Galerie prac użytkowników forum - prace nuli - po pół roku - str.178
Grażyna - Śro 12 Sie, 2009 13:15
Wspaniały sweterek
nula - Śro 12 Sie, 2009 16:10
O matko kochana !!! Dziewczyny - dziękuję !!!!!
A już było parę takich momentów, że się zastanawiałam, czy nie rzucić go w kąt
| żabka napisał/a: | | Nula przyznaj się ze komplecik decu robiłaś specjalnie do sweterka, bo pasuje idealnie. |
A to akurat był przypadek - po prostu miałam tego dnia na w pracy ten komplet decu i nie zdjęłam go ubierając sweter do zdjęcia (i tym sposobem też doszłam do wniosku że do tego swetra akurat pasuje )
| beacia-24 napisał/a: | | już wiem co chcę na gwiazdkę hahaha taki sweterek |
nie ma sprawy - służę wszystkimi schematami, radą, dobrym słowem i mobilizacją do pracy
Ula_K - Śro 12 Sie, 2009 17:27
Ale super wygladasz tym sweterku
milamirka - Śro 12 Sie, 2009 19:56
jak zawsze u zdolnej kobietki wszystko ladnie wychodzi sweterek uroczy i dobrze ci w nim
Antonina - Śro 12 Sie, 2009 20:01
Nula- piękny sweterek - swietnie w nim wyglądasz.
Pani Mama - Czw 13 Sie, 2009 10:25
nie wiem jak chwalic żeby nie za mało było pochwał
Madzia - Czw 13 Sie, 2009 17:43
Wspaniały sweter!
Phoebe - Pią 14 Sie, 2009 12:34
nula, piekny! tez bym taki chciala...tylko ta moja alergia na wloczki....a z bawelny to juz nie to samo Zostalo mi podziwiac Cie w sweterku
misia0808 - Nie 16 Sie, 2009 22:54
Nuleńko piekne prace Decu w Twoim wykonaniu to istne cudo. Ostatni sweterek cudny
kabyr - Nie 16 Sie, 2009 23:08
Nulasweterek do pozazdroszczenia.
Ja nie mam zdrowia i cierpliwości do drutów.
Nigdy nie mów nigdy.
Może jeszcze kiedyś spróbuję drutowca zrobić.
Elżbieta P. - Pon 17 Sie, 2009 19:50
Nula o matko, jakie śliczności stworzyłaś, każda jedna piękna
ja bardzo proszę o instruktaż jak zrobić taką śliczną torbę, czy podszewkę wszywałaś maszyną do gotowej już torby, czy uszyłaś podszewkę i doszyłaś ręcznie do torby, a suwak - doszywałaś ręcznie?
nula - Pon 17 Sie, 2009 21:32
Ula_K, milamirka, Antonina, Pani Mama, Madzia, Phoebe, misia0808, kabyr, Elżbieta P., dziękuję bardzo !!!!
| kabyr napisał/a: | | Nigdy nie mów nigdy |
oj, kabyr - święta racja !!!!
Sama kiedyś mówiłam : "nigdy nie nauczę się frywolitek, nigdy decu - to nie dla mnie"
i jak widać przyszedł moment, że zapragnęłam spróbować
| Elżbieta P. napisał/a: | | ja bardzo proszę o instruktaż |
Proszę bardzo
generalnie wszystko szyłam maszyną (zamek również)
najpierw zrobiłam prostokąt z elementów (na boki i dno torby)
potem go rozprasowałam, przypięłam do papieru, zmierzyłam (żeby wiedzieć jaką podszewkę muszę uszyć) i przyszyłam te dolne kawałki taśmy.
przy okazji wpadłam na pomysł, żeby taśmę przyszywać do tej części szydełkowej przez papier (tzn. najpierw był papier, potem ten szydełkowy prostokąt a na wierzchu taśma - wszystko spięte szpilkami) bo bałam się, że to szydełkowe będzie mi się marszczyć pod maszyną - a tak przyszyło się idealnie.
Potem dopiero dorabiałam boki torby.
Podszewkę uszyłam oddzielnie wsadziłam do środka i doszyłam do brzegów torby.
Później jeszcze zrobiłam chyba ze 3 rzędy słupków (ale nie wokoło całości tylko osobno na przód i tył ) i do tych "skrzydełek" przyszyłam zamek.
No i na końcu, doszyłam kółka, drugą część uchwytów i gotowe
Ręcznie tylko przyszywałam taką małą kieszonkę na komórkę z boku (bo w praktyce okazała się potrzebna i dorabiałam ja później)
A dno w podszewce jest podwójne i w środek włożyłam taki sztywny plastik (z teczki na dokumenty), żeby torba "trzymała fason" i nie wyglądała jak worek.
Torebki już kiedyś zdarzyło mi się szyć, ale taką szydełkową robiłam po raz pierwszy i w sumie więcej czasu zajęło mi opracowanie strategii i planowanie co i w jakiej kolelności mam robić niż sama robota
Uchwyty można spokojnie przyszyć tylko u góry , ale moje torby zawsze spooooooro ważą i zależało mi , żeby całość była bardziej wytrzymała więc przyszywałam również pod dnem.
Elżbieta P. - Wto 18 Sie, 2009 21:36
Nula bardzo, bardzo dziękuję, spróbuję zrobić tak jak mi opisałaś, może też wyjdzie mi taka śliczna torebka jak Twoja (w co mocno wątpię)
nula - Śro 19 Sie, 2009 18:39
Elżbieta P., Trochę więcej wiary w siebie !!!!
oczywiście, że wyjdzie śliczna !!!!
Elżbieta P. - Śro 19 Sie, 2009 21:54
Nula jutro jadę po nici, myślę o kordzie z Ariadny, jak myślisz będą dobre? i jeszcze mam pytanie o taśmę z której zrobiłaś rączki, to znaczy ja wiem jaka ona jest, ale gdzie można taką kupić
ciapara - Czw 20 Sie, 2009 06:54
Oj Nula tak sie rozkreciłaś w tych robótkach Wszystko śliczne i pomysłowe.
I tak sie zastanawiam czy ja tez dziewczyny z wami tak sie rozhulam???
nula - Czw 20 Sie, 2009 16:24
Elżbieta P., odpisałam Ci na PW
| ciapara napisał/a: | | I tak sie zastanawiam czy ja tez dziewczyny z wami tak sie rozhulam??? |
A jeszcze w to wątpisz ??????
ciapara - Czw 20 Sie, 2009 18:26
no!!!
Elżbieta P. - Czw 20 Sie, 2009 21:43
Nula jeszcze raz bardzo dziękuję
jola373 - Sob 22 Sie, 2009 06:22
nula, znów mnie zaskoczyłaś różnorodnością technik i prac, a wszystko piękne i starannie wykonane - jest czym oko nacieszyć!
Bernadka - Nie 23 Sie, 2009 16:55
Torba świetna , a sweterek C U D O
monika_b - Śro 26 Sie, 2009 20:56
Super sobie sweterek wydziergałaś Wyglądasz w nim jak modelka, figurka miodzio
Bożena- 2000 - Śro 26 Sie, 2009 23:01
Przekopałam dziś Twój album na picassie, ale bomba. Swietnie się ogląda.
bieta - Czw 27 Sie, 2009 21:20
| Bożena- 2000 napisał/a: | Przekopałam dziś Twój album na picassie, ale bomba. Swietnie się ogląda.  |
ja obejrzałam dzisiaj same śliczności
nula - Pon 31 Sie, 2009 20:40
ciapara, jola373, Bernadka, monika_b, Bożena- 2000, bieta, jeszcze raz ogromnie Wam dziękuję
Nowości niestety za wiele nie ma - te prace, które pokazuję powstały jakiś czas temu ale dopiero teraz doczekały się fotek
Obecnie zasiedział się u mnie nieproszony gość - czyli leń (nie mogę się paskuda pozbyć !!! )
te niewielkie ilości energii, które udało mi się zmobilizować zużyłam na skrobanie ściany w pokoju w celu pozbycia się następnego nieproszonego gościa - czyli grzyba
Pamiętacie tą nieszczęsną osłonkę , którą robiłam dwa razy ?
teraz u koleżanki na oknie wygląda tak
no i siostra koleżanki poprosiła o ozdobienie wiaderka - chciała kwiatki na zielonym tle - zrobiłam coś takiego - mam nadzieję, że się spodoba
Podstawka pod świeczkę - robiona od spodu
i słoik dla siostry
tło pod krakiem i nakrętka są granatowe - chociaż tutaj wyglądają jak czarne
ale żebyście nie mówiły, że już całkiem zdradziłam szydełko - powolutku posuwam się do przodu - ale nie ukrywam , że przydałby się jakiś dopalacz bo tempo iście żółwie
na razie udało mi się połączyć tyle - reszta elementów czeka na przypływ inwencji
|
|
|