inne - Koronka filetowa
Wiesława - Śro 10 Mar, 2010 23:01
tylko żeby kolej ny rząd zrobić a właściwie zacząć musi być nitka u góry a nie na dole. Może ja to źle tłumaczę. Jutro postaram sie wkleić zdjęcie robótki.
PS. dopiero początek i już schody. A gdzie dalej.
nula - Śro 10 Mar, 2010 23:30
Wiesława, oczywiście masz rację - po skończeniu rzędu i odwróceniu robótki masz nitkę na dole
ale tak jak napisała katarzyna341, następny rząd zaczynasz oczkami łańcuszka - zamiast pierwszego słupka robisz 3 oczka łańcuszka i już masz nitkę na górze
jeżeli to nie jest dla Ciebie jasne to faktycznie najlepiej daj schemat tego co robisz - będzie łatwiej wytłumaczyć
Makarbella - Śro 10 Mar, 2010 23:55
| Wiesława napisał/a: | | PS. dopiero początek i już schody. A gdzie dalej? |
Na tym cała rzecz polega Gdyby to było łatwe to by sobie każdy głupi zrobił i nie byłoby to tak atrakcyjne. Zatem powiedz sobie, że oto zaczynasz coś wyjątkowego i czekamy na zdjęcia twojej gotowej pracy.
A pomoc znajdziesz tu:
http://maranta.livenet.pl...opic.php?t=1888
Madzia - Czw 11 Mar, 2010 17:56
Ja nauczyłam się z tych obrazków
http://erendis.fotosik.pl/albumy/65433.html
Wiesława - Czw 11 Mar, 2010 18:55
Dziękuję wszystkim. No co by tu nie mówić to wczoraj robiłam to źle. Przestudiowałam polecane mi obrazki (te z chińskimi krzaczkami) i nitka znajduje się teraz tam gdzie powinna być. Czyli jest dobrze. Jakie emocje przy tej serwecie jeszcze przeżyję to nie wiem. Ale wiem jedno że mogę na Was liczyć. Na Waszą pomoc. I to jest fajne. Ukłony
Madzia - Czw 11 Mar, 2010 20:00
| Wiesława napisał/a: | | Jakie emocje przy tej serwecie jeszcze przeżyję to nie wiem |
Z pewnością same pozytywne! Trzymam kciuki, bo sama jestem fanką filetu, choć mało jeszcze zrobiłam.
irenka10 - Śro 17 Mar, 2010 10:54
Wreszcie moge sie pochwalic swoja firanka i powiedziec ze prawie opanowałam ta metode .mam wrazenie ze szybciej sie robi niz filet szydełkiem i napewno wchodzi mniej nici .Tylko warunek nici musza byc odpowiednie
ciapara - Śro 17 Mar, 2010 13:17
Irenko a Ty te siatke robilas wiazac supełki???
Sliczna
bjanna - Śro 17 Mar, 2010 14:24
irenka10, mistrzuniu
taką też bym chciała, ale nie mam jak jej zrobić, więc moje są robione szydełkiem
karmelek - Śro 17 Mar, 2010 14:31
prześliczna !!!!
irenka10 - Śro 17 Mar, 2010 14:51
Ciapara tak siatke robiłam troche za duza wyszła ale w tej metodzie jest ten plus ze mozna ja poprostu odciac i tez tak zrobie .To co zostanie wykorzystam np na bieznik .Bjanna nie ma rzeczy niemozliwych jak sie juz opanuje metode to szybko sie robi słuze pomoca .Filet opanowałam a o frywolitkach nadal tylko snie hihi .Pozdrawiam Dziekuje za miłe słowa
bjanna - Śro 17 Mar, 2010 17:25
| irenka10 napisał/a: | | nie ma rzeczy niemozliwych jak sie juz opanuje metode to szybko sie robi słuze pomoca | nigdy nie robiłam siatki, bo nawet nie wiem jak, a w warunkach domowych wydawało mi sie to mało możliwe do wykonania, więc nawet nie starałam się szukać wiedzy w tym temacie chętnie skorzystam z Twoich nauk zdradź więc podstawy wiązania siateczki, krok po kroku i co dalej
irenka10 - Czw 18 Mar, 2010 08:13
Bjanna nie widze problemu Tylko zeby zaczac musisz miec ten zestaw do robienia kilka postow wyzej wrzucałam link gdzie mozna go kupic .Wiele skorzystałam z ksiazki Wery Tuszynskiej Roboty siatkowe to jest wydanie z 1973 roku jest tu dokładnie opisana ta metoda i sa wzory mozna ja było kupic na allegro niewiem jak teraz .Mam niewielkie mieszkanie i z tak duza firanka sie zmiesciłam .Oczywiscie taka siatke mozna kupic widziałam gdzies oferte 80 i 100 zł za metr w zaleznosci od wielkosci oczek .
bjanna - Czw 18 Mar, 2010 08:58
irenka10, dzięki będę szukać, czytać i próbować
irenka10 - Czw 18 Mar, 2010 09:29
Jezeli nie znajdziesz tej ksiazki to moge ja zeskanowac tylko tego troche jest .KUP sobie ten zestaw a potem wszystko Ci powiem co i jak podstawy juz opanowałam i wiele pojełam na zasadzie prob i błedow wiec chetnie sie z Toba podziele
guzanna - Czw 18 Mar, 2010 09:51
Irenko, jestem w szoku! Coś pieknego !
zagroda - Czw 18 Mar, 2010 11:51
Irenko super robótka.
Jestem pełna podziwu dla Twojej twórczości
Trafiłam tutaj przypadkiem szukając koronek siatkowych i chyba zostanę dłużej. Właśnie przed chwilą zamówiłam zestaw do robienia "siateczek" ( adres powyżej jak zamieściłaś ) i czekam z niecierpliwością. A na razie kończę firanki -co prawda filetem szydełkowym ale też nieźle wyszły.
Będę śledziła temat bo bardzo bym chciała nauczyć się tej pięknej techniki.
Pozdrawiam Aśka
irenka10 - Czw 18 Mar, 2010 11:55
Super Zagroda ciesze sie ze jest wiecej chetnych polecam robotki naprawde wychodza sliczne .Mnie ta technika tak ostatnio wciagneła ze rzuciłam szydełko i druty Chociaz pewnie nie na długo Nie lubie monotonii wiec robie chwilami na siatce a chwilami drutami
zagroda - Czw 18 Mar, 2010 12:26
Mam to samo co Ty. Jak coś mi się znudzi to koniecznie muszę mieć coś drugiego do roboty, a jak nie to przeglądam wzory i setki pomysłów znów są w głowie. Tylko gdzie czas na zrobienie tego.
Dla innych chętnych zainteresowanych tą techniką mogę podać adresy stronek, bo jak się zapędziłam to już trzeci dzień szukam i trochę znalazłam.
A książki Pani Tuszyńskiej niestety niet. Była niedawno na allegro ale już jej nie ma, bo wczoraj kontaktowałam się ze sprzedającą. A szkoda.
irenka10 - Czw 18 Mar, 2010 12:34
Jak masz adresy stron to wrzuc napewno sie przyda .Skoro niema tej ksiazki to trudno najawzniejsze wiadomosci moge zeskanowac i wrzucic
zagroda - Czw 18 Mar, 2010 12:44
To podobno część książki Tuszyńskiej
http://tomella5.webpark.pl/siatki.htm
uzupelnieniem jej może być
http://knotsindeed.com/learn/bkthread.html
tutaj jest obrazowo
http://www.teddys-handarb...etknuepfen1.htm
http://fibers.destinyslob...ing/netknot.htm
Sama jestem jeszcze niedoświadczona więc możesz sama ocenić czy to dobre. Ja coś z tego spróbuję jak dostanę sprzęt, ale na razie czekam z niecierpliwością do przyszłego tygodnia. mam nadzieję, że dojdzie "sprzęt".
irenka10 - Czw 18 Mar, 2010 13:26
Tak to jest czesc ksiazki wszystkie podstawowe wiadomosci mozna tu uzyskac wiec nie ma potrzeby skanowac wiecej super jest tu pokazane jak sie robi .Czekaj na sprzet w razie problemow pytaj
zagroda - Wto 23 Mar, 2010 08:01
Witajcie.
Sprzęt do filetu dostałam wczoraj, ale nie mam śmiałości go otworzyć. Cały czas wpatruję się w rysunki i ciągle nie wiem jak się do tego zabrać. Jednocześnie polecam sklep ( ten co dała adres Irenka) w czwartek zamówiłam w poniedziałek dostałam. Żebym miała jeszcze trochę odwagi i zaczęła. Ale myślę, że w końcu się odważę.
irenka10 - Wto 23 Mar, 2010 09:19
Witaj Podziwiam Cie za cierpliwosc ja to od razu platałam hihi .NA poczatku nie jest łatwo ale to wszystko kwestia wprawy musisz sobie jeszcze odpowiednie nici wziasc sa takie cotton filet NP JA robiłam z kordonka maxi i piroski .Czytałam gdzies ze mozna tez z włoczki na poczatek mozesz włoczka probowac .Pamjietaj ze jak konczy sie włoczka na widełkach to przywiazuj nitke na koncu roboty lub poczatku bo potem problem z tymi guzami jaqk sie pojawia w srodku roboty .
Zeby Cie zmobilizowac to wklejam zdjecie obrusu skonczonego
bjanna - Wto 23 Mar, 2010 09:21
w Warszawie na Mińskiej jest ten sprzęt za niecałe 30 zł, więc jak ktoś chętny to polecam
|
|
|