RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
[szydełko] jaki kordonek
Autor Wiadomość
Minnetaki 
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Medale: Brak

Wysłany: Nie 18 Gru, 2011 20:51   [szydełko] jaki kordonek

Witajcie, mam robić serwetkę dla koleżanki na prezent, więc chcę żeby wszystko było super. W gazetce Diana Robótki mam wzór serwetki i napisane jest przy pozycji Materiał: kordonek Coats Aida 5 (100% bawełny, dł. 195 m/50 g). W Lublinie nie znalazłam takiego kordonka niestety, czy mogę zastosować zamiennik z Ariadny i który będzie najlepszy. Czy nie wpłynie to na efekt końcowy? To ma być prezent na 40 urodziny, zrobiłam takie wielkie halo z mojej nowej pasji jaką jest szydełko, więc naprawdę nie chciałabym dać plamy. Napiszcie czy wy sugerujecie się tym co gazeta podaje czy patrzycie tylko aby grubość nitki pasowała.

plus minus  Kto ocenił?

M. 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 35 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Nie 18 Gru, 2011 21:12   Re: jaki kordonek

Minnetaki napisał/a:
Witajcie, mam robić serwetkę dla koleżanki na prezent, więc chcę żeby wszystko było super. W gazetce Diana Robótki mam wzór serwetki i napisane jest przy pozycji Materiał: kordonek Coats Aida 5 (100% bawełny, dł. 195 m/50 g). W Lublinie nie znalazłam takiego kordonka niestety, czy mogę zastosować zamiennik z Ariadny i który będzie najlepszy. Czy nie wpłynie to na efekt końcowy? To ma być prezent na 40 urodziny, zrobiłam takie wielkie halo z mojej nowej pasji jaką jest szydełko, więc naprawdę nie chciałabym dać plamy. Napiszcie czy wy sugerujecie się tym co gazeta podaje czy patrzycie tylko aby grubość nitki pasowała.

jak weźmiesz cieńszy to wyjdzie mniejsza serwetka Smile
możesz pokazać wzór serwetki ?

w moim mieście jest Wink
http://hobbycentrum.pl/pr...5-9926,252.html

ja lubię ten kordonek, ale czytałam ,ze niektórym nie pasuje ze względu na sztywność ! i pewnie przez to trudniej nim robić...

ten jest też fajny Smile
http://zamotane.pl/pl/p/C...aly-nr-001/3130
ale cieńszy

plus minus  Kto ocenił?

Ostatnio zmieniony przez M. Nie 18 Gru, 2011 21:16, w całości zmieniany 2 razy  

Minnetaki 
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Nie 18 Gru, 2011 22:15   

Dzięki za szybką odpowiedź, jutro wieczorem wstawię zdjęcie i wykres tej patchworkowej serwety. Nie mam pojęcia czy mi będzie sztywna nitka odpowiadała. Do tej pory robiłam nićmi firmy Ariadna 10 g/65 m (bardzo miękka nitka) oraz 100 g/525 m (sztywniejsza). Czy Aida jest bardziej sztywna od tej Ariadny 100 g/525 ? Pozdrawiam i życzę dobrej nocy cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?

M. 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Nie 18 Gru, 2011 22:55   

Minnetaki napisał/a:
Dzięki za szybką odpowiedź, jutro wieczorem wstawię zdjęcie i wykres tej patchworkowej serwety. Nie mam pojęcia czy mi będzie sztywna nitka odpowiadała. Do tej pory robiłam nićmi firmy Ariadna 10 g/65 m (bardzo miękka nitka) oraz 100 g/525 m (sztywniejsza). Czy Aida jest bardziej sztywna od tej Ariadny 100 g/525 ? Pozdrawiam i życzę dobrej nocy cmoknięcie

love nie znam ariadny, nigdy z niej nie robiłam ...

ale z wszystkich nitek jakimi robiłam Aida jest najsztywniejsza,
zalecana jest do frywolitek Smile...

ale jak mocno "dziurawa" serweta to z cieńszej może nie być efektowna cmoknięcie

choć bardziej stawiam na reklamę Wink w gazecie Aidy Wink

plus minus  Kto ocenił?

Ostatnio zmieniony przez M. Nie 18 Gru, 2011 23:00, w całości zmieniany 1 raz  

Minnetaki 
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Wto 20 Gru, 2011 18:21   

Hej, wczoraj jednak nie zajrzałam tutaj, bo pracowałam do późna, ale dzisiaj zamieszczam zdjęcie tej serwety oraz schemat, gdyby ktoś chciał zrobić również. Serweta jest wymiaru 80 cm x 80 cm i składa się z 16 kwadratów połączonych ze sobą. Patrząc na zdjęcie nie sądzę, żeby bardzo sztywna nitka była dobrym wyborem. Co Wy o tym sądzicie? Co do gazetek typu Diana lub Sandra rzeczywiście mogą promować określonych firm kordonki, bo to dziwne, że ani razu nie spotkałam się z firmą Ariadna. Poradźcie mi jakim kordonkiem robiłybyście tę serwetę?

plus minus  Kto ocenił?

borutka63 
Użytkownik aktywny
borutka

Kraj:
Poland

Pomogła: 6 razy

Wysłany: Wto 20 Gru, 2011 19:59   

Minnetakija bym robiła z muzy ariadna bo wzór jest dosyć gęsty i będzie delikatniejsza ja głownie robie z muzy serwety i obrusy a czasami z maxi jest trochę grubsza

plus minus  Kto ocenił?

Makarbella 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 18 razy

Wysłany: Wto 20 Gru, 2011 21:05   

Ja bym wzięła włóczkę Miya. Albo Perle, ostatnio wprowadzono dużo nowych kolorów.

plus minus  Kto ocenił?

Minnetaki 
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Wto 20 Gru, 2011 21:09   

Dziękuję za radę. Ja jestem dopiero początkująca i zrobiłam w swoim życiu tylko 5 serwetek, teraz jestem przy 6 i nie mam jeszcze wyczucia, jaką nitką osiągnę jaki efekt. Szkoda, że w dziale "Chwalimy się" nie ma mowy o tym jaka nitka i jakie szydełko zostały użyte przy konkretnym dziele. Byłoby to bardzo pomocne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z szydełkiem, a nie mają wśród swoim znajomych nikogo kto się tym zajmuje i coś doradzi.

plus minus  Kto ocenił?

Makarbella 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 18 razy

Wysłany: Wto 20 Gru, 2011 21:26   

Powiem szczerze a przewrotnie, że jak dla mnie całe szczęście, że te informacje nie są podane Smile Dzięki temu, jeśli nawet "odgapię" sobie jakiś wzór czy pomysł, to użyję innej nitki i będę mieć rzecz podobną a mimo to oryginalną. Nie martw się doborem nitki. Zawsze możesz zrobić próbkę i ocenić czy tobie samej podoba się robótka z tej konkretnej nitki czy nie. No, i zawsze masz nas, jeśli tylko zapytasz - dostaniesz kilka...set podpowiedzi hopla Toć masz zarejestrowanych na tym forum prawie 6 tysięcy znajomych, bo jesteś jedną z nas!

plus minus  Kto ocenił?

M. 
Użytkownik b. aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Wto 20 Gru, 2011 23:07   

Minnetaki, też polecam zrobienie próbki, łatwo wtedy zorientować się jaki wyjdzie rozmiar ... i czy to Cię zadowoli Smile

nie wygląda na to żeby ta serwetka wymagała grubszego kordonka Smile)
cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?

Ostatnio zmieniony przez M. Wto 20 Gru, 2011 23:08, w całości zmieniany 1 raz  

Magda2702 
Użytkownik aktywny

Pomogła: 4 razy

Wysłany: Śro 21 Gru, 2011 09:38   

Ja polecem nici Filo di scocia 450m/100g. Jest ładnie skręcona, lekko błyszcząca i bardziej miękka od Ariadny.

plus minus  Kto ocenił?

Minnetaki 
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Śro 21 Gru, 2011 18:10   

Dziękuję Wam wszystkim za radę. Na tym forum jeszcze nigdy się nie zawiodłam i rzeczywiście tak jak napisała Makarbella naprawdę mam kilkaset znajomych tutaj, które służą mi radą i dobrym słowem. Skorzystam z propozycji Magdy i użyję Filo di Scocia. O efekcie końcowym napiszę. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu