To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Druty - Tłumaczenie z rosyjskiego

lusi63 - Nie 09 Gru, 2012 18:52

Witam serdecznie. Mam prośbę koleżanka poprosiła żebym jej zrobiła taką czapeczkę ale ona jest w języku rosyjskim( mam treść - próbowałam translatorem ale tak mi przetłumaczył że ja nic nie rozumiem). Proszę może znajdzie się dobra duszyczka która m i to przetłumaczy. Z góry wieki dzięki. Вам потребуется: 150 г толстой акриловой пряжи;спицы №5, 2Наберите на спицы №2 дополнительной нитью 64 петли и резинкой 1 x 1 вяжите 2 ряда.
Поменяйте спицы на №5 и вяжите еще 10 рядов.
13-й ряд: *лицевую петлю вяжите лицевой, далее подхватите с изнаночной стороны перемычку соответствующей изнаночной петли (она выглядит как лицевая) в 5-м ряду, накиньте ее на левую спицу и провяжите вместе изнаночной*.
Повторяйте от * до * до конца ряда.
С 14-го по 24 ряды вяжите по рисунку.
Ряды 25, 37, 49, 61, 73 вяжутся как 13-й.
С изнаночной стороны подхватывается перемычка изнаночной петли в 5-ом от предыдущего подхвата ряду.
В 85-ом ряду провяжите лицевые и изнаночные вместе.
Лицевой гладью вяжите 10 рядов, оборвите достаточно длинный конец нити и стяните им открытые петли.
Аккуратно извлеките дополнительную нить. Остатком нити сшейте полотно трикотажным швом.
Сделай помпон и украсьте им шапочку.

Ada - Nie 09 Gru, 2012 20:54

Translatorem można tłumaczyć pojedyncze słowa lub proste zdania. Nie da się nim tłumaczyć tekstów, a już na pewno specjalistycznych. A takim jest ten opis. Szkoda, że wstawiłaś takie zdjęcie, że nic nie widać.

Z tego już można wywnioskować prawie wszystko.
W skrócie: 64o. - ściągacz 1x1 - 2 rzędy drutami 2, potem 10 rz. drutami 5mm =12 rzędów
13rz. - o. prawe przerabiamy "normalnie', natomiast lewe przerabiamy następująco; chwytamy z lewej strony nitkę odpowiadającemu mu .o lewego w 5-tym rzędzie, czyli 8 rzędów niżej/z tyłu wygląda jak prawe/, nakładamy na drut i przerabiamy razem z o. lewym. I tak do końca rzędu.
14-24 - ściągacz 1x1
25, 37, 49,61, 73 -jak rząd 13-ty
W 85-tym przerobić razem oczko lewe z prawym, potem 10 rzędów ścieg pończ., przeciągnąć urwana nitkę przez wszystkie oczka. Zszyć, zrobić pompon.

lusi63 - Pon 10 Gru, 2012 11:14

Ado wielkie dzięki, zaraz biorę się do dziergania. Jak zrobię to się pochwalę. Pozdrawiam lusi63
dzoankadzoanka - Nie 30 Gru, 2012 17:28

Dziewczyny, czy jest gdzieś może na naszym forum przetłumaczony wzór tej czapki:

http://www.liveinternet.r...e_1_medium2.JPG

Próbuję robić Mojemu Ślicznemu... ale nie mam żadnego doświadczenia w tych przeplatańcach i szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem ten graficzny schemat puknąć się .
Znowu cała nadzieja w Was...

Wklejam opis po rosyjsku, bo korzystając z translatora wychodzą mi niezrozumiałe tłumaczenia...

Схема 1:
1-ый ряд: * 1изн, 2 лиц., 2 изн.,(2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми),(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.), 2 изн., 2 лиц., 1 изн* - повторить раппорт *--* 8 раз.
2-ой ряд: * 1изн., 2 лиц., 3 изн., 4 лиц., 3 изн., 2 лиц., 1 изн.* - повторить раппорт *--* 8 раз.
3-ий ряд: * 1 изн., (2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми), 2 изн., (2п. снять за работой, 2 лиц., снятые провязать 2 лиц.), 2 изн.,(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.), 1 изн. - повторить раппорт *--* 8 раз.
4-ый ряд: * 2 изн., 2 лиц., 2 изн., 4 лиц., 2 изн., 2 лиц., 2 изн.*- повторить раппорт *--* 8 раз.
5-ый ряд: * 2 изн., (2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми),(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.),(2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми),(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.), 2 изн.*- повторить раппорт *--* 8 раз.
6-ой ряд: * 3 изн., 4 лиц., 2 изн., 4 лиц., 3 изн.*- повторить раппорт *--* 8 раз.
7-ой ряд: * 3 изн., (2 п. снять перед работой, 2 лиц., снятые петли провязать 2 лицевыми), 2 изн., (2 п. снять перед работой, 2 лиц., снятые петли провязать 2 лицевыми), 3 изн.* - повторить раппорт *--* 8 раз.
8-ой ряд: * 3 изн., 4 лиц., 2 изн., 4 лиц., 3 изн.*- повторить раппорт *--* 8 раз.
9-ый ряд: * 2 изн.,(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.), (2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми) ,(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.), (2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми) , 2 изн.*- повторить раппорт *--* 8 раз.
10-ый ряд: * 2 изн., 2 лиц., 2 изн., 4 лиц., 2 изн., 2 лиц., 2 изн.,*- повторить раппорт *--* 8 раз.
11-ый ряд: * 1 изн.,(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.), 2 изн., (2п. снять за работой, 2 лиц., снятые провязать 2 лиц.), 2 изн., (2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми) , 1 изн.,*- повторить раппорт *--* 8 раз.
12-ый ряд: * 1 изн., 2 лиц., 3 изн., 4 лиц., 3 изн., 2 лиц.,1 изн.,*- повторить раппорт *--* 8 раз.
13-ый ряд: *1 изн., 2 лиц., 2 изн.,(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.), (2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми) , 2 изн., 2 лиц., 1 изн.,*- повторить раппорт *--* 8 раз.
14-16-ый ряды: *1 изн., 2 лиц., 2 изн., 2 лиц., 2 изн.,2 лиц., 2 изн., 2 лиц., 1 изн.,*- повторить раппорт *--* 8 раз.
Причем 16-ый ряд провязать резинкой пока не останется 8 петель до конца ряда! Получатся рельефные узлы в шашечном порядке!
Аналогичная ситуация и с 34-ым рядом!Последние 8 петель провязывать уже как 1-ый ряд по схеме 2- *1 лиц, 2 вместе изнаночной, 1 изн., 2 лиц, 2 изн., 2 лиц., 2 изн., 2 лиц., 2 изн., *- повторить раппорт *--*.Продолжать убавлять по схеме 2 - на пустые клетки не обращайте внимания!!!

Ada - Nie 30 Gru, 2012 17:47

Polecam: http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=6841
dzoankadzoanka - Nie 30 Gru, 2012 17:52

Ado, ale w moim wzorze są zastosowane skróty i to z nimi mam kłopoty.
Nic to, spróbuję powolutku. Moje tłumaczenie umieszczę poniżej i w razie błędów proszę o poprawę.

dzoankadzoanka - Nie 30 Gru, 2012 18:08

1-rząd: * 1 lewe, 2 prawe, 2 lewe, (2 oczka zdjąć przed pracą, 1 lewe, zdjęte oczka przerobić 2 prawymi.), (1oczko zdjąć z tyłu robótki, 2 prawe, przerobić 1 zdjęte na lewo), 2 lewe, 2 prawe, 1 lewe* powtórzyć * - * 8 razy.

2-rząd:* 1 lewe, 2prawe, 3 lewe, 4prawe, 3 lewe, 2prawe, 1 lewe* -powtórzyć raport 8 razy

Ada - Nie 30 Gru, 2012 18:11

dzoankadzoanka napisał/a:
1-rząd: * 1 lewe, 2 prawe, 2 lewe, (2 oczka zdjąć przed pracą, 1 lewe, zdjęte oczka przerobić 2 prawymi.), (1oczko zdjąć z tyłu robótki, 2 prawe, przerobić 1 zdjęte na lewo), 2 lewe, 2 prawe, 1 lewe* powtórzyć * - * 8 razy.

1-ый ряд: * 1изн, 2 лиц., 2 изн.,(2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми),(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.), 2 изн., 2 лиц., 1 изн* - повторить раппорт *--* 8 раз.
Wszystko ok. Widzisz jakie to łatwe!
Szkoda tylko, że oryginał na poprzedniej stronie.
Będzie Ci łatwiej jak skopiujesz oryginał na tej stronie i będziesz"poprawiać' изн na l, a лиц na p itd.

dzoankadzoanka - Nie 30 Gru, 2012 18:15

Wiesz co?... rzeczywiście wcale to nietrudne... lecę dalej... he he...
dzoankadzoanka - Nie 30 Gru, 2012 18:24

3-rząd: *1lewe, (2o. zdjąć z przodu robótki, 1lewe, zdjęte oczka przerobić 2prawymi), 2lewe, (2o. zdjąć z tyłu robótki, 2prawe, zdjęte oczka przerobić 2 prawymi), 2 lewe, (1o. zdjąć z tyłu, 2prawe, zdjęte przerobić na lewo) 1 lewe* - powtórzyć 8 razy

4-rząd: 2lewe, 2prawe, 2lewe, 4prawe, 2lewe, 2prawe, 2lewe* - powtórzyć 8 razy

5-ый ряд: * 2 изн., (2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми),(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.),(2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми),(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.), 2 изн.*- повторить раппорт *--* 8 раз.
6-ой ряд: * 3 изн., 4 лиц., 2 изн., 4 лиц., 3 изн.*- повторить раппорт *--* 8 раз.
7-ой ряд: * 3 изн., (2 п. снять перед работой, 2 лиц., снятые петли провязать 2 лицевыми), 2 изн., (2 п. снять перед работой, 2 лиц., снятые петли провязать 2 лицевыми), 3 изн.* - повторить раппорт *--* 8 раз.
8-ой ряд: * 3 изн., 4 лиц., 2 изн., 4 лиц., 3 изн.*- повторить раппорт *--* 8 раз.
9-ый ряд: * 2 изн.,(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.), (2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми) ,(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.), (2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми) , 2 изн.*- повторить раппорт *--* 8 раз.
10-ый ряд: * 2 изн., 2 лиц., 2 изн., 4 лиц., 2 изн., 2 лиц., 2 изн.,*- повторить раппорт *--* 8 раз.
11-ый ряд: * 1 изн.,(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.), 2 изн., (2п. снять за работой, 2 лиц., снятые провязать 2 лиц.), 2 изн., (2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми) , 1 изн.,*- повторить раппорт *--* 8 раз.
12-ый ряд: * 1 изн., 2 лиц., 3 изн., 4 лиц., 3 изн., 2 лиц.,1 изн.,*- повторить раппорт *--* 8 раз.
13-ый ряд: *1 изн., 2 лиц., 2 изн.,(1п. снять за работой, 2 лиц., снятую провязать 1 изн.), (2 п. снять перед работой,1 изн., снятые петли провязать 2 лицевыми) , 2 изн., 2 лиц., 1 изн.,*- повторить раппорт *--* 8 раз.
14-16-ый ряды: *1 изн., 2 лиц., 2 изн., 2 лиц., 2 изн.,2 лиц., 2 изн., 2 лиц., 1 изн.,*- повторить раппорт *--* 8 раз.
Przy czym 16 rząd przerabiać ściągaczem, dopóki nie pozostanie 8 o. do końca rzędu. Otrzyma się wypukłe /reliefne/ węzły jak w szachownicy.
Аnalogicznie jest w 34 rz.
Ostatnie 8 oczek przerabiać jak w rz. 1 wg schematu 2 -*1 лиц, 2 вместе изнаночной, 1 изн., 2 лиц, 2 изн., 2 лиц., 2 изн., 2 лиц., 2 изн., *- повторить раппорт *--*.
Kontynuować ujmowanie wg sch.2 - puste kratki nie mają znaczenia

Ada - Nie 30 Gru, 2012 20:45

Jeśli jakiegoś wyrazu nie rozumiesz, zostaw rosyjski, ja przetłumaczę.
dzoankadzoanka - Nie 30 Gru, 2012 21:25

Dzięki Ado! Kochana jesteś! cmoknięcie Skończę tłumaczenie już po Sylwestrze... teraz obowiązki domowe... i brak czasu.

Ale przynajmniej zaczynam umieć odczytywać cyrylicę hopla , zawsze z tym miałam kłopoty...

I jeszcze jedno.
Przyglądam się tej czapce na fotce, patrzę na wzór i nie mogę zrozumieć skąd tam się wzięły pojedyncze oczka?
Przecież czapka zaczyna się od ściągacza 2/2...
Kurka Wodna...? @#!%!!!!&%???

Może jest jakieś naprowadzenie w opisie?

gardenia15 - Nie 30 Gru, 2012 22:11

Mam prośbę o tłumaczenie, nie chodzi mi nawet o dosłowne, tylko niech ktoś mi łopatologicznie wyjaśni jak to zrobić. Skrót pochodzi ze wzoru chusty.
C**-ето двойное убвление в котором центральная петля находится сверху, если смотреть с лицевой сороны. 1 изн снять слевд, 2п вместе за саднюю стенку (все 3 петли теперьь на павой спице) вернуть все 3 петли на левую спицу, правой списей перекинуть 2-ю и 3-ю петли над первой петлей (которая была провязана изн). оставшуюся петлю снять на правую спицу.
Bardzo proszę o pomoc.

gardenia15 - Nie 30 Gru, 2012 22:20

Dzięki Ado! Kochana jesteś! cmoknięcie Skończę tłumaczenie już po Sylwestrze... teraz obowiązki domowe... i brak czasu.

Ale przynajmniej zaczynam umieć odczytywać cyrylicę hopla , zawsze z tym miałam kłopoty...

I jeszcze jedno.
Przyglądam się tej czapce na fotce, patrzę na wzór i nie mogę zrozumieć skąd tam się wzięły pojedyncze oczka?

[url=http://images50.foto...86m.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images37.foto...bem.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images45.foto...66m.jpg]Obrazek[/URL]
O ile dobrze odczytałam to trzeba nabrać na ściągacz 128 o. zamknąć w kółko ,z tym że każdy rząd powinien zacząć się od 1 prawego oczka i na 1 prawym zakończyć. Nie wiem czy o to Ci chodziło.
Grażyna - Nie 30 Gru, 2012 23:41

W tej czapie robisz w koło 3cm sciagacza 2x2, a potem przechodzisz na wzór wg schematu 1 i robisz 8 raportów.

Nie wiem o jakie oczka ci chodzi.

Ada - Pon 31 Gru, 2012 14:07

gardenia15 to jest 3 razem, przy czym oczko środkowe ma być na wierzchu.
http://abc_robotek_na_dru...iany_oczek.html

dzoankadzoanka - Pon 31 Gru, 2012 15:16

gardenia15 napisał/a:

I jeszcze jedno.

[url=http://images50.foto...86m.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images37.foto...bem.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images45.foto...66m.jpg]Obrazek[/URL]
O ile dobrze odczytałam to trzeba nabrać na ściągacz 128 o. zamknąć w kółko ,z tym że każdy rząd powinien zacząć się od 1 prawego oczka i na 1 prawym zakończyć. Nie wiem czy o to Ci chodziło.

Dziewczyny, chodzi mi o schemat graficzny nr 1.
Jestem przyzwyczajona, że wszelakie schematy "czyta" się od dołu. W tym nie ma pokazanych nr-ów rzędów i chyba ten wzór odczytuje się od góry?... Dobrze myślę?...

dzoankadzoanka - Pon 31 Gru, 2012 15:20

DZIEWCZYNY

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!

BAWCIE SIĘ DOBRZE, A TE, KTÓRE SPĘDZAJĄ SYLWESTROWĄ NOC W DOMU TO NIECH KONIECZNIE O PÓŁNOCY WSKOCZĄ W OBCASY!
cmoknięcie kwiatek dla ciebie zima brrrrrr cmoknięcie

gardenia15 - Wto 01 Sty, 2013 10:54

Ado dzięki , może sobie poradzę choć ta operacja odbywa się na lewych oczkach, a tego jeszcze nie próbowałam.
Donkaadzonka ten schemat chyba rzeczywiście jest do "góry nogami", bo gdyby był dobrze to te znaki na dole powinny być "w drugą stronę" Tych oczek co teraz są na dole w ten sposób zrobić się nie da bo po skrzyżowaniu lewe oczko trafiło by do środka zarówno z jednej jak i drugiej strony,a tymczasem w następnym rzędzie w środku są prawe. A pojedyncze oczka są bo kilka razy krzyżuje się we wzorze 3o.i to chyba stąd. Mam nadzieję że nie namotałam. Pozdrawiam Noworocznie.

Ada - Śro 02 Sty, 2013 20:03

Jeśli chodzi o schemat, to wyczytałam, że są w nim błędy, ale nie pisało jakie. Natomiast rosyjski opis dzoankadzoanki odnosi się do tego schematu i jest poprawny.
lusi63 - Nie 06 Sty, 2013 22:01

Drogie panie na jednej z stron znalazłam kwiatek robiony na drutach http://klubnitka.com.ua/m...ov-spicami.html
ale nic nie rozumiem może ktoś pomoże. Pozdrawiam lusi63

dzoankadzoanka - Pon 07 Sty, 2013 09:33

lusi63 napisał/a:
Drogie panie na jednej z stron znalazłam kwiatek robiony na drutach http://klubnitka.com.ua/m...ov-spicami.html
ale nic nie rozumiem może ktoś pomoże. Pozdrawiam lusi63

обычным набором набрать 56 петель - nabierz 56 oczek w "normalny sposób"

провязать 14 рядов лицевой гладью -przerobić 14 rzędów ściegiem dżersejowym

(последний изнаночный рад вязать так: - ostatni rządek przerabiamy tak:

1 кром.п. 4 изн., 1 п. сбросить, 8 изн, 1 п. сбросить, 8 изн, 1 п. сбросить, 8 изн, 1 п. сбросить,8 изн, 1 п. сбросить,8 изн, 1 п. сбросить, 4 изн., 1 кром.п.) - 1b, 4l, 1o spuścić (rozpruć), 8l, 1 spuścić (rozpruć), 8l, 1 spuścić (rozpruć), 8l, 1 spuścić (rozpruć), 8l, 1 spuścić (rozpruć), 8l, 1 spuścić (rozpruć), 4l, 1b

сброшенные петли распустить до предпоследней петли начала вязаного ряда - spuszczone oczko spuścić do przedostatniego rzędu (masło-maślane... - ale myślę, że rozumiesz...)
oczka, które są spuszczane, należy wypruć do przedostatniego o. w początkowym rzędzie.
в лицевом ряду лицевые петли провязывать, а протяжки поднимать, вводя спицу во вторую петлю от края полотна, под протяжками захватить рабочую нить и вывязать лицевую петлю - w prawym rzędzie przerobić prawe oczka a tam, gdzie jest oczko spuszczone wbić drut w drugie od dołu oczko (to, które zostało po spuszczeniu), przeciągnąć nitkę i przerobić powstałe oczko na prawo
początek: po prawej stronie robótki....chociaż pisząc w prawym rz. też wiadomo o co chodzi, bo to jersey

в изнаночном ряду вязать по 3 п. вместе изнаночной по-очереди все петли ряда, затем все петли провязанного ряда собрать на нить и закрепить - w lewym rzędzie przerabiać po 3 oczka razem, następnie przez wszystkie przerobione oczka przeciągnąć nić i zawiązać
początek: po lewej stronie robótki....
сшить крайние половинки лепестка вертикальным трикотажным швом - zszyć brzegowe połówki szwem "trykotowym"

серединку цветка можно украсить пуговкой, бисером, или другой фурнитурой по своему усмотрению- środek kwiatka można ozdobić guzikami, koralikami wg własnego uznania

1b - 1brzegowe
8l - 8lewych
4l - 4lewe

ufff....
moje drugie tłumaczenie...

P.S.
Mam nadzieję, że nie namotałam, starałam się pisać jasno, ale jeszcze nie umiem fachowo dobierać określeń, proszę więc bardziej doświadczone koleżanki o ewentualną korektę

Ależ Ci dobrze poszło!!!

lusi63 - Pon 07 Sty, 2013 13:40

Dziękuję bardzo. Spróbuje go zrobić. Pozdrawiam lusi63
Dżastii - Pon 07 Sty, 2013 14:37

dzoankadzoanka, podziwiam znajomość tego języka Smile uklon
dzoankadzoanka - Pon 07 Sty, 2013 23:53

Dżastii napisał/a:
dzoankadzoanka, podziwiam znajomość tego języka Smile uklon

Dżastii... ja dopiero tutaj (czyt. na tym forum) przypomniałam sobie, a właściwie poznałam cyrylicę... bo w szkole... łojojoj... ocena z "ruskiego" baaaaardzo zaniżała mi średnią!

Podziw należy się tu innym koleżankom, które poza znajomością języka mają dużo cierpliwości i poświęcają mnóstwo czasu na wyjaśnianie, tłumaczenie, opisywanie czy odsyłanie do poszczególnych działów

a wszystko po to, żeby nam pomóc...