To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prywatne galerie - Calicji Przetwórnia Odpadów - Kołowiec

japoneczka01 - Nie 31 Sie, 2014 13:50

Calicjo podziwiam Cię, że dałaś sobie radę na Raverly (punkcik za całokształt). Jestem na Ravelry od 2010 i tylko oglądam fotki, nie umiem się po nim za badzo poruszać, bo nie znam języka, chociaż jest polskie forum. Żałuję, że nie ma polskiej wersji Ravelry. Sad
Wioletta - Nie 31 Sie, 2014 14:49

Lala słodka, a chusta cóż... chyba czekam na jesień brawo
Barbara2006 - Nie 31 Sie, 2014 18:12

Chusta jest przepiękna, kolory przyciągają wzrok. brawo
Też nabrałam na nią ochoty. cmoknięcie

calicja - Sob 25 Kwi, 2015 20:07

Pytało mnie kilka osób czemu nie pokazuje nic nowego - tu jest odpowiedź http://maranciaki.pl/foru...p=564001#564001 hahahihi

No nie da rady przy nich robić - nitki porwane, żyłki pogryzione, kłębki poszarpane. nie wolno

calicja - Czw 30 Lip, 2015 16:15

mam takie pytanie - nie mam zadnego doświadczenia z akrylem, a chcę zrobić kocyk dla maluszka, który rodzi się w październiku (przy moim tempie ostatnio może zdążę - na razie łapka prawa w gipsie Sad ) kocyk musi być z czegoś innego niż wełna bo mama jest na nią bardzo uczulona - wiec chyba na zimę to akryl.
Możecie doradzić dobrej jakości mięciutki akryl, który się nie zeszmaci po pierwszym praniu? No i musi być różowy ew. ecru. hahahihi

Jolwit - Pon 03 Sie, 2015 21:39

Może Jeans? 55% bawełna, 45% akryl.
Kiedyś zrobiłam jeden kocyk, z akrylu Elian Klasik, włóczka miękka i delikatna.

we_st - Wto 04 Sie, 2015 10:41

Moim zdaniem na kocyk dla maluszka najlepszy będzie Micro Grande Schachenmayr

świetne kolory, nawet melanże i mięciutka w dotyku. Przy odpowiednim praniu nic złego się nie dzieje. Do tego robienie nią na drutach to sama przyjemność

ewasosnowiec - Wto 04 Sie, 2015 10:59

W ubiegłym roku robiłam kocyki dla dzieci z kotka(są na moim profilu).Pomimo częstego prania mają się dobrze.Gama kolorystyczna Kotka jest naprawdę bogata ,a włóczka na kocyki moim zdaniem jest ok
nula - Wto 04 Sie, 2015 14:48

calicja napisał/a:
na razie łapka prawa w gipsie Sad

co się stało ???????? love

calicja - Czw 06 Sie, 2015 16:56

dzięki dzięki Dziewczyny - duży mam wybór wełenek Smile
we_st, ale nie widze tej włóczkie w polskich sklepach ::

a rączka ..... popsuła się nie wolno
mały wypadek na rowerze - najgorzej że w ten upał musze siedzieć w domu no bo z gipsem na basen nie pójdę Sad

saba52 - Pią 30 Paź, 2015 01:56

Ręka zdrowa?
Pozdrawiam kwiatek dla ciebie

calicja - Wto 24 Lis, 2015 22:35

saba52, Dzięki za pamięć Smile. Ręka prawie zdrowa tylko czasem pobolewa - raczej od pracy przy kompie niż od drutów. Mam rozgrzebanych kilka robótek i od pół roku nie mogę nic skończyć bo ciągle mam nowy pomysł, a stare porzucam Sad ale jak skończę .... to 10 na raz i obiecuje pokazać.
calicja - Śro 09 Lis, 2016 00:20

bye Witajcie ....... oj, prawie rok nic nie pokazywałam ale też niewiele robiłam:
Taka sobie chusta trochę obgapiona, trochę wymyślona, włóczka LINO ALIZE.

I jeszcze taki szal popełniłam ale idzie do poprawki

zabka611 - Śro 09 Lis, 2016 03:50

Twojw prace ścinają z nóg WIELKIE uklon uklon
dom_Klary - Śro 09 Lis, 2016 04:07

Calicja. witaj radocha
Szale super, a temu drugiemu co dolega? Nie widać usterek...

Pozdrawiam i zapraszam
http://domklary.com/

katrinka - Śro 09 Lis, 2016 08:27

calicja, piękne szale cool
calicja napisał/a:
oj, prawie rok nic nie pokazywałam ale też niewiele robiłam:

Rok to kawał czasu...witaj z powrotem kwiatek dla ciebie

elka j. - Śro 09 Lis, 2016 17:40

calicja napisał/a:
Witajcie ....... oj, prawie rok nic nie pokazywałam ale też niewiele robiłam

Calicja - może niewiele, ale za to jakie piękne prace cool Bardzo się cieszę, że znów jesteś. cmoknięcie Zastanawiałam się, co się z Tobą dzieje. Też miałam przerwę od forum, ale nie tak długą jak Twoja.
A co będziesz poprawiać w drugim szalu?

calicja - Śro 09 Lis, 2016 18:13

hej hej hej radocha i dzięki ...... ale super, jeszcze mnie pamiętacie Smile.
Ten szal w części białej jest ok ale ta kolorowa się nie układa bo jeszcze nie wiedziałam jak się robi, zeby było ładnie a teraz wiem i spruję oraz poprawie Smile.
Miętowy szal mam zamiar rozpisać i wrzucić na Ravelry wzór i będę potrzebowała, żeby go ktoś przerobił wg wzoru.......... ale kiedy ? to nie wiem.
Zresztą ten biały też. hahahihi ..... może.... jak lenia pokonam.

Miałam wcześniej trochę przerw w zatrudnieniu i nie miałam kasy przez prawie 3 lata na moją drugą pasję tzn. podróże, od 2 lat znów mam stałą (mam nadzieję - bo są niestety trwają zwolnienia grupowe) pracę wiec przez ostatni rok odrabiałam zaległości w podróżowaniu. Teraz zostało mi ZERO urlopu, zatem wracam do drutowania. papa

A tu kilka fotek z moich wypraw - odrobiłam 3-letnie zaległości i chyba na razie mam dosyć ale wszystkim polecam - warto oszczędzań na codziennych duperelach aby zwiedzać Polskę i świat - co kto lubi.
Sycylia: Wielkanoc 2015

Bośnia i Hercegowina : sierpień 2015

Okolice Suwałk: sylwester

Scorpionsi w Krakowie: marzec 2016

Alicante : maj 2016

Wrocław: Carmen na stadionie - cudne jedyne takie przedstawienia - czerwiec 2016

Lwów, Odesa, Besarabia: sierpień 2016

Fuerteventura i Lanzarote: październik2016

vichta - Śro 09 Lis, 2016 18:52

calicja napisał/a:
jak skończę .... to 10 na raz i obiecuje pokazać

Witaj ponownie. kwiatek dla ciebie
Czekam na spełnienie obietnicy sprzed roku zebalek

calicja - Śro 09 Lis, 2016 19:59

vichta, no to sobie w kolano strzeliłam .... puknąć się ... lecę robić!
ania_b - Śro 09 Lis, 2016 20:00

A wiesz, że chyba Cię trochę przyciągnęłam telepatycznie, bo nie dalej jak przedwczoraj myślałam, gdzie nam zginęłaś. Piękne podróże i robótki takoż.
calicja - Śro 09 Lis, 2016 20:13

ania_b, to miło, dzięki Smile , wiesz, że ja wierzę w takie sprawy, kilka dni temu w ten sposób sciągnęłam kolegę - zastanawiałam się co u niego bo od 2 lat się nie odzywał i nagle dostaję od niego smsa. Dziwne. ale działa ...
dom_Klary - Czw 10 Lis, 2016 04:28

Tego zazdroszczę

Jakoś Lwów omijam... dlaczego, nie wiem papa

Zapraszam
http://domklary.com/

calicja - Czw 10 Lis, 2016 18:18

dom_Klary, To zdjęcie akurat z Odesy jest Smile

tak przy okazji - to nie błąd - po Ukraińsku Odessa pisze się przez jedno S, przez dwa SS to pisownia rosyjska, która teraz nie jest dobrze widziana.

W Odesie byłam w muzeum etnograficznym, na Ukrainie żyje kilkadziesiąt narodowości i kazda ma jakieś charakterystyczne rękodzieło, poniżej kilka fotek do obgapienia:

to są robione na drutach dywany - jakieś dwa metry na metr z kawałkiem - rozbawiło mnie jak przewodnik miejscowy (facet!!!!) powiedział, że taki dywan to całe pokolenia kobiet robiły Smile

współczesne filcowanki

To jest ciekawe - panny na wydaniu z niemieckiej społeczności, której było sporo na Ukrainie, robiły takie wzorniki, na których pokazywały, że potrafią szyć, haftować, cerować itp.

calicja - Nie 13 Lis, 2016 10:16

Takiego KOŁOWCA popełniłam: