To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

ozdoby świateczne - ANIOŁKI -czyli chwalimy się :)

nula - Śro 19 Lis, 2008 19:26

monika_b, Cudownie Ci wyszedł ten aniołek !!!! brawo brawo brawo Super uformowałaś sukienkę !!!! cool Też go akurat robię - one rzeczywiście wychodzą duże !
Ja robię z bardzo cienkich nici - nie powiem Wam dokładnie z jakich bo pochodzą ze sprutej firanki - ale robię szydełkiem 0,95 mm !!!
I mam pytanie odnośnie koralików : Czy jak się je przyszyje przed krochmaleniem (albo wrobi od razu szydełkiem ) to one w krochmalu nie zrobią się potem matowe i brzydkie ?
Ktoś już to wypróbował ??????
Też miałam zamiar przyszyć przed krochmaleniem ale nie wiem jaki będzie efekt ?????? nie wiem

monika_b - Czw 20 Lis, 2008 07:40

Właśnie, możesz mieć rację, że zrobią się matowe. Ja swojego anioła usztywniałam wodą w cukrem. Najlepiej spróbuj od razu zanurzyć koralik w krochmalu i zobaczysz co wyjdzie. Ale naszywanie po usztywnieniu wymaga naprawdę akrobacji nie lada. Napisz co zrobiłaś.
Ciekawe jaki duży wyjdzie Twój anioł z takich cieniutkich nici. Nie mogę się doczekać.

Evriel - Czw 20 Lis, 2008 08:34

nula, monika_b, ja krochmaliłam kryształki swarovskiego na aniołku. Fakt, po spotkaniu z Ługą matowieją, ale można to łatwo naprawić przecierając mokrą szmatką, wacikiem, patyczkiem kosmetycznym najlepiej. Ewentualnie zostaje aplikacja na gorącym kleju po krochmaleniu, ale to lepiej się sprawdza przy większych koralikach, chociaż kiedyś z małymi też spróbuję. Z moich doświadczeń najlepiej kąpiele w Łudze znoszą perełki;)

Moja a'la Erhetta jest tak wielka, że chyba ją jako wykidajło przy drzwiach postawię - Anioł Stróż czuwa hahahihi

nula - Czw 20 Lis, 2008 09:18

Monika, Evriel - Moja zeszłoroczna Erhetta robiona z tych cienkich nici szydełkiem 0,95 mm ma 22 cm wysokości.
Jeżeli robicie z grubszych nici to faktycznie one mogą wychodzić prawie w "naturalnych" wymiarach zebalek
uska3 mi pisała, że przykleja koraliki wikolem już po wykrochmaleniu. Wiem, że wikol bardzo dobrze trzyma, bo też go używam do klejenia aniołków, tylko przeraża mnie ta zabawa z klejeniem pojedynczych koralików. Po prostu boję się, że zabraknie mi na to czasu, więc chyba spróbuję jednak je przyszyć przed krochmaleniem

danuta 55 - Czw 20 Lis, 2008 10:30

dziewczyny wasze są cudnie i ja mojego skromnego tez wkleje
Evriel - Czw 20 Lis, 2008 11:09

nula, przynajmniej będę miała solidna ochronę;). Co do krochmalenia anieliska mam zamiar zrobić eksperyment z pędzlowaniem Ługą juz na formie (na kościółku podziałało jak marzenie), a miejsca z koralikami zapędzluję od spodu. Pewnie z trzy dni będzie schło, ale co tam..... O efektach eksperymentu poinformuję;)
nula - Czw 20 Lis, 2008 11:42

danuta 55, A czemu ja nic nie widzę ? Otwiera się strona fotosika ale nie zdjęcie !!!
Ja chcę zobaczyć aniołka uklon
Evriel - melduj , melduj - ja na razie kończę obrus więc za aniołki wezmę się w przyszłym tygodniu - wszystkie uwagi się przydadzą uklon

danuta 55 - Czw 20 Lis, 2008 11:50

chyba wystraszył się
nula - Czw 20 Lis, 2008 11:58

No, teraz go widać ! - Śliczny jest !!!!! brawo brawo brawo brawo
buziaczek - Czw 20 Lis, 2008 13:26

brawa dla kolejnych waszych aniołków cool brawo
Violetta21 - Czw 20 Lis, 2008 13:35

Danusia śliczny cool brawo
Halkuk - Czw 20 Lis, 2008 14:41

danuta 55, cool cool brawo brawo
Haniutka - Czw 20 Lis, 2008 21:37

Dziewczyny śliczne Wasze aniołki cool
Duże brawo brawo brawo dla wszystkich Twórców Anielskich

Dołączam moje dwa

To coś na główkach to choinkowe włosie anielskie (dziękuję Evriel za podpowiedź :calusek:) bye bye

uska3 - Czw 20 Lis, 2008 21:39

Znowu jestem opóźniona zebalek - w oglądaniu Waszych cudnych aniołków cmoknięcie cmoknięcie brawo ( remont w domku i, na święta trzeba skończyć nie widzę nie słyszę ) ale prześliczne wszystkie są cmoknięcie cmoknięcie
Co do koraliczków to ja faktycznie przyklejam pojedynczo, żmudne to ale tak szczerze lubię tą zabawę hopla

Violetta21 - Czw 20 Lis, 2008 21:57

Haniutka bardzo pomysłowe cool brawo
reni - Czw 20 Lis, 2008 21:59

super aniołki cool cool brawo brawo brawo
monika_b - Czw 20 Lis, 2008 22:32

Haniutka, śliczne brawo brawo brawo
nula - Czw 20 Lis, 2008 22:38

Haniutka, Ale fajne te aniołki !!!! brawo brawo brawo brawo
A włoski prezentują się świetnie cool cool cool

malgosp - Czw 20 Lis, 2008 23:35

drogie kobitki... aniołki są powalające Smile brawo
iwonka - Pią 21 Lis, 2008 06:18

danuta 55, Haniutka cool cool cool cool
rogalm1 - Pią 21 Lis, 2008 08:43

Haniutko, jakie anielskie włosy maja Twoje aniołki!
Gwozdek - Pią 21 Lis, 2008 11:41

iwonka, monika_b, genialnie wyszły cool cool
buziaczek - Pią 21 Lis, 2008 12:25

Haniutka, brawo cool
renats - Wto 25 Lis, 2008 10:32

Wszystkie aniołki są przesliczne a oto mój nie bardzo udany,czekał na sprucie a doczekał sie krochmalenia oto on:

danuta 55 - Wto 25 Lis, 2008 10:42

piękny brawo brawo brawo brawo