki weszło 60 dkg .Tylko przy robotce sciegiem ryzowytm trzeba wziasc pod uwage ze wiecej włoczki wejdzie
|
_________________ irenka |
|
|
|
 |
Kejti
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pon 28 Mar, 2011 16:27
|
|
|
dzięki dziewczyny za pomoc, robię z Alpiny na drutach nr 5 jednak to nie wychodzi tak jak chciałam ( a raczej mój mąż ) jeśli ten sweter mi wyjdzie to myślę, że następny zrobię z podwójnej nitki, żeby był taki guby, dzięki
|
|
|
|
 |
Kejti
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Sob 24 Wrz, 2011 18:55 problem ze swetrem cd.
|
|
|
Dziewczyny zrobiłam sweter inspirowany ww wzorem, ale coś nie jest tak-marszczy się przy pachach. Nie wiem czy jest to spowodowane tym, ze rękawy są za szerokie czy coś z przodem swetra jest coś nie tak. Robiłam przód i rękawy na prosto bez żadnych wcięć. Proszę doradźcie jak mogę uratować ten sweter? czy faktycznie jak zrobię węższe rękawy to automatycznie przód ładniej będzie się układał czy zdecydować się na desperacki krok i spruć połowę swetra i zrobić rękawy z wcięciem (zresztą nie wiem czy by i tak mi to wyszło bo nigdy nie robiłam swetra dlatego wybrałam metodę na prosto bo wydawała mi się łatwa). przesyłam fotki 
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
Gagu
Milczek

Kraj:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 28
|
Wysłany: Nie 25 Wrz, 2011 21:43
|
|
|
oryginał tez jest robiony "na prosto". Moim zdaniem jeśli zrobisz węższe rękawy będzie lepiej.
|
|
 |
zorza
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 20 razy Wiek: 52 Dołączyła: 17 Lut 2010 Posty: 342 Skąd: Bieruń St
|
Wysłany: Nie 25 Wrz, 2011 22:03
|
|
|
Mam takie pytanie: to jest sweter dla ciebie czy dla jakiegoś pana?
Ja tam wielkim znawcą nie jestem ale w/g zdjęcia to wydaje mi się, że jest za dużo przodu(za szeroki w okolicach pach),jednakże mogę się mylić. 
|
|
|
|
 |
Kejti
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2011 10:59
|
|
|
hej dzięki za podpowiedzi. Sweter jest dla mojego męża. Robiłam go cały czas prosto-nie taliowałam i myślałam, ze jak w ten sposób zrobię to wtedy prosto będzie zrobić rękawy i po sprawie ale jednak nie ;( jak przymierzałam w trakcie robienia to wydawało się, że na szerokość w wszystko jest ok, jednak zaczęło się tak źle układać, gdy dodałam rękawy no i w ogole jest sztywny. no nic trzeba pruć. W takim razie jak najlepiej zrobic podkrój pachy? czy wystarczy np. ująć w jednym rzędzie z 10 o.(liczbę podałam przykładową) i potem dziergać już prosto? bo boję się tych rękawów z główką bo jak czytam opisy to trochę czarna magia poproszę o najprostszy sposób robienia rękawa. z góry dziękuję
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2011 15:45
|
|
|
| Gagu napisał/a: | | oryginał tez jest robiony "na prosto". Moim zdaniem jeśli zrobisz węższe rękawy będzie lepiej. |
Może i na prosto, tylko zwróć, proszę uwagę na to, jak jest zrobiona góra rękawów, a co za tym idzie góra całego swetra. Rękawy zachodzą aż do "kołnierza" i przez zszycie ich z tyłem i przodem trzymają całość w ryzach. Jednym słowem te szwy nie pozwalają na wyciąganie się ramion. To jest tak jak w raglanie, właściwie ten wykrój niewiele się od niego różni.
| Kejti napisał/a: | wydawało się, że na szerokość w wszystko jest ok, jednak zaczęło się tak źle układać, gdy dodałam rękawy no i w ogole jest sztywny. no nic trzeba pruć. W takim razie jak najlepiej zrobic podkrój pachy? czy wystarczy np. ująć w jednym rzędzie z 10 o.(liczbę podałam przykładową) i potem dziergać już prosto? bo boję się tych rękawów z główką bo jak czytam opisy to trochę czarna magia poproszę o najprostszy sposób robienia rękawa. z góry dziękuję |
Sztywność to już zależy od włóczki, może jeszcze wzięłas za małe druty.
Trudno rozpisać Ci sposób ujmownia podkroju pach i robienia główki rękawa jak nie zna się liczby oczek. Napewno nie można ujmować ileś tam oczek i dalej prosto. trzeba ujmować stopniowo, np. 1x4o, 1x3, 2x2o, 3x1o, potem prosto do góry. Ale jak jest gruba włóczka, to te ilości mogą być za duże do ujęcia, może trzeba będzie bez 1x4o. Główkę rękawa formujesz podobnie do pach, a potem nie robisz prosto, ale co drugi rząd ujmujesz po 1o, a na zaokrąglenie znów więcej. trudno tak pisać z głowy.
Szkoda, że nie wkleiłas tutaj kompletu opisów, bo tam coś można by wywnioskować. No i napewno jest tam wykrój.
|
_________________ https://picasaweb.google.com/100423251002105837923/MojePraceMyWorks#
http://picasaweb.google.com/adamalaxxx
http://picasaweb.google.com/lenusiaa |
|
|
|
 |
zamia
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 47 razy Dołączyła: 22 Paź 2010 Posty: 663
|
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2011 16:55
|
|
|
Kejti
sprawdź,czy obwód pachy jest taki sam jak szerokość rękawa-musi być taki sam wymiar.
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 26 |
|
|