Jak zrobić krochmal? |
Autor |
Wiadomość |
krzysztofina
Użytkownik aktywny
Kraj:
Pomogła: 2 razy Wiek: 69 Dołączyła: 16 Sty 2006 Posty: 355 Skąd: dolnośląskie
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 01 Maj, 2006 16:32
|
|
|
Krochmaliłam na 2 sposoby-w cukrze i w Łudze i powiem tak-obydwa sposoby są dobre,ja jednak skłaniałabym się do ługi,ponieważ koszyczki wyszły śnieżnobiałe i błyszczące.
|
_________________ http://picasaweb.google.com/czarszczyt
Moj album |
|
|
|
|
alwisia
Użytkownik średnioaktywny alwisia
Kraj:
Wiek: 81 Dołączyła: 05 Cze 2006 Posty: 221 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 06 Cze, 2006 22:32
|
|
|
Jolka napisał/a: | Witajcie.
Usztywniałam w gotowym krochmalu Ługa i w cukrze za rada osób które już usztywniały w słodkim krochmalu.
Cukier rzeczywiście musi być gorący i robótka nasiąknąć roztworem usztywniałam i kolorowe koszyczki i kurki wielkanocne robione z czeskiego kordonka ( zapomniałam nazwy) i żaden kolor nie pościł i jest sztywne nawet uszko od koszyczka nie wiotczeje,
Pozdrawiam Jolka
|
Jest jeszcze inny sposób ,ja robię zawsze krochmalem, ale na innym forum czytałam, że usztywniają wikolem, dodaje się do niego troszke wody i po nałożeniu na formę (dmuchany balon przy miskach,bombkach koszykach itp)smaruje pędzelkiem. Jak wyschnie balon przekłuwa, a klej po wyschnięciu jest prezroczysty, robótka sztywna i twarda na długie lata.
|
_________________ Szanujcie staruszki, bo kiedyś też nimi będziecie. |
|
|
|
|
Jadzia
Milczek
Kraj:
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 05 Maj 2007 Posty: 34
Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 06 Maj, 2007 12:09
|
|
|
Krochmal po szwedzku
W 2 litrach zimnej wody rozmieszc 3 lyzki maki pszennej i 1 lyzeczke soli.
Zagotowac. Odstawic do wysygniecia.
Do takich rzeczy jak koszyczki to misza sie cukier z woda/ cos w rodzaju syropu/
Niestety nie pamietam proporcji, ale duzo cukru malo wody
pozdr
|
|
|
|
|
dom_Klary
Użytkownik b. aktywny Prowence
Kraj:
Pomogła: 42 razy Dołączyła: 17 Maj 2007 Posty: 1790 Skąd: Warszawa
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 28 Maj, 2007 15:44
|
|
|
Moja świętej pamięci Babcia robiła zawsze krochmal z mąki ziemniaczanej.Używała go do krochmalenia serwet i pościeli.Do gotującej wody wlewała rozczyn wody i mąki ziemniaczanej w proporcjach w zależności od stopnia uzyskania odpowiedniej sztywności.Ja również stosuję te metodę, bo można wykrochmalone rzeczy doskonale prasować, a serwety pięknie układają się bez prasowania.
|
|
|
|
|
Zosia32
Użytkownik b. aktywny Zosia32
Kraj:
Pomogła: 8 razy Wiek: 47 Dołączyła: 25 Kwi 2007 Posty: 2565 Skąd: Kraków
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 29 Maj, 2007 08:48
|
|
|
Ja też do usztywnienia moich serwetek używam krochmalu z mąki ziemniaczanej
i jestem zadowolona
proporcje to na litr gotującej się wody wlewam mieszaninę z 1 łyżki mąki ziemniaczanej i pół szklanki wody dobrze wymieszać poczekać jak sie zagotuje
Do gotowego i zimnego krochmalu wlewam trochę wody,
ilość wody zależy jak bardzo dana rzecz ma być sztywna
Pozdrowienia
|
|
|
|
|
agata15
Milczek
Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 2
Medale: Brak
|
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 21:46
|
|
|
Witam.Czy posiada ktos wzory ozdob szydelkowanych np. koszyczki,aniołki,dzwonki,kurki,zajaczki wzory schematy szydelkowane
Prosze o kontakt lub email
agata15@buziaczek.pl
|
|
|
|
|
linnenn
Milczek
Kraj:
Wiek: 39 Dołączyła: 29 Paź 2010 Posty: 21 Skąd: Trójmiasto
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 01 Lis, 2010 23:59
|
|
|
Witam serdecznie!
To pierwszy mój post na tym forum .
3 dni temu odkryłam frywolitki w których zakochałam się bez końca, do dzisiaj zrobiłam już kilka w formie kolczyków. Założyłam piękne koła, ale po kilku godzinach były już pozwijane i poskręcane od uderzania w gruby szalik na mojej szyi.
Więc postanowiłam usztywnić. Zrobiłam domowej roboty krochmal z mąki ziemniaczanej i.... no właśnie, tu się pojawił problem :>. Zapach obrzydził mnie okrutnie, nie mogę się zbliżyć do kolczyków bo po prostu... no nie będę pisać .
I chciałabym abyście mi napisały, bo nigdzie nie dowiedziałam się DOKŁADNIE...
Kiedy zrobię już tą cuchnącą papkę, maczam w niej frywolitkę... wyjmuję i jest cała ubabrana w tej gęstej mazi. Zaczęłam wycierać ją chusteczkami. Potem od razu zaczęłam prasować między 2 warstwami papieru do pieczenia (bo gdzieś tak przeczytałam). Zaczęło jeszcze bardziej śmierdzieć, frywolitki się sprasowały (czy chodzi o delikatne przeprasowanie czy dłuższe i dokładniejsze?) a i tak nie są na moje oko twarde :/. Czy może powinnam zamoczyć je w krochmalu, wyjąć i poczekać aż ostygnie? Czy powinnam wycierać nadmiar czy on sam zniknie?
Proszę o pomoc .
[edit]
I jeszcze jedno - czy te kupne krochmale też mają taki nieprzyjemny zapach?
|
Ostatnio zmieniony przez linnenn Wto 02 Lis, 2010 00:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ania_b
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Rangi:
Pomogła: 117 razy Wiek: 57 Dołączyła: 15 Mar 2009 Posty: 1381 Skąd: Gdańsk
Medale: 4 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 02 Lis, 2010 08:32
|
|
|
Nie wiem, jak pachną kupne krochmale.
Jeżeli robótka jest nadal wedłutg ciebie za mało sztywna, to musisz robić mocniejszy krochmal, czyli dać więcej mąki.
Ja czekam, aż krochmal troche przestygnie, bo można sie pięknie poparzyć, potem robótka upaciana w krochmalu, wyciskam krochmal (można serwetką, ale ja po prostu mocno ściskam w pięści) i nie prasuję, tylko przypinam szpilkami, nadając odpowiedni kształt. Czekam cierpliwie, aż frywolitka wyschnie do końca. Nie prasuję obótki właśnie dlatego, że pod żelazkiem traci swoją przestrzenną fakture, robi sie płaska.
|
|
|
|
|
janeczka33
Użytkownik aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 6 razy Wiek: 63 Dołączyła: 11 Lis 2009 Posty: 876 Skąd: Kaszuby
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
|
linnenn
Milczek
Kraj:
Wiek: 39 Dołączyła: 29 Paź 2010 Posty: 21 Skąd: Trójmiasto
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 02 Lis, 2010 18:50
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź . Chyba spróbuję jeszcze raz! Tylko kupię szpileczki i poszukam swojej korkowej tablicy. Bo zapachu krochmalu już nie czuję (po 24h) ale zbyt sprasowałam frywolitki i mi się już nie podobają . A następne robię z koralikami, więc żelazko odkładam do szafy.
Zrobiłam również eksperyment i dolałam olejku do ciasta do krochmalu . Ale nie polecam, waniliowy zabarwił mi lekko białą nitkę .
|
|
|
|
|
danuta_50
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 18 Lut 2006 Posty: 1020 Skąd: Śląsk
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 08 Gru, 2010 18:23
|
|
|
Gotowy krochmal Ługa fajnie usztywnia. i super pachnie.Do serwetek rozcieńczam z wodą.Do krochmalenia koszyczków ,aniołków nie rozcieńczam i są sztywne .A co najważniejsze ten krochmal nie zatyka dziurek i nie jest glutowaty jak krochmal z mąki ziemniaczanej.Gotowy krochmal ma tą zaletę że może stać aż do wyczerpania.Gdy kupuję krochmal przelewam go do słoiczka i małą zrobioną robótkę zanurzam ,wyciągam i odciskam a słoiczek zakręcam i czeka do następnej robótki.Trzeba pamiętać by wytrzeć obrzeże słoiczka aby później nie mieć trudności z odkręceniem.
|
|
|
|
|
ciapara
ciapara
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 63 razy Wiek: 50 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 7646
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 08 Gru, 2010 21:52
|
|
|
Ja teraz krochmalilam halke do szerokiej sukienki... szkoda mi bylo ługi wiec zrobilam sama. Dobrze wyszedl. Halka wykrochmalona sterczy jak trzeba. Rozprasowalam. Ładnie wyglada,
|
_________________ Moje Picassa
Moje Robótkowanie |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
|
| Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 23 |
|
|