To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Sprawy administracyjne - Blokada forum

Bernadka - Pon 15 Gru, 2008 06:27

Aniu czekam na info od Ciebie , ja w dziale gazetek właściwie to prawie skończyłam porządki , mam propozycję żeby dziewczyny wysyłały gazetki do mnie a ja je regularnie będę wklejać wtedy można byłoby usunąć ten zdublowany dział gazetek gdzie w sumie są same podziękowania za wstawione gazetki . cmoknięcie
Magda2702 - Pon 15 Gru, 2008 08:22

U mnie forum też działa, aż odetchnęłam z ulgą.
Aniu, daj znać co do konta itd.
Pozdrawiam. Magdalena.

reni - Pon 15 Gru, 2008 08:25

Wszystko działa super cool
też uważam ,że powinny być zrobione generalne porządki
jest wiele tematów które od dawna nie były używane i tylko zajmują miejsce bye

iwonka - Pon 15 Gru, 2008 08:38

cieszę się bardzo ,że wszystko skończyło się dobrze , nareszcie mogę z Wami poranną kawkę pić! czekam na hasło gdzie i kiedy wpłacać pieniążki.Pozdrawiam
alienor - Pon 15 Gru, 2008 09:02

Zgadzam sie z propozycjami ograniczeń , osobiście wolałabym aby dzial chwalimy sie pozostał , może tylko go troche posprzątać ,raczej jestem za próbą zdyscyplinowania użytkowników , aby nie wstawiać tej samej pracy w kilu miejscach.Jestem tez za calkowitym zakazem wstawiania duzych gifów . Ładne , ale niekonieczne. to samo można wyrazić pisząc kilka slow.Życzenia na maila, a jezeli w dziale do tego stworzonym to usuwamy je po powiedzmy dwoch tygodniach. Mozna ograniczyć podpisy i emotki wstawiane do postow.Jeden klaskacz , wyrazi tak samo nasz zachwyt jak wstawienie ich dwa czy wiecej rzędy . Osoby ,ktore nijak się nie podporzadkują upominać , może niepublicznie piętnować, ale na maila . Mysle , ze praktyka pokaże dosc szybko ,z czym sobie radzimy, z czym nie.
maranta - Pon 15 Gru, 2008 09:17

nula napisał/a:
1. Przede wszystkim pousuwać zdublowane tematy - często jak ktoś czegoś szuka to zakłada kilka nowych wątków w różnych tematach - zupełnie niepotrzebnie !!!

Masz rację i proszę pomóżcie szukać takich tamatów i podrzucajcie linka do mnie czy do moderatorów.

nula napisał/a:
5. No i coś by trzeba zrobić z działem "Chwalimy się" bo faktycznie pokazujemy te same prace i w swojej galerii i często dodatkowo w innych tematach.
Nie wiem - pokazywać tylko w galeriach ????? Mamy przecież "Nasze ostatnie prace" - tam można sprawdzić co u kogo przybyło nowego i co chcemy skomentować.
No i niektóre osoby musiałyby w końcu te galerie sobie założyć

Galerie zostaną tak jak są.
Rzeczywiście jest problem z dublami.
Jednak niektórzy wchodzą na forum wyłącznie do działu decoupage albo wyłącznie do frywolitek, więc tam również powinny być działy, w których się chwalimy.
Myślę, że jakimś rzowiązaniem byłoby np. pokazanie swoich najnowszych prac we własnej galerii ogólnej a w konkretnym dziale np. w decu tylko informacja o nowej pracy z tej dziedziny z linkiem do postu z fotkami w galerii.
Lub też odwrotnie- wrzucić fotki prac z dziedziny decu do działu decoupage a w swojej galerii podać linka do tego postu.
Chyba Lacrima, o ile dobrze kojarzę, tak właśnie robi Smile

Dział- Poznajmy się i dział życzeń, hmm...
W poznajmy się można by było scalić posty, ale powstanie jeden dłuuuugi tasiemiec.
Usuwać ich bym nie chciała, bo to dla każdego jakaś historia, można zerknąć kiedy do nas przybył, kiedy po raz pierwszy odważył sie odezwać. Często jest tam po kilka słów "o sobie" tak od serca.
Mam sentyment do tego działu i na razie bym go zostawiła jak jest.

Natomiast życzenia- dział bardzo sympatyczny i faktycznie troszkę zabałaganiony często już nieaktualnymi życzeniami. Zastanawiałam się czy nie zastosować opcji usunięcia postów z tego działu, na które nie było odpowiedzi od... i tu jakiś okres czasu wklepać- mam taką możliwość w panelu administracyjnym- to poddaję pod dyskusję.

Bernadka napisał/a:
mam propozycję żeby dziewczyny wysyłały gazetki do mnie a ja je regularnie będę wklejać wtedy można byłoby usunąć ten zdublowany dział gazetek gdzie w sumie są same podziękowania za wstawione gazetki .

Nad gazetkami się też głowię, bo jest na forum osobny dział i jest też taki dzialik w Szydełku.
Dobrze by było, gdyby czasopisma siedziały tylko w jednym miejscu.
Ponieważ Bernadka ma problemy z kasowaniem postów z prośbami o konkretne gazetki, to można w dziale Czasopisma robótkowe od "a" do "z" zrobić taki jeden temat, gdzie byłyby tylko prośby, żeby już nie zaśmiecać innych tematów.
Może z szydełka dział gazetek usunąć a dziewczyny podsyłałyby konkretne gazetki/linki do Bernadki i ona wstawiałaby do działu z Czasopismami.

To też pod dyskusję wrzucam Wink

alienor napisał/a:
Jestem tez za calkowitym zakazem wstawiania duzych gifów

Faktycznie zdarzają się czasami takie posty, w których poza sporym gifem brak treści, lub jest tylko jedno słowo Wink
W temacie z życzeniami jest to do przyjęcia, w innych tematach często działa rozpraszająco na czytelnika.

blanka81 - Pon 15 Gru, 2008 10:21

U mnie też działa świetnie oby tak dalej hopla hopla hopla
beacia-24 - Pon 15 Gru, 2008 10:50

kochana Maranto co do wypowiedzi Nuli to z pewnymi punktami się nie zgodzę.
Chodzi o dział "chwalimy się" - uważam, że nie można go usunąć. Argumentuję to tym, iż nowe osoby, które ledwo weszły na forum szukają miejsca do pokazania swoich prac i nie tworzą swojej galerii. Poza tym uważam, iż jest wiele osób, które pokazują raz na jakiś czas swoje prace (tak jak jak ja np) bądź są chwilowymi bywalcami na forum i wygodniej jest im pokazać pracę w tym dziale niż tworzyć galerię. Prędzej czy później i tak by było sporo takich opuszczonych galerii, gdyby każdy zakładał swoją, a tym samym znów byłby bałagan. Ponadto uważam, że łatwiej jest obejrzeć jakąś pracę w tym dziale niż w galerii, gdyż niejednokrotnie forumowicze oglądają prace tylko wybranych osób. Tak więc moim zdaniem można ograniczyć się w taki sposób, iż osoby posiadające galerię mogą podać linka do konkretnej pracy niż ją wstawiać w tym dziale, a osoby bez galerii mogą się chwalić. Takim sposobem ograniczymy się, ale i tym samym nie stworzymy dodatkowego bałaganu i nadmiaru pracy przy porządkach.

Natomiast dział "nasze ostatnie prace" może być usunięty ponieważ "chwalimy się" jest takim bardzo podobnym tematem i uważam, że z tych dwóch lepiej jest zrezygnować z "nasze ostatnie prace".

Mam propozycje co do Gifów - wiele osób nawet i ja wstawiają gify co prawda piękne, ale i zajmujące miejsce. Można je zastąpić w jeden sposób i tu moje pytanie Maranto do Ciebie, czy dałoby radę do naszych dołożyć kilka nowych różnotematycznych emotek, które choć po trosze by wyeliminowały gify. Mam w sowim zapasie kilka takich fajnych więc jak coś to służę pomocą Smile wesoło mi

Co do gazetek to w zasadzie nie mam jakiejś konkretnej propozycji. Można to zrobić na zasadzie, że tak jakby utworzyć temat "prośby o gazetki", żeby już nie zaśmiecać innych gazetkowych tematów, ale gazetki wstawiać w dziale gazetkowym. Podawać tylko w tych prośbach linki do konkretnej gazetki.
W zasadzie nic nowego za bardzo nie wymyśliłam hahahihi , ale chciałam choć po trosze pomóc.

maranta - Pon 15 Gru, 2008 11:45

Dziękuję za wszystkie uwagi i czekam na jeszcze- może coś nam się uda wspólnie dobrego dla forum wymyslić Smile

Misia0808 i Bożena- 2000- dziękuję za wpłatę, pieniążki dotarły na konto love

Dane do nowego konta podam niedługo.

ata30 - Pon 15 Gru, 2008 12:20

ja uważam że dział "chwalimy się" się jest niepotrzebny po to jest dział " galerie" żeby tam pokazywać swoje prace z każdej dziedziny, a opuszczone galerie po roku usuwać, (oczywiście powiadomić o tym daną osobę) tu nie chodzi żeby nam było wygodnie a o to żeby było dobrze dla forum, w ten sposób nie było by bałaganu, a to nam chodzi

utworzyć dział z prośbami, ewentualnie prośby kierować bezpośrednio do konkretnej forumowiczki na maila lub PW

Gazetki tylko w dziale "czasopisma od a do z", nawet albumy z picassa ( Chociaż sama ostatnio dodałam tam gazetkę)

maranta - Pon 15 Gru, 2008 15:36

Dane do wpłaty podałam na stronie głównej tuż pod gadulcem oraz w tym temacie- http://maranta.livenet.pl...p=187516#187516
nula - Pon 15 Gru, 2008 19:58

Aniu - Czy już mamy wpłacać pieniążki na to konto ????
A będziemy w jakiś sposób kontrolować ile tam już się uzbierało ??????

Co do moich propozycji - to były tylko takie luźne przemyślenia - to co akurat przyszło mi do głowy.....

maranta napisał/a:
Jednak niektórzy wchodzą na forum wyłącznie do działu decoupage albo wyłącznie do frywolitek, więc tam również powinny być działy, w których się chwalimy.

Też o tym pomyślałam - Ale w galeriach przecież pokazujemy prace ze wszystkich dziedzin.
Może rzeczywiście dobrym rozwiązaniem będzie podawanie w jednym temacie linka do drugiego - tam gdzie są wstawione zdjęcia ??????
Tylko w takim razie osoby chwalące niech się wypowiadają w jednym temacie a nie w obu (może właśnie tam gdzie można te prace zobaczyć ?)
Bo teraz chwalimy i tu i tu mnożąc niepotrzebnie ilość postów.

Co do działu Poznajmy się - Absolutnie nie chodziło mi o to, żeby usunąć WSZYSTKIE posty. Chodziło mi tylko o nasze odpowiedzi na te posty , które w większości wyglądają tak samo.....
Miałam na myśli to, żeby posty osób przedstawiających się zostały scalone w jednym temacie.

Życzenia -
"Zastanawiałam się czy nie zastosować opcji usunięcia postów z tego działu, na które nie było odpowiedzi od... i tu jakiś okres czasu wklepać- mam taką możliwość w panelu administracyjnym- to poddaję pod dyskusję."
Uważam, że to bardzo dobry pomysł.
Dobrze by było gdyby więcej osób się wypowiedziało na ten temat - czy piszemy życzenia na maila, czy też tak jak teraz i po jakimś czasie usuwamy.......

A co do gazetek, chmmm.. Myślę, że z tym będzie większy problem.
Dział "gazetki od A do Z" jest super - tylko jest z nim jeden problem: Nigdy nie wiadomo co jest tam akurat dodane nowego !!!!
Nawet jeżeli nowości byłyby jakoś zaznaczone to i tak trzeba przelecieć przez całość, żeby je znaleźć !!!
Mi osobiście najbardziej się podoba rozwiązanie np. z tego forum
http://www.friends-forum....splay.php?f=151
Jest dział "Książki i gazety" podzielony tematycznie na gazety szydełkowe, drutowe, krzyżykowe itd.
Wstawia każdy kto chce.
A na początku każdego tematu jest po prostu alfabetyczny spis treści.
np. mamy gazety szydełkowe: http://www.friends-forum....ead.php?t=27980
Jeżeli ktoś chce coś wstawić to sprawdza czy już tego nie ma
(klika na ten szary prostokącik na samej górze i otwiera się spis treści danego tematu). Tak samo jeżeli ktoś szuka jakiejś konkretnej gazetki.
I nie ma podziękowań, tylko same gazetki. Ewentualnie prośba o jakiś konkretny numer.

Natomiast co do "Naszych ostatnich prac" nie zgodzę się z kolei z Beacią24!
Jest to całościowy przegląd wszystkich wstawionych prac i można zobaczyć co nowego przybyło na forum !!!
Zamiast przeglądać wszystkie galerie i tematy w Chwalimy się od razu widzimy co u kogo chcemy pochwalić i jaki temat odwiedzić.

I znowu się rozpisałam hmm
Na razie pozdrawiam wszystkich serdecznie i lecę lepić pierogi i krochmalić aniołki daję nogę

Madzia - Pon 15 Gru, 2008 20:49

Mam 2 propozycje odnośnie gazetek.
Pierwsza bardzo kontrowersyjna, i sądzę, że nikt się na nią nie zgodzi. Niemniej jednak powiem o co chodzi.
Chodzi o to, żeby gazetki zlikwidować całkowicie. Nie widziałam gazetki, której nie byłoby na Osince, oprócz gazetek polskich. Więc te polskie zostawiłabym.
Mogłabym natomiast stworzyć posta z linkami do Osinki, do konkretnych gazetek.

Natomiast druga propozycja to działa "gazetki od a do z" zmodyfikować na wzór Osinki, czyli podzielić go na konkretne tytuły. Na naszym forum ta stronka otwiera się coraz dłużej w miarę dodawania gazetek.
Jeśli chodzi o dział "gazety szydełkowe", tu jest bałagan w związku z tym, że dodawane są wciąż gazety drutowe. Ale na Osince też jest taki dział, tam są wstawiane gazetki nowe, a potem są przenoszone do poszczególnych działów z konkretnymi tytułami.

Odnoście chwalenia się. Zastanawiam się, czy dublowanie chwalenia się przy utrzymywaniu porządku czyli ciągłego sprzątania byłoby takie straszne. Niemniej jednak uważam, że jeśli już coś dublujemy do wyjątkowo, np aniołki.

Mam nadzieję, że wyrażam się jako tako zrozumiale.

Jeśli chodzi o życzenia, lubię je, a nie zawsze pamiętam żeby sprawdzić kto ma akurat urodziny, to jak widzę takiego posta, to się dopisuję. Forum ma 3 lata, więc życzenia przynajmniej z dwóch ostatnich można by hurtem wyrzucić. Życzenia świąteczne wszystkie, bo zaraz będziemy sobie składać nowe.

Szkoda mi trochę gifów i emotikonów. Forum z obrazkami jest wesołe i barwne, więc może się tylko ograniczać? Ja już zaczęłam, daję po jednym emotku.

cobrad - Pon 15 Gru, 2008 21:09

Dział "chwalimy się " nie do usuwania ale do ograniczenia - przykład jedna z nas wstawia swoją piękną pracę ( bo wszystkie są piękne ) a potem strona postów z emotkami typu oklaski itd. Nie wiem na ile przeciąża to i powoduje że się nadmiernie rozrastamy ale wiem, że ciężko się potem przedrzeć przez to aby zobaczyć co nowego ktoś stworzył - czasami to jest przecież inspiracją dla innych. Pochwalić kilkoma wspaniałymi, ciepłymi słowami ot cała filozofia Smile
Co do reszty - w sumie nie za bardzo da się coś zmniejszyć jako że rodzajów robótek jest wiele a połączenie ich spowoduje misz masz totalny.

maranta - Wto 16 Gru, 2008 10:08

Wszystkie propozycje czytam uważnie i dziękuję za podpowiedzi.

Skrzacik przypomniała mi na pw o naszych prywatnych skrzynkach na forum- proszę od czasu do czasu odkurzajcie równiez prywatne wiadomości Smile

nula napisał/a:
Aniu - Czy już mamy wpłacać pieniążki na to konto ????
A będziemy w jakiś sposób kontrolować ile tam już się uzbierało ??????

Tak- można wpłacać.
Co miesiąc dostanę raport o stanie konta. Również w każdej chwili na żądanie.
Odkąd mamy dedyka znacznie poprawił się kontakt mailowy z LiveNet hahahihi

Przepraszam za te wczorajszo/dzisiejsze wybryki na forum jakichś rozbawionych dzieciaków.
Gdyby mnie wieczorem migrena nie ścięła z nóg, to wcześniej bym zareagowała.
Mam nadzieję, że dokładnie wyczyściłam wszystko.

Asia S. - Wto 16 Gru, 2008 10:44

Moim zdaniem dział "Chwalimy się" jest bardzo przydatny. Nie zgadzam się, żeby usuwać wątki, które w tym dziale umarły rok temu, bo co np. z taką Lady, anasiuczkiem?? Przecież czekamy na nie i wierzymy, że kiedyś wrócą. Zaiste Maranto masz trudny orzech do zgryzienia.
cobrad - Wto 16 Gru, 2008 12:00

Asia masz rację , ale tu nie chodzi o usuwanie działu, tyko o usunięcie nic nie wnoszących postów "brawo, pięknie, cudnie" wraz z emotkami. Moim zdaniem można kogoś pochwalić pisząc kilka ciepłych słów na temat tego co się ogląda i tyle. Ale to prawda, że ciężka praca przez Marantą, dlatego trzymam kciuki.
maranta - Wto 16 Gru, 2008 12:22

cobrad napisał/a:
Ale to prawda, że ciężka praca przez Marantą, dlatego trzymam kciuki.

I przed moderatorami... szczególnie jak nam nadal różni dowcipnisie bedą fundować takie atrakcje jak dzisiejszej nocy...

seremity - Wto 16 Gru, 2008 12:58

maranta napisał/a:
Dane do wpłaty podałam na stronie głównej tuż pod gadulcem oraz w tym temacie- http://maranta.livenet.pl...p=187516#187516

Czy nie lepiej byłoby gdybyś założyła sobie jakieś darmowe konto z darmowymi przelewami np eKonto w mBanku (oni mi powinni za reklamę płacić Wink) i wpłaty dokonywane by były na to konto?
Widzę kilka zalet takiego rozwiązania:
1. Masz absolutną pewność ile jest na koncie, nie musisz polegać na wyliczeniach adminów, nawet jak ktoś się pomyli w tytule przelewu to nie potrzeba wyjaśniać.
2. Nie trzeba prowadzić wątku z wpłatami, sumować itp. Jak ktoś chciałby wpłacić 2 zł to się nie wstydzi tylko wpłaca (bo wpisać 2 zł w wątku to trochę głupio)
3. Jakby się okazało, że na tym serwerze wcale nie jest tak fajnie, to nie ma problemów z odzyskiwaniem pieniędzy, po prostu za zebraną kwotę wykupuje się inny serwer
4. Czemu oni mają zarabiać na odsetkach a nie nasze forum? W mBanku jest coś takiego jak eMax Plus. Można na niego wpłacać jak na normalne konto, ale oprocentowanie wynosi 6% w skali roku. Za to można wypłacać tylko raz w miesiącu, ale w końcu za serwer chyba częściej się nie płaci

No to tyle, proszę przemyśl Maranto moje argumenty kwiatek dla ciebie

seremity - Wto 16 Gru, 2008 13:02

A teraz na inny temat. Po co otwarta strona główna forum się co trochę przeładowuje? Nie wiem czego efektem jest ten stan, ale jeżeli to jest normalne auto-przeładowanie to też niepotrzebnie obciąża serwer.
maranta - Wto 16 Gru, 2008 13:14

seremity napisał/a:
A teraz na inny temat. Po co otwarta strona główna forum się co trochę przeładowuje? Nie wiem czego efektem jest ten stan, ale jeżeli to jest normalne auto-przeładowanie to też niepotrzebnie obciąża serwer.

Strona główna się nie przeładowuje wyłącznie shoutbox co 30 sekund- czyli nasz gadulec ( http://maranta.livenet.pl/forum/shoutbox_view.php ). Jeśli masz w przeglądarce dołem pasek stanu, to możesz podejrzeć, że to o ten adres chodzi a nie o główną stronę forum.
Mogę wyąłczyć odświeżanie gadulca, ale wtedy żeby śledzić na bieżąco nowe wpisy trzeba by ręcznie go odświeżać.

Co do własnego konta- już kilka razy o tym pisałam- nie mam podstaw prawnych do organizowania zrzutek, nie będę od tego płaciła podatków, szczególnie teraz gdy w grę wchodzą większe kwoty- chyba, że jak mnie wsadzą do paki, to zobowiązujecie się mnie odwiedzać regularnie i donosić co na forum słychać Wink

Serio, jesli ma ktoś jakieś pewne konto, jesli wszyscy zgodzą się takiej osobie zaufać, to jestem za.

Co do wstydu- nie liczy się ile, liczy się sama chęć pomocy.
Na tym forum nie ma równych i równiejszych- wszyscy niezależnie od tego, czy przyłączą się do zrzutki czy nie zawsze będą traktowani jednakowo.

Wszyscy wiedzą, że dla jednego 2zł to tak jak dla drugiego 500 przykładowo.

misia0808 - Wto 16 Gru, 2008 16:57

Aniu ja trochę rozmawiałam na temat wpłat na Twoje konto ze znajomą księgową i stwierdziła, że właściwie nie ma możliwości "wsadzić cię do paki" - bo za co? Każdy prywatny obywatel może wpłacić na konto znajomej, rodziny jakieś pieniążki i nic mu za to nie grozi. Poza tym też wolałabym, żeby to było Twoje konto niż Live Netu.
Mam jeszcze jedno pytanie: jak zawitałam na Forum założyłam 2 posty w dziale szydełkowym i drutowym bo myślałam że tak trzeba. Teraz mam swoją galerię i nie widzę potrzeby dublowania, dlatego chciałabym usunąć ten drutowy bo i tak wszystkie prace umieszczam w galerii i tam nie zaglądam.
Podoba mi się pomysł na uporządkowanie działu z gazetkami na wzór Osinki.
A poza tym podoba mi się pomysł aby nie dublować nowych prac wstawiająć je w kilka miejsc. Kto ma galerię wstawia do galerii a w innych miejscach tylko link. Kto nie ma w dziale chwalimy się.
Życzenia świąteczne usuwać np. po miesiącu - to ma sens.

maranta - Wto 16 Gru, 2008 17:21

Misia- co innego wpłacenie na konto znajomej paru groszy a co innego publiczna zbiórka.
Na to trzeba zgody, regulują to odpowiednie paragrafy- nie będę ryzykowała więcej.

Jeśli ktoś ma konto i chce się zająć taką zrzutką, jeśli użytkownicy forum zaufają- to proszę bardzo.

http://www.filantropia.or...g_1_zbiorki.pdf

misia0808 napisał/a:
jak zawitałam na Forum założyłam 2 posty w dziale szydełkowym i drutowym bo myślałam że tak trzeba. Teraz mam swoją galerię i nie widzę potrzeby dublowania, dlatego chciałabym usunąć ten drutowy bo i tak wszystkie prace umieszczam w galerii i tam nie zaglądam.

Misiu, w tym drutowym dziale, pokazywałaś chyba tylko prace wykonane na drutach a w galerii, która początkowo była w Szydełku, chyba tylko szydełkowe na początku wstawiałaś.
Jeśli tak i jeśli później nie uzupełniłaś ogólnej galerii o te drutowe robótki, to może zamiast usuwać, to scalić te posty z obu tematów- poukładają się wg dat od najstarszego. Co o tym myślisz? Usunąć z drutów czy połączyć z ogólną galerią?

Antonina - Wto 16 Gru, 2008 17:34

1.Są trzy miejsca, gdzie użytkownicy mogą zaprezentować swoje prace: „Chwalimy się” w działach „Szydełko”, „Druty”, „Decoupage”, „Frywolitki”. Jednocześnie te same prace oglądamy w dziale „Nasze ostatnie prace” i w galeriach osobistych.

Sądzę, że należałoby zlikwidować w tych poszczególnych działach - podziały „Chwalimy się”. Może zostawić taki jeden ogólny wątek zbiorczy dla wszystkich działów pt. „Chwalimy się (prace wykonane na drutach, szydełku, frywolitki itd.)”, gdzie osoba nie posiadająca swej galerii pokaże swoje dzieło: szydełkowe, drutowe, frywolitkowe itp. Niektóre osoby prezentują je jeszcze w swej galerii, a na koniec pojawia się zbiorczo w „Nasze ostatnie prace”. Przy dobrych wiatrach jest prezentowane 3, albo 4 razy (bo jeszcze np. w wątku tematycznym). To chyba zdecydowanie obciąża serwer. Osobiście lubię „Nasze ostatnie prace” – bo jeżeli nie mam czasu „grzebać” po galeriach – to tam mam wszystkie nowości zebrane i pokazane. Jednak na logikę - te trzykrotne, lub czterokrotne prezentacje – to za dużo. Może ograniczyć liczbę wklejanych zdjęć w poszczególnych wątkach, a w „Nasze ostatnie prace prezentować tylko jedno zdjęcie określonego dzieła? I jeżeli autor/ka ma galerię – to też umieszcza w dziale „Chwalimy się” jedno zdjęcie i daje link do swej galerii, gdzie dokonuje szerszej prezentacji (opisuje sposób wykonania, wzór itp.).

2.Działy tematyczne ograniczyć tylko do następujących np.:
Druty:
Podstawy
Wzorki i schematy
Problemy i pytania
Szydełko: jw. Frywolitki: jw. itd.

3. Zabrać z „Szydełka”
Nici, nitki i niteczki...,
Koronki,
Inspiracje, idee, pomysły,
Filmiki szydełkowe,
Gazetki, blogi, albumy,
Pogaduszki szydełkowe

I osobno utworzyć do wszystkich działów robótkowych dział tzw. RÓZNE, w którym będą:
Nici, nitki i niteczki...,
Koronki,
Inspiracje, idee, pomysły,
Filmiki robótkowe
Pogaduszki robótkowe

4. Całkowicie osobno utworzyć dział z gazetkami (bez powtarzania), linkami do blogów i do albumów – przecież prezentują różne prace: szydełkowe, drutowe, hafty (rzadko bywają to albumy lub blogi stricte tematyczne)

5.Żal byłoby, żeby zostały skasowane galerie Np. Anusiaczka, czy Lady K – może kiedyś powrócą, a ich prace w międzyczasie mogą być inspiracja dla innych. Jednak bezlitośnie kasowałabym:
a) powtórzenia postów
b) życzenia wszelkiego autoramentu (po jakimś czasie)
c) a nawet posty pochwalne (zajmują za dużo miejsca, niczego nie wnoszą) – jednak są miłe w momencie prezentacji pracy. Proponuję kasować np. po miesiącu od zaprezentowania pracy. Autor/ka przeczyta, że ją/go chwalą, będzie mieć satysfakcję,że praca się podoba, potem jednak powinien/na zrozumieć, że zostawić na forum należy „esencję” – czyli zaprezentowaną prace.
d) Należy ograniczyć galerię dostępnych emotków (będzie po problemie) i zabronić wstawiania gifów.

To są moje propozycje – oczywiście do dyskusji. Nie narzucam swych opinii i nie przekonuję, że tak właśnie ma być.

misia0808 - Wto 16 Gru, 2008 17:56

Aniu połączyć - bardzo proszę.
A co do konta - to najważniejsze, żebyś Ty była zadowolona i spokojna. Jeśli Cię to niepokoi to należy coś z tym zrobić. Masz dość problemów ze zdrowiem więc inne zmartwienia Ci niepotrzebne. Ja tylko pisałam w celu uspokojenia Cię.