To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduchy - ciaza

woalka - Pią 27 Sty, 2012 10:52

Ple Ple,
Przede wszystkim GRATULACJE!!! Duży chłopak Smile
Mój pierworodny był wcześniakiem i wylądował w inkubatorze, więc chyba miałam próbkę tego, co i Wy teraz przeżywaliście. Na szczęście w radości i troskach macierzyństwa to doświadczenie szybko trafia na margines myśli Smile Wszyscy razem, w nowym składzie bądźcie teraz dzielni Smile))
Co do wady - nie martw się na zapas za bardzo. Porozmawiam z pewną lubonianką i dam Ci znać na priv.
Do usłyszenia Smile

Ple Ple - Pią 27 Sty, 2012 13:09

woalka - nawet nie wiesz jak bardzo byłabym Ci wdzięczna, gdybyś mogła z ią porozmawiać....
Grażyna - Pią 27 Sty, 2012 18:11

Gratuluję syneczka kwiatek dla ciebie W zasadzie masz teraz dwa sliczne bobaski cmoknięcie

Nooo...przykro, że maluszek ma wadę wrodzoną, ale bądź dobrej myśli.

Ple Ple - Pią 27 Sty, 2012 18:47

Dziekuję cmoknięcie
Kelmuska - Pią 27 Sty, 2012 23:41

Ple ple, gratulacje. Mam bardzo dobrego pediatrę, który zna najlepszych specjalistów z Poznania i okolic. Kiedyś był dyrektorem szpitala dzieciecego na Krysiewicza w Poznaniu, stąd te jego znajomości. Jeżeli będziesz zainteresowana to napisz a wyślę Ci namiary na pw. i napiszę więcej o nim
Ple Ple - Sob 28 Sty, 2012 16:54

Kelmuska - bardzo dziekuje, już wysyłam do Ciebie pw
renata35 - Nie 29 Sty, 2012 23:18

Ple Ple gratuluję ślicznego syneczka.Rozumiem co czujesz.Jestem pewna, że znajdziesz dobrego lekarza i wszystko zakończy się szczęśliwie.Dobrze,że masz specjalistow "pod"ręką.Ja z moim Grzesiem chociaż mieszkam pod Koszalinem musiałam jeżdzić do Gdańska,Szczecina.Poznań także odwiedziliśmy.
Nie załamuj się ,nie szukaj informacji odnośnie zdrowia synka w internecie(wiem ze swojego doświadczenia że nie jest to dobre)Pozdrawiam Cię gorąco!ODWAGI! cmoknięcie

ania10525 - Pon 30 Sty, 2012 11:57

Ple Ple, gratuluję synka i życzę wiele sił cmok
katasza - Pon 30 Sty, 2012 14:19

Gratuluję pięknego synusia!
ania10525 - Wto 31 Sty, 2012 20:01

jestem w 7 tygodniu ciąży (wg lekarza, wg moich wyliczeń to 5 tydzień od zapłodnienia) ale niepokoją mnie plamienia, od kilku dni mam apetyt jakbym tasiemca połknęła - 3 godziny to maksymalny czas jaki upływa aż czuję ssący głód, dodatkowo bóle podbrzusza - nie na środku tylko bokami, czy to wszystko jest normalne. W ogóle myślałam że ciąża w moim przypadku będzie mało prawdopodobna bo mam zespół policystycznych jajników, a tu jednak tylko czy zdoła się utrzymać??
jutro muszę skontaktować się z lekarzem bo plamienia się nasilają a to mi się nie podoba Sad placzek

katasza - Wto 31 Sty, 2012 20:35

Jak najpilniej skontaktuj się z lekarzem! On stwierdzi przyczynę dolegliwości i od razu temu zaradzi.
Życzę by wszystko było w porządku. Trzymaj się ciepło!

woalka - Śro 01 Lut, 2012 10:49

ania10525,
katasza ma rację, czym prędzej spiesz do lekarza.
Jeżeli są problemy - tylko on oceni jak najlepiej im zaradzić.
A jeżeli w Twoim przypadku taka jest norma, to tylko on będzie w stanie najskuteczniej Cie uspokoić.
Trzymam kciuki z całej siły!!!
Alicja

ania10525 - Śro 01 Lut, 2012 17:05

woalka,katasza, Dziękuję za słowa wsparcia, byłam u lekarza, było usg i wg lekarza wszystko w porządku hopla - pierwszy trymestr jeśli minie bez zakłóceń to wszystko będzie dobrze, dostałam zwolnienie lekarskie na czas mrozów (w pracy mam zimno, w pokoju gdzie pracuje około 16stopni a w toaletach coś w przedziale 10-15 stopni przy tych warunkach atmosferycznych oczywiście mimo ogrzewania grzejniczkami) tak więc mam być dobrej myśli, dbać o siebie i kolejna wizyta za 3 tygodnie
więc zaczynam bardziej na nas uważać i nie denerwować się Smile

katasza - Śro 01 Lut, 2012 17:20

Gratuluję! kwiatek dla ciebie

Wypoczywaj i dbaj o siebie. Dużo zdrowia!!!

woalka - Śro 01 Lut, 2012 22:31

ania10525, bardzo się cieszę.
Bądź ostrożna, ale nie martw się niczym na zapas.
Życzę Wam wszystkiego, co najlepsze Smile
Rośnijcie zdrowo i dawajcie czasami znać jak się miewacie.
Będę o Was myśleć i kibicować Smile

Ple Ple - Pią 03 Lut, 2012 13:49

ania10525 MOJE GRATULACJE
Dbaj teraz o Was bardzo! Ja też plamiłam w tej ciąży, ale wszystko przebieglo spokojnie!

Dziewczyny, my po wizycie u pediatry. Marcin ma katar, juz lepiej. Dostaliśmy full skierowań na badania - we wtorek mamy usg ukladu moczowego, potem wizyte u specjalisty.

KCIUKI TRZYMAĆ!

katasza - Pią 03 Lut, 2012 21:40

TRZYMAMY!!!
woalka - Sob 04 Lut, 2012 10:50

Oczywiście, że trzymamy Smile
aniaso4 - Sob 04 Lut, 2012 18:43

ania10525, ja też obie ciąże "przeplamiłam", mój lekarz (ordynator) od razu dał mi leki na podtrzymanie. i zalecenia :nie dotykać środków chemicznych, niech sprząta ktoś inny, nie dotykać zwierząt, (zwłaszcza koty mają negatywne oddziaływanie na płód i nie chodziło tylko o toksoplazmozę), absolutnie nie wieszać firanek, podnosić rąk w górę, bo ciąża zawieszona jest na na takich, jak to określił "haczykach", aby nie opadła. Słuchałam rad i udało się. Oszczędzaj się i dużo odpoczywaj, śpij,
p.s. wilczy apetyt i uczucie bolącego ciągnięcia w dole miałam do końca ciąż...

aniaso4 - Sob 04 Lut, 2012 19:14

Ple Ple, polecam Ci specjalistę chirurga - światowej sławy_- właśnie od wady Twojego synka: doktor Krzysztof Okłot, z Warszawy, w internecie były kiedyś zdjęcia z operacji tej wady przez niego wykonanych, naprawdę duże wady.
Ja jeździłam do niego z moją Igą, gdyż miała silną dysplazję obu stawów, teraz mała ma 3 latka i nóżki prościutkie.W poczekalni dzieci miały naprawde silne wady różne, nasłuchałam się jak skuteczny to lekarz!!! Jest to inteligentny, przemiły, rzeczowy człowiek; odpowiada na najtrudniejsze pytania, no i wyleczył mi dziecko w ciągu kilku miesięcy.
Warto skonsultować się z nim choćby telefonicznie, może poleci Ci kogoś z Twojego regionu
cmoknięcie

ania10525 - Nie 05 Lut, 2012 06:47

Ple Ple, trzymam kciuki
aniaso4, ciężko będzie mi usiedzieć na miejscu, ale będę się starać żeby maleństwu nic się nie stało

pozdrawiam cmok

woalka - Nie 05 Lut, 2012 11:33

ania10525, robótka w ręce w znacznym stopniu umila stacjonarny tryb życia Smile
Trzymaj(cie) się! Smile

monika_b - Nie 05 Lut, 2012 23:35

Z braku czasu, dawno nie zaglądałam, ale jestem. Przede wszystkim gratuluję Ple Ple, Synuś cudowny, przepiękny, słodki. Wiadomo, że jak dziecko chore, rodzice się martwią, ale taką wadę się operuje i wszystko potem jest dobrze. Tak więc, znajdź dobrego specjalistę i bądź dobrej myśli. Ja trzymam kciuki, będzie ok.
ania10525, Tobie też gratuluję - Okruszka pod sercem. Dbaj o Was. Ja trzeba, to leż. I mówię to ja - matka, która, przeleżała plackiem 7 miesięcy, żeby zatrzymać swoja córcię w brzuchu jak najdłużej. Ale niepokorna była, w 37 tygodniu, postanowiła, że ani chwili dłużej;) Na szczęście była już na tyle dojrzała, że dała radę. Wy też dacie radę.
woalka, nie poznałam Cię Smile) Ale super wyglądasz. Pozdrawiam.

woalka - Pon 06 Lut, 2012 08:58

monika_b, bardzo dziękuję za komplement!
W minionym roku miałam bardzo smutne przeżycia i potrzebowałam zmiany.
Czuję się fajnie, ale na resztę życia blondynką nie zostanę Smile

A tak bliżej tematu ciąży - nawet w najsmutniejszych chwilach największą pociechą są dzieci. One czują smutek, ale co z tego, skoro i tak trzeba się nimi zająć, pobawić, nie wiadomo kiedy wywołują uśmiech. Moje szkraby też spieszyły się na świat, ale są zdrowe, wszystko jest OK i są naszymi największymi skarbami Smile
Tak więc warto stosować się do zaleceń lekarza. Zwłaszcza, że jak już przyjdą na świat, to o odpoczynku na kilka lat można zapomnieć Wink

ania10525 - Czw 16 Lut, 2012 06:55

mam jeszcze takie pytanie, czym nawilżać skóre podczas ciąży - nie wszystkie balsamy można stoswać ze względu na zawartość sporej dawki witaminy A (mąż w jakiejś książce o ciąży wyczytał że witamina A działa anty na maleństwo rozwijające się w brzuchu) - próbowałam oliwki dla dzieci ale jeszcze bardziej wysusza wściekły , może macie coś do polecenia? zebalek