To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Picasa - Picasa- miniaturki na forum

basiau - Pon 15 Paź, 2012 00:09

Jej, skomplikowane to trochę, ale udało się Smile Dziękuję za instrukcje. Idę wstawić zdjęcie do odpowiedniego wątku.
alutka171 - Pon 15 Paź, 2012 01:13

uwaga uwaga próba generalna Smile

hip hip hura! Udało się hopla

sbb - Wto 25 Cze, 2013 16:30

bean wielkie dzięki, za instrukcje do wklejania zdjęć bo ja się męczyłam z tym. Odkładałam to strasznie długo ale dziś powiedziałam albo ja polegnę albo wystawię zdjęcie. Udało się.
mama72 - Pią 28 Cze, 2013 12:39

cudowne, a gdzie kolejne ? bye
Elżbieta P. - Śro 11 Gru, 2013 22:14

chciałam wstawić zdjęcia z picasy, niestety nie widzę tego co jest po prawej stronie na fotce wstawionej przez marantę (na 2 stronie), wcześniej nie miałam tego problemu, czy coś zmieniło się w picasie?
http://images42.fotosik.p...6ab33448b1m.jpg

wernatka - Czw 12 Gru, 2013 08:52

Chodzi Ci o znaczek Link, który po kliknięciu można rozwinąć? Czy dotyczy to albumu świeżo załadowanego na picasę, lub starego, ale widocznego tylko dla Ciebie?
Jeśli tak to edytuj właściwości albumu i zmień widoczność na - każda osoba mająca link, lub publiczny.

Ta zmiana pojawiła się u mnie dawno, już na Wielkanoc miałam problem z wstawieniem zdjęć. Ona wiąże się z inną zmianą na picasie. Kiedyś jak udostepniało się komuś prywatny album to widoczny był tylko dla tej osoby. Teraz przy udostępnianiu widoczność albumu automatycznie się zmienia i może go zobaczyć każda osoba mająca link.

Elżbieta P. - Czw 12 Gru, 2013 17:55

wernatka, bardzo dziękuję za odpowiedź - tak, chodzi mi o "link do tego zdjęcia", nie mam tego w miejscu, gdzie zawsze było, a albumy mam już stare.
Niestety nie wiem jak edytować właściwości albumu i zmienić widoczność, podpowiesz jeszcze i to?

wernatka - Czw 12 Gru, 2013 19:04

Musisz otworzyć album, którego widoczność chcesz zmienić. Po prawej stronie u góry, zaraz pod nazwą właściciela picasy jest miniaturowe zdjęcie okładki albumu. Obok tego zdjęcia jest napisana data załadowania albumu, ilość zdjęć, ile one zajmują oraz określona widoczność albumu. W tym wypadku jest czarna kłódeczka, napis Tylko Ty , a obok niebieski napis edytuj.
Po kliknięciu edytuj otwiera się okno edytowania informacji o albumie, na samym dole masz widoczność. Strzałeczką wybierasz tę, która Cię interesuje.

Elżbieta P. - Czw 12 Gru, 2013 19:38

wernatka, niestety u mnie tego nie widzę, jest tylko to:

22 lis 2009
zdjęcia: 42 – 12 MB
Publiczny w internecie
Opublikuj w:
RSS
Zgłoś nadużycie

nie wiem już o co chodzi wściekły

wernatka - Czw 12 Gru, 2013 20:03

To ja niestety też nie wiem. Sprawdziłam moje publiczne albumy i u mnie jest ok, tylko w prywatnych nie ma linku.
Może jeszcze nie doszły do mnie jakieś zmiany?
Ja czasem myślę, że oni specjalnie utrudniaja nam życie byśmy wszyscy zmieniali konto na google+.
Próbowałaś zmienić widocznośc na Tylko Ty, potem znów na publiczny?

Nie mam pojęcia co jest, może ktoś inny pomoże?

Elżbieta P. - Czw 12 Gru, 2013 20:43

dziękuję bardzo wernatko, nie mam możliwości zmienić widoczności, w tym miejscu nic nie jest aktywne
wernatka - Czw 12 Gru, 2013 21:16

Może to wina przeglądarki?
Elżbieta P. - Czw 12 Gru, 2013 21:53

nie wiem niestety, słaba jestem w tych komputerowych sprawach
bean - Sob 14 Gru, 2013 18:22

Elżbieta P., spróbuj w takim razie w taki sposób, jak opisałam to tutaj http://maranciaki.pl/foru...p=290476#290476 - do tej metody nie potrzebne są linki, które były widoczne z boku zdjęcia. Ja w ten sposób wstawiam zdjęcia ze starej picasy do dziś Smile
Powodzenia!
bye bye

Elżbieta P. - Pon 16 Gru, 2013 21:20

bean, jesteś genialna, teraz to wychodzi!!! dziękuję bardzo, dziękuję cmok
nula - Nie 22 Gru, 2013 07:50

No to teraz ja mam problem ....
Piszę tutaj, bo sprawa w zasadzie dotyczy właśnie zdjęć wstawianych z picasa na forum....
może wiecie, czy adres mailowy, którym loguję się na picasa ma jakiś związek z wstawianymi miniaturkami ?
Dostałam taką wiadomość :

"Witaj,
Chcielibyśmy poinformować o planowanym zakończeniu bezpłatnej usługi poczty e-mail inMail, której używasz w naszej firmie.
Jednym z powodów decyzji o zakończeniu inMail projekt jest długoterminowy spadek liczby aktywnych użytkowników, ze względu na zmiany w strukturze rynku usług pocztowych w darmowe ostatnich latach."

Szczerze mówiąc, nie dziwię się temu spadkowi liczby aktywnych użytkowników, bo poczta działa jak chce - albo zasypuje mnie spamem w ilościach niewyobrażalnych, albo nie dochodzi kompletnie nic.
Aktualnie od dawna nie dostałam żadnego maila na ten adres - w tym również nie dostaję powiadomień z forum co doprowadza mnie do szału !!!!

Tylko zastanawiam się, czy jak zmienię adres logowania na picasie to poznikają mi wszystkie zdjęcia na forum ?
Czy adres nie ma na to wpływu ? hmm

kabyr - Nie 22 Gru, 2013 09:10

Wg mnie nie ma to wpływu.
Ja też ostatnio zmieniłam adres,
(mówimy o logowaniu do google na picasa)
bo mam ciągłe kłopoty z Picassem.
Jedynie wgrywanie zdjęć idzie jako tako,
ale cała reszta to już klops.
Nawet nie mogę wstawiać zdjęć moich robótek do albumu,
dlatego w stopce do linku mam braki wściekły

nula - Nie 22 Gru, 2013 09:18

kabyr napisał/a:
(mówimy o logowaniu do google na picasa)

tak, o tym mówimy

no to mnie uspokoiłaś love

Kiedyś zmieniłam nazwę albumu i wszystkie zdjęcia mi zniknęły z forum - musiałam z powrotem wrócić do tej co była (dziecię mnie uświadomiło, że ta nazwa wchodzi w skład adresu do konkretnego zdjęcia, więc każda zmiana nazwy albumu powoduje zmianę linku do zdjęcia)
obawiałam się, że przy adresie do logowania może być podobnie....

kabyr - Nie 22 Gru, 2013 09:57

Nula ja dopiero teraz dobrze przeczytałam Twój post.
Ty chcesz zmienić adres poczty a nie tylko hasło.
Ja zmieniałam tylko hasło.
Myślę, że nie namieszałam za dużo.
Reasumując możesz zmienić pocztę,
ale te zdjęcia i tak zapewne zostaną pod starym adresem.
Przepraszam za zamieszanie,
ale coś zamulona chyba jestem.

nula - Nie 22 Gru, 2013 11:44

kabyr napisał/a:
Ty chcesz zmienić adres poczty a nie tylko hasło.

kabyr napisał/a:
Reasumując możesz zmienić pocztę,
ale te zdjęcia i tak zapewne zostaną pod starym adresem.

tak, muszę zmienić adres poczty, bo przecież nie będę płacić za adres mailowy
(hasła zostaną te same)

no i właśnie nie wiem, czy ta zmiana będzie miała wpływ na zdjęcia na forum

kabyr - Nie 22 Gru, 2013 12:02

Tylko zastanawiające dlaczego masz płacić za pocztę?
Masz na WP?

nula - Nie 22 Gru, 2013 12:31

kabyr napisał/a:
Masz na WP?

nie na inMail-u

i właśnie mi napisali :
nula napisał/a:
Chcielibyśmy poinformować o planowanym zakończeniu bezpłatnej usługi poczty e-mail inMail, której używasz w naszej firmie.

czyli, jeżeli zakończą bezpłatną usługę to będzie płatna hmm

maranta - Nie 22 Gru, 2013 15:36

Nula, nie powinnam się odzywać, bo nie wiem nic pewnego (w stosunku do Google i rzeczy z nim związanych nigdy nie można być niczego pewnym wesoło mi ).

Jeśli nie miałaś z kontem Google powiązanego adresu gmailowego, to każdy inny adres możesz zmienić (wg. Google najlepiej na gmail), jeśli miałaś powiązany adres gmail, to umarł w butach - możesz jedynie dodać dodatkowy adres a głowny musi zostać taki jaki był.

Nazwa użytkownika Google w tym Picassy jest powiązana z adresem mailowym z gmaila.
Czy tak samo jest związana z adresem mailowym nie gmaila - nie wiem, jeśli tak, to przechlapane, bo zmieni się adres albumu na picassie i linki do fotek mogą prowadzić w kosmos.

Może zadaj pytanie na forum Google w części dotyczącej Picassy - https://productforums.google.com/forum/#!forum/picasa-pl

(skopiuj powyższy link, bo skrypt forum go kaszani i części po wykrzykniku nie trawi)

kabyr - Nie 22 Gru, 2013 15:45

maranta napisał/a:
Nazwa użytkownika Google w tym Picassy jest powiązana z adresem mailowym z gmaila.

Właśnie, chciałam dzisiaj założyć drugie konto w googlach.
Moja nazwa dotychczasowa w goglach jest powiązana dokładnie jak pisze Maranta
z pocztą.
Dzisiaj natomiast jak chciałam założyć drugie konto to
gogle mnie zaczęło "swatać z gmailem. wściekły
I wymagać różne cuda łącznie z moim nr tel.
Wycofałam się.

bean - Nie 22 Gru, 2013 17:42

nula, kurczę, no to faktycznie masz zagwozdkę puknąć się
Przejrzałam na Picasa ustawienia i tam w zakładce Prywatność i zezwolenia na samym dole jest podpunkt Migruj konto.
Więcej na ten temat jest tutaj https://support.google.com/picasa/answer/189356?hl=pl
Zapewniają tam, że zdjęcia przesłane w ten sposób na nowe konto picasa będzie miało aktywne wszystkie poprzednie linki.
Chyba nic więcej nie umiem Ci doradzić hmmm