Szkółka |
Autor |
Wiadomość |
MAGDAKAZ2
Milczek

Kraj:

Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 09 Lut, 2009 16:27
|
|
|
Hej dziewczyny!
Nie wiem jak zrobic: 2 oczka zdjąc razem na prawo, 1o.p, przeciągnąc przez nie zdjete o.
Prosze pomózcie!
|
|
|
|
 |
Olena
Milczek

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 11 Mar 2008 Posty: 29
|
Wysłany: Pią 06 Mar, 2009 17:51 przerabianie na okrągłym drucie
|
|
|
Witam
Bardzo proszę o wskazówkę jak przerabiać oczka na okrągłym drucie żeby nie układały się na skos?
|
|
|
|
 |
igawroc
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
|
|
|
 |
Olena
Milczek

|
Wysłany: Pią 06 Mar, 2009 21:10 Dziękuję!
|
|
|
Okazuje się że robiłam po heretycku idlatego tak mi wychodziła robótka na okrągłym drucie. W takim razie gdy robi się dookoła tylko prawe trzeba łapać nitkę od przodu a nie ze środka?
Pozdrawiam
|
|
|
|
 |
igawroc
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Sob 07 Mar, 2009 07:56
|
|
|
Dokładnie tak
Ja wolę określenie, że robisz po europejsku Brzmi o wiele lepiej prawda? 
|
_________________ Michaś 
 |
Ostatnio zmieniony przez igawroc Sob 07 Mar, 2009 07:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
betichw
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 42 Dołączyła: 03 Lip 2007 Posty: 244 Skąd: Jawor
|
Wysłany: Pią 13 Mar, 2009 15:52
|
|
|
dziewczyny! robilam tak jak podpowiedziala mi Stora, ale wtedy na brzegu miedzy pierwszym i drugim oczkiem mam taka brzydka dziurke duza widoczna a moze nie powinnam pod pacha robic juz tymi angielskimi, tylko od poczatku do konca przerabiac normalnie???? bo na brzegu przerabialam oczkami angielskimi(ostatnie oczko spuszczalam, a pierwsze przerabialam od tylu na prawo), zeby wyszedl taki lancuszek. ja sie zastrzele!!!
|
_________________ Zapraszam na mój blog:
http://betichw.blogspot.com/
Czlowiek jest wielki
nie przez to, co posiada,
lecz przez to, kim jest,
i nie przez to, co ma,
lecz przez to,czym
dzieli sie z innymi..
dziękuję!!! |
|
|
|
 |
Olena
Milczek

|
Wysłany: Nie 15 Mar, 2009 11:58
|
|
|
Ja robię tak, że w rzędzie poprzedzającym gubienie oczek na wkrój pachy nie przerabiam ostatniego oczka , po odwróceniu robótki pierwsze zakańczam normalnie. Może będziesz je musiała "ustawić" tak żeby wyszedł łańcuszek.
|
|
|
|
 |
jarzebinka82
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 07 Lip, 2009 02:09 Ogromny problem - ścieg francuzki
|
|
|
Witam serdecznie! Jak napisałam w temacie - za nic w świecie nie potrafię zrozumieć jak się robi tenże ścieg Opanowałam już warkocz, ściągacze i sporo innych ściegów, ale z tym nijak nie mogę sobie poradzić. Poprostu wychodzą mi z jednej strony oczka prawe, z drugiej - lewe. Czy problem może się brać z tego, że nie mam w zwyczaju obracać robótke?? Jak sobie z tym poradzić?? Błagam miłe Panie o pomoc, gdyż ten ścieg jest potrzebny do wielu ciuszków, które chciałabym zrobić. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam cieplutko!
|
|
|
|
 |
irenka10
Użytkownik b. aktywny irenka10

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 37 razy Wiek: 55 Dołączyła: 02 Mar 2008 Posty: 1722 Skąd: Podkarpacie
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 07 Lip, 2009 12:32
|
|
|
Witaj .PO pierwsze to jak robisz nie odwracajac robotki na okragło ? w sciegu francuskim robi sie cały czas oczka prawe zarowno w rzedach parzystych jak i nieparzystych .To jest bardzo prosty wzor skoro opanowałas inne napewno zrobisz i ten .Pod warunkiem ze bedziesz odwracac robotke i robic cały czas oczka prawe mowiac potocznie z prawej i lewej strony .Mam nadzieje ze cos pomogłam ,jezeli nie pytaj .Powodzenia
|
_________________ irenka |
|
|
|
 |
bogusia1255
Użytkownik aktywny bogusia1255

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Wiek: 69 Dołączyła: 23 Lis 2008 Posty: 544 Skąd: Czerwonak k/Poznania
|
Wysłany: Wto 07 Lip, 2009 22:16
|
|
|
Jarzębinka wydaje mi się że piszesz o robieniu dookoła w tym układzie żeby zrobić wzór francuski musisz zaznaczyć sobie początek robótki i przerabiać jeden rząd prawe oczka( i od zaznaczenia) drugi rząd lewe oczka dalej powtarzać pierwszy i drugi rząd.
|
_________________ Moje prace-różne.
Zapraszam do obejrzenia. |
|
|
|
 |
jarzebinka82
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 08 Lip, 2009 08:29 leworęczna :/
|
|
|
Dzieńdoberek Jeszcze nic nie próbowałam robić na okrągło. Ja poprostu przerabiam oczka prawym i lewym drutem na przemian. Na ogół spotykałam się z opisami "rzędy parzyste przerabiać jak schodzą z drutu", więc nie było problemu. Może to, że ciągle się łapie na tym, że zapomniałam obracać robótkę bierze się z tego, że jestem leworęczna. W każdym razie z tego co rozumiem, wystarczy, że robiąc na przemian rząd prawych i lewych oczek osiągnę ścieg francuski?? Dziękuję bardzo serdecznie za pomoc! 
|
|
|
|
 |
bogusia1255
Użytkownik aktywny bogusia1255

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Wiek: 69 Dołączyła: 23 Lis 2008 Posty: 544 Skąd: Czerwonak k/Poznania
|
Wysłany: Śro 08 Lip, 2009 13:37
|
|
|
Jeżeli nie robisz na okrągło to musisz robić z prawej i lewej strony cały czas oczka prawe,przepraszam za zamieszanie ale tak zrozumiałam twój opis.
|
_________________ Moje prace-różne.
Zapraszam do obejrzenia. |
|
|
|
 |
betichw

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 42 Dołączyła: 03 Lip 2007 Posty: 244 Skąd: Jawor
|
Wysłany: Sob 05 Wrz, 2009 11:49
|
|
|
nie wiem czy była, ale znalazłam fajną stronkę wyjaśniającą jak zrobić wiele "drutowych rzeczy"
http://www.ehow.com/how_2...e-knitting.html
|
_________________ Zapraszam na mój blog:
http://betichw.blogspot.com/
Czlowiek jest wielki
nie przez to, co posiada,
lecz przez to, kim jest,
i nie przez to, co ma,
lecz przez to,czym
dzieli sie z innymi..
dziękuję!!! |
|
|
|
 |
katarin74

Kraj:

Pomogła: 7 razy Wiek: 51 Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 215
|
Wysłany: Czw 24 Wrz, 2009 19:36
|
|
|
Mam może banalne pytanie, ale od dawna zastanawiam się nad tym. Umiem robić na drutach, ale... Podobno jest jakiś sposób zaczynania robótki, żeby bez względu na wzór nie wykręcała się na niechciane strony. Mam z tym olbrzymi problem. Przeważnie kombinowałam ze ściągaczem albo wybierałam wzór, żeby nie mieć z tym problemu. Może wiecie, jak się to robi? Błagam o pomoc 
|
_________________ Moje prace:
http://katarin74.fotosik.pl/albumy/427873.html
http://katarzyna1974.fotosik.pl/albumy/707940.html
 |
|
|
|
 |
Pijanka
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 14:50
|
|
|
Witajcie, jestem początkująca i na drutach potrafię zrobić jedynie szalik:)
Mam pytanie, być może, że głupie: czy można zrobić rękawiczki jednopalaczaste na drutach z żyłką jeśli nie mam krótkich drutów? Czy druty z żyłką służą do zupełnie czego innego?
|
|
|
|
 |
Pyziulka
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 16 razy Wiek: 41 Dołączyła: 01 Sie 2009 Posty: 501 Skąd: Toruń
|
Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 16:34
|
|
|
Pijanka, druty z zyłką mi służą do... wszystkiego na nich dziergam nawet rzeczy "na prosto" Spokojnie możesz dziergać na nich rękawiczki - polecam sposób "magic loop" - sprawdź np na youtube jak to wygląda.
|
_________________ "Życie chwilą obecną nie jest łatwe, życie przyszłością absurdalne, a życie przeszłością niemożliwe"
Jim Bishop
Pyzia dzierga |
|
|
|
 |
Pijanka
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pią 29 Sty, 2010 13:11
|
|
|
Pyziulka, bardzo dziękuję! zaraz przeszukam youtuba!
|
|
|
|
 |
la_nina
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Pią 05 Lut, 2010 09:22
|
|
|
Witam!
jestem tu pierwszy raz, mam nadzieje nie ostatni;)
Przerobiłam całą szkółkę i co dalej...
Chciałabym zrobić trójkątną chustkę najlepiej z jakimś wzorem i zupełnie nie wiem, jak mam zacząć...
Będę wdzięczna za pomoc, tym bardziej że sama do końca nie wiem w czym problem.
|
|
|
|
 |
Makarbella
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 18 razy Dołączyła: 26 Mar 2009 Posty: 332
|
Wysłany: Pią 05 Lut, 2010 16:00
|
|
|
la_nina napisał/a: | Chciałabym zrobić trójkątną chustkę najlepiej z jakimś wzorem i zupełnie nie wiem, jak mam zacząć...
Będę wdzięczna za pomoc, tym bardziej że sama do końca nie wiem w czym problem. |
Ale w jakim sensie nie wiesz jak zacząć? Nam też trudno zgadywać, czy problem z początkiem polega na trudności w wybraniu wzoru? koloru? rodzaju nici i drutów? Trochę musisz doprecyzować...
|
_________________ Gość, życzę Ci miłego dnia
MAKARBELIZMY
DOBRY SKLEP Z WŁÓCZKĄ |
|
|
|
 |
bieta
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 56 razy Dołączyła: 06 Cze 2009 Posty: 2660 Skąd: Lublin
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
ada57
Użytkownik małomówny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 18 Lip 2008 Posty: 85
|
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 19:20
|
|
|
3 oczka razem na prawo, środkowe oczko na wierzchu - jak to wykonać?
|
|
|
|
 |
bjanna
Gaduła ;)

Zaproszone osoby: 4
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 52 razy Dołączyła: 16 Gru 2006 Posty: 3820
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 20:01
|
|
|
ada57, musisz przełożyć sobie oczka na drucie przed przerobieniem tak aby środkowe oczko było pierwszym oczkiem na lewym drucie, czyli pierwsze oczko na lewym drucie przekładasz na miejsce drugiego oczka, tylko od tyłu , a drugie na pierwsze, ale z przodu robótki, oj..........jasno napisałam czy nie 
|
|
|
|
 |
ada57
Użytkownik małomówny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 18 Lip 2008 Posty: 85
|
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 21:20
|
|
|
teraz rozumiem - i bardzo dziekuje
|
|
|
|
 |
Chani
Milczek

|
Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 22:33
|
|
|
Witajcie
Mam pewien problem z przerabianiem w okrążeniach (na drutach z żyłką), tylko nie wiem czy potrafię jasno napisać o co mi chodzi
Mianowicie, jeśli przerabiam rząd oczek prawych, kończę w którymś miejscu okrążenie. Zaczynam kolejne i mam na drucie nadal oczka prawe tylko takie przekręcone. Wydaje mi się, że coś robię źle, prawa strona robótki nie wygląda tak jak powinna.
A jeśli przerabiałabym według schematu gdzie w rzędach nieparzystych przerabiam ażur, a w parzystych powinnam na lewo jak schodzi z drutu, a u mnie wychodzi w tym okrązeniach, że mam same prawe....
Chciałabym zrobić sobie sweterek z okrągłym karczkiem, ale to mi nie wychodzi jak powinno. Czy ktoś może mi łopatologicznie (i najlepiej z jakąś fotką) wytłumaczyć jak przerabiać w okrążeniach na żyłce??
|
|
|
|
 |
basga [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 07:19
|
|
|
Oczka prawe w robótce na okrągło przerabiaj jako prawe przekręcone (wbijaj drut w oczo od góry ,nie od dołu) a nieparzysty rząd przerabiaj na prawo zamiast na lewo i będzie ok.
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 35 |
|
|