Chwalimy się - nanniowa próba numer xxxxxjuz nie wiem który :(
alexandra20 - Śro 07 Paź, 2009 10:38
a ja nie mogę pojąć jak zrobić te kółeczka dwukolorowe a Tobie takie piękne wychodzą:)
szajka - Śro 07 Paź, 2009 10:49
a to chyba albo melanżowa nitka, albo 2 nitki w innych kolorach i jak robisz odwrócone kółeczka to jedną połówke robisz jedną nitką/kolorem, drugą połowę drugą nitką/kolorem i wychodzą 2kolorowe
nann tak? czy jakoś inaczej to wykonałaś?
nann - Śro 07 Paź, 2009 10:52
| szajka napisał/a: | a to chyba albo melanżowa nitka, albo 2 nitki w innych kolorach i jak robisz odwrócone kółeczka to jedną połówke robisz jedną nitką/kolorem, drugą połowę drugą nitką/kolorem i wychodzą 2kolorowe
nann tak? czy jakoś inaczej to wykonałaś? |
oczywiście!
Melanżowa nitka (tez tak macie, ze takimi robi sie o niebo lepiej ?) i odwrócone kółka, które jeszcze mi nie wychodzą
alexandra20 - Śro 07 Paź, 2009 11:30
ale ja nie wiem jednego...jak już zrobię pół kółeczka np. zieloną nitką to później odwracam to kółeczko, żeby zrobić drugą połowę np. żółtą nitką z kłębka?? mi to jakoś nie wychodzi...czy może nie ma być tego flipnięcia?? ale wtedy mi się jakoś ciężko robi te słupki....
buziaczek - Śro 07 Paź, 2009 11:35
bardzo ładne frywolitki
szajka - Śro 07 Paź, 2009 11:43
alexandra, ja nie robie tego flipniecia na drugiej polowce kolka. i wtedz mozesz je sciagnac bez problemu
nann ja tez lubie melanzowymi, nie widac wtedy niedoskonałości początkującego
alexandra20 - Śro 07 Paź, 2009 11:46
to w jaki sposób to robisz??? nie przeszkadza Ci to w przesuwania słupków i w tym, żeby były one równe??
gosias - Śro 07 Paź, 2009 11:49
nann, śliczne
skrzacik - Śro 07 Paź, 2009 13:41
| alexandra20 napisał/a: | to w jaki sposób to robisz??? nie przeszkadza Ci to w przesuwania słupków i w tym, żeby były one równe?? |
tutaj opisalam i zilustrowalam fotami jak sie robi odwrocone kolka, moze ten fragment kursu pomoze ci opanowac odwrocone kolka?
powodzenia
alexandra20 - Śro 07 Paź, 2009 14:08
skrzaciku dzięki za pomoc
skrzacik - Śro 07 Paź, 2009 16:50
| alexandra20 napisał/a: | skrzaciku dzięki za pomoc  |
alez nie ma za co, powodzenia i w razie watpliwosci pytaj )
alutka171 - Pią 09 Paź, 2009 02:32
Witaj nann sąsiadeczko z niedalekiego Wejherowa. Oglądając Twoje prace chylę czoła. Jestem pełna podziwu że tak szybko opanowałaś to czarodziejskie flipnięcie i wyczarowałaś tyle pięknych rzeczy w tak krótkim czasie. Ja przez trzy miesiące nie mogłam załapać jak prawidłowo zawiązać słupek i mimo że robię już frywolitki około dwóch lat to nie zdobyłam się jeszcze na zrobienie jakiejkolwiek biżuterii lub choć maleńkiej rzeczy w której jest wpleciony koralik. I to właśnie przez to że nie bardzo wiem jak je wrobić. Niestety zdjęcia i opisy nic mi nie mówią. Muszę wszystko zobaczyć na własne oczy. Widać ze mnie taka niepojętna osoba
A może wybierzesz się kiedyś do nas na spotkanie to się powymieniamy naszymi doświadczeniami? (napisałam już o nich w dziale spotkania)
nann - Pią 09 Paź, 2009 11:58
Czesc Alutka
ale fajnie
nann - Pon 12 Paź, 2009 09:44
podłaczam sie pod Renulkową serwetke online
http://renulkowy.blox.pl/html
musze tylko jeszcze nadgonic, bo kuleżanki daleko dalej sa
kabyr - Pon 12 Paź, 2009 10:58
Boska
gosias - Pon 12 Paź, 2009 11:02
nann,
szajka - Pon 12 Paź, 2009 11:22
no brawo!!
ja bym nie miała cierpliwości do serwetki
la_femme - Pon 12 Paź, 2009 16:07
nann, a ja tak trochę z innej beczki. Kto jest autorem książki o frywolitce, którą masz na zdjęciu w pierwszym poście tego wątku? Bo wkrótce dostanę świeży transport książek z Polski, to może jeszcze ją sobie zamówię. Tu ciężko dostać coś ciekawego. Ewentualnie może podrzucisz mi jakiś skan na priv? A co do frywolitek, to naprawdę dobrze ci idzie i nie przejmuj się jak coś nie wychodzi. Ja split rings do tej pory nie umiem, chociaż skrzacik przysłała mi super kurs. No ale może po prostu nie każdemu jest dane się ich nauczyć
skrzacik - Pon 12 Paź, 2009 19:46
| la_femme napisał/a: | nann, a ja tak trochę z innej beczki. Kto jest autorem książki o frywolitce, którą masz na zdjęciu w pierwszym poście tego wątku? Bo wkrótce dostanę świeży transport książek z Polski, to może jeszcze ją sobie zamówię. Tu ciężko dostać coś ciekawego. Ewentualnie może podrzucisz mi jakiś skan na priv? A co do frywolitek, to naprawdę dobrze ci idzie i nie przejmuj się jak coś nie wychodzi. Ja split rings do tej pory nie umiem, chociaż skrzacik przysłała mi super kurs. No ale może po prostu nie każdemu jest dane się ich nauczyć  |
la_femme, wiecej wiary w siebie, bardzo prosze
na pewno sie nauczysz tylko uwierz w siebie, bo to podstwa wszelkiego sukcesu!
ja wierze, ze sobie poradzis, dziewczyny tez wierza w ciebie wiec uszy doo goory, usmiech na ustaw, czolenka w dlon i do dziela
ikmis - Pon 12 Paź, 2009 19:48
to może ja odpowiem, bo znalazłam linka, gdzie można tę książkę kupić tanio (mogłam poczekać )
Hana Horakova, Koronka frywolitkowa http://www.taniaksiazka.p...a-p-182760.html
a mnie na komputerze w pracy otworzył się
spróbuj wkleić www.taniaksiazka.pl
i tam wyszukaj, bo jest za 6,40 !!!
la_femme - Pon 12 Paź, 2009 21:16
dzięki ikmis, ale link nie hula
nann - Pon 12 Paź, 2009 21:49
| la_femme napisał/a: | nann, a ja tak trochę z innej beczki. Kto jest autorem książki o frywolitce, którą masz na zdjęciu w pierwszym poście tego wątku? Bo wkrótce dostanę świeży transport książek z Polski, to może jeszcze ją sobie zamówię. Tu ciężko dostać coś ciekawego. Ewentualnie może podrzucisz mi jakiś skan na priv? A co do frywolitek, to naprawdę dobrze ci idzie i nie przejmuj się jak coś nie wychodzi. Ja split rings do tej pory nie umiem, chociaż skrzacik przysłała mi super kurs. No ale może po prostu nie każdemu jest dane się ich nauczyć  |
tu linka na allegro, kupiłam ja kila lat temu chyba w KDC (www.kdc.pl)
http://www.allegro.pl/ite...akova_nowa.html
mnie nie zachwyca, o wiele wiecej nauczyłam sie dzieki Dziewczynom z Forum (a samouk frywolitczany jestem, niky mi nigdy nazywo nie pokazywal)
nann - Wto 13 Paź, 2009 00:31
wiecie co ? Frywolitki to jakieś fascynujące, nowe odkrycie... nie pamiętam kiedy mnie coś ostatnio tak pochłonęło
Aż wywaliłam dziecko z podpisu
dzisiaj motała sie nadal Renulczana serwetka:
a biały naszyjnik z szarymi perełkami czeka na natchnienie, ostatnie dwie perełki są na tyle uparte, ze nie chcą sie dac nawlec na igłe
nie chce na siłe, bo jedna już pękła
a te dwie muszą jeszcze byc, bo inaczej bedzie za krótki
gosias - Wto 13 Paź, 2009 07:02
nann, będzie super serwetka
Phoebe - Wto 13 Paź, 2009 07:46
nann, WOW ale Ci super idzie!
|
|
|